Piala Malaysia 2006


16 September 2006
Hari ini Final Piala Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil. Finalis ialah Perlis yang akan menentang NS Naza, sebuah Kelab yang telah menunjukkan prestasi yang membanggakan. Perlis sampai ke Final Piala Malaysia buat kali ketiga berturut-turut setelah sampai ke tahap ini sejak tahun 2004 lalu dan pulang sebagai Juara dengan menewaskan negeri jirannya Kedah 1-0. Kemudian pada tahun 2005 Perlis sekali lagi berada di Final tetapi tewas kepada Selangor 3-0. Apakah tahun 2006 ini akan membawa tuah kepada Perlis.

Pada tahun 2004 Perlis bukan sahaja sekadar mencipta sejarah baru bagi negeri Singa Utara itu tetapi cara jaringan gol dilaksanakan. Dalam perlawanan itu gol telah dijaringkan oleh Andrien Jurad Chamrong, yang berasal dari Jitra, Kedah. Gol dijaringkan hasil daripada lontaran masuk terus ke pada penjaga gol dan Megat telah fumble yang menyebabkan bola itu masuk. Bagi saya ia mempunyai pengertian yang lain. Andrien Jurad adalah bekas atlet saya dalam lapangan olahraga dan bolabaling. Jadi Jurad telah mempergunakan kemahiran yang saya ajar dalam bolabaling (saya perasan) semasa beliau mewakili Kubang Pasu pada awal tahun 90an duluuntuk mengalahkan negeri kelahirannya. Namun saya rasa Jurad sendiri tidak menyangka bola itu akan masuk.

Bagi NS Naza, jika berjaya menewaskan Perlis maka ia merupakan pasukan kelab yang kedua menjuarai Piala berprestij bolasepak negara selepas MPPJ melakukannya pada tahun 2003.

Apa yang menarik dalam final Piala Malaysia selain daripada Perlis memasukinya tiga tahun berturut-turut ialah kedua-dua pasukan dilatih oleh Jurulatih tempatan. NS Naza oleh S. Devan sementara Perlis pula Hj. Abdul Rahman Ibrahim. NS Naza membuka tirai Piala Malaysia musim ini dengan kemenangan menewaskan Triple Champion, Selangor 1-0 dengan gol kemenangan dijaringkan oleh Christian Bekamenga dalam minit ketiga. Oleh itu adakah NS Naza akan menutup kempennya tahun ini dengan kemenangan juga? Sama-samalah kita nantikan keputusannya malam ini. Bola itu bulat.

Final kali ini sekali membuktikan bahawa jurulatih tempatan juga mempunyai kebolehan untuk melatih dan membawa pasukannya ke final. Saya masih ingat dapatan Prof Madya Dr. Leonard A de Vries (sekarang Datuk) hasil daripada kajian beliau semasa Sukan Komanwel 98 lalu. Beliau telah mengkaji status jurulatih yang terlibat dengan pasukan negara ke Sukan Komanwel itu. Jurulatih tempatan dan jurulatih luar negara mempunyai pengetahuan Sains Sukan yang sama cuma bezanya antara kedua-dua kategori ini ialah tahap profesionalisme. Oleh itu jika jurulatih tempatan mampu meningkatkan tahap profesionalisme mereka, maka negara tidak memerlukan jurulatih luar negara lagi.

KEPUTUSAN

PERLIS 2 NS NAZA 1
gambar dari Berita Minggu online

Author: atok zaha

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

footsteps........by atok vlog

ekspresi, persepsi dan pandangan expression, perception and views

A Muslim Traveller

Experiences of a Muslim traveller across cultures

zb internet marketing

passive income way to financial freedom

Travel & Liking

With Alex KHOO

Flat Tires and Slow Boats

A Chronicle of Traveling in no Particular Hurry

Just Visit Siena !

My Siena Guide

%d bloggers like this: