Buah Katak Puru

Katak Puru adalah sejenis haiwan amfibia dan katak puru ini pula suka tinggal di tempat yang lembab dan gelap.

Tapi buah katak puru ini pula tumbuh di batang pokonya dan dinamakan demikian kerana nampak macam katak puru. Mengikut Wikipedia nama botaninya ialah Cynometra cauliflora. Ia sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan-hutan di kawasan Tropika seperti Malaysia dan negara-negara ASEAN.

buah nam1buah nam

Rasa buah ni masam-masam kelat tetapi tidaklah semasam buah mangga atau lain-lain dalam kategorinya. Ia boleh dimakan dengan cicah asam garam dan boleh dicampur ke dalam rojak.

Selain itu ia juga boleh dicampur ke dalam kari disamping boleh dijadikan jus.

Gambar pokonya DI SINI.dan SINI.

Facebook Messenger Going Primitive On Smartphones

Many social media fans using Facebook for chats besides the usual postings and comments on someone’e post. With Facebook Chats one can even make video calls and receive messages, files and links.

However on mobile gadgets especially on Android platform, Messenger had been separated from Facebook and stand alone. Facebook users will have two different applications, Facebook and Messenger. Anyone receiving notification that he has a message waiting will have to install and use messenger or else he will not be able to view and respond to the incoming messages unless he has Messenger apps installed.

The worst part of using Facebook Messenger on mobile gadget is that one can’t logout or switch user. It a bad move by Facebook for users on mobile phones.

I am sure many users do not agree to such characteristics of the upgraded Messenger because it removes privacy and confidentiality.

Anyone who borrow and use the phone will be able to sneak into the messenger and read it. There might be some important or private discussions in it. Internet users are always advised to logout from their profiles after surfing to avoid being infected by virus, malware or hackers but the inability to logout of Facebook Messenger conflicts this security advice.

I have read the FAQ on how to logout but it stated that user can’t logout. The only way is to uninstall and reinstall if you want to switch user. What a primitive way to deal with modern technology.

Peniaga Online Perlu Daftar SSM

Sudah dapat diagak Kerajaan akan mengambil langkah-langkah untuk melindungi pengguna daripada ditipu oleh peniaga online yang semakin meningkat. Kewaipan untuk mendaftar peniaga online ini sebenarnya mempunyai serampang dua mata. Mereka bukan sekadar memilikki perniagaan yang sah dan berniaga dengan lebih jujur tetapi juga mudah dikesan dan dijejaki oleh LHDN.

Peniaga online ni dengan adanya media sosial khususnya Facebook, tumbuh bagai cendawan. Ramai yang ada profile Facebook yang menceburi perniagaan online sama ada memang hendak berniaga atau pun sekadar hendak melupuskan barang lama dan terpakai.

Berita Peniaga Online Wajib Daftar SSM telah disiarkan dalam Sinar Harian setelah perbahasan Rang Undang-undang Kawalan Bekalan (Pindaan) 2014 dibentangkan di Dewan Negara. ,

Rumput Miang Mexico

Inilah merupakan bahan perbincangan di kalangan mereka yang berminat dengan pertanian. Sejenis tumbuhan yang dinamakan sebagai Rumpu Miang Mexico didapat mula merebak di negara ini.

Hasil itu langkah-langkah mengawal dan menghapuskannya diambil oleh pihak yang berkenaan.

Apa itu Rumput Miang Mexico. Dalam istilah saintifiknya ia dikenali sebagai Parthenium hysterophorus dan dari kumpulan tumbuhan merbahaya dari species Asteraceae dan ia berasal dari Mexico. Sekali imbas rumput ini nampak seperti pokok Ulam Raja.

Rumput Miang Mexico

Di bawah ini pula Bunga Rumpur miang Mexico

bunga rumput miang mexico

KESAN-KESAN TERKENA RUMPUT MIANG MEXICO

  • menjejaskan produktiviti tanaman
  • kesan allergik kepada manusia dan haiwan
  • menganggu biodiersiti tanaman

Berikut adalah rislaah yang dikepuarkan oleh Jabatan Pertanian yang blogger ini terima di Whatsapps.

Rumput miang1

Rumput Miang

Baca lagi info tentang tumbuhan ini di  Anim Agro Technology

Undian Piala FA 2015

Undian perlawanan bagi pasukan-pasukan yang akan bertanding merebut Piala FA 2015 sudah dijalankan pada 14 Disember 2014 yang lepas dan perlawanan akan dimulakan pada bulan Februari 2015. Ia dijangka ditamatkan sebelum bulan Ramadhan.

34 pasukan akan pertandinga merebut Piala tersebut yang meliputi pasukan negeri-negeri dan kelab-kelab di Malaysia termasuklah padukan Harimau Muda ‘C’.

FA Cup 2015

Mee Udang Di Jitra

Mee Udang ni memang boleh didapati di banyak tempat dan pastinya lain lokasi lain juga rasanya. Tapi apa yang pastinya udang yang dimasukkan mestilah udang yang fresh.

Mee Udang Sungai Dua dah rasa. Mee Udang Kuala Sepetang pun dah rasa. Malam tadi rasa pula Mee Udang di Jitra.

Bila sebut udang pastinya ia dikategorikan makanan yang mahal, jadi tak hairanlah sepinggan Mee Udang pun mahal juga.

Mee Udang kat Jitra ni harganya RM8.00 sepinggan tapi rasanya memang sedap. Aku nak cerita hal teknikal tentang makanan ni, aku bukanlah Food blogger.

Gerai Mee Udang ni terletak bertentangan dengan SMK Jitra dalam Bandar Jitra.

Mee Udang Iwan Jitra

Siapakah Anda Sehingga Hacker Nak Hack Facebook Anda?

Ramai yang pernah menerima shared post dari friend yang dikenali atau tidak dikenali dalam wall Facebook mereka. Sharing itu berlaku tanpa pengetahuan friend kita itu menjadi viral dan jika mereka yang berfikiran singkat pasti akan memandang serong pada rakan yang share post berkenaan.

Bahan yang dishare biasanya gambar-gambar atau video clip berunsur lucah. Sebenarnya sebaran itu boleh merebah kerana perasaan ingin tahu apa link yang kena post itu. Sebahagian kesalahan post seperti itu boleh merebak adalah kerana pengguna Facebook sendiri yang membantu tanpa sedar.

SKMM telah mengeluarkan AMARAN berikut apabila tersebar datu lagi viral link berbaur lucah di laman Facebook.

SKMM

Link yang diberikan agar kita click itu hanyalah umpan untuk membolehkan pembina apps berkenaan tanam malware di akaun Facebook anda. Apabila malware tersebut sudah berada dalam profile Facebook atau komputer anda, maka bila-bila masa ia boleh trigger dan hantar mesej yang sama kepada friends anda yang lain ataupun mencuri maklumat yang terdapat dalam hard disk anda seperti info-info peribadi dan perbankan anda.

Apa yang penting untuk di ambil perhatian ialah, jika ada apa-apa posting yang nampak menarik dan sesuatu aplikasi baru dalam Facebook atau mana-mana media sosial, kemungkinan ianya taktik untuk menanam malware di dalam komputer anda. Jika anda rasa ragu-ragu dan was-was, JANGAN klik, Tak rugi pun kalau anda tidak masuk kel ink berkenaan jika tidak ada kena mengena dengan diri anda.

Selalunya apabila sesuatu yang di luar kebiasaan berlaku pada laman media sosial anda khususnya di Facebook, ramai akan menuding jari kepada hacker. Sebenarnya saya rasa itu bukan kerja hacker kerana logiknya takkan hacker mampu nak hack berjuta-juta akaun pengguna Facebook satu persatu. “Hacker” sebenar ialah diri mereka yang berjari gatal untuk click link tanpa memikirkan kesannya. Mereka yang berjari gatal inilah yang membantu menyebarkan “virus thread” dan malware melalui komputer mereka sendiri.

Saya sering juga cakap pada kawan-kawan yang tidak ada apa-apa pengaruh dan kepentingan di alam maya atau alam nyata. SIAPAKAH ANDA SEHINGGA HACKER NAK HACK FACEBOOK ANDA? Hackers biasanya akan hack laman web atau akaun yang mereka akan beroleh kepentingan serta merta untuk tujuan balas dendam atau menceroboh ke dalam sistem keselamatan sesebuah sekuriti. Apa yang mereka dapat dengan kerja hack laman pengguna Facebook.