Lagu Untuk Negeri Ku – Discover Kedah 2016

Dosciver Kedah 2016

Tiba-tiba terasa nak kumpul lagu-lagu yang berkaitan dengan negeriku Kedah Darulaman.

Tahun 2016 adalah tahun melawat Kedah melalui Discover Kedah 2016. Mai no, melawat negeri Kedah. Macam-macam ada. Lagu-lagu ni boleh buatkan anak-anak Kedah yang berada di perantauan rasa rindu kat kampung.

Lagu pertama yang saya nak share dengan pelawat blog saya ini ialah Hijau Kuning nyanyian Allahyarham M Sharif

Lagu loghat Kedah pun tak kurang juga menghiburkan. Salah seorang penyanyi local yang agak popular ialah DJ Ed. Banyak lagu nyanyian yang dimuatnaik ke You Tube. 

Lagu ini untuk menjemput anda ke negeri Kedah nyanyian DJ Ed. 

Lagu-lagu nyanyian yang dalam loghat Kedah bertujuan menghiburkan disamping dalamnya ada diselitkat nasihat-nasihat. Salah satu lagu berunsur sindiran disamping menjadi nasihat ialah lagu Tok Wan Sayang Cucu.

Mai Oi Cek Mai adalah ucapan alu-aluan bagi masyarakat negeri Kedah, khususnya mengalu-alukan jemputan semasa kenduri kendara.

Ni pula kisah suami dengan isteri. Ada kebenarannya. Jom Dengar. Siapa yang kena?

Anda boleh search You Tube untuk mendengar lagu-lagu lain dalam loghat Kedah sebagai hiburan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s