NAK JADI YOU TUBER?

Sekarang You Tube bukan sekadar sumber hiburan tetapi semakin menjadi sumber rujukan untuk membuat sesuatu. Kalau kita tanya macam mana nak buat sesuatu, kemunginan besar jawapan yang kita akan dapat ialah “Ko tengok kat You Tube” atau “Dalam You tube ada tu

Memang benar, apa yang anda ingin ketahui kebarangkalian besar jawapannya ada dalam You Tube. You Tube dah menjadi laman web video yang terbesar di dunia. Berdasarkan ranking Alexa, You Tube menduduki ranking kedua selepas Google dan mengambil alih kedudukan Facebook sebagai laman web paling popular di dunia. You Tube dah menjadi household word dalam kehidupan manusia.

Jika satu ketika dahulu seseorang boleh jadi Instafamous melalui aplikasi Istagram, sekaran ramai boleh jadi You Tuber dan jadi popular melalui laman perkongsian video ini. YouTube adalah merupakan sebuah laman perkongsian video yang berpusat di San Bruno, California. Ia dibangunkan oleh tiga orang bekar pekerja PayPal iaitu Chad HurleySteve Chen, and Jawed Karim pada bulan February 2005. Selepas itu Google membeli laman ini pada bulan November 2006 pada nilai US$1.65 billion. Kini YouTube beroperasi sebagai anak syarikat Google.

Hari ini nak jadi seorang You Tuber amat senang kerana majoriti pengguna internet yang ada akaun email Gmail. Apabila anda ada akaun Gmail sudah mudah untuk menjadi You tuber kerana automatik anda akan dapat akaun You Tube jika anda sudah Sign In ke Gmail dan klik pada laman You Tube. Itulah langkah pertama anda untuk menjadi seorang You Tuber.

Semua orang boleh jadi You Tuber sebab hampir semua org ada handphone yang ada fungsi merakam video. Bila anda rakam video di mana anda simpan video-video tersebut? Hanya dalam gallery di handphone? Mungkin anda akan pindahkan ke dalam komputer. Bila storan di handhandphone anda dah penuh, apa anda lakukan? Pastinya memadam mana-mana file yang dianggap tidak perlu. Bagaimana jika phone anda hilang? Segala isi dalam handphone juga akan turut hilang. Sayangkan, galeri anda yag penuh dengan memori indah, hilang terus.

Jadi cara yang paling selamat ialah dengan memuatnaik video-video anda ke internet dan ia akan kekal sehingga anda padam akaun anda di internet. Video yang anda rakam mungkin mengandungi ilmu, pengalaman dan teladan yang berguna untuk orang lain. Ilmu yang berguna akan menjadi jariah, walaupun anda sudah tidak ada lagi di alam dunia.

Jadi anda hendak jadi You Tuber kah?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s