PETAI

This note was taken from a whatsapp shared post that was and is making its rounds and I edit it so suit the posting. Its about the PETAI or Bitter bean or its Scientific name Parkia speciosa. The information was claimed as and advice from a UKM Medical Doctor. Petai or Parkia speciosa  contains three…

Mengemis Pun Boleh Kaya

Baru-baru ini terbit satu berita bagaimana seorang lelaki pendatang asing memperolehi sampai RM11,000 sebulan hasil dari mengemis dengan menyamar sebagai seorang wanita. Jumlah itu adalah sesuatu yang sukar diperolehi oleh majoriti pekerja biasa apa lagi mereka yang bekerja makan gaji. Ia menunjukkan betapa pemurahnya rakyat Malaysia untuk bersedekah khususnya kepada peminta sedekah. Post ini saya…

Mencari Ilmu Tidak Ada Noktahnya

Jika difikirkan buat apa lah lagi aku buang masa hadir kelas-kelas yang berkait dengan Facebook sedangkan aku dah mula gunakan Facebook sejak tahun 2007 lagi, dua tahun selepas Mark Zuckerberg ujudkan aplikasi ini secara tak sengaja hasil dari putus cinta. Ramai yang beranggapan mereka yang sudah berusia 6 series ni patut dok rumah dan jaga…

Hilang Tapi Tetap Untung

TEKNOLOGI Dilaporkan Maxis kehilangan lebih 1 juta pengguna sejak 12 bulan lalu dan lebih 400,000 dalam 3 bulan pertama tahun ini. Baca selanjutnya di SINI. Salah satu faktor yang disebutkan dalam laporan tersebut mungkin sekali Customer Relation oleh pihak penyedia perkhidmatan tersebut. Satu lagi sebab ialah keangkuhan pemiliknya yang juga pemilik stesen TV berbayar ASTRO…

Amna Home Sediakan Homestay Di Eropah

Sebelum ni dah buat post pasal nak pergi ke #SBB2016, kali ketiga aku hadir untuk perjumpaan para bloggers. #SBB2016 anjuran Denaihati.com telah menjadi aktiviti tahunan untuk menghimpunkan para blogger dari Malaysia dan juga ada penyertaan bloggers dari negara-negara lain Asia Tenggara. Tapi posting ni bukanlah nak cerita pasal penyertaan di #SBB2016 ni, sebaliknya nak cerita…

PRODUK MINUMAN BERACUN

Tak naklah sebut keluar kat Berita stesen mana sebab tak nak promot stesen yang tidak digemari ramai tu. Ni pasal kopi segera atau yang popular dengan 3 in 1 tu. Aku pun memang suka kopi minum kopi 3 in 1 itu sebab senang, Gunting bucunya, tuang isi ke dalam cawan dan campur dengan air panas. Dapatlah…

Vape Dah Haram Hukumnya

Begitulah diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, vape haram. Sama juga dengan merokok itu haram. Asasnya ialah kerana kedua-duanya membawa kemudaratan kepada diri pengguna itu sendiri, malah mereka disekitar juga mendapat ancaman bahayanya juga. Pada 5 Ogos 2015, Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah mengesahkan, rokok elektronik atau vapor adalah haram. Jelas beliau,…

Tren ETS Kuala Lumpur – Padang Besar -Kuala Lumpur

Lembaran baru akan bermula bagi perjalanan antara Alor Setar dan Kuala Lumpur apabila tren laju ETS akan mula beroperasi mulai 10 Jun 2015 sempena Aidil Fitri. Walau bagaimana pun operasi sebenar akan dilancarkan pada bulan September 2015 Rajah di bawah adalah jadual perjalanan percubaan sempena Aidil Fitri Perjalanan antara Kula Lumpur Sentral ke Padang Besar dijangka…

Wajibnya Membayar Fitrah

Rukun Islam yang kelima ialah mengeluarkan zakat. Setiap orang Islam yang berkemampuan adalah wajib untuk mengeluarkan zakat atas harta yang dimilikkinya. Zakat bukanlah sumbangan kebajikan tetapi dianggap sebagai satu bentuk cukai yang dibayar mengikut syariat agama. Ensklopedia maya yang popular, Wikipedia mendefinisikan seperti berikut: Zakāt (Arabic: زكاة‎ [zæˈkæːt], “that which purifies”,[1]) is a form of…

Me’nate ke? Bahasa Boleh Disalah Erti

Tiba-tiba Me’nate menjadi popular di alam maya kerana Diva AA. Dulu ramai orang tidak tahu dan kenal apa itu Me’nate tetapi kini Azwan Ali telah popularkan jenama itu. Its a blessing in disguise. Walaupun kemunculan jenama itu secara negatif tetapi memberi kesan positif kepada Steak House berkenaan. Semasa seorang tweeter, Nur Azira Azwa mencadangkan Steak…