Latihan Sukarelawan Sukan Malaysia XIII, Melaka 2010 Diresmikan

Hujung minggu lepas aku terlibat dengan program melatih sukarelawan Sukan Malaysia XIII, Melaka 2010 bertempat di Kompleks Rakan Muda Lendu, Alor Gajah, Melaka. Ia merupakan kumpulan sukarelawan yang pertama menjalani latihan. 
Seramai lebih kurang 450 orang hadir yang terdiri dari berbilang kaum dan peringkat umur. Sebenarnya inilah kali pertama aku terlibat untuk menjadi salah seorang dari fasilitator yang melatih sukarelawan. Dulu sewaktu Sukan Komanwel 98, aku juga ada terlibat dengan sukarelawan tetapi lebih kepada menyelaras kebajikan mereka sahaja. 
Latihan sehari suntuk dan sukarelawan telah mula mendaftarkan diri mulai jam 6.30 pagi lagi dan latihan tamat lebih kurang jam 6.00 petang. 
Prorgam tersebut telah diresmikan oleh ADUN Pantai Kundor, Datuk Hj. Abd Rahaman bin Hj. Abd. Karim, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kecil Sukarelawan Sukan Malaysia XIII.
  

Negeri Juara Piala FA

Akhirnya Piala FA menjelajah je Negeri Sembilan selapas satu perlawanan yang menarik di Stadium Nasional Bukit Jalil. Apa yang menarik ialah semua pemain yang beraksi adalah anak tempatan Malaysia. 
Walaupun pada pandangan aku permainan sebahagiannya dikuasai oleh Kedah khususnya pada masa tambahan tetapi ketumpulan penjaring gol dapat dirasai berbanding beberapa percubaan mendebarkan oleh pasukan Negeri Sembilan. 
Walaupun tewas, sebagai penyokong tidaklah rasa begitu keciwa kerana kesemua pemain telah bermain bersungguh-sungguh. Hanya nasib tidak menyebelahi mereka. Puas juga tengok bagaimana pemain dapat membuat hantaran-hantaran yang sebahagiannya tepat dan kesungguhan merampas bola dari kaki lawan. Memanglah aku tidak dapat nak bandingkan dengan pemain-pemain Liga luar negara sebab tak pernah pun tengok perlawanan-perlawanan sama ada EPL, Serie A dan sebagainya. Malah Manchester United, Liverpool, Chelsea atau Arsenal pun setakat tahu begitu sahaja. Tak ada pun mana-mana pasukan bolasepak luar negara yang menjadi sanjungan aku. 
Walaupun Loose Cannon dalam blognya memberikan rating yang rendah kepada pemain Kedah, aku tetap berpuas hati dengan persembahan mereka pada malam itu. Kepada pemain Hijau Kuning, syabas kerana mampu bertahan hingga masa tambahan dan keputusan terpaksa dibuat melalui sepakan penalti hingga ke sudden death.