DAH 3D PULA DAH

Mencari ilmu tidak pernah tamat. Ini kerana ilmu yang Allah turunkan tiada hadnya dan terpulanglah kepada makhluknya untuk mengejar ilmu itu atau tida,

Peluang mendapat ilmu baru tersebar dalam group Whatsapp, dan malam itu juga aku menyatakan keinginan untuk mengikutinya. Ilmu barulah katakan dan berkaitan dengan IT pula tu, satu-satu bidang yang memang aku minat walaupun bukan line kerjaya aku sebelum ini. Dari bidang sports beralih terus ke IT

Ilmu baru ini pun berkaitan dengan grafik juga. Dulu dah belajar Adobe Photoshop kemudian pergi pula Adobe Illustrator dan kini belajar menggunakan software 3D pula. Berbanding Photoshop dan Illustrator, 3D printing masih tidak ramai yang mempelajarinya.

Kursus diadakan di Pusat Internet Satu Malaysia di bandar Changloon Kedah. Dekatlah tu dengan Universiti Utara Malaysia.

Hari pertama diperkenalkan software untuk merekacipta model untuk 3D. Software yang digunakan ialah Sketchup Make 2017. Sketchup ni ada dua versi, satu versi Percuma dan datu lagi versi Sketchup Pro. Dah Pro semestinyalah kena beli lesennya.

Sampai di PI1M dengan penuh semangat nak belajar ilmu baru, tapi nampak mcm tidak ada orang je. Baru tahu rupanya peserta yang hadir hanya 4 orang sahaja. Aku seorang sahaja lelaki. Betapa ruginya bagi mereka yang tidak mahu merebut ilmu baru, apa lagi ianya disediakan secara Percuma. Inilah sikap orang Melayu, tidak mahu mengambil kesempatan.

Hari pertama belajar basic menggunakan Sketchup dengan membuat projek pertama keychain.

Design pada kompuer adalah seberti berikut sementara foto kedua merupakan printout- 3D tu.

P_20171107_122940

PRINT RESULT

Hari Kedua belajar dan melihat demonstrasi printer 3D, antara printer yang ada di pasaran. Inilah bentuk printer berkenaan

PRINTER

Di bawah ini ialah “ink” untuk printer 3D. Kalau sebut ink tentu kita bayangkan cecair berwarna. Untuk 3D printing “ink”nya adapah jaluran plastik yang akan dicairkan dan membentuk corak berasaskan 3 Dimensi, # Dimensi maksudnya ada width, length dan height.

PRINTER INK (1)

Projek untuk hari kedua ialah membuat rumah. Haha, aku dah nampak satu peluang baru untuk buat part time ni. Dulu masa belajar Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator, aku memang dah nampak peluang buat part time dalam designing. Bolehlah buat design beberapa banner dan poster untuk sebuah kedai printing di Jitra ni secara part time.

Sementara tunggu instructor tiba, aku pun mainlah Sketchup dan inilah hasilnya. 3D design sebuah rumah setingkat.

WhatsApp Image 2017-11-08 at 3.59.52 PM

Aplikasi komputer ni akan pudar dari ingatan kita jika tidak buat latihan. So bila dah balik rumah mengadaplah komputer dan trylah latih guna ilmu yang dipelajari. Inilah hasilnya. Dua hari punya kerga.

mansion5

mansion 1mansion 8

Hahahaha, boleh cari makan tak? Shhhhh, 30% kot adalah copy n paste. Aku cuma design mansion 3 tingkat itu sahaja. Errrrr, bukan mansion tu, Actually pagar dan laman saja. hahahahaha. Insyaallah dengan latihan yang bersungguh-sungguh aku akan berjaya merekacipta.

By the was yang ini aku buat sendiri 100% kecuali grill sebab grill tu aku beli (baca sebagai download) dari 3D Warehouse yang support Sketchup

Cadangan Tambahan

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s