Catatan Tidak Ada Letrik – Satu Catatan Bersahaja

Sekali-sekala tidak ada kemudahan asas. Hari ini di kawasan perumahan ini tidak ada bekalan letrik. Tidak tahu mengapa. Seluruh Blok kediaman terputus bekalan dan puncanya tidak diketahui lagi.

Terkejut dengan kehadiran pasukan Bomba dan pastinya yang pertama terlintas ialah kebakaran. Sebabnya bomba ni dah sinonim dengan kebakaran. Apabila melihat anggota bomba bergegas memasuki ke kawasan dalam bangunan tanpa peralatan memadam kebakaran maka perkata kedua terlintas mungkin ada ular besar dan merbahaya.

Semasa hendak turun didapati lif tidak berfungsi. Terpaksa turun tangga dari tingkat 6 ke Ground Floor. Baru tahu rupanya bekalan letrik terputus. Generator standby pula tidak hidup dan sebab itu pasukan Bomba dipanggil. Namun apa yang dapat dibuat oleh mereka kerana mungkin bukan dalam bidang kepakaran mereka. Akhirnya mereka pulang. Bekalan letrik masih terputus.

Lain rasanya kesunyian apabila tidak ada bekalan letrik. Yang kedengaran bunyi kenderaan sekali sekala. Yang kedengaran kicauan burung dan suara manusia dana sini. Terasa macam ada satu kedamaian pula tanpa bekalan letrik.

Posting ini pun dibuat dengan menggunakan saki baki bateri laptop yang akan habis sedikit masa lagi. Oh nak publishlah dulu sebelum kehabisan bateri, kemudian buat editing lagi.

Datang lagi lah ye…….

Bila tidak ada letrik ni terbayangkan pula mereka yang tinggal di kawan yang terpaksa berhadapan dengan catuan air di Selangor ini. Terbayangkan bagaimana sekiranya mereka terpaksa mengangkut air dari tingkat bawah untuk bawa naik ke tingkat atas. Ini bukannya kes angkut satu dua tin minuman ringan. Kena angkut guna tong yang pastinya berat. Dah tu berulang kali pula. Bayangkan dari tingkat bawah, bawa dua baldi air untuk naik tingkat 17 dan sebagainya.

Itulah antara cabaran hidup di kota dan di bangunan tinggi. Nampak mewah tetapi apabila Allah uji dengan menarik sementara kemudahan asas, Dia hendak mengingatkan kita. Wallahualam.

Author: atok zaha

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

One thought on “Catatan Tidak Ada Letrik – Satu Catatan Bersahaja”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

footsteps........by atok vlog

ekspresi, persepsi dan pandangan expression, perception and views

A Muslim Traveller

Experiences of a Muslim traveller across cultures

zb internet marketing

passive income way to financial freedom

Travel & Liking

With Alex KHOO

Flat Tires and Slow Boats

A Chronicle of Traveling in no Particular Hurry

Just Visit Siena !

My Siena Guide

%d bloggers like this: