DIY Meningkatkan Signal Telefon Bimbit

Dalam post ini saya kongsikan tips untuk menguatkan signal telefon bimbit. Eh, bukan saya yang buat tapi saya jumpa kat You Tube. Bolehlah kalau nak cuba.

Di bawah pula tips untuk menukarkan signal 3G ke 4G pada peranti Android. Pertuakran hanya sementara kerana ia akan kembali ke 3G jika anda reset phone. Satu lagi kekurangannya ialah anda tidak akan dapat menerima panggilan telefon atau SMS.

 

TUANKU SULTAN KEDAH MASIH SIHAT

Bermula dari surat inilah ada pembaca yang pandai-pandai menambah dan sebarkan yang Tuanku Sultan Kedah sedang gering. Sememangnya setiap rakyat negeri Kedah akan rasa sedih dan dukacita jika DYMM Sultan mereka tidak sihat.

WhatsApp Image 2017-04-07 at 12.17.16 AM

Salinan surat dan tulisan tambahan salah tafsir oleh individu yang menjadi viral di media sosial tersebar luas sehingga menyebabkan Ketua Setiausaha Sulit Tuanku Sultan terpaksa mengeluarkan kenyataan memberikan penjelasan keadaan sebenar Tuanku.

BERNAMA Sutltan Kedah

Atas: screencopy berita BERNAMA

Surat yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah hanya meminta imam-imam Masjid di seluruh negeri Kedah mengadakan solat hajat selepas selesai solat Jumaat bagi memohon Allah berikan kesejahteraan dan kesihatan kepada Tuanku. Tidak langsung disebut bahawa Baginda dalam keadaan gering. Individu yang mula menyebarkan berita tersebut telah salah tafsir kerana mungkin tiba-tiba ada permintaan seperti itu.

Seluruh rakyat Negeri Kedah sentiasa mendoakan Baginda berada dalam keadaan sihat dan sejahtera kerana Baginda adalah Sultan kesayangan rakyat.

CENDOL

Kali ini nak cerita pasal cendol.

Cendol adalah merupakan sejenis minuman manis yang menyegarkan kerana ia diminum atau makan dalam keadaan sejuk. Tak pasti pula adakah cendol panas? Jika Cendol Bakar tentu boleh didapati jika penjualnya bernama Bakar.

Asalnya cendol hanyalah mengandungi cendol, kacang merah, jagung dan ais yang diparut. Ia dimaniskan biasanya dengan air Gula Melaka atau gula kabung dan ditambah santan untuk membangkitkan rasa lemaknya.

cendol tradisi

Ais untuk dimasukkan ke dalam cendol dahulu disagat menggunakan peralatan yang direka khus untuk menyagat ais sama ada untuk cendol, ais kacang (ABC), ais kepal dan sebagainya. Kredit gambar di atas kepada Motormouth from Ipoh- Asian Food and Travel Blog  .

Dalam arus perniagaan berdaya maju, penjual cendol mula menambah kreativiti rasa dengan membuat modifikasi, menambahkan pulut dan Cendol Pulut menjadi begitu popular pada sekitar tahun 80an dan seterusnya.

Peniaga tidak berhenti setakat itu, kini Cendol dijual dalam berbagai variasi dengan menambahkan durian, mempelam, tapai dan juga aiskrim.

EzyWatermark170122095518118

Atas: Cendol pulut aiskrim di Ady Cendoi Jitra.

Cendol Pulut Durian 1

Cendol Pulut Durian

KREATIF ATAU JALAN MUDAH?

Nasi Lemak Panas

Gambar ini hanya hiasan

Tak tahulah sama ada kreatif atau ambil jalan mudah dan jimat. Macam Nasi Lemak Pondan tu, namanya pun satu kreativiti yang menarik perhatian orang ramai walaupun ada yang mengutuk. Namun dia telah cipta satu identiti sehingga ada juga yang ujudkan Nasi Lemak Gay yang sebenarnya dia bukan Gay tetapi akronim namanya.

Ramuan dalam sebungkus atau sepinggan nasi lemak basic ialah Nasi Lemak (yang sudah tidak rasa lemaknya lagi), Telur Rebus atau Telur mata, Mentimun, sambal bilis, kacang tanah goreng. Namun setengah penjual Nasi Lemak sudah tidak masukkan kacang tanah goreng dan/atau mentimun. Mungkin nak cut cost lah kot.

Apa yang saya nak tulis dalam posting ini bukan tentang nak cut cost tu. Alkisah maka keluarlah tengah malam nak makan kerana lapar. Makanan paling murah di zaman GST dan nilai Ringgit Malaysia jatuh ini ialan Nasi Lemak. Lain-lain makanan paling murah pun RM4.50.

Nasi Lemak panas kononnya, yang dah suam-suam panas dan hampir sejuk di kawasan Jitra ni dalam RM2.00 sepinggan (basic). Satu gerai ni, ikan bilisnya cukup lembut dan mudah sangat untuk dimakan, berbeza dari ikan bilis di tempat lain. Aku rasa ikan bilis tu bukan sambal ikan bilis yang dimasak atau goreng fresh, tetapi ikan bilis dalam tin. Selalu sangat makan nasi lemak ni memang kita dapat rasa (selalunya) susah sangat nak gigit malah tak dapat gigit langsung. Ikan bilis pun rasa rangup sebab ia digoreng berasingan dari sambalnya.

Ikan bilis tin tentunya lebih murah berbanding ikan bilis “segar” yang digoreng tu. Itulah yang aku nak timbulkan di sini, adakah ianya satu kreativiti atau nak ambil jalan mudah?

Fuh!! fuh!! fuh!!

Bukan apa nak buang habuk.

#YouCanDuit nak galakkan masyarakat negara ini mencari pendapatan tambahan diera IT dan ICT.

IMG-20170330-WA0045d

#YouCanDuit bukan sekadar nak galak rakyat, khususnya orang Melayu, cari DUIT tetapi faksafah di sebaliknya (pada pandangan saya) ialah “Killing Two Birds With One Stone” Ceh!!!! kena minta izin kan?

Mengapa saya kata begitu? Pertama membuka peluang kepada rakyat, khususnya orang Melayu cari “duit poket” tambahan. Kedua “memaksa” rakyat tanpa mengira usia untuk mengenali, mempelajari dan menggunakan IT/ICT.

Di zaman mendatang, IT/ICT akan menjadi satu perkara yang wajib diketahui oleh setiap orang. Malah sekarang pun semakin banyak aktiviti harian dah menggunakan teknologi IT/ICT.

Jika rakyat tidak mula berjinak dengan IT/ICT dari sekarang, bila lagi?

Kita dah nampak, Atuk, Nenek, Opah, Wan kita semakin ramai dah pandai menggunakan telefon bimbit. Ini satu kemajuan peribadi bagi mereka kerana mahu tidak mahu kena ikut arus perkembangan teknologi. Sama jugalah dengan teknologi komputer ni. Akan tiba satu hari, jika usia dunia panjang, semua aktiviti harian menggunakan hujung jari untuk berfungsi.

#YouCanDuit adalah inisiatif #MDEC (Malaysia Digital Economy Corporation) anak syarikat di bawah #MCMC untuk menjana transformasi ekonomi digital untuk rakyat.

Pada 1 dan 2 April 2017 #MDEC telah mengadakan satu karnival #YouCanDuit bertempat di Dewan Seri Mentalon, Alor Setar dan dihadiri oleh ribuan rakyat dari segenap lapisan untuk mengetahui apa itu #YouCanDuit.

IMG-20170329-WA0038

Karnival dua hari diisi dengan penerangan-penerangan untuk mengalakkan rakyat tentang cara-cara menjana pendapatan tambahan menggunakan platform PERCUMA yang disediakan oleh #MDEC iaitu #eRezeki dan #eUsahawan. eReseki untuk menjana pendapatan sampingan sementara eUsahawan untuk mentransformasikan usahawan-usahawan offline kepada usahawan online sejajar dengan perkembangan dan kemajuan teknologi eCommerce kini dan masa akan datang.

P_20170401_101007_BF

Kehangatan karnival #YouCanDuit diserikan dengan penampilan beberapa artis yang berjaya dalam bidang keusahawanan iaitu Datuk Rosyam Nor, Mok Cun (Erma Fatimah), Rozita Che Wan dan Fizo Omar.

Jika anda baru mengetahui tentang program ini setelah terjumpa blog ini, masih boleh daftarkan saja online di  eRezeki dan eUsahawan. Kerajaan berkehendakan seberapa rmai mungkin rakyat Malaysia menyertainya kerana peluang mencari pendapatan tambahan terbuka luas bagi mereka.

 

CARA MUDAH KUPAS DURIAN

Kali ini posting pendek saja. Ni cara mudah nak kupas durian. Cara ini saya nampak semasa melawat Pesta Durian di Georgetown tidak berapa lama dulu.

Cara yang ditunjukkan memang cukup mudah dan tidak perlu sampai luka-luka jari tercucuk duri atau terketar dagu sebelum kulitnya terbuka.

(Lihat Gambar) Peniaga durian tersebut telah membuat torehan seperti itu pada bahagian bawah buah. Selepas toreh maka tuilkan kulit untuk membukanya. Selamat mencuba. Kay bye………

IMG_20160531_215230

NAIK UBER KAT PENANG

Kalau kat KL nama uber dah menjadi sebutan sebab rasa dengki pemandu teksi dengan perkhidmatan baru yang lebih murah, selesa dan efisyen. Selama ini pun aku sangka di Malaysia ni  hanya di KL saja ada uber. Rupanya kat Penang pun ada dah perkhidmatan uber ni.

Kebetulan aku hadir satu seminar 3 jam di YMCA Pulau Pinang dan sewaktu hendak balik ke Jeti hujan turun dan sukar untuk aku ke perhentian bas untuk mendapatkan perkhidmatan rapidpenang. Lagi pun besar kemungkinan perhentian bas tidak ada tempat berteduh.

Ketika menanti di lobby aku berbual dengan salah seorang peserta seminar dan pada masa itulah dia bertanya mengapa tak panggil uber. Barulah aku teringat pasal perkhidmatan itu dan rupanya dah ada di Pulau Pinang. Dia sendiri adalah pemandu yang berdaftar dengan uber.

Lalu aku pun buka google playstore dan install apps untuk uber. Pengalaman pertama menggunakan perkhidmatan uber memang mudah.

Paparan akan menunjukkan peta lokasi dan kedudukan ikon beberapa kereta yang berhampiran yang memberikan perkhidmatan uber ni. Ikut sahaja arahan yang dipaparkan dan anda akan mendapat respons tentang kereta, pemandu, lokasinya serta berapa lama ia akan sampai ke tempat kita tunggu. Pengguna kli pertama pun akan akan merasa mudahnya untuk dapatkan perkhidmatan uber.

uberuber-1

  uber-2

Peta perjalanan yang juga sebahagian dari resit untuk penumpang, selepas menggunakan perkhidmatan uber akan dihantar ke email yang didaftarkan pada apps uber sewaktu mula install. Mudah kan untuk membuat claim perjalanan kelak. Malah ianya adalah lebih sah dengan unsur rasuah yang paling minima khususnya bagi kakitangan kerajaan yang menggunakan perkhidmatan awam semasa bertugas.

uber3

uber5uber4

JALAN-JALAN PASAR KARAT

Sebut saja pasar karat pastinya kita akan terus terbayang susunan barangan antik yang dipamerkan untuk dijual kepada peminat barang antik. Banyak pasar karat sudah muncul dan beroperasi di merata bandar di negara ini dan berbagai barangan antik yang menjadi “collectors item” yang ditawarkan untuk jualan mahupun barang lama yang boleh dijadikan sparepart untuk barangan harian yang sudah rosak.

Di Alor Setar, Pasar Karat yang popular ialah di Kampung Berjaya yang beroperasi pada hari Jumaat bersamaan dengan pasar basah. Ia beroperasi pada setiap pagi Jumaat.

Baru-baru ini pula saya berkesempatan meninjau pula satu lagi pasar karat di Kubang Pasu, Jitra yang dibuka di Taman Tunku Sarina, Bandar Darulaman. Ia beroperasi setiap pagi Sabtu.

Untuk ke pasar karat PSTTS amat mudah kerana ia terletak di laluan untuk masuk ke Taman Tunku Sarina. Dari lebuhraya PLUS pengunjung boleh keluar di Exit Bandar Darulaman dan hala ke Taman Tunku Sarina atau Tasik Darulaman. Pandu terus sehingga melepasi tasek dan bulatan di Lakehomes.

Saya rasa agak keciwa juga kerana tidak banyak barangan antik diperdagangkan berbanding Pasar Karat Kg Berjaya. Selain daripada beberapa orang peniaga barangan antik, majoriti peniaga menjual barangan biasa dan lebih nampak ala pasar malam. Mungkin kerana ianya masih baru, ramai peniaga barangan antik mungkin terpaksa mengatur semula jadual perniagaan mereka.

pasar-karat-tts-1 pasar-karat-tts-2 pasar-karat-tts-4 pasar-karat-tts-5

DARULAMAN PARK, JITRA

Bandar Baru Darulaman was transformed from a small town formerly known as Tanah Merah (there are many towns in Malaysia with the same name) located about 5 km fron Jitra town and about 18 km from Alor Setar City, the capital  city for Kedah, Malaysia.

The new township was developed by Bandar Darulaman Berhad, transforming once a rubber estate plantations to towns and housing estates.

Within the development area there is a natural lake that had been turned into a recreational park for local residents and also visited by communities from nearby towns. Its the Bandar Darulaman Park.

zaharibb-darulaman-park

The park is open daily and had became a hive of activities for all walks of life. Parents bring their kids for kiddy rides or play with gigantic soap bubbles while many enjoy the jog around the lake. There are also water activities where visitors can ride on the paddle boat or canoeing.

zaharibb-darulaman-park-6

zaharibb-darulaman-park-1

zaharibb-darulaman-park-5

Since its opening the park is not only a park for routine daily recreational activites but also had hosted many events ranging from local to national level expositions.

HOW TO GO

From Alor Setar, Bukit Kayu Hitam, Kangar, Jitra and Alor Setar can take the North South Highway and take the Bandar Darulaman exit. However from Jitra town its reachable through Federal Route 1.

 

 

PETAI

This note was taken from a whatsapp shared post that was and is making its rounds and I edit it so suit the posting. Its about the PETAI or Bitter bean or its Scientific name Parkia speciosa. The information was claimed as and advice from a UKM Medical Doctor.

Petai

Petai or Parkia speciosa  contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute workout.. No wonder petai is the number one fruit with the world’s leading athletes (?). But energy isn’t the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

So what can ptai do to our body?

Depression:

According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS (premenstrual syndrome):

Forget the pills – eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemia:

High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure:

This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit’s ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power :

200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Understand that bananas contain lot of potassium too so eat more banana… Just look at those monkeys, they are really active, alert, smart and cunning too!!

Constipation:

High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

PETAISAMBAL 1

Image downloaded from the Internet

Hangovers:

One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:

Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :

Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :

Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation..

Nerves:

Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight:

Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers:

Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control :

Many other cultures see petai as a “cooling” fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Holland , for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affecti ve Disorder (SAD):

Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking:

Petai can also help people trying to give up smoking.. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:

Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body’s water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes:

According to research in “The New England Journal of Medicine” eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%”.

Warts:

Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart.. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

petai sambal

Image downloaded from the Internet

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals… It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, “A Petai a day keeps the doctor away”.

Disclaimer: Information and photos were downloaded from the internet.