mStar melaporkan bahawa 2,880 jurulatih sukan nikmati insentif RM28.3 juta
Maklumat di bawah dipetik dari akhbar online mStar.
KUALA LUMPUR: Seramai 2,880 jurulatih sukan menikmati bayaran insentif berjumlah RM28.3 juta bermula awal tahun ini.
Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata jurulatih yang diberi tanggungjawab melatih atlet berbakat di Pusat Kecemerlangan Sukan , Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) akan menerima insentif antara RM225 hingga RM375 sebulan.
“Melalui pembayaran insentif itu, saya berharap usaha meningkatkan kecemerlangan sukan di kalangan pelajar-pelajar sekolah dapat lebih dilipatgandakan,” katanya.
- KPM telah mengenal pasti 550 Pusat Kecemerlangan Sukan yang dipilih di kalangan sekolah-sekolah di seluruh negara untuk dijadikan tempat khas bagi melatih murid yang berbabkat dalam bidang sukan.
“Pusat ini akan membabitkan sekolah projek, pusat sukan daerah, sekolah sukan negeri dan sekolah sukan Malaysia.
“Setiap pusat ini akan melaksanakan latihan untuk murid bagi sekurang-kurangnya satu jenis sukan breprestasi tinggi.
“Saya amat berhasrat untuk melihat Program Bakat Muda di Pusat Kecemerlangan Sukan KPM menjadi showcase dan diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai sebuah model pendidikan sukan terbaik dan pusat kecemerlangan yang boleh menjadi ikutan masyarakat antarabangsa,”