Proton Sekali Buat Hal

on

Memang dah lama dah aku guna Proton ni, Model 1991 dan aku start guna sejak 1998. Tapi memang puas hati walaupun hanya sebuah Proton yang ramai org dok merungut pasaal kualitinya. Mungkin nasib aku baik kerana Proton yang aku pakai tu tak banyak songehnya. Yang sekali sekala rosak tu biasalah. Tak macam kawan aku dulu guna Proton juga setiap bulan mesti ada masalah dengan keretanya itu.

Yang penting maintain air dan minyak hitam, kurang sikit masalah dengan enjim. Masalah wear and tear tu biasalah. BMW dan Merc pun ada masalah macam tu. Tapi bagi kereta aku kalau dia merajuk, hmmmm…a few times juga tow truck tolong drive aku dan family ke workshop. Bt aku tak terkilan sangatlah sebab kereta berjenama dan baru pun ada juga tersadari di tepi lebuhraya.

Bulan lepas dah tukar starter yang berusia lebih kurang 5 tahun. Hari itu masa pergi kenduri tup-tup aircond pula rosak. Pun dah lama tak ada masalah Rasanya dalam tahun 2000an sekali aku service kipasnya. Dan hari ini motor kipasnya rosak dan terpaksa diganti. Lepas tu kena servis coil dalam compressor. Servis je sebab kalau biarkan mungkin kerosakan akan jadi lebih teruk.

Tu selepas mekanik tu cakap ni wayar dah panas sebab coil mau rosak. Dia cakap masih boleh jalan tapi tak lama akan terbakar juga coil tu. So, servislah.

Dulu masa dok di Kuala Lumpur, jika pergi ke satu workshop tu, dia akan belek dan cadang macam-macam. Last-last beratus juga kena. Yang tu dia tak buat servis, Kalau rosak seketuk dia tukar. Beza dengan di Jitra ni.

Walaupun hari ni ni habis hampir 500, tetapi aku mira masih berbaloilah sebab tahun 2014 ni baru 4 kali kereta pergi workshop kerana kerosakan wear and tear.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s