Isu Bola Marathon Gen 2

Malaysia menarik diri dari Sukan SEA di Korat pada hujung tahun 2007 kerana isu bola baru Gen II. Kini bola itu semakin mendapat perhatian dan kajin -kajian mula dijalankan.

Lain-lain berita berkaitan

ISTAF suspends PSM, Ahmad Ismail.
PSMs safety on new ball unfounded.

clipped from www.hmetro.com.my
SELEPAS sebuah universiti tempatan mendakwa bola Marathon Gen II mampu menghadirkan risiko besar buat penggunanya, tiba giliran Institut Sains Sukan (ISN) untuk berkongsi pendapat yang hampir serupa.

Inilah yang ditegaskan oleh Presiden Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM), Datuk Ahmad Ismail sebelum ini.

Kajian universiti tempatan terbabit diserahkan PSM kepada ISN pada 28 Januari lalu bagi mendapatkan pandangan institut berkenaan kerana badan induk kebangsaan itu berpendapat ia adalah penting.

ISN dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam berkata, berdasarkan kajian universiti terbabit, memang terdapat beberapa keraguan terhadap faktor keselamatan bola berkenaan.

“Kajian itu mendapati bola terbabit berupaya menghasilkan kesan yang lebih berbanding bola biasa kerana ia lebih padat dan universiti berkenaan berpendapat ia mampu menghadirkan risiko kecederaan terutama bahagian kepala pemain.

blog it

Author: zaharibb

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s