Follow up Penolong Penguasa Kastam W27

Blog ini telah post pasal Penolong Penguasa Kastam W27 beberapa hari lalu. Bukan apa, just pasal kerjaya mereka je. Jangan anggap yang bukan-bukan atau berburuk sangka. Blogpost sebelum ini DI SINI.

Mulai 31 Julai 2014 akan diadakan jualan Tips dan Panduan Peperiksaan untuk Penolong Penguasa Kastam W27. Bagi mereka yang ingin melangkah dengan cemerlang dalam kerjaya jangan biarkan peperiksaan menjadi penghalang. Bukan sesuatu yang mustahil untuk LULUS dengan hanya sekali mendudukinya dan bukan mustahil juga untuk GAGAL beberapa kali.

Ghalibnya yang LULUS adalah mereka yang bijak mengambil langkah atau bak kata orang putih WORK SMART. Anda yang menjawat jawatan Kastam W27 pun boleh LULUS dengan cemerlang dengan WORK SMART ini. Tim Infokerjaya telah beberapa tahun menolong penjawat awam WORK SMART ini. Yelah, nak mentelaah bersungguh-sungguh bukannya kita nak berhadapan dengan Sijil Pelajaran Malaysia atau Sijil Tinggi Persekolahan. Tugas seharian di pejabat dan masa untuk keluarga sama penting. Jadi jika masa menjadi kekangan maka WORK SMARTlah kaedahnya.

Untuk WORKSMART Kliklink TIM INFOKERJAYA 

Testomoni Tim Infokerjaya

Altel Or Clixster?

I am not sure whether they can be considered the new kid on the block but clixster had been on the scene since May 2011 and I had heard about Altel that began operation since July 2012. There is not much information on their website about the product. The only prominent dofferent from other major telco and communication players in Malaysia is that both services are Bumiputra based. Clixster is operated by Keramat Resources Sdn. Bhd. It join hand with ANGKASA (National Cooperative Organisation of Malaysia) to venture into the mobile telecomunication service. Altel Communication, meanwhile is owned by Albukhary Group of Companies.

CLIXSTER coverage runs on Digi APN and that means it has the same coverage as Digi (?) and Altel at present are using the celcom infrastructure but have plans to set up their own telecommunication tower in future.

clixster

 

Altel is owned by Puncak Semangat Sdn. Bhd. among the eight companies awarded with the 2600Mhz LTE spectrum by Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) to enable the company to provide 4G services. Read MORE.

altel-starter-packs

When a prospective subscriber has the intention to subscribe to a communication service, of course the first question that come into their mind is coverage. However when I surf on both Altel and Clixster website there are no information whatsoever about their coverage, what more the coverage map. This is I think is a minus factor for both provider to attract new subscribers. Now after doing some research for both provider, at least I have some info about coverage. If you want to subscribe to Altel, then the coverage might be equivalent to Celcoms’ while Altel to Digi. With Google Maps widely used by internet users, it quite surprising that they can’t plot out their coverage or at least give some hint by sharing Celcom and Digi’s coverage map if they do not want to create their own being afraid of sending prospective subscriber to  other telcos.

CLIXSTER PLAN

clixster plan

 

clixster voice plan

 

For more information about CLIXSTER SERVICES

ALTEL PLAN

altel mobile broadband altel prepaid plan

 

For more information about ALTEL SERVICES

I had came across postings on Facebook and blogs wondering why Altel and clixster does not rise to the occassion and one of the accusation is that sabotage by dealers because both service belong to Bumiputra. Personally I beg to differ. My view is about marketing and promotion.

Clixster was launched at the Hari Koperasi Kebangsaan at Bukit Jalil Sports Complex in 2011 and I bought a starter pack but did not activate (which now has expired). Ever since I did not hear anything about clixster. I can’t remember seeing any billboard anywhere advertising clixster and the same goes to Altel. Compare that to Celcom, Digi, Hotlink and UMobile.

Both clixster and Altel has no effort to make their presence felt.  Only when a few Facebook user start mentioning it on their wall, people starts getting aware of its presence. Just visit both website and the ‘juice’ is not there and looks so stale and barren. I think the webmaster for both provider has to wake up and present a more attractive website. Just compare clixster and altel webpage to Digi, Celcom, Umobile and Maxis, you know what I mean.

Share Your Travel Images

Thanks to Karlisa Latisya who shared a post on Facebook about a man who travel solo around the world and surprisingly just on a Honda C90 or in Malaysia we call it a “kapchai” where youth use it to race illegally on the road.

At first I thought it was just a personal blogpost but upon further surfing it is actually a public page to post travel photos through Twitter. All photo post need to be be hash tagged with #myjourney.

Maybe when people travel, they have no time to post stories but I think this website will be a suitable place to tweet your journey and then can go home and start writing posts by looking back at the photos.

How to post on Journey Gallery?

journey2

journeyThe website to post HERE

 

Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam W27

TIM Infokerjaya

Raya tu raya juga sebab itu hadiah Allah untuk umat Islam yang berpuasa kerana takutkan Allah dan zuhud. Teapi lepas raya nanti life must go on. Tugas mencari rezeki perlu diteruskan. Bagi mereka yang menjawat Penolong Penguasa Kastam W27, pada 5 Ogos ini ada Peperiksaan untuk tujuan pengesahan jawatan.

Memasukki dewan peperiksaan bukan sekadar lenggang je, kena ada juga persediaan. Kena tahu format peperiksaan, kena tahu bidang apa yang hendak diuji. Bukan sekadar bawa pen,pensil, pemadam dan MyKad. Pendek kata kalau ilmu tidak cukup di dada, jangan mencuba lautan dalam.

Sekarang ni senang, tak macam zaman saya masih menjawat jawatan di sektor awam. Sekarang sudah ada pihak yang menyediakan buku rujukan, sediakan soalan-soalan ramalan dan panduan menjawab.

PENGUMUMAN 

Anda dah boleh membuat tempahan sekarang. KLIK SINI 

Tim Infokerjaya adalah merupakan satu organisasi yang berusaha menyediakan tip-tips dan info untuk kakitangan awam Malaysia berhadapan dengan peperiksaan mengikut Gred masing-masing. Mereka ingin membantu semua kakitangan awam untuk berhadapan peperiksaan dan berjaya kerana ia adalah kunci yang membuka pintu rezeki yang Allah sediakan.  Kena usaha walau kita sedar kita dilahirkan dan ditentukan reseki masing-masing oleh Allah.

Dalam beberapa hari ini akan keluar info lanjut tentang Tips-tips untuk peperiksaan Penolong Penguasa Kastam W27. Sambil-sambil mengadapa ketupat dan kuih raya tu, jenguk-jenguk juga ke blog ini untuk update tentang info peperiksaan.

Sementara itu dah, anda sampai ke blog ini boleh juga jenguk-jenguk ke SINI kerana peratus yang HENDAK DILULUSKAN adalah kecil.

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL FITRI

 

 

MH17- Al Fatihah dan Takziah

Dah 3 hari berlalu dan #MH17 masih lagi menjadi topik hangat diperbincangkan. Namun di Twitter, #HM17 sudah tidak berada di spot no 1 lagi tapi semasa post ini dibuat, masih lagi Top 10. Biasalah tu, apa-apa pun lama-lama akan sejuk juga. Sama juga dengan tragedi MH370 lalu. Walaupun kehilangan masih misteri, masyarakat semakin lupa tentangnya.

Post ni just nak ucapkan takziah kepada keluarga En Yakub Salam Sudin kerana kehilangan anaknya Azrina Yaakub salah seorang daripada 15 orang crew dalam penerbangan malang itu.

Semasa membaca nama pada senarai crew tak pasti lagi walaupun nama Azrina Yakub macam familiar tetapi apabila nampak satu posting dalam Facebook memaparkan gambarnya barulah perasan bahawa dia itu adalah bekas atlet MSS Kedah yang pernah aku latih pada tahun 1990 lalu. Masa itu aku ditugaskan untuk melatih dua orang atlet sebagai persiapan kontingen MSS Kedah ke Kejohanan MSSM di Kuantan, Pahang. Seorang atlet lelaki dan seorang atlet wanita masing-masing untuk acara Decathlon dan Heptathlon. Atlet wanita yang dipertanggungjawabkan kepada aku ketika itu ialah Allahyarhamah Azrina Yakub. Acara Decathlon dan Heptathlon ini bukan calang-calang atlet yang mampu tanggung. Hanya yang cekal dan berjiwa “besi” sahaja berupaya bertanding pada tahap maksimum menghabiskan kesemua acara dalam tempoh dua hari.

Azrina

Inilah foto yang mengesahkan Allahyarhamah adalah bekas Atlet Heptathlon Kedah (kanan) ke Kejohanan MSSM.

Pernah sekali terjumpa dengan Allahyarhamah semasa aku dalam satu penerbangan ke Kota Kinabalu sekitar hujung tahun 90an. Barulah aku tahu yang Allahyarhamah menjadi seorang pramugari dengan Malaysia Airlines. Terima kasih kerana beliau telah menghadiahkan beberapa tin Coke sebagai cenderamata semasa hendak turun dari pesawat.

Semoga roh Allahyarhamah dicucuri rahmat. Allahyarhamah pergi di Malam Jumaat, semasa bermusafir dan dalam ibadah (bertugas mencari rezeki halal) di bulan Ramadhan Al Mubarraq dan atas sebab aniaya manusia. Al Fatihah.

Juga Alfatihah kepada semua mangsa yang berugama Islam.

Sedapnya Bacaan Al Quran Hufaz Yang Terpenjara

Mula tu nak buat posting pasal MH17 di mana salah seorang crew tu bekas atlet aku semasa di Kedah dulu. Semasa scroll kat Facebook untuk mendapat maklumat, terjumpa kembali satu psting tentang Mohammad Jamaluddin, seorang hafiz Al Quran 30 Juz. Beliau kini ditahan kerana tidak memilikki dokumen sah.

Mohammad Jamaluddin, mengikut penerangan dalam posting itu berasal dari Burma tetapi pasportnya sudah lama tamat tempoh. Mengikut posting itu lagi, beliau dikenali ramai di Kelantan kerana sering menjadi Imam. Beliau juga pernah menjadi pelajar di Mesjid Jamek Seri Petaling, Kuala Lumpur. Mesjid tersebut adalah sebuah Ma’ahad yang melahirkan ramai hufaz bukan sahaja anak-anak tempatan tetapi juga dari luar negara. Bagi masyarakat Seri Petaling ia lebih dikenali sebagai Mesjid Tabligh kerana merupakan pusat perhimpunan jemaah Tabligh terbesar di Malaysia.

Saya tidak tahu bagaimana hendak muat naik video clip tersebut tetapi saya berikan LINK POST itu yang dimuatnik oleh Pen Merah [dot] Com.

mohamad jamaludin

Tidak pernah saya mengulang menonton dan mendengar video clip dalam Facebook berulang kali tetapi yang ini saya tidak pasti berapa kali saya ulang. Merdu dan sedap sungguh bacaannya dan apabila memandangkan beliau membacanya dalam tahanan, itu yang membuatkan terasa sebak dan bergenang air mata saya. Apa lagi membaca komen-komen yang positif dan ramai yang ingin membantu untuk mencari jalan bagaimana untuk membebaskan beliau mengikut lunas undang-undang.

Apa yang lebih mengharukan ialah pembaca bukan Islam pun turut bersimpati dengan adik Muhammad Jamaluddin seperti ini:

AngeL BeaR Hopefully someone can help him out. not all illegal immigrants coming here are bad people..but it’s sad that the good ones always in trouble while the troublemakers let loose 

Eric Mok Walaupun i bukan beragama islam tapi i trrharu dan merasa sedih terhadap kajadiannya… I turut berdoa untuk nya…

Ada juga peguam yang menawarkan diri untuk memberikan khidmat guaman jika diperlukan:

Azlan Abdul Razak Kalau dia takda peguam, minta sapa2 yang kenal dia hubungi saya, insyaAllah saya atau rakan rakan peguam yang lain boleh fikirkan cara yang sesuai utk bantu dia. 

Dalam posting itu, video yang beliau baca ialah Surah Qalam Ayat 10-16. 

ApEk JiJie Zyzam saya copy paste dari seseorang tentang surah ini…Mari Kita Faham Ayat Yang Di Baca Adik Ini … 

Tadabbur Quran : Surah Al Qalam ayat 10 – 16 – Al Quran menyifati manusia dengan sembilan sifat tercela antaranya

1) Pertama, Hallaf iaitu banyak bersumpah. Tidak ada yang banyak bersumpah kecuali orang yang tidak jujur,

2) Kedua, mahiin, iaitu Hina. Tidak menghormati dirinya. Masyarakat pun tidak menghormati perkataannya.

3) Ketiga, Hammaz, iaitu, Banyak Mencela. Yang suka mencela dan mencaci manusia dengan perkataan dan isyarat, baik di hadapan yang bersangkutan maupun di belakangnya.

4) Keempat, Masysyaa-in bi namiim iaitu kesana kemari menghambur fitnah. Berjalan kesana kemari di antara manusia dengan menyampaikan hal-hal yang merusak hati mereka, memutuskan hubungan di antara mereka, dan menghilangkan kasih sayang sesama mereka.

5) Kelima, manna’in lil khairi, iaitu Sangat enggan berbuat Baik. Enggan berbuat baik terhadap dirinya sendiri dan orang lain.

6) Keenam, mu’tadin, iaitu melampaui batas. Melampaui batas kebenaran dan keadilan secara mutlak. Kemudian dia juga melampaui batas terhadap Nabi saw dan terhadap kaum muslimin.

7) Ketujuh, atsii, iaitu Banyak Dosa. Suka melakukan kemaksiatan-kemaksiatan.

8) Kelapan, ‘utull, iaitu Selain itu semua, dia juga kaku dan kasar.

9) Kesembilan, zaniim, iaitu terkenal kejahatannya. Ini adalah penutup sifat-sifat tercela dan dibenci yang terhimpun pada setiap musuh Islam. Tidak ada yang memusuhi Islam dan terus memusuhinya kecuali manusia-manusia yang bersifat tercela seperti ini.

Terima kasih