Bolasepak Malaysia

Pastinya semua peminat sukan Malaysia terkejut dengan apa yang disarankan oleh YB. Datuk Abdul Gapur Salleh, ahli parlimen Kalabakan, meminta semua pihak dalam pengurusan FAM meletakkan jawatan. Saranan beliau sebenarnya boleh mewakili majoriti peminat bolasepak tanahair yang sudah keciwa dengan mutu pasukan bolasepak negara. Dalam tempoh sebulan ranking negara turun daripada 127 ke tangga 146 . Adakah ranking ini akan terus turun, sama-samalah kita tunggu dan lihat.

Sokongan penonton terhadap masukan Myteam yang menentang pasukan B20 negara juga satu lagi indikator yang menunjukkan peminat sudah muak dengan mutu pasukan negara. Mereka menyokong pasukan Myteam bukan bermakna mereka “menderhaka” kepada FAM tetapi satu isyarat agar FAM mengembalikan zaman kegemilangan bolasepak negara. Jutaan ringgit wang rakyat dihabiskan untuk membina pasukan kebangsaan tetapia hasilnya tidak seperti yang diharapkan.

Berikut ialah ranking negara-negara Asean seperti yang dikeluarkan oleh FIFA bagi bulan Julai 2006

Singapura 111
Thailand 113
Indonesia 139
Vietnam 141
Malaysia 146
Myanmar 163
Brunei 178
Laos 182
Cambodia 183
Philippines 192

Harian Metro keluaran Sabtu, 22 Julai 2006 membawa tajuk “Pemain Perlu berubah” oleh Lokman Zainol Abidin sememangnya adalah satu kebenaran. Sikap pemain sendiri yang begitu complacent bila dapat bermain untuk Liga Malaysia lalu membawa balik gaji yang lumayan yang tidak setimpal dengan kemahiran dan tahap permainan mereka. Pendedahan bermain dengan pasukan yang lebih baik di luar negara atau disamping pemain-pemain terbaik boleh membuka minda mereka dan tidak menjadi katak di bawah tempurong. Pemain-pemain negara merasakan mereka sudah menjadi pemain yang terbaik di negara ini dan tempat mereka sudah pasti ada di dalam pasukan kebangsaan.

Kalau kita membawa Plilippe Scolari sekalipun untuk melatih pasukan kebangsaan, belum tentu kita boleh menjadi juara di kalangan negara Asean, jika tidakpun Asia sekiranya sikap pemain masih tidak berubah. Bagi saya pemain kebangsaan kita tidak profesional walaupun bolasepak adalah profesion mereka.

Author: atok zaha

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

footsteps........by atok vlog

ekspresi, persepsi dan pandangan expression, perception and views

A Muslim Traveller

Experiences of a Muslim traveller across cultures

zb internet marketing

passive income way to financial freedom

Travel & Liking

With Alex KHOO

Flat Tires and Slow Boats

A Chronicle of Traveling in no Particular Hurry

Just Visit Siena !

My Siena Guide

%d bloggers like this: