Tak Habis-habis Masalah Pos Laju

Pernah DS Samy Velu cakap dalam Parlimen tentang Pos Laju,

“Esok pos Hari ini sudah sampai”

Dulu pernah hantar satu consignment dari Jitra kepada anak di Subang Jaya, Baca betul-betul SUBANG JAYA bukannya LONG PASIA atau LONG BANGA di Pedalaman Sarawak tu. Satu minggu baru sampai. Bila barang sampai semua isi sudah hancur menjadi sampah. Memang teruk betul.

Kali ini pasal beli satu barangan secara online. Lokasi penjual itu pun bukan di LONG PASIA atau BA’KELALAN tapi BALAKONG dekat KL saja. Dan aku duduk di Bandar JITRA, yang PPL Pos Laju hanya 1km dari rumah.

Buatlah tracking untuk mengesan di mana sudah barangan yang di hantar itu berada. Lihat print screen di bawah. Ambil perhatian pada kotak hitam (bukan mengesan mengapa MH370 hilang)

Item sampai PPL Jitra 9.59 pagi. 7.08 minit petang hari yang sama ia dihantar balik ke Balakong.

POS LAJU

Sepatutnya item itu dihantar kepada penerima, jika penerima tidak ada di rumah mungkin cuba buat penghantaran kedua pada hari berikutnya, Setidak-tidaknya berikan notis untuk collect item di PPL seperti selalunya dalam tempoh 7 hari. Ini tidak tk sampai 12 jam item dah dihantar balik semula kepada pejabat asal. Tak kah banggang punya kerja mcm tu.

Bagaimanalah jika item itu sesuatu yang amat mustahak dan perlu diperolehi dengan segera? Sekarang proses penghantaran semula item tersebut akan berulang dan mengambil masa 3-4 hari lagi.

Dengan perkhidmatan yang teruk itu pun masih ada hati nak dakwa National Courier. Rasanya Mangement Pos Laju ni kena pergi berkursus dengan DHL, Fedex atau pun Ta Q Bin yang lagi efisyen dari Pos Laju. Malah Mat Despatch pun lagi efisyen.

 

 

 

 

 

Hari Kesihatan Sedunia 2015 di Bukit Malau, Jitra

Aku ni sebenarnya sudah lama sedentary. Dulu time kerja bila stay hotel yang ada kolam renang ada jugalah turun berenang sebagai senaman.

Rasanya 6-7 tahun juga hidup secara sedentari ni tapi mungkin rezeki bagi aku Allah berikan rezeki dari aspek kesihatan. Metabolic rate badan tinggi sebab itu makanan tanpa kawalan pun tidak menyebabkan penambahan berat badan atau membuncitkan perut.

Angan-angan empat tahun lepas nak berbasikal mengantikan jogging, belilah sebuah basikal. Entah silap ke tak tak pastilah kerana beli MTB tapi menggunakannya untuk road. Dari segi penggunaan mesin, memanglah tak kena.

OKlah hari ini 4 Disember 2015 ada satu event sambutan Hari Kesihatan Sedunia peringkat Daerah Kubang Pasu bertempat di tapak hiking Bukit Malau, Jitra.

HKS00
Sambutan Hari Kesihatan Sedunia peringkat Daerah Kubang Pasu 2015 di Tapak Hiking Bukit Malau, Jitra

Awal-awal lagi lepas subuh bertolak ke lokasi dengan basikal. Ingat tu nak ikut Fun Ride tapi rupanya Fun Ride kena daftar dulu. So just ikut panjat bukit je lah.

Trek hiking Bukit Malau memang dah tak asing lagi sebab dan beberapa kali naik. Mula-mula naik lebih kurang sebulan lalu, memang terasa mengahnya. Beberapa kali terpaksa berhenti rehat untuk sampai ke puncak yang hanya setinggi 130 meter dari paras laut itu.

Bukan apa dah ada pengalaman masa hiking di Bukit Maxwell bersama seorang rakan dulu. Selepas separuh jalan berhenti rehat dan aku sandar pada pokok. Sekali sedar kawan aku sedang mengipas. Entah bila masa aku blackout. Insiden itu kini menjadi penanda aras tahap kemampuan untuk aku bersenam.

Setelah beberapa kali memanjat Bukit Malau itu dapat dirasakan perbezaan keupayaan memanjat. Sekarang sudah mampu memanjat dengan kelajuan yang lebih tinggi dan kurang masa rehat sehinggalah sampai ke atas.

Event hari ini adalah anjuran Pejabat Kesihatan Kubang Pasu dan Persatuan Diabetes Cawangan Kubang Pasu. Tema event ialah Hidup Sihat Tanpa Alkohol. Disamping itu sempat juga turunkan tanda tangan sebagai sokongan kataka Tidak pada Vape, e-cigarette dan Rokok.

Event diresmikan oleh Exco Belia dan Sukan, Kesenian dan Kebudayaan, Pembangunan Insan yang juga ADUN Jitra. Beliau telah melepaskan peserta Fun Ride dan juga Peserta Hiking.

HKS 15
Sempat lagi YB Aminuddin berselfie dengan peserta hiking
12351239_10208088403038024_917085411_n
Peserta berbasikal Fun Ride menanti pelepasan oleh YB Aminuddin

HKS9

HKS Casualti
Ada juga casualti. Jabatan Pertahanan Awam menurunkan seorang peserta yang pengesan semasa melakukan aktiviti.

Bukit Malau kira-kira 7 km dari bandar Jitra boleh dijadikan sebagai salah satu lokasi untuk pelancung/pelawat ke daerah ini jika mereka mencari aktiviti yang berbentuk cabaran.

YB Aminuddin yang merupakan ADUN Jitra dan telah hadir di tapak hiking tersebut boleh mencadangkan kepada Jawatankuasa Pelancungan Negeri untuk menyenaraikannya ke dalam tempat-tempat cadangan untuk dilawati.

Apa yang dibimbangi ialah Bukit yang asalnya kebun getah ini mempunyai aktiviti kuari di kakinya dan kemungkinan di ratakan di masa hadapan.