Etika Guru – Tak Kira Guru Apapun

Pagi tadi pergi hantar anak untuk mengikuti ceramah sebelum menghadapi ujian berkomputer untuk memohon Lesen memandu motorsikal. Ceramah diadakan di sebuah sekolah memandu di Jitra.

Semasa menunggu untuk balik, nampaklah seorang pemandu baru yang menati Cikgunya datang. Cikcu datang dan masuk duduk di tempat duduk penumpang.

Apa yang aku nampak ialah dia sedang mengonggong rokok daun yang sememagnya dia gulung dari kawannya di kantin sebelum itu.

Aduh, kalau akulah pelajar memandu itu pastinya rasa rimas dan kurang selesa kerana bau rokok akan berlegar dalam kereta.

Ikut etikanya walaupun dia bukan memandu tetapi adalah tidak wajar dia merokok semasa bertugas mengajar itu. Ia akan memberikan persepsi kalau dak cikgu kencing berdiri takk akan aku tak boleh kencing berlari.

Semoga pihak sekolah memandu tegaskan kepada tenaga pengajarnya tentang etika bertugas bagi mencerminkan profesionalisme institusi yang dikendalikan oleh Syarikat mereka.

Author: zaharibb

I am just a small blogger writing about sports, travel and lifestyle and turned into a social media influencer. Will undertake to accept write up invitations. to blog and to share on my social media platforms,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s