Maka Jurulatih Kebangsaan Pun Dikenalpasti

Sudah dapat diagak bahawa Mohd Azraai Khor, jurulatih yang membawa Kedah mencipta double treble dalam persaingan tertinggi bolasepak Melaysia, menjadi pilihan utama dari senarai jurulatih tempatan, untuk mengemudi pasukan kebangsaan. Mohd Azraai adalah merupakan jurulatih bolasepak yang paling berjaya yang ada di Malaysia pada masa ini. 
Walaupun lantikan Mohd Azraai Khor adalah sebagai khidmat kepada negara tetapi bagi saya ia merupakan permulaan detik kejatuhannya dalam bidang kejurulatihan bolasepak seperti yang dialami oleh beberapa jurulatih kebangsaan lain sebelum ini dan mangsa terakhir ialah B. Sathianathan. Sebagai anak Kedah sememangnya saya rasa bangga kerana anak negeri saya merupakan jurulatih bolasepak terbaik di negara ini tetapi apa yang akan jadi jika pasukan negara tidak mencapai objektif yang disasarkan. 
Nama Luiz Felipe Scolari telah melonjak selepas berjaya   membawa Portugal hingga ke Separuh 

Akhir dalam Piala Dunia 2006 di German dan kemudian membawa Portugal sekali lagi ke peringkat kalah mati selepas menjuarai Kumpulan A dalam Euro 2008. Kejayaan-kejayaan tersebut   telah membawa Scolari untuk melibatkan diri dalam Liga Inggeris dengan membimbing pasukan Chelsea. 
Walau bagaimanapun kariernya dengan Chelsea tidak begitu memberansangkan sehingga menyebabkan beliau dipecat dari pasukan Chelsea. 
Berbalik kepada Azraai saya rasa beliau juga akan menerima basib seperti Scolari. Portugal adalah pasukan yang kerdil sebelum berjaya di bawah pimpinan Scolari. Sama jugalah Kedah walaupun telah meletakkan diri dalam kumpulan elit bolasepak negara tetapi dibarisi oleh pemain-pemain muda dan kurang berpengalaman. Chelsea pula adalah merupakan antara pasukan terbaik dalam Liga Inggeris dengan dibarisi bintang-bintang bolasepak dunia. Begitu juga pasukan kebangsaan negara adalah dibarisi bintang-bintang bolasepak negara. Seperti juga antara Portugal dan Chelsea  perbezaan antara Kedah dan pasukan kebangsaan adalah perbandingan yang sama pada pendapat saya. 
Namun ini hanya pendapat dan pandangan saya. Mungkin Mohd Azraai Khor lebih memahami keadaan semasa dan memadamkan badi bahawa melatih pasukan kebangsaan adalah langkah memusnahkan karier sendiri. 

Gambar diambil dari Wikipedia

Author: atok zaha

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

3 thoughts on “Maka Jurulatih Kebangsaan Pun Dikenalpasti”

  1. Salam ziarah. Sekadar pemberitahuan demi kesejahteraan hidup.Rancangan “Who Wants To Be A MillionaireBlogger.Net” kini, ke udara di screen komputer anda. Sertai & daftar sekarang. Kemasukan adalah PERCUMA…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

footsteps........by atok vlog

ekspresi, persepsi dan pandangan expression, perception and views

A Muslim Traveller

Experiences of a Muslim traveller across cultures

zb internet marketing

passive income way to financial freedom

Travel & Liking

With Alex KHOO

Flat Tires and Slow Boats

A Chronicle of Traveling in no Particular Hurry

Just Visit Siena !

My Siena Guide

%d bloggers like this: