Separuh Jalan Dah 17 Emas Dipungut

Hari ini masuk hari kelima Sukan SEA ke 25 di Laos sedang berlangsung. Mengikut paparan keputusan yang diambil dari laman web resmi sukan tersebut Malaysia sudah memungut 17 pingat emas. 6 pingat emas dikutip di kolam renang, 5 oleh Karate-Do, 5 Terjun dan Satu dari Tae Kwondo.
Kontingen Malaysia mensasarkan 32 Pingat Emas dan ini bermakna mereka masih memburu sebanyak 15 Emas lagi dalam masa lima hari yang akan datang. Berdasarkan perkembangan dan prestasi yang ditunjukkan tidak sukar untuk kontinjen negara mencapai sasaran tersebut dan besar kemungkinan akan memperolehi lebih dari jumlah yang disasarkan itu.

Sememangnya bagi peminat sukan di negara ini agak sukar untuk mengikuti perkembangan Sukan SEA kali ini kerana tiadanya siaran langsung mahupun laporan khas kecuali untuk mengikutinya melalui berita di media elektronik ataupun laporan lewat di akhbar harian. Mereka yang mempunyai akses kepada internet mungkin agak bernasib baik kerana masih dapat melawat laman web resmi sukan SEA untuk melihat perkembangannya.

Apa yang berlaku sekarang patut diambil iktibar oleh semua pihak yang menganjur sebarang kejohanan bahawa peminat sentiasa ingin mengetahui perkembangan terkini dari semasa ke semasa. Dengan adanya media baru sewajarnya ianya diambil peluang sebagai menggantikan media tradisi iaitu elektronik. Zaman ramai orang sudah menceburi Twitter, Facebook dan blog ini sewajarnya  peminat sukan tidak ketandusan informasi terkini. Saya pasti ramai pegawai dan atlet ada kemudahan Blackberry sekarang dan ia dapat digunakan sebagai penyebar maklumat ke twitter atau facebook. Disamping itu ada satu program percuma dalam internet melalui live blogging iaitu coveritlive yang membolehkan sesuatu acara itu diliputi secara langsung dari venue pertandingan. Saya telah mencubanya semasa Konvensyen Industri Sukan di Kuala Lumpur baru-baru ini. Majlis Sukan Negara ada menyediakan laman web resmi kontinjen negara di Laos. SINI.

Semoga di masa hadapan laporan-laporan secara langsung melalui internet ini dimenfaatkan kerana bukan semua rakyat Malaysia boleh hadir ke venue sesuatu pertandingan itu.

Laman resmi Sukan SEA ke 25, Laos

Author: zaharibb

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s