Buah Katak Puru

Katak Puru adalah sejenis haiwan amfibia dan katak puru ini pula suka tinggal di tempat yang lembab dan gelap.

Tapi buah katak puru ini pula tumbuh di batang pokonya dan dinamakan demikian kerana nampak macam katak puru. Mengikut Wikipedia nama botaninya ialah Cynometra cauliflora. Ia sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan-hutan di kawasan Tropika seperti Malaysia dan negara-negara ASEAN.

buah nam1buah nam

Rasa buah ni masam-masam kelat tetapi tidaklah semasam buah mangga atau lain-lain dalam kategorinya. Ia boleh dimakan dengan cicah asam garam dan boleh dicampur ke dalam rojak.

Selain itu ia juga boleh dicampur ke dalam kari disamping boleh dijadikan jus.

Gambar pokonya DI SINI.dan SINI.

Facebook Messenger Going Primitive On Smartphones

Many social media fans using Facebook for chats besides the usual postings and comments on someone’e post. With Facebook Chats one can even make video calls and receive messages, files and links.

However on mobile gadgets especially on Android platform, Messenger had been separated from Facebook and stand alone. Facebook users will have two different applications, Facebook and Messenger. Anyone receiving notification that he has a message waiting will have to install and use messenger or else he will not be able to view and respond to the incoming messages unless he has Messenger apps installed.

The worst part of using Facebook Messenger on mobile gadget is that one can’t logout or switch user. It a bad move by Facebook for users on mobile phones.

I am sure many users do not agree to such characteristics of the upgraded Messenger because it removes privacy and confidentiality.

Anyone who borrow and use the phone will be able to sneak into the messenger and read it. There might be some important or private discussions in it. Internet users are always advised to logout from their profiles after surfing to avoid being infected by virus, malware or hackers but the inability to logout of Facebook Messenger conflicts this security advice.

I have read the FAQ on how to logout but it stated that user can’t logout. The only way is to uninstall and reinstall if you want to switch user. What a primitive way to deal with modern technology.

Peniaga Online Perlu Daftar SSM

Sudah dapat diagak Kerajaan akan mengambil langkah-langkah untuk melindungi pengguna daripada ditipu oleh peniaga online yang semakin meningkat. Kewaipan untuk mendaftar peniaga online ini sebenarnya mempunyai serampang dua mata. Mereka bukan sekadar memilikki perniagaan yang sah dan berniaga dengan lebih jujur tetapi juga mudah dikesan dan dijejaki oleh LHDN.

Peniaga online ni dengan adanya media sosial khususnya Facebook, tumbuh bagai cendawan. Ramai yang ada profile Facebook yang menceburi perniagaan online sama ada memang hendak berniaga atau pun sekadar hendak melupuskan barang lama dan terpakai.

Berita Peniaga Online Wajib Daftar SSM telah disiarkan dalam Sinar Harian setelah perbahasan Rang Undang-undang Kawalan Bekalan (Pindaan) 2014 dibentangkan di Dewan Negara. ,

Rumput Miang Mexico

Inilah merupakan bahan perbincangan di kalangan mereka yang berminat dengan pertanian. Sejenis tumbuhan yang dinamakan sebagai Rumpu Miang Mexico didapat mula merebak di negara ini.

Hasil itu langkah-langkah mengawal dan menghapuskannya diambil oleh pihak yang berkenaan.

Apa itu Rumput Miang Mexico. Dalam istilah saintifiknya ia dikenali sebagai Parthenium hysterophorus dan dari kumpulan tumbuhan merbahaya dari species Asteraceae dan ia berasal dari Mexico. Sekali imbas rumput ini nampak seperti pokok Ulam Raja.

Rumput Miang Mexico

Di bawah ini pula Bunga Rumpur miang Mexico

bunga rumput miang mexico

KESAN-KESAN TERKENA RUMPUT MIANG MEXICO

  • menjejaskan produktiviti tanaman
  • kesan allergik kepada manusia dan haiwan
  • menganggu biodiersiti tanaman

Berikut adalah rislaah yang dikepuarkan oleh Jabatan Pertanian yang blogger ini terima di Whatsapps.

Rumput miang1

Rumput Miang

Baca lagi info tentang tumbuhan ini di  Anim Agro Technology

Undian Piala FA 2015

Undian perlawanan bagi pasukan-pasukan yang akan bertanding merebut Piala FA 2015 sudah dijalankan pada 14 Disember 2014 yang lepas dan perlawanan akan dimulakan pada bulan Februari 2015. Ia dijangka ditamatkan sebelum bulan Ramadhan.

34 pasukan akan pertandinga merebut Piala tersebut yang meliputi pasukan negeri-negeri dan kelab-kelab di Malaysia termasuklah padukan Harimau Muda ‘C’.

FA Cup 2015

Mee Udang Di Jitra

Mee Udang ni memang boleh didapati di banyak tempat dan pastinya lain lokasi lain juga rasanya. Tapi apa yang pastinya udang yang dimasukkan mestilah udang yang fresh.

Mee Udang Sungai Dua dah rasa. Mee Udang Kuala Sepetang pun dah rasa. Malam tadi rasa pula Mee Udang di Jitra.

Bila sebut udang pastinya ia dikategorikan makanan yang mahal, jadi tak hairanlah sepinggan Mee Udang pun mahal juga.

Mee Udang kat Jitra ni harganya RM8.00 sepinggan tapi rasanya memang sedap. Aku nak cerita hal teknikal tentang makanan ni, aku bukanlah Food blogger.

Gerai Mee Udang ni terletak bertentangan dengan SMK Jitra dalam Bandar Jitra.

Mee Udang Iwan Jitra

Siapakah Anda Sehingga Hacker Nak Hack Facebook Anda?

Ramai yang pernah menerima shared post dari friend yang dikenali atau tidak dikenali dalam wall Facebook mereka. Sharing itu berlaku tanpa pengetahuan friend kita itu menjadi viral dan jika mereka yang berfikiran singkat pasti akan memandang serong pada rakan yang share post berkenaan.

Bahan yang dishare biasanya gambar-gambar atau video clip berunsur lucah. Sebenarnya sebaran itu boleh merebah kerana perasaan ingin tahu apa link yang kena post itu. Sebahagian kesalahan post seperti itu boleh merebak adalah kerana pengguna Facebook sendiri yang membantu tanpa sedar.

SKMM telah mengeluarkan AMARAN berikut apabila tersebar datu lagi viral link berbaur lucah di laman Facebook.

SKMM

Link yang diberikan agar kita click itu hanyalah umpan untuk membolehkan pembina apps berkenaan tanam malware di akaun Facebook anda. Apabila malware tersebut sudah berada dalam profile Facebook atau komputer anda, maka bila-bila masa ia boleh trigger dan hantar mesej yang sama kepada friends anda yang lain ataupun mencuri maklumat yang terdapat dalam hard disk anda seperti info-info peribadi dan perbankan anda.

Apa yang penting untuk di ambil perhatian ialah, jika ada apa-apa posting yang nampak menarik dan sesuatu aplikasi baru dalam Facebook atau mana-mana media sosial, kemungkinan ianya taktik untuk menanam malware di dalam komputer anda. Jika anda rasa ragu-ragu dan was-was, JANGAN klik, Tak rugi pun kalau anda tidak masuk kel ink berkenaan jika tidak ada kena mengena dengan diri anda.

Selalunya apabila sesuatu yang di luar kebiasaan berlaku pada laman media sosial anda khususnya di Facebook, ramai akan menuding jari kepada hacker. Sebenarnya saya rasa itu bukan kerja hacker kerana logiknya takkan hacker mampu nak hack berjuta-juta akaun pengguna Facebook satu persatu. “Hacker” sebenar ialah diri mereka yang berjari gatal untuk click link tanpa memikirkan kesannya. Mereka yang berjari gatal inilah yang membantu menyebarkan “virus thread” dan malware melalui komputer mereka sendiri.

Saya sering juga cakap pada kawan-kawan yang tidak ada apa-apa pengaruh dan kepentingan di alam maya atau alam nyata. SIAPAKAH ANDA SEHINGGA HACKER NAK HACK FACEBOOK ANDA? Hackers biasanya akan hack laman web atau akaun yang mereka akan beroleh kepentingan serta merta untuk tujuan balas dendam atau menceroboh ke dalam sistem keselamatan sesebuah sekuriti. Apa yang mereka dapat dengan kerja hack laman pengguna Facebook. 

Proton Sekali Buat Hal

Memang dah lama dah aku guna Proton ni, Model 1991 dan aku start guna sejak 1998. Tapi memang puas hati walaupun hanya sebuah Proton yang ramai org dok merungut pasaal kualitinya. Mungkin nasib aku baik kerana Proton yang aku pakai tu tak banyak songehnya. Yang sekali sekala rosak tu biasalah. Tak macam kawan aku dulu guna Proton juga setiap bulan mesti ada masalah dengan keretanya itu.

Yang penting maintain air dan minyak hitam, kurang sikit masalah dengan enjim. Masalah wear and tear tu biasalah. BMW dan Merc pun ada masalah macam tu. Tapi bagi kereta aku kalau dia merajuk, hmmmm…a few times juga tow truck tolong drive aku dan family ke workshop. Bt aku tak terkilan sangatlah sebab kereta berjenama dan baru pun ada juga tersadari di tepi lebuhraya.

Bulan lepas dah tukar starter yang berusia lebih kurang 5 tahun. Hari itu masa pergi kenduri tup-tup aircond pula rosak. Pun dah lama tak ada masalah Rasanya dalam tahun 2000an sekali aku service kipasnya. Dan hari ini motor kipasnya rosak dan terpaksa diganti. Lepas tu kena servis coil dalam compressor. Servis je sebab kalau biarkan mungkin kerosakan akan jadi lebih teruk.

Tu selepas mekanik tu cakap ni wayar dah panas sebab coil mau rosak. Dia cakap masih boleh jalan tapi tak lama akan terbakar juga coil tu. So, servislah.

Dulu masa dok di Kuala Lumpur, jika pergi ke satu workshop tu, dia akan belek dan cadang macam-macam. Last-last beratus juga kena. Yang tu dia tak buat servis, Kalau rosak seketuk dia tukar. Beza dengan di Jitra ni.

Walaupun hari ni ni habis hampir 500, tetapi aku mira masih berbaloilah sebab tahun 2014 ni baru 4 kali kereta pergi workshop kerana kerosakan wear and tear.

Smile, You’re On A Voyeur’s Camera

In the 60s there was one popular TV program called Smile, You Are On Candid Camera. The program capture individuals or groups unaware and screen them to make other people laughs. Then nowadays there are a few more programs that was orchestrated and set up to capture unaware or member of the public on video and screen it as an entertainment production.

Now in the ICT era where technological gadgets and inventions flood the market, some people are using such tactic but for a different objective- voyeurism. remember one Malaysian Doctor who was convicted in UK recently for such activity?

Voyeurism according to Wiki is

the sexual interest in or practice of spying on people engaged in intimate behaviors, such as undressing, sexual activity, or other actions usually considered to be of a private nature.[1]

The principal characteristic of voyeurism is that the voyeur does not normally interact directly with the subject of his/her interest, who is often unaware of being observed. The essence of voyeurism is the observing but may also involve the making of a secret photograph or video of the subject during an intimate activity.

The term comes from the French voyeur which means “one who looks”. A male voyeur is commonly labeled as “Peeping Tom”, a term which originates from the Lady Godiva legend. However, that term is usually applied to a male who observes somebody secretly and, generally, not in a public place.

gantungan-baju-e

hidden camera

Where cameras can be hidden (above) and based on the location of the camera, you already knew whats the purpose of the recording. Voyeurism. So before you strip yourself be on a lookout unless you want your hidden talent unearthed.

The availability of the internet and social media today takes voyeurism another giant leap since some of those voyeurs share what they capture in private. Most of the time they are putting the unsuspected “actor/actresses” to unwanted shame. Hidden and spy cameras once used by secret agents to gather information had been put to use as gadget to shame.

With all these voyeurism gadgets around, we have to always be wary about exposing our body parts of intimate activities when in public places such as the washrooms, changing rooms in shopping malls, hotels and other public or even private locations. If you google How to detect hidden cameras on the internet you can find tons of information about it.

The tiny camera can be hidden anywhere without being detected by the naked eye if you do not concentrate on searching for it.

How then are we going to know whether the public washroom, changing room or hotel are free of these spying gadgets? Many advice and tips had been compiled either by individuals or authority such as the police on how to determined whether such gadgetry are around.

I read this one tip sent by a friend. How to Check a Hidden Camera in Hotel Room

1. Upon entering the room, turn off all lights and pull the curtain.

2. Open your phone camera but switch off the flash.

3. Holding the phone, turn around the room aiming the camera and if you can see a red dot on your cellphone camera, then its a possibility a hidden webcam. Or else the room is free of hidden camera.

Wiki posted this tip on how to detect a hidden camera. HERE

There are also tips on how to detect a two way mirror because it is another potential hideout for hidden cameras especially in public washroms. Its the finger test as this graphic demonstrates

2 way mirror

This graphic source snopes.com

So the next time you enter the washroom, be wary of any hidden cameras before stripping yourself. The same advice too if you want to have any nice intimate time with your spouse in a hotel room. You might be caught on a voyeurs camera. If it happens you will not smile anymore but experiencing red faces.

Ngauman Harimau Tidak Nyaring?

Selesai sudah pusingan pertama Separuh Akhir Kejohanan Piala AFF Suzuki 2014 dengan dua perlawanan dilangsungkan, satu di Manila dan satu lagi di Kuala Lumpur.

Filipina yang pada awal penglibatan mereka dalam bolasepak adalah pasukan belasahan telah dapat mengekang negara Gajah Putih Thiland dari mencipta langkah awal untuk ke Final. Mereka seri 1 sama.

Harimau Malaya pula dijinakkan seketika di gelanggang sendiri oleh Vietnam setelah dikalahkan 2-1 dalam perlawanan yang dicemari insiden yang tidak diingini. Ada penyokong Vietnam cedera dalam insiden di tempat penonton.

Walaupun Harimau Malaya masih berpeluang untuk melangkah ke perlawanan Akhir, namun laluan mereka dipenuhi belantara dan duri, Harimau Malaya perlu menang sekurang-kurangnya 2-0 di Hanoi nanti. Vietnam pula ada kelebihan 2 gol di tempat lawan. Jika seri 2-2 pun langkah Harimau Malaya berakhir di Hanoi.

Gambar di bawah yang saya nampak dan ambil dari satu posting Facebook menunjukkan insiden yang tidak diingini. Gambar-gambar tersebut pula dipetik dari Zing.vn yang bermakna ianya sudah disebarkan di Vietnam dan pastinya menjadi viral di kalangan pengguna media sosial dan peminat sukan di Vietnam.

Harimau Malaya akan bertandang ke Hanoi dan tentunya penyokong mereka juga akan turut serta berada di gelanggang perlawanan. Apa yang mungkin menjadi mimpi yang tidak diingini ialah penyokong Vietnam akan mengambil tindakan balas. Lebih besar kemungkinan jika Vietnam tewas. Harap-harap “the worse will not happen”

AFF Suzuki 2014 Mas VN1 MAS VN2 MAS VN3 Mas VN4

Insiden di Stadium Shah Alam itu tidak sepatutnya berlaku, apa lagi ianya melibatkan sukan bolasepak yang bermula dengan perarakan masuk bendera Fair Play atau semangat kesukanan.

Susulan itu Facebook Harimau Malaya membuat permohonan maaf secara terbuka dan diharap insiden beberapa orang samseng stadium itu tidak menejaskan semangat kesukanan di padang dan di galeri penonton pada 11 Disember kelak.

Aff Suzuki

Individu atau kumpulan yang mencemarkan nama baik negara itu sewajarnya ditangkap dan dihukum. Di zaman media sosial ini, tidak ada apa yang boleh disembunyikan atau didolak dalikkan.

Doa saya Harimau Malaya akan kembali mengaum di Hanoi nanti dan Piala AFF Suzuki 2014 mendarat semula di Kuala Lumpur untuk kali kedua (pertama 2010) tanpa sebarang insiden berdarah seperti yang berlaku di Shah Alam.

AFF Suzuki Cup 2014

Graphic Credit

AFF Suzuki Winners

                  Credit Grafik