Fuh!! fuh!! fuh!!

Bukan apa nak buang habuk. #YouCanDuit nak galakkan masyarakat negara ini mencari pendapatan tambahan diera IT dan ICT. #YouCanDuit bukan sekadar nak galak rakyat, khususnya orang Melayu, cari DUIT tetapi faksafah di sebaliknya (pada pandangan saya) ialah “Killing Two Birds With One Stone” Ceh!!!! kena minta izin kan? Mengapa saya kata begitu? Pertama membuka peluang…

CARA MUDAH KUPAS DURIAN

Kali ini posting pendek saja. Ni cara mudah nak kupas durian. Cara ini saya nampak semasa melawat Pesta Durian di Georgetown tidak berapa lama dulu. Cara yang ditunjukkan memang cukup mudah dan tidak perlu sampai luka-luka jari tercucuk duri atau terketar dagu sebelum kulitnya terbuka. (Lihat Gambar) Peniaga durian tersebut telah membuat torehan seperti itu…

Mencari Ilmu Tidak Ada Noktahnya

Jika difikirkan buat apa lah lagi aku buang masa hadir kelas-kelas yang berkait dengan Facebook sedangkan aku dah mula gunakan Facebook sejak tahun 2007 lagi, dua tahun selepas Mark Zuckerberg ujudkan aplikasi ini secara tak sengaja hasil dari putus cinta. Ramai yang beranggapan mereka yang sudah berusia 6 series ni patut dok rumah dan jaga…

Buang Masa Je Hadir #SBB2016

Dah selesai denga jayanya #SBB2016 #MDeC2016 yang diadakan di Dewan Campbell, Hotel Grand Campbell, Kuala Lumpur pada 16 April 2016 lalu. Nak bagi tau aku hadir, la ni. Syukur dapat menjadi salah seorang peserta dan sedikit sebanyak menyaksikan perkembangan #SBB sejak mula menyertainya pada #SBB2013 yang diadakan di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya. Pada masa itu…

Amna Home Sediakan Homestay Di Eropah

Sebelum ni dah buat post pasal nak pergi ke #SBB2016, kali ketiga aku hadir untuk perjumpaan para bloggers. #SBB2016 anjuran Denaihati.com telah menjadi aktiviti tahunan untuk menghimpunkan para blogger dari Malaysia dan juga ada penyertaan bloggers dari negara-negara lain Asia Tenggara. Tapi posting ni bukanlah nak cerita pasal penyertaan di #SBB2016 ni, sebaliknya nak cerita…

Ready Untuk #SBB2016

Kali pertama menghadiri pertemuan Sepetang Bersama Blogger ialah pada tahun 2013 yang diadakan di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya pada 26 Januari 2013. Aku hadir sebagai orang baru kerana tidak mengenali blogger-blogger yang rata-ratanya adalah kenalan antara satu sama lain. Kira aku ni newbies lah dalam #SBB walaupun sudah menceburi dunia blogging sejak tahun 2005 dulu. Waktu…

#SBB2016

Tahun 2015 miss untuk hadir #SBB2015 yang diadakan di Putrajaya. Kali ini bila dapat tahu tentang #SBB2016, terus je daftar.

2016 – Tahun Cuti Hujung Minggu Yang Panjang

Apabila mendengar cuti hujung minggu yang panjang sudah pasti ramai pekerja, khususnya di sektor swasta akan sambut dengan gembira. Bagi pihak persendirian pula tentu sebahagian besar tidak dapat menikmati cuti panjang yang sama seperti yang dinikmati oleh pekerja awam. Maklumlah bagi perniagaan, setiap hari adalah mempengaruhi untung rugi syarikatnya. Says telah membuat satu rumusan cuti…

Al Fatihah Buat TGNA

Posting ini walaupun sudah dianggap ketinggalan, tetapi saya tetap juga merakamkannya di sini sebagai mengenang Allahyarham. Photo ini saya perolehi dari Facebook Saya Anak Melaka. Al Fatihah kepada Tok Guru Nik Aziz dan Takziah kepada seluruh keluarga Allahyarham Kredit Imej  ke

Siapakah Anda Sehingga Hacker Nak Hack Facebook Anda?

Ramai yang pernah menerima shared post dari friend yang dikenali atau tidak dikenali dalam wall Facebook mereka. Sharing itu berlaku tanpa pengetahuan friend kita itu menjadi viral dan jika mereka yang berfikiran singkat pasti akan memandang serong pada rakan yang share post berkenaan. Bahan yang dishare biasanya gambar-gambar atau video clip berunsur lucah. Sebenarnya sebaran…

Share Your Travel Images

Thanks to Karlisa Latisya who shared a post on Facebook about a man who travel solo around the world and surprisingly just on a Honda C90 or in Malaysia we call it a “kapchai” where youth use it to race illegally on the road. At first I thought it was just a personal blogpost but…