Imej Pada Sejadah – Satu Isu Yang Remeh?

Kita semua tahu bahawa sejadah adalah alas untuk bersolat tetapi ada juga mereka yang menggunakan sejadah untuk tujuan lain. Ada yang gunakan sebagai salah satu item dalam hantaran kahwin, ada juga yang menjadikannya sebagai alas untuk perhiasan.

Namun apa yang saya ingin tulis dalam posting ini ialah sejadah yang digunakan sebagai alas solat yang sekali-sekala timbul isu-isu yang kontroversi seperti hiasan gambar yang tidak sesuai. Ini kerana semasa solat kita akan menatap sejadah tersebut setiap ketika sama ada sewaktu berdiri dan membaca Al Fatihah serta surah berikutnya, semasa ruko’, semasa iktidal dan duduk antara dua sujud.

Saya telah berkesempatan menunaikan solat di balai pelepasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dan tiba-tiba perasan ada yang tidak kena pada sejadah yang saya sedang gunakan itu. Secara jujurnya sememagnya hilang saki baki kusyuk yang ada. Selesai solat saya telah mengambil gambar ini.

sejadah2

Saya telah post ke dalam Facebook untuk mendapat pandangan mereka yang membaca posting saya itu. Salah satu respons ialah seperti berikut.

sejadah3

Saya setuju ia berlaku secara kebetulan hasil dari rekaan otak kita tetapi jika semua yang kebetulan itu kita tidak ambil berat, maka ada pihak yang akan memandang ringan terhadap sensitiviti kita. Misalnya penghinan terhadap kalimah Allah dan Muhammad pada jenama pakaian terkenal. Adakah kita hendak anggap sebagai secara kebetulan kerana pereka coraknya hanya mengambil kira dari aspek bisnes. Kita adalah manusia yang lemah dan sentiasa di rasuk oleh syaitan untuk lalai dan lupa pada Allah termasuklah semasa solat. Semasa solat pula kita akan menatap sejadah di hadapan kita dan dalam sekelip mata sahaja syaitan boleh mempengaruhi kita untuk lalai. Mungkin juga kita lihat pada gambar kaabah atau kubah mesjid seperti pada kebanyakan sejadah, hati dan mata kita masih boleh bertahan tetapi jika melihat corak-corak hiasan pada sejadah pasti otak akan mula melalaikan kita.

Cuba kita lihat contoh sejadah di bawah. Adakah secara kebetulan atau memang kita yang mereka-reka imej yang tidak ada.

sejadah1

sajadahsajadah bergambar kontroversi

Kembali pada sejadah yang saya gunakan semasa di LTA Kuching, ada dua imej yang secara kebetulan berupa imej yang tidak sewajarnya timbul atas sejadah. Saya bulatkan apa yang saya nampak dan “mereka-rekakan” itu.

Dalam bulan di atas nampak seperti wajah seorang lelaki dengan mata terpejam serta tanda titik di dahi persis wajah pada patung Budha. Tanda pada bahagian bawah pula persis kepala seekor haiwan, macam rusa pun ada, macam harimau pun ada.

Bagi saya ianya sesuatu yang perlu diberi perhatian sebab iman saya tidak kuat sementara bagi mereka yang kuat iman dan kyusuk dalam solat mungkin apa corak yang ada pada sejadah tidak akan menjejaskan kyusuknya.

Mungkin bagi setengah orang ianya perkara remeh dan tidak perlu dipertikai. Wallahualam.

Author: zaharibb

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

footsteps........by atok vlog

ekspresi, persepsi dan pandangan expression, perception and views

A Muslim Traveller

Experiences of a Muslim traveller across cultures

zb internet marketing

passive income way to financial freedom

Travel & Liking

With Alex KHOO

Flat Tires and Slow Boats

A Chronicle of Traveling in no Particular Hurry

Just Visit Siena !

My Siena Guide

%d bloggers like this: