Nama Baru Jalan-Jalan Di Kuala Lumpur

Tidak lama lagi ramai orang akan keliru buat sementara tentang nama-nama jalan di Bandaraya Kuala Lumpur. Ia berikutan DBKL mengambil keputusan untuk menukar nama beberapa jalan kepada nama-nama KDYMM Yang DiPertuan Agong. Datuk Bandar pun dah umum proses nak tukar tu.

Maka ramai juga mereka yang terlibat di jalan-jalan itu terpaksa menukar alamat mereka dan mengumumkan kepada kawan-kawan. Entiti perniagaan dan Jabatan Kerajaan termasuk pihak swasta pun akan turut terlibat apabila banyak yang mereka perlu tukar selain alamat. Alatulis yang berlambak pun nak kena tukar juga. Bukan setiap kali pun, tetapi semua itu melibatkan kos.

Memang elok pun mengabadikan KDYMM Yang DiPertuan Agong kepada nama-nama jalan atau Bangunan sebagai mengenangkan jasa dan junjung kasih rakyat kepada Baginda-Baginda.

Walaupun ianya langkah baik namun, ada juga kontranya. Mengapa tukar nama sedia ada yang mempunyai unsur-unsur sejarah dan nilai-nilai heritage. Itulah ramai yang mempertikai di media sosial. Tidak pastilah ada komen membantah di akhbar cetak sebab saya tak pernah baca akhbar cetak.

Nama jalan

Apa pun, saya ingin mencelah jugalah walaupun pihak DBKL dan kerajaan pasti tidak akan dengar rungutan rakyat. Mengapa tidak nama KDYMM Yang Dipertuan Agong tidak diabadikan di Lebuhraya kerana status lebuhraya lebih tinggi sebagai alat penghubung yang lebih luas berbanding jalanraya di sekitar Kuala Lumpur itu. Adalah lebih baik dari menggunakan akronim yang berbaur penjajah.

Author: atok zaha

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

footsteps........by atok vlog

ekspresi, persepsi dan pandangan expression, perception and views

A Muslim Traveller

Experiences of a Muslim traveller across cultures

zb internet marketing

passive income way to financial freedom

Travel & Liking

With Alex KHOO

Flat Tires and Slow Boats

A Chronicle of Traveling in no Particular Hurry

Just Visit Siena !

My Siena Guide

%d bloggers like this: