M-O-K Garis Bawah C-U-N dan Kodiang

Mak Cun

Tup-tup terminat nak ikut juga drama Mak Cun di TV3 setiap hari Rabu dan Khamis. Bukan kerana sekadar kualiti dramanya tetapi kerana ciri-ciri “Raja Lawaknya” yang ada nilai hiburan. Namun paling bestnya ialah adanya Kodiangnya.

Dok promote nama Kodiang satu nama yang menjadi sungguh sentimental bila disebut. Kodiang sebuah pekan kecil di Daerah Kubang Pasu, Kedah bersempadan dengan Perlis. Dulu Kodiang ni pernah popular dengan pasembornya. Lepas tu ada juga buku biografi Dari Kodiang ke Jalan Riong hasil tulisan Tajudin Saman.

Apa yang menariknya ialah bagaimana promosi dilakukan untuk menarik perhatian penonton terhadap drama terbitan Rumah Karya Citra Arahan Bade Hj. Azemi ini iaitu menggunakan media sosial.

Skrip yang menyuruh mencari M-O-K garis bawah C-U-N di Instagram secara tak langsung adalah merupakan promosi untuk drama tersebut. Selepas disuruh Pak Akob (lakonan Dato’ Rahim Razali) mencari M-O-K Garis Bawah C-U-N saya pun mencuba mencari di Instagram dan memang ada pun. Saya tergelak sendirian. Terasa lucunya juga.

Mak Cun  mengisahkan tentang Perusahaan Bedak Sejuk Mok Cun makin menjadi-jadi. Bukan shaja di Kokdiang malahan bedak sejuk Mok Cun sudah sampai ke merata negeri di Malaysia ini. Rumah Mok Cun dah macam kilang buat bedak sejuk Pada masa yang sama Zennat menaruh hati kepada Pak Akob. Zennat memang suka gila dengan Pak Akob tapi berdepan dengan persaingan apabila Pak Akob lebih tertarik kepada Mok Cun. Zennat mula dengki dengan Mok Cun termasuklah sanggup menjalankan perniagaan cucuk kolagen kerana mahu melawan perniagaan bedak sejuk Mok Cun.

Erma Fatimah telah menggunakan deman Media sosial untuk menarik minat penontonnya di Instagram, Facebook, Twitter dan You Tube.

Mak Cun

Mak Cun

Hangpa boleh tonton Full Episode di : http://www2.bukancincai.com/2015/07/tonton-mak-cun-full-episod.html#sthash.

Author: zaharibb

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s