MONETIZATION DI YOU TUBE

So aku memang dah lompat masuk ke You Tube sejak Januari 20 2018.  Memanglah niat nak buat duit pun, hehehehe. Duit sampinganlah.

Syarat ketat untuk buat duit denganYou Tube  melalui video menjadi ketat apaila timbul satu kontroversi melibatkan You tuber terkenal Amerika Logan Paul yang memaparkan sebuah video yang mengerikan yang dirakam dalam sebuah hutan di Aokigahara, Jepun. Hutan itu adalah lokasi orang Jepun membunuh diri. Video tersebut menunjukkan mayat secara close-up dengan muka sahaja yang dikelabukan.

Sejak 17 Januari 2018, You tube pun ketatkan syarat untuk Creator (baru) buat duit bertujuan nak tapis dari Creator yang benar-benar jujur untuk buat duit daripada creator yang manipulasi You Tube untuk buat duit. Creator yg dah buat duit akan dikenakan syarat yang sama mulai 20 Februari 2018.

“only those channels will earn ad money through the YouTube Partner Program (YPP) which have over 4,000 hours of watchtime in the past 12 months, and at least 1,000 subscribers. This is a considerably higher threshold than the previous one, which allowed monetization based only on the requirement that the channel has 10,000 lifetime views.” Neowin

Syarat baru ini memang melibatkan ramai Creator dan mana-mana Channel yang melepasi tahap ambang yang ditetapkan akan ditapis secara manual untuk memastikan tidak ada apa-apa bahan yang menyalahi undang-undang sebelum mereka dimasukan ke YPP (You Tube Partner Program).

Melalui peraturan ini juga google mengharapkan akan dapat salurkan duit dari Youtuber yang tidak baik disamping mengawal daripada pengisian dengan video-video yang ofensif.

Google menasihatkan You tuber baru  atau/lama (yang tidak melepasi tapap ambang kelayakan) mengambil peluang menggunakan  Creator AcademyHelp Center, dan Creator Site untuk membina peminat masing-masing.

Sebenarnya terdapat banyak cara lagi untuk buat duit dengan You Tube, bukan sekadar upload video dan mendapat komisyen dari iklan yang diletakkan dalam videonya. Ada Yout Tuber buat duit melalui Affiliate. Antara affiliate account yang boleh bantu jana pendapatan ni ialah di Amazon. Katakanlah korang beli sesuatu produk di Amazon camera contohnya untuk shoot video. Maka letakkanlah jenama kamera itu di Description video dan link dengan akaun korang di Amazon. Satu contohlah.

Lain-lain affiliate pun boleh juga, just letak link account.

Kalau rajin boleh buat preview video dgn kerjasama syarikat, produk atau pihak-pihak tertentu. Tapi ni bukan jenis preview free ,acam kita pergi makan di satu restoran, ambil video kemudian syok sendiri post kat Channel.  Yg mcm tu just boleh dapat viewer je dan/atau subscriber. Nak buat paid review, pergi runding dengan owner business, berapa dia nak bayar untuk video review yang akan anda buat. Tapi nak buat Channel kita kena mantaplah dulu, Kalau setakat 1 atau 2 k tu maybe owner gelak je. Sb tu channel aku belum nak buat review lagi, sebab masih ciput. Tonton Channel Atta Halilintar sekadar nak bagi idea buat review.

Cuba korang masuk tengok antaranya view Cassey Neistat. Dia dah ada 10 juta lebih Subs (pada masa aku tulis blog ini) Setiap hari Selasa biasanya dia buat Tech Tuesday di mana dia buat review produk-produk yang diberikan secara percuma kepada dia oleh syarikat-syarikat tertentu.

OKlah kalau dah sampai sini cuba tengok korang click You Tube Channel ni dan click SUBSCRIBE, TEKAN LOCENG, LIKE dan SHARE

 

 

TIPS TAG BAGASI

Apakah habit anda untuk melabel bagasi khususnya jika anda hendak menaiki kapalterbang untuk ke destinasi anda. Ada orang yang bimbang jika bagasinya hilang semasa bagasi diuruskan oleh pihak lapangan terbang meletakkan info lengkap agar jika bagasi hilang pihak bertanggungjawab boleh menghantar ke alamat yang terdapat pada tag bagasi.

Sebenarnya ia merbahaya.

Apa-apa juga maklumat yang membolehkan seseorang/kumpulan yang berniat jahat dapat mengesan lokasi rumah/pejabat anda adalah lead kepada mereka. Malah pernah ada nasihat agar pass check in penerbangan pun perlu tidak wajar dimuatnaik ke media sosial kerana ia boleh mendedahkan maklumat sulit kepada pihak yang tidak bertanggungjawab. Dengan teknologi hari ini, ruang untuk penjenayah melaksanakan jenayah mereka cukup luas dengan lead yang mencukupi.

Baru-baru ini viral di Whatsapp satu mesej dari British Airways menasihatkan semua penumpang penerbangan berhati-hati dengan tag bagasi mereka. Sila baca di bawah:

Tentu anda tidak mahu terjebak kan?

NAK TIKET PENERBANGAN EMIRATES PERCUMA?

Jadi anda sampai ke blog saya ini sebab nak tiket PERCUMA ke? Sebab ianya viral kat Whatsapp. Sebenarnya anda dan saya juga sama satu kaapal. Mula tu termakan jugalah tengok mesej tentang Emitares menawarkan tiket percuma tu. Siapa tak nak kalau dapat terbang percuma kan? Tapi sebelum saya terus mempercayai mesej itu saya semak dulu dalam internet untuk mengesahkan kerana sebelum ini pernah juga berlaku scam seperti itu melibatkan Airasia.

Setelah menyemak dalam internet maka sahlah ianya hanya scam. Adalah pihak yang tak bertanggungjawab nak cari duit melalui kaedah PPC. Pay Per Click. Jadi jika anda click URL yang diberikan itu bermakna anda telah memberikan individu itu duit percuma walaupun duit itu bukan dari poket anda.

Di bawah adalah screen capture Berita tentang scam berkenaan yang disiarkan di Khaleej Times, Dubai.

Capture

Apabila anda sudah mengetahui yang mesej diviralkan itu scam atau hoax, harap anda abaikan dan biar ia terus jadi sampah. Dah tak ada faedah nak terus sebarkannya.

Sebenarnya selepas anda click link yang diberikan itu, anda akan dibawa ke page di bawah. Anda hanya perlu jawab Yes atau No kepada soalan yang diberikan.

Tentu ada yang akan pertikai tentang komen-komen “pembaca” yang semuanya menunjukkan bahawa contest ini adalah benar. Anda kena faham ini internet. “Pembaca” yang ada gambar mereka itu mungkin hanya diletakkan oleh scammer untuk meyakinkan mangsa bahawa ianya betul. Ia adalah satu usaha scammer berkenaan meletakkan gambar sesiapa sahaja atau kawan-kawan yang sama-sama ingin scam duit pengguna internet lain dari seluruh dunia.

Saya dah sebut tadi tentang kaedah PPC atau Pay Per Click.  Mereka yang mencari duit kaedah ini ramai yang jadi jutawan hanya melalui pengguna internet yang click link yang mereka sebarkan. 

KT14366114

Jurucakap pihak Emirates telah mengeluarkan kenyataan melalui akhbat Khaleej Times 

“Emirates has become aware of fraudulent websites claiming to offer free airline tickets to those who take an online survey. We advise consumers not to click on, or share these links on social media. Emirates is investigating the source of the scam and will take appropriate legal action against the perpetrators.”

CIT CAT KRIPTO

TELEMMGLPICT000084440620-large_trans_NvBQzQNjv4BqqVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwe1cjL4FqbBkljPDgQ6U0lk

Image credit BLOOMBERG

Semakin banyak orang memperkatakan tentang Bitcoin sekarang.  Dulu masa mula-mula ia dikeluarkan pada tahun 2009 rasanya ramai yang akan memandang serong sebagai satu lagi bentuk scam yang akan menjerat ramai orang khususnya di internet.

Bitcoin yang dikeluarkan pada Januari 2009 dan sehingga Mac 2010, tidak ada apa-apa nilai dalamnya kerana tidak ada perdagangan dalam pasaran. Ia hanya digunakan sebagai satu hobi sahaja tanpa apa-apa nilai di dalamnya

Hanya pada 22 Mei 2010 seorang yang bernama Laszlo Hanyecz membuat transaksi pertama di dunia menggunakan Bitcoin (BTC) apabila beliau membeli dua biji pizza di Jacksonville, Florida sebanyak 10,000 BTC. Pada ketika itu nilai 1 BTC baharu bernilai USD 0.003 dan pada masa posting ini ditulis (31 Julai 2017) nilainya sudah menjadi USD 2,721.98 dalam Cryptocurrency market. Jika sesiapa yang hari ini memegang 10 Bitcoin yang pada masa beli Julai 2010 dengan nilai hanya USD 0.07 cent, hari ini bernilai USD 272,198.00. Tukarkan je ke matawang MYR.

Bitcoin adalah merupakan satu cryptocurrency iaitu aset digital yang boleh diperdagangkan di pasaran bebas ciptaan Satoshi Nakamoto.

Walaupun ia baru muncul pada tahun 2009 tetapi kewujudan bentuk matawang krypto sudah bermula dan digunakan sebelum itu lagi seperti ecash dan hashcash.

Kryptocurrency ialah matawang dalam bentuk digital yang dicipta menggunakan kod open source  dengan ciri-ciri keselamatan dan dalam banyak perkara adalah anonymous. Ianya lahir daripada hasil terciptanya teknologi  pada masa Perang Dunia Kedua, iaitu satu keperluan komunikasi yang selamat. Cryptograhpy berkembang diera digital menggunakan elemen teori matematik dan sains komputer sebagai satu bentuk komunikasi, informasi dan matawang dalam talian.

Persoalan sekarang sejauh mana Cryptocurrency akan menjadi matawang antarabangsa di era digital? Sejauh mana ianya selamat digunakan sebagai nilai pertukaran kerana cryptocurrency ini adalah matawang yang amat rapuh. Kemajuan teknologi dan ilmu internet biasa sahaja mengundang hacker untuk menceroboh ke dalam sistem dan menghancurkan segala data yang ada menjadikan cryptocurrency ini tidak bernilai.

Cryptocurrency pada mata kasar kita hanyalah halimunan. Kita tahu ianya ada tetapi tidak dapat disentuh, dirasa dan dilihat seperti matawang Fiat yang kita sedang gunakan sekarang. Cryptocurrency tidak bersandar pada apa-apa berbanding matawang Fiat yang bersandar kepada Emas.

Walaupun sejak ianya dicipta hingga ke hari ini, Cryptocurrency tidak bersandarkan kepada apa-apa logam bernilai, tetapi pada suku pertama tahun 2017, 1 BTC sudah pun melepasi harga 1 auns emas buat pertama kalinya.

Apa pun mahu tidak mahu kita mungkin “dipaksa” menggunakan cryptocurrency sebagai medium jual beli dan kegiatan ekonomi pada masa depan. Asasnya kita lihat pada evolusi matawang sejak ianya lahir dari sistem perdagangan “barter” kemudian penggunaan logam sebagai medium pertukaran sehinggalah terciptanya matawang Fiat iaitu matawang kertas. Apabila teknologi semakin berkembang dan era digital dibangunkan, maka wang Fiat semakin diambilalih oleh kad plastik iaitu penggunaan kad kredit dan kad debit. Jadi tidak salah jika kita hendak katakan bahawa lambat laun wang plastik ini pun akan diambilalih oleh matawang Crypto. Ini berdasarkan semakin banyak urusan perniagaan sudah menerima Bitcoin sebagai menggantikan wang Fiat.

Keyakinan penggunaan matawang crypto ini akan menjadi kenyataan ialah berasaskan hari ini banyak urusan perniagaan sudah tidak lagi melibatkan pertukaran wang fizikal dari satu tangan ke satu tangan, sebaliknya menggunakan medium internet untuk melakukannya tanpa melihat dan memegang sebarang wang dalam bentuk fizikal. D Jepun, pada bulan Januari 2017, NHK melaporkan bahawa terdapat peningkatan 4.6 kali berbanding tahun 2016 dari segi kedai-kedai dalam talian menerima Bitcoin.

Cuma mungkin sebelum matawang crypto dapat digunakan, modalnya masih lagi memerlukan wang fizikal untuk membelinya sebelum ia membiak dalam pasaran Cryptomarket yang akhirnya menjadikan matawang fizikal tidak diperlukan lagi oleh seseorang.

money-evolution

.Kredit Imej : http://onecoinpelaburbijak.blogspot.my/

Apa yang kita harapkan sekarang kerajaan negara-negara di dunia akan menjadikan penggunaan matawang Crypto sebagai satu legal tender seiring dengan mata kertas. Ini kerana matawang Crypto tidak boleh dicetak sesuka hari seperti matawang kertas yang boleh dicetak apabila lebih banyak wang diperlukan dan mengakibatkan berlakunya inflasi.

Berapa banyak Bitcoin kah yang boleh dimasukkan ke dalam pasaran?   Mengikut satu informasi dalam internet akan ada hanya 21 juta Bitcoin dan apabila jumlah itu sudah dicapai, plat mencipta Bitcoin akan musnah dengan sendirinya. Apakah ni bermaksud ia akan mengawal inflasi masa depan?

Once it was released into the wild, the bitcoin currency ecosystem operated on a public, inalterable schedule. We know exactly how many bitcoins there are in existence today (12,446,725) and how many there will eventually be in total: when the 21 millionth bitcoin is minted, the plates automatically self-destruct.Mar 5, 2014

Dalam pasaran Cryptocurrency hari ini sudah terdapat ratusan cryptocurrency yang membolehkan pengguna membeli Bitcoin.

10 Cryptocurrency yang popular (semasa blog post ini ditulis 31 Julai 2017) ialah:

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Litecoin
  4. Monero
  5. Ripple
  6. Dogecoin
  7. Dash
  8. Siacoin
  9. Zcash
  10. EOS

Rujukan: CoinGecko

Sementara itu di negara kita antara yang populas ialah Bitcoin, Ethereum dan Dogecoin. Namun ada satu lagi Cryptocurrency yang dijangka menambah arus dalam pasaran Cryptocurrency ialah LCFHC yang berpusat di Shenzen, China yang akan mengeluarkan LCF Coin atau Phoenixcoin. Buat masa ini mereka belum lagi membuat apa-apa pelancaran dan dicadangkan pada bulan September 2017.

Baca juga maklumat tentang Cryptocurrency DI SINI.

 

CENDOL

Kali ini nak cerita pasal cendol.

Cendol adalah merupakan sejenis minuman manis yang menyegarkan kerana ia diminum atau makan dalam keadaan sejuk. Tak pasti pula adakah cendol panas? Jika Cendol Bakar tentu boleh didapati jika penjualnya bernama Bakar.

Asalnya cendol hanyalah mengandungi cendol, kacang merah, jagung dan ais yang diparut. Ia dimaniskan biasanya dengan air Gula Melaka atau gula kabung dan ditambah santan untuk membangkitkan rasa lemaknya.

cendol tradisi

Ais untuk dimasukkan ke dalam cendol dahulu disagat menggunakan peralatan yang direka khus untuk menyagat ais sama ada untuk cendol, ais kacang (ABC), ais kepal dan sebagainya. Kredit gambar di atas kepada Motormouth from Ipoh- Asian Food and Travel Blog  .

Dalam arus perniagaan berdaya maju, penjual cendol mula menambah kreativiti rasa dengan membuat modifikasi, menambahkan pulut dan Cendol Pulut menjadi begitu popular pada sekitar tahun 80an dan seterusnya.

Peniaga tidak berhenti setakat itu, kini Cendol dijual dalam berbagai variasi dengan menambahkan durian, mempelam, tapai dan juga aiskrim.

EzyWatermark170122095518118

Atas: Cendol pulut aiskrim di Ady Cendoi Jitra.

Cendol Pulut Durian 1

Cendol Pulut Durian

KREATIF ATAU JALAN MUDAH?

Nasi Lemak Panas

Gambar ini hanya hiasan

Tak tahulah sama ada kreatif atau ambil jalan mudah dan jimat. Macam Nasi Lemak Pondan tu, namanya pun satu kreativiti yang menarik perhatian orang ramai walaupun ada yang mengutuk. Namun dia telah cipta satu identiti sehingga ada juga yang ujudkan Nasi Lemak Gay yang sebenarnya dia bukan Gay tetapi akronim namanya.

Ramuan dalam sebungkus atau sepinggan nasi lemak basic ialah Nasi Lemak (yang sudah tidak rasa lemaknya lagi), Telur Rebus atau Telur mata, Mentimun, sambal bilis, kacang tanah goreng. Namun setengah penjual Nasi Lemak sudah tidak masukkan kacang tanah goreng dan/atau mentimun. Mungkin nak cut cost lah kot.

Apa yang saya nak tulis dalam posting ini bukan tentang nak cut cost tu. Alkisah maka keluarlah tengah malam nak makan kerana lapar. Makanan paling murah di zaman GST dan nilai Ringgit Malaysia jatuh ini ialan Nasi Lemak. Lain-lain makanan paling murah pun RM4.50.

Nasi Lemak panas kononnya, yang dah suam-suam panas dan hampir sejuk di kawasan Jitra ni dalam RM2.00 sepinggan (basic). Satu gerai ni, ikan bilisnya cukup lembut dan mudah sangat untuk dimakan, berbeza dari ikan bilis di tempat lain. Aku rasa ikan bilis tu bukan sambal ikan bilis yang dimasak atau goreng fresh, tetapi ikan bilis dalam tin. Selalu sangat makan nasi lemak ni memang kita dapat rasa (selalunya) susah sangat nak gigit malah tak dapat gigit langsung. Ikan bilis pun rasa rangup sebab ia digoreng berasingan dari sambalnya.

Ikan bilis tin tentunya lebih murah berbanding ikan bilis “segar” yang digoreng tu. Itulah yang aku nak timbulkan di sini, adakah ianya satu kreativiti atau nak ambil jalan mudah?