Follow up Penolong Penguasa Kastam W27

Blog ini telah post pasal Penolong Penguasa Kastam W27 beberapa hari lalu. Bukan apa, just pasal kerjaya mereka je. Jangan anggap yang bukan-bukan atau berburuk sangka. Blogpost sebelum ini DI SINI.

Mulai 31 Julai 2014 akan diadakan jualan Tips dan Panduan Peperiksaan untuk Penolong Penguasa Kastam W27. Bagi mereka yang ingin melangkah dengan cemerlang dalam kerjaya jangan biarkan peperiksaan menjadi penghalang. Bukan sesuatu yang mustahil untuk LULUS dengan hanya sekali mendudukinya dan bukan mustahil juga untuk GAGAL beberapa kali.

Ghalibnya yang LULUS adalah mereka yang bijak mengambil langkah atau bak kata orang putih WORK SMART. Anda yang menjawat jawatan Kastam W27 pun boleh LULUS dengan cemerlang dengan WORK SMART ini. Tim Infokerjaya telah beberapa tahun menolong penjawat awam WORK SMART ini. Yelah, nak mentelaah bersungguh-sungguh bukannya kita nak berhadapan dengan Sijil Pelajaran Malaysia atau Sijil Tinggi Persekolahan. Tugas seharian di pejabat dan masa untuk keluarga sama penting. Jadi jika masa menjadi kekangan maka WORK SMARTlah kaedahnya.

Untuk WORKSMART Kliklink TIM INFOKERJAYA 

Testomoni Tim Infokerjaya

Altel Or Clixster?

I am not sure whether they can be considered the new kid on the block but clixster had been on the scene since May 2011 and I had heard about Altel that began operation since July 2012. There is not much information on their website about the product. The only prominent dofferent from other major telco and communication players in Malaysia is that both services are Bumiputra based. Clixster is operated by Keramat Resources Sdn. Bhd. It join hand with ANGKASA (National Cooperative Organisation of Malaysia) to venture into the mobile telecomunication service. Altel Communication, meanwhile is owned by Albukhary Group of Companies.

CLIXSTER coverage runs on Digi APN and that means it has the same coverage as Digi (?) and Altel at present are using the celcom infrastructure but have plans to set up their own telecommunication tower in future.

clixster

 

Altel is owned by Puncak Semangat Sdn. Bhd. among the eight companies awarded with the 2600Mhz LTE spectrum by Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) to enable the company to provide 4G services. Read MORE.

altel-starter-packs

When a prospective subscriber has the intention to subscribe to a communication service, of course the first question that come into their mind is coverage. However when I surf on both Altel and Clixster website there are no information whatsoever about their coverage, what more the coverage map. This is I think is a minus factor for both provider to attract new subscribers. Now after doing some research for both provider, at least I have some info about coverage. If you want to subscribe to Altel, then the coverage might be equivalent to Celcoms’ while Altel to Digi. With Google Maps widely used by internet users, it quite surprising that they can’t plot out their coverage or at least give some hint by sharing Celcom and Digi’s coverage map if they do not want to create their own being afraid of sending prospective subscriber to  other telcos.

CLIXSTER PLAN

clixster plan

 

clixster voice plan

 

For more information about CLIXSTER SERVICES

ALTEL PLAN

altel mobile broadband altel prepaid plan

 

For more information about ALTEL SERVICES

I had came across postings on Facebook and blogs wondering why Altel and clixster does not rise to the occassion and one of the accusation is that sabotage by dealers because both service belong to Bumiputra. Personally I beg to differ. My view is about marketing and promotion.

Clixster was launched at the Hari Koperasi Kebangsaan at Bukit Jalil Sports Complex in 2011 and I bought a starter pack but did not activate (which now has expired). Ever since I did not hear anything about clixster. I can’t remember seeing any billboard anywhere advertising clixster and the same goes to Altel. Compare that to Celcom, Digi, Hotlink and UMobile.

Both clixster and Altel has no effort to make their presence felt.  Only when a few Facebook user start mentioning it on their wall, people starts getting aware of its presence. Just visit both website and the ‘juice’ is not there and looks so stale and barren. I think the webmaster for both provider has to wake up and present a more attractive website. Just compare clixster and altel webpage to Digi, Celcom, Umobile and Maxis, you know what I mean.

Share Your Travel Images

Thanks to Karlisa Latisya who shared a post on Facebook about a man who travel solo around the world and surprisingly just on a Honda C90 or in Malaysia we call it a “kapchai” where youth use it to race illegally on the road.

At first I thought it was just a personal blogpost but upon further surfing it is actually a public page to post travel photos through Twitter. All photo post need to be be hash tagged with #myjourney.

Maybe when people travel, they have no time to post stories but I think this website will be a suitable place to tweet your journey and then can go home and start writing posts by looking back at the photos.

How to post on Journey Gallery?

journey2

journeyThe website to post HERE

 

Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam W27

TIM Infokerjaya

Raya tu raya juga sebab itu hadiah Allah untuk umat Islam yang berpuasa kerana takutkan Allah dan zuhud. Teapi lepas raya nanti life must go on. Tugas mencari rezeki perlu diteruskan. Bagi mereka yang menjawat Penolong Penguasa Kastam W27, pada 5 Ogos ini ada Peperiksaan untuk tujuan pengesahan jawatan.

Memasukki dewan peperiksaan bukan sekadar lenggang je, kena ada juga persediaan. Kena tahu format peperiksaan, kena tahu bidang apa yang hendak diuji. Bukan sekadar bawa pen,pensil, pemadam dan MyKad. Pendek kata kalau ilmu tidak cukup di dada, jangan mencuba lautan dalam.

Sekarang ni senang, tak macam zaman saya masih menjawat jawatan di sektor awam. Sekarang sudah ada pihak yang menyediakan buku rujukan, sediakan soalan-soalan ramalan dan panduan menjawab.

PENGUMUMAN 

Anda dah boleh membuat tempahan sekarang. KLIK SINI 

Tim Infokerjaya adalah merupakan satu organisasi yang berusaha menyediakan tip-tips dan info untuk kakitangan awam Malaysia berhadapan dengan peperiksaan mengikut Gred masing-masing. Mereka ingin membantu semua kakitangan awam untuk berhadapan peperiksaan dan berjaya kerana ia adalah kunci yang membuka pintu rezeki yang Allah sediakan.  Kena usaha walau kita sedar kita dilahirkan dan ditentukan reseki masing-masing oleh Allah.

Dalam beberapa hari ini akan keluar info lanjut tentang Tips-tips untuk peperiksaan Penolong Penguasa Kastam W27. Sambil-sambil mengadapa ketupat dan kuih raya tu, jenguk-jenguk juga ke blog ini untuk update tentang info peperiksaan.

Sementara itu dah, anda sampai ke blog ini boleh juga jenguk-jenguk ke SINI kerana peratus yang HENDAK DILULUSKAN adalah kecil.

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL FITRI

 

 

MH17- Al Fatihah dan Takziah

Dah 3 hari berlalu dan #MH17 masih lagi menjadi topik hangat diperbincangkan. Namun di Twitter, #HM17 sudah tidak berada di spot no 1 lagi tapi semasa post ini dibuat, masih lagi Top 10. Biasalah tu, apa-apa pun lama-lama akan sejuk juga. Sama juga dengan tragedi MH370 lalu. Walaupun kehilangan masih misteri, masyarakat semakin lupa tentangnya.

Post ni just nak ucapkan takziah kepada keluarga En Yakub Salam Sudin kerana kehilangan anaknya Azrina Yaakub salah seorang daripada 15 orang crew dalam penerbangan malang itu.

Semasa membaca nama pada senarai crew tak pasti lagi walaupun nama Azrina Yakub macam familiar tetapi apabila nampak satu posting dalam Facebook memaparkan gambarnya barulah perasan bahawa dia itu adalah bekas atlet MSS Kedah yang pernah aku latih pada tahun 1990 lalu. Masa itu aku ditugaskan untuk melatih dua orang atlet sebagai persiapan kontingen MSS Kedah ke Kejohanan MSSM di Kuantan, Pahang. Seorang atlet lelaki dan seorang atlet wanita masing-masing untuk acara Decathlon dan Heptathlon. Atlet wanita yang dipertanggungjawabkan kepada aku ketika itu ialah Allahyarhamah Azrina Yakub. Acara Decathlon dan Heptathlon ini bukan calang-calang atlet yang mampu tanggung. Hanya yang cekal dan berjiwa “besi” sahaja berupaya bertanding pada tahap maksimum menghabiskan kesemua acara dalam tempoh dua hari.

Azrina

Inilah foto yang mengesahkan Allahyarhamah adalah bekas Atlet Heptathlon Kedah (kanan) ke Kejohanan MSSM.

Pernah sekali terjumpa dengan Allahyarhamah semasa aku dalam satu penerbangan ke Kota Kinabalu sekitar hujung tahun 90an. Barulah aku tahu yang Allahyarhamah menjadi seorang pramugari dengan Malaysia Airlines. Terima kasih kerana beliau telah menghadiahkan beberapa tin Coke sebagai cenderamata semasa hendak turun dari pesawat.

Semoga roh Allahyarhamah dicucuri rahmat. Allahyarhamah pergi di Malam Jumaat, semasa bermusafir dan dalam ibadah (bertugas mencari rezeki halal) di bulan Ramadhan Al Mubarraq dan atas sebab aniaya manusia. Al Fatihah.

Juga Alfatihah kepada semua mangsa yang berugama Islam.

Sedapnya Bacaan Al Quran Hufaz Yang Terpenjara

Mula tu nak buat posting pasal MH17 di mana salah seorang crew tu bekas atlet aku semasa di Kedah dulu. Semasa scroll kat Facebook untuk mendapat maklumat, terjumpa kembali satu psting tentang Mohammad Jamaluddin, seorang hafiz Al Quran 30 Juz. Beliau kini ditahan kerana tidak memilikki dokumen sah.

Mohammad Jamaluddin, mengikut penerangan dalam posting itu berasal dari Burma tetapi pasportnya sudah lama tamat tempoh. Mengikut posting itu lagi, beliau dikenali ramai di Kelantan kerana sering menjadi Imam. Beliau juga pernah menjadi pelajar di Mesjid Jamek Seri Petaling, Kuala Lumpur. Mesjid tersebut adalah sebuah Ma’ahad yang melahirkan ramai hufaz bukan sahaja anak-anak tempatan tetapi juga dari luar negara. Bagi masyarakat Seri Petaling ia lebih dikenali sebagai Mesjid Tabligh kerana merupakan pusat perhimpunan jemaah Tabligh terbesar di Malaysia.

Saya tidak tahu bagaimana hendak muat naik video clip tersebut tetapi saya berikan LINK POST itu yang dimuatnik oleh Pen Merah [dot] Com.

mohamad jamaludin

Tidak pernah saya mengulang menonton dan mendengar video clip dalam Facebook berulang kali tetapi yang ini saya tidak pasti berapa kali saya ulang. Merdu dan sedap sungguh bacaannya dan apabila memandangkan beliau membacanya dalam tahanan, itu yang membuatkan terasa sebak dan bergenang air mata saya. Apa lagi membaca komen-komen yang positif dan ramai yang ingin membantu untuk mencari jalan bagaimana untuk membebaskan beliau mengikut lunas undang-undang.

Apa yang lebih mengharukan ialah pembaca bukan Islam pun turut bersimpati dengan adik Muhammad Jamaluddin seperti ini:

AngeL BeaR Hopefully someone can help him out. not all illegal immigrants coming here are bad people..but it’s sad that the good ones always in trouble while the troublemakers let loose 

Eric Mok Walaupun i bukan beragama islam tapi i trrharu dan merasa sedih terhadap kajadiannya… I turut berdoa untuk nya…

Ada juga peguam yang menawarkan diri untuk memberikan khidmat guaman jika diperlukan:

Azlan Abdul Razak Kalau dia takda peguam, minta sapa2 yang kenal dia hubungi saya, insyaAllah saya atau rakan rakan peguam yang lain boleh fikirkan cara yang sesuai utk bantu dia. 

Dalam posting itu, video yang beliau baca ialah Surah Qalam Ayat 10-16. 

ApEk JiJie Zyzam saya copy paste dari seseorang tentang surah ini…Mari Kita Faham Ayat Yang Di Baca Adik Ini … 

Tadabbur Quran : Surah Al Qalam ayat 10 – 16 – Al Quran menyifati manusia dengan sembilan sifat tercela antaranya

1) Pertama, Hallaf iaitu banyak bersumpah. Tidak ada yang banyak bersumpah kecuali orang yang tidak jujur,

2) Kedua, mahiin, iaitu Hina. Tidak menghormati dirinya. Masyarakat pun tidak menghormati perkataannya.

3) Ketiga, Hammaz, iaitu, Banyak Mencela. Yang suka mencela dan mencaci manusia dengan perkataan dan isyarat, baik di hadapan yang bersangkutan maupun di belakangnya.

4) Keempat, Masysyaa-in bi namiim iaitu kesana kemari menghambur fitnah. Berjalan kesana kemari di antara manusia dengan menyampaikan hal-hal yang merusak hati mereka, memutuskan hubungan di antara mereka, dan menghilangkan kasih sayang sesama mereka.

5) Kelima, manna’in lil khairi, iaitu Sangat enggan berbuat Baik. Enggan berbuat baik terhadap dirinya sendiri dan orang lain.

6) Keenam, mu’tadin, iaitu melampaui batas. Melampaui batas kebenaran dan keadilan secara mutlak. Kemudian dia juga melampaui batas terhadap Nabi saw dan terhadap kaum muslimin.

7) Ketujuh, atsii, iaitu Banyak Dosa. Suka melakukan kemaksiatan-kemaksiatan.

8) Kelapan, ‘utull, iaitu Selain itu semua, dia juga kaku dan kasar.

9) Kesembilan, zaniim, iaitu terkenal kejahatannya. Ini adalah penutup sifat-sifat tercela dan dibenci yang terhimpun pada setiap musuh Islam. Tidak ada yang memusuhi Islam dan terus memusuhinya kecuali manusia-manusia yang bersifat tercela seperti ini.

Terima kasih

MH17 – In Memory

This post is an update to record MH17 as a remembrance and future reference collected from different medias and sources.

MH17-inside-story-imagePhoto Credit

It is a new history in the aviation industry where the aircraft from the same company met with disaster within a scope of 4 month. In Mac this year MH370 went missing and still a mystery in modern aviation history with all the latest technology utilised. MH370 is itself a history and with MH17 disaster it add up a new history not only to MAS but Malaysia.

The first tweet from MAS

MAS

What is interesting is the figure:

MH17

 Below MH17 Flight Path

Full-flight-history-for-Malaysia-Airlines-flight-MH17-01

Photo Credit

Flight MH17 from Amsterdam en route to Kuala Lumpur carries 298 passengers including 3 infants and 15 crews. Bodies of nationalities that had been identified (to be updated) as posted on @BBCbreaking Tweets.

Passenger Manifest

Malaysiakini UPDATES ‪#‎MH17‬ Crash | MAS: Plane had clean bill of health

[1.50pm] In a statement, MAS said the B777-200 aircraft bearing registration no. 9M-MRD that operated MH17 had a clean maintenance record. The aircraft’s last maintenance check was on July 11 and the next check was due on Aug 27.

The maintenance was conducted at Malaysia Airlines’ hangar at KLIA. The aircraft had a clean bill of health.

The aircraft was manufactured in July 1997, and so had 17 years in service. The aircraft had recorded 75,322 hours with a total of 11,434 cycles.

All communication system on the aircraft were functioning normally.

After the tragedy finger pointing started between Russia and Ukraine. A Free Malaysia Today reported that it is a planned action based on video clip posted to YouTube abd  Fardy Bunga reported on Harian Metro

Kuala Lumpur : Perkhidmatan Keselamatan Ukraine (SBU) mendakwa berjaya memintas dua perbualan telefon di mana pemisah pro-Russia yang mengaku tersalah tembak jatuh Penerbangan MH17 selepas insiden berlaku, semalam.

Rakaman perbualan dipintas SBU itu didedahkan kepada media Ukrain Kiev Post didakwa hasil perbualan antara pegawai perisikan tentera Rusia dan militan Cossack yang disokong kerajaan Rusia.

Panggilan telefon berkenaan dikatakan dibuat beberapa minit selepas kemalangan Penerbangan Malaysia Boeing 777-200 berhampiran kampung Chornukhine, kira-kira 80 kilometer dari barat laut Donetsk dekat sempadan Rusia, lokasi MH17 terhempas.

Berikut adalah transkrip daripada audio perbualan yang belum dapat disahkan kesahihannya yang dikeluarkan oleh Ahkbar Kiev Post.

Igor Bezler

Igor Bezler (IB): Kita baru sahaja menembak jatuh sebuah pesawat. Ia jatuh di Yenakeivo (Wilayah Donetsk).
Vasili Geranin (VG): Juruterbang. Mana juruterbang?

IB: Sedang mencari lokasi dan gambar pesawat. Ia berasap.

VG: Berapa minit sudah berlalu?

IB: Kira-kira 30 minit lalu.

Komen SBU – Selepas meneliti kawasan kejadian, pengganas menyedari mereka baru sahaja menembak jatuh pesawat awam. Perbualan seterusnya berlangsung 40 minit selepas itu.

Mejar (M): Ini adalah kerja orang Chernukhin yang menembak jatuh pesawat. Dari tempat pemeriksaan Chernukhin. Orang Cossack yang berpangkalan di Chernukhino.

Greek (G): Ya, Mejar.

M: Pesawat jatuh dari udara di kawasan lombong Petropavlovskaya. “200” pertama (kod laluan rahsia yang merujuk kepada orang mati). Kita menemui kumpulan ‘200’- kod untuk orang awam.

G: Baik, apa yang anda ada di sana?

M: Secara ringkas, ia 100 peratus pesawat penumpang (awam).

G: Berapa banyak orang ada di sana?

M: “S**l, serpihan jatuh betul-betul di atas kawasan perumahan.

G: Pesawat jenis apa?

SBU – Fasa ketiga perbualan membabitkan seorang Mejar dan Greek yang seolah-olah membawa komander Cossack Nikolay Kozitsin, menunjukkan bahawa kapal terbang Malaysia Airlines membawa pengintip.

M: Saya kurang pasti mengenai itu, Saya belum dapat melihat semuanya. Saya hanya meninjau kawasan kejadian di mana mayat pertama jatuh. Mereka masih terikat pada kerusi dan tali pinggang keselamatan.

G: Adakah sebarang senjata ditemui?

M: Tiada, sangat pasti, semuanya. Barangan awam, ubat-ubatan, tuala dan tisu tandas.

G: Ada sebarang dokumen ditemui?

M: Ya, seorang pelajar Indonesia, dari Universiti Thompson.

Militan: Mengenai pesawat yang ditembak jatuh di kawasan Snizhne-Torez. Ia pesawat awam. Jatuh berhampiran Grabove. Banyak mayat wanita dan kanak-kanak. Orang Cossacks berada disana untuk melihat perkara ini.
Pihak TV memberitahu ia adalah pesawat penumpang AN-26, tetapi mereka kata ianya tertulis Malaysia Airlines di pesawat itu. Mengapa ia berada di wilayah Ukraine?

Nikolay Kozitsin: Maksudnya, mereka membawa pengintip. Mereka tidak sepatutnya terbang di sini. Peperangan sedang berlaku.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/18

The above conversation was based on this video posted on YouTube.

Free Malaysia Today posted on Facebook this

LONDON: Laughing rebels filmed the plane as it crashed, gleefully bragging ‘That was a blast – look at the smoke!’ while a fireball rose from the debris.

One of the voices is believed to be militia commander Igor Strelkov, who then penned a triumphant war cry on Twitter, saying: ‘We warned you – do not fly in “our sky”.’

A sickening mobile phone video posted online shows a pall of black smoke billowing over the crash site as three rebels provide an excited commentary.

The Daily Mail say the extraordinary footage – apparently filmed by the shooters themselves – charts the terrible final moments of the doomed airliner.

Ukrainian rebel Igor Strelkov published a tweet indicating he thought his rebels had shot down an Antonov-26 military plane of the Ukrainian Air Force. It now appears it was Malaysia Airlines flight MH17

Their camera does not zoom in enough to see the plummeting plane in the sky, but the rebels’ voices can be heard talking happily of ‘black spots – these are the parts flying’, suggesting it fell to earth in several pieces.

A voice believed to be that of Strelkov – dubbed ‘Igor the Terrible’ – announces: ‘The plane was hit!’ He adds: ‘Look at those black spots, these are the parts, flying … it was a blast … look, look, black smoke!’

Another rebel, possibly referring to the missile system, laughs and says: ‘It was worth bringing this thing, wasn’t it?’

None of the rebels can be seen in their horrific film, but it appears to be genuine because at the time only they seemed to know what was happening. Ordinary life carries on in the village where they were standing. A bus trundles by and an unsuspecting villager is seen wandering past the camera.

Shortly after the passenger plane was downed, Strelkov – seen smirking in propaganda photos – tweeted a boastful message claiming responsibility.

In this holy month of Ramadhan 1435H Allah tested Malaysians in a great way. Coincidently over TV Alhijrah earlier on 17 July 2014 I heard Ustaz Hanafiah Abdul Malek referring to Allah’s test on us. He mentioned that why not say Alhamdulillah instead of crying over spilt milk. By saying so, the angel will report back to Allah that we accept all His test of misfortune in good faith.

A Matter of Mistaken Identity?

There are reports that the target was the plane that flies Russian President Vladimir Putin who was on his was home from Brazil. However, his plane was late by about 40 minutes. The body paint of both aircraft is about the same and this might be a case of mistaken identity?

10462809_573775046068267_8098025805712075866_n

 

YouTube videos

Published on 17 Jul 2014

A Malaysia Airlines plane en route from Amsterdam to Kuala Lumpur has crashed in eastern Ukraine. There were 285 people and 15 crew members on board the Boeing-777 aircraft – READ MOREhttp://on.rt.com/qktj3s

PHOTOS DOWNLOADED FROM THE INTERNET

1525227_508524079248922_7230453462161967509_n1891291_508523482582315_4543474918433249838_n

mh4 1525137_701981083184547_4270969884125063059_n

10559829_701972709852051_3653198329977715064_n

10460410_701981103184545_6379882933587073465_n

10487172_701981096517879_5150885470771060133_n

10470801_508523472582316_8138349624773668710_n

mh4

ig

10464329_762222273798069_5505558390237003815_n

10538576_701959239853398_6150648385848986278_n

 

MORE PHOTOS HERE , HERE and HERE

 

MAS Flight MH17 Shot Down By Missile In Ukrane?

It was reported that Malaysia Airlines has lost contact with MH17 from Amsterdam. It was posted on their Twitter @MAS MAS This is what was published on The Verge Russian newswire service Interfax reported that a Malaysian passenger plane carrying 295 people was shot down with a Buk ground-to-air missile over Ukraine near the Russian border, according to an advisor to Ukraine’s Interior Minister. The advisor, Anton Gerashchenko, posted more accusations on Facebook, saying that the strike was carried out by Ukrainian rebels. He also posted a minute-long video of what supposedly is the smoking wreckage of the plane. A Reuters correspondent on the scene has confirmed the “burning wreckage of airplane, bodies on ground.” The Boeing 777 flight, Malaysia Airlines 17, was en route from Amsterdam to Kuala Lumpur. On Twitter, Malaysia Airlines has confirmed that it lost contact with a plane over Ukrainian airspace, but the cause is still officially unknown. The news comes soon after Ukraine said that a Russian plane had shot down one of its fighter jets, which would mark a new level of open hostility between the countries. That report has not been confirmed, and the spokesperson for one separatist group told The New York Times that missiles were fired by Ukrainian rebels from the ground, rather than in the air with Russian support. Russia’s defense minister reportedly said the accusation was “absurd.” Reuters Tweet @Reuters MAS shot MAS shots

Photo from Twitter @grasswire Picture from site of Malaysia Airlines Boeing 777 plane crash in the settlement of Grabovo Ukraine MAS MH17

A video posted on Youtube Tittled Malaysian Airlines Boeing 777 Shot Down Near Shakhtersk Donetsk oblast Ukraine, July 17

Meanwhile on Mailonline News

10336664_10152251828152263_4199907262278969661_n

Phone Scams

Of course they created fear of you losing your money by telling you that they want to check the authenticity of your card particulars. These train to con telemarketers do communicate like a professional bank employee and to unsuspecting victim, believes he/she is really from the bank.

Earlier this morning I listen to a conversation uploaded on Facebook about a guy being contacted by a supposedly bank officer requesting for his card information. The man went along and accommodate the callers question that is a standard script (based on my own experience receiving such calls) and answered as if he is going to fall into the callers trap. When the lady asked for his cards’ CCV by asking what’s his member number. The lady tell him that the member number is the three digit at the end of the signature column, he mention 100 making the lady a bit surprised. Suddenly the guy laughs and said “saya tipu saja nombor tadi tu” and laugh. At that point the lady was trapped when she mention “awak bodoh”.  So next time you receive a call from your bank about your credit or debit card are you going to play that game too?

Later in the evening there’s an article on The Ant Daily by Tan Jee Yee tittled “How A Bank Scammers Work“. I think it is a good read because there thousands of unsuspecting victims that these people can con. However many people still do not learn a lesson from others mistakes. JUST REMEMBER NEVER REVEAL ANY PERSONAL DETAILS TO ANYONE OVER THE PHONE ESPECIALLY YOUR BANKING ACCOUNT UNLESS YOU WANT TO DONATE YOUR MONEY TO CONMEN.