DARI BLOG KE VLOG

on

Blogging ni dah lama dah sejak tahun 2014 lagi aku dah mula jinak-jinak dengan blog. Mula tu dengan Tumblr tapi tak aktif sangat di situ dan tak tahu pun itu blogging. Kemudian apabila membaca satu post dari rakan sekerja yang terlibat dalam usaha membantu mangsa Tsunami di Pulau Phi Phi pada Disember 2004 baru aku mula serius nak berblog. Mula jinak dengan blogspot. Mula menulis blog bahasa Inggeris iaitu Nasi Lemak Roti Canai Teh Tarik  

This is the first post  iaitu pada 4 April 2006.

Pada  5 Mei 2006 pula lahir blog tentang travel  mykembara. kerana aku banyak travel untuk menjalankan tugas.

Setelah beberapa lama Ummph untuk menulis blog mula menjadi dingin dan posting pun sekali sekala sahaja. Apa lagi bila dah tidak banyak travel maka bahan untuk menulis semakin kurang. Mati idea.

Tiba-tiba sewaktu merayau-rayau kat You Tube dan menonton beberapa You Tubers bervlog, maka timbul pula minat untuk menceburi vblogging pula.

Tak susah sebenarnya sebab cuma tukar medium dari menulis kepada ambil video. So, aku banyak buat pembacaan dalam internet tentang How to vlog dan juga menonton video-video di You Tube How to Start Vlogging.

Dah lama juga ada profile kat You Tube tetapi tidak upload video secara serius pun. Bila timbul keinginan untuk vlogging baru aku ujudkan satu Channel baru atok vlog dan inilah Fish Spa Sungai Luanti .

atokvlogMemang boleh gunakan camera handphone untuk merakam video tapi lebih selesa kalau ata kamera khususnya untuk tujuan vlog ni. Bila guna handphone dah jadi mcm olskol la sebab semua org yang nak merakam video akan guna handphone. Tak salah pun cuma nak satu kelainan je.

So, belilah satu camcorder murah je dari shopee.my. Tak tahulah berapa harga sebenar kerana konon-kononnya potong sampai 80% dari harga asal sampai 3k lebih. Camcorder branded pun tak sampai harga mcm tu kan? But tak kisahlah at least ada gadget untuk rakam video dan ambil foto sekali. Handphone jadikan sebagai backup saja. Nak tahu camcorder murah apa yang aku pakai rakam video untuk vlog kenalah pergi ke vlog aku hehehe. Subscribe lah, Then Like dan kalau nak share pun go ahead. Tengok sampai habis tau sb semua video vlog aku ada camera credit. So kat situ bolehlah nilai quality hasil rakaman yang aku tak banyak setting, just basic setting dan auto white balance.

LOGO AV 1

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s