Amna Home Sediakan Homestay Di Eropah

Sebelum ni dah buat post pasal nak pergi ke #SBB2016, kali ketiga aku hadir untuk perjumpaan para bloggers. #SBB2016 anjuran Denaihati.com telah menjadi aktiviti tahunan untuk menghimpunkan para blogger dari Malaysia dan juga ada penyertaan bloggers dari negara-negara lain Asia Tenggara.

SBB2016

Tapi posting ni bukanlah nak cerita pasal penyertaan di #SBB2016 ni, sebaliknya nak cerita pasal salah satu penaja utama untuk #SBB2016 yang telah memberikan sumbangan agak besar  dan mewah jugalah- #AmnaHomeSBB2016

Apa taknya hadiah utama penajaan percutian Full Board 4 hari 3 malam ke Amsterdam atau Paris untuk dua orang pada bulan September 2016 nanti. Pemenang akan menginap di #Anna Homestay@AnnaHome

Amna home

Amna Home milik Amna Capital Sdn. Bhd. adalah merupakan sebuah syarikat yang menyediakan homestay di Bandaraya-bandaraya terkemuka di merata tempat seperti London, Auckland, Tokyo, Melbourne, Perth selain di Kuala Lumpur sendiri dan menariknya ialah homestay mereka terletak di kawasan tumpuan atau  Central Business District dengan harga mampu sewa.

Amna home2

Gambar-gambar yang aku petik dari laman facebook mereka ini menunjukkan antara property mereka di beberapa tempat.

Antara lokasi Amna Home homestay di Melbourne dan Amsterdam

Jadi, jika ada rancangan nak melancung ke bandaraya-bandara di mana #Amna Home memilikki homestay, mengapa tidak terus hubungan mereka di laman-laman sosial #Amnahomeofficial  di Facebook atau Instagram  #AmnaHome juga ada channel di YouTube Anda juga boleh mengikuti perkembangan di blog mereka #AmnaHome

Dengan #AmnaHome anda sudah boleh menjimat masa untuk mencari tempat penginapan yang selesa di luar negara jika tempat yang ingin dilawati itu ada homestay di bawah kendalian mereka. Biar gambar berbicara……………

Amna4Amna3Amna2Amna1AMNA

Dalam Channel You Tube #AmnaHome pula boleh dilihat beberapa preview Homestay mereka. Jom lihat beberapa preview lagi di You Tube.

Amna home3

Kredit Foto: Kecuali banner #SBB2016 gambar-gambar lain dipetik dari Facebook AmnaHomeOfficial

PRODUK MINUMAN BERACUN

Tak naklah sebut keluar kat Berita stesen mana sebab tak nak promot stesen yang tidak digemari ramai tu. Ni pasal kopi segera atau yang popular dengan 3 in 1 tu. Aku pun memang suka kopi minum kopi 3 in 1 itu sebab senang, Gunting bucunya, tuang isi ke dalam cawan dan campur dengan air panas. Dapatlah secawan kopi panas.

Pernah keluar nasihat agar jangan minum terlalu banyak kopi yang macam ni kerana dikatakan kandungan gulanya tinggi. Hmmmm………

Berbalik ke isu yang ditimbulkan oleh stesen TV itu malam ini rupanya ia ditumpukan pada minuman “KUAT” tu. Memanglah banyak minuman yang disasarkan kepada kaum lelaki sebab lelaki nilah yang memang amat peka sangat dengan “KUAT”.

Minuman yang majoritinya berasaskan kopi (semestinya kopi Arabicalah) diadunkan pula dengan herba-herba seperti tongkat ali, goji, ginseng dan sebagainya. Sudah semestinya bila lelaki nampak ada tongkat ali tentu akan terpengaruh untuk minumnya. Setengah minuman itu yang dibuat ujian makmal ada juga mengandungi sildenafil. Sildenafil ni adalah ubat terkawal dan preskripsinya hanya diberikan oleh doktor.

Menurut penerangan seorang pegawai farmasi yang ditemuramah mengenai isu itu, beliau menyebut sebenarnya yang berkesan itu adalah daripada steriod yang terdapat dalam persediaan minuman-minuman tersebut.  Cuba lihat SENARAI BERIKUT yang didapati mengandungi bahan terlarang dan dikeluarkan oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia.

Jadi jika anda hendak minum kopi paket minta je kopi biasa yang tidak mendakwa boleh meningkatkan boleh meningkatkan tenaga lelaki anda sebelum anda semak sama ada ia mengandungi bahan merbahaya atau tidak.

Vape Dah Haram Hukumnya

Begitulah diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, vape haram. Sama juga dengan merokok itu haram. Asasnya ialah kerana kedua-duanya membawa kemudaratan kepada diri pengguna itu sendiri, malah mereka disekitar juga mendapat ancaman bahayanya juga.

Pada 5 Ogos 2015, Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah mengesahkan, rokok elektronik atau vapor adalah haram. Jelas beliau, bedasarkan kenyataan, pakar menunjukkan, ia memudaratkan malah boleh menjadi lebih mudarat daripada merokok.

“Jumlah nikotin dalam e-rokok ini berbeza bergantung kenyataan tertulis dalam labelnya.  Ia boleh mengandungi antara 6-8mg dalam setiap 1ml cecair (mg/ml), yang dilabelkan berkepekatan rendah. Ada juga yang mengandungi 16-18mg/ml (berkepekatan tinggi) atau 24-36mg/ml (berkepekatan ekstra tinggi). – Rujukan SINI

Dr Zulkifli juga merujuk kepada  faktor lain yang diambil kira seperti pembaziran, meniru budaya bukan Islam dan dilihat tidak bermaruah khususnya bagi golongan wanita. Tambahnya, Irsyad Fatwa ke-63 memutuskan perkara berkenaan sama seperti fatwa ulamak lain yang menyokong pengharaman rokok elektronik tersebut.

Sementara itu Majlis Fatwa Kebangsaan juga telah memutuskan menghisap Shisha juga Haram hukumnya. Fatwa tersebut telah diputuskan Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 17 Julai 2013. Rujuk e-Fatwa

Walaupun semua aktiviti penggunaan tersebut telah jelas difatwakan sebagai haram, namun ia bukanlah sesuatu yang akan menghalang orang Islam mengelakkan dari menagih. Kesedaran akan datang setelah mereka menghidap penyakit yang berkaitan dengan penggunaan tembakau, hasil tembakau dan seumpamanya.

Tren ETS Kuala Lumpur – Padang Besar -Kuala Lumpur

Lembaran baru akan bermula bagi perjalanan antara Alor Setar dan Kuala Lumpur apabila tren laju ETS akan mula beroperasi mulai 10 Jun 2015 sempena Aidil Fitri. Walau bagaimana pun operasi sebenar akan dilancarkan pada bulan September 2015

Tren ETS

Rajah di bawah adalah jadual perjalanan percubaan sempena Aidil Fitri

tren kls pdb

Perjalanan antara Kula Lumpur Sentral ke Padang Besar dijangka memakan masa 4 jam 15 minit dan akan berhenti di stesen-stesen Tanjung Malim, Tapah Road, Kampar, Ipoh, Kuala Kangsar, Taiping, Parit Buntar, Bukit Mertajam, Butterworth, Bukit Mertajam, Sungai Petani, Alor Star, Arau dan dari Padang Besar di  Arau – Alor Setar – Bukit Mertajam – KL Sentral station. Tambang sehala dari Kuala Lumpur Sentral ke Padang Besar adlah seperti dalam jadual di bawah.

Tambang ETS dari Kuala Lumpur ke Padang Besar

Tren ETS Kuala Lumpur - Padang Besar -Kuala Lumpur

ETS yang bergerak menggunakan kuasa letrik akan menggunakan dua hala yang mampu mencapai kelajuan 160 kpj

KTM telah membeli 10 set tren dari CSR Zhuzhou Electric Locomotive Co (CSR Zhuzhou ZELC), dari China. Walau bagaimana pun tren buatan China ini masih menunggu kelulusan SPAD dari segi keselamatan.

Bila beroperasi kelak buat permulaan adalah dijangka 4 perjalanan sehari (pagi, tengahari, petang dan malam) boleh dilakukan dengan menggunakan empat set tren yang sudah sampai.

MAKLUMAT LANJUT 

Keretapi Tanah Melayu

Wajibnya Membayar Fitrah

Rukun Islam yang kelima ialah mengeluarkan zakat. Setiap orang Islam yang berkemampuan adalah wajib untuk mengeluarkan zakat atas harta yang dimilikkinya.

Kelebihan membayar zakat dalam Islam digambarkan seperti imej di atas. KREDIT
Kelebihan membayar zakat dalam Islam digambarkan seperti imej di atas. KREDIT

Zakat bukanlah sumbangan kebajikan tetapi dianggap sebagai satu bentuk cukai yang dibayar mengikut syariat agama.

Ensklopedia maya yang popular, Wikipedia mendefinisikan seperti berikut:

Zakāt (Arabic: زكاة[zæˈkæːt], “that which purifies”,[1]) is a form of obligatory alms-giving and religious tax in Islam.[2][3] It is based on income and the value of all of one’s possessions.[4][5] It is customarily 2.5% of a Muslim’s total income, savings and wealth above a minimum amount known as nisab,[6] but Islamic scholars differ on how much nisab is and other aspects of zakat.[6] The collected amount is paid first to zakat collectors, and then to poor Muslims, to new converts to Islam, to Islamic clergy, to those fighting for Islamic causes, and any other charitable cause. For example, a Muslim can still give zakat to non-Islamic charities, and it will still be considered as zakat.[7][8][9]

Zakat is is one of the Five Pillars of Islam, mandatory for all Muslims.[10] Zakat is not a charitable contribution,[11] and is considered as a tax.[12][13] The payment and disputes on zakat have played a major role in the history of Islam, such as the Ridda wars that fueled the conflict between the Sunni and Shia sects of Islam.[14][15]

Zakat Fitrah pula adalah zakat yang wajib dibayar oleh setiap orang Islam sebelum bermulanya Solat Aidil Fitri pada 1 Syawal. Zakat Fitrah merupakan kewajipan fardhu ain ke atas setiap orang Islam. Kewajipan yang dilaksanakan di bulan Ramadhan ini bertujuan membersih dan menyucikan jiwa mereka yang berpuasa daripada perkara yang sia-sia dan seterusnya bayaran fitrah tersebut dapat digunakan untuk membantu fakir dan miskin membuat persiapan menyambut Hari Raya.

Dalil- dalil yang menunjukkan kewajipan ini adalah sebagaimana ayat Al Quran seperti berikut :

Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 43 :

Maksudnya : Dan dirikanlah kamu akan sembahyang dan tunaikanlah zakat dan rukuklah kamu bersama-sama orang yang rukuk.

Disamping itu terdapat juga hadith-hadith soheh yang menekankan kewajipan berzakat. Rujuk DI SINI

Bagi negeri-negeri di seluruh Malaysia kadar bayaran zakat fitrah untuk tahun 2015 Masehi (1436 Hijrah) adalah seperti dalam rajah berikut:

kadar zakar fitrah 2015
Kredit: Rajah ini dipetik dari BLOG INI 

Secara asasnya zakat fitrah di negara kita adalah berdasarkan beras kerana ia makanan ruji kita.

Syarat yang mewajibkan zakat firtah ini dikeluarkan ialah individu Islam dan merdeka

Islam dan merdeka serta memilikki harta yang lebih daripada keperluan perbelanjaannya untuk dirinya dan orang-orang di bawah tanggungannya pada hari raya dan malamnya.

Wajib Zakat Fitrah ialah apabila terbenam matahari pada akhir Ramadhan.

ORANG YANG TIDAK WAJIB MENGELUARKAN ZAKAT FITRAH

1. Orang yang mati sebelum terbenam matahari pada akhir Ramadhan.

2. Anak yang lahir selepas terbenam akhir Ramadhan.

3. Orang yang memeluk agama Islam sesudah terbenam matahari pada akhir Ramadhan.

4. Tanggungan isteri yang dinikahi selepas terbenam matahari pada akhir Ramadhan.

WAKTU MENGELUARKAN ZAKAT FITRAH

1. Waktu Harus – iaitu bermula dari awal bulan Ramadhan sehingga akhir bulan Ramadhan.

2. Waktu Wajib – iaitu selepas terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan.

3. Waktu Afdhal – iaitu selepas solat Subuh pada hari akhir Ramadhan sehingga sebelum mengerjakan
sembahyang sunat Aidil Fitri.

4. Waktu Makruh – iaitu selepas sembahyang sunat Aidil Fitri sehingga sebelum terbenam matahari.

5. Waktu Haram – iaitu selepas terbenam matahari pada hari raya Aidil Fitri.

LAFAZ AKAD MEMBAYAR ZAKAT FITRAH

Kredit Gambar
Kredit Gambar

1. Lafaz untuk diri sendiri:
Inilah wang bagi menggantikan beras fitrah yang wajib ke atas diriku pada tahun ini kerana Allah Ta’ala.

2. Lafaz untuk diri sendiri dan tanggungan:
Inilah wang bagi menggantikan beras fitrah yang wajib ke atas diriku dan tanggunganku pada tahun ini kerana Allah Ta’ala.

3. Lafaz bagi pihak:
Inilah wang bagi menggantikan beras fitrah yang wajib ke atas pihak yang aku wakili …… pada tahun ini kerana Allah Ta’ala.

ASNAF-ASNAF YANG LAYAK

Zakat dibayar kepada 8 asnaf seperti yang diperincikan oleh Mesyuarat Jemaah Ulama’ Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan  yang bersidang pada 8 Okt 2007 seperti berikut:

1. Fakir

2. Miskin

3. Amil (Pengurus Zakat)

4.  Al-Muallafatu Qulubuhum

5. Fir Riqab

6. Al. Gharimin (Orang berhutang)

7. Fi Sabilillah

8. Ibnu Sabil

Rujuk E Fatwa dan MAIWP untuk membaca perinciannya

Sumber Rujukan

Majlis Agama Islam Negeri Johor

Me’nate ke? Bahasa Boleh Disalah Erti

Tiba-tiba Me’nate menjadi popular di alam maya kerana Diva AA. Dulu ramai orang tidak tahu dan kenal apa itu Me’nate tetapi kini Azwan Ali telah popularkan jenama itu. Its a blessing in disguise. Walaupun kemunculan jenama itu secara negatif tetapi memberi kesan positif kepada Steak House berkenaan.

Semasa seorang tweeter, Nur Azira Azwa mencadangkan Steak House itu, mungkin Azwan Ali tidak perasan dan keliru yang ada Restoran berjenama seperti Me’nate Steak House dan menyangka wanita yang mencadangkannya cuba “carut” (perkataan kegemaran AA). Bukankah menate tu binatang dalam loghat Kelantan. Tu andaian saya sahaja berdasarkan tweet AA seperti berikut:

menate1

Saya berpandangan bahawa Nur Azira Azwa tidak berniat jahat dan mungkin beliau sebagai seorang follower Azwan Ali hendak bantu memberikan cadangan yang membuat AA tersentak dan salah faham dengan perkataan “menate” tu. Mungkin AA ingat Nur Azwa “memaki” sebab ayat AA ada ayat  “Slm nak steak la todayyyy. Cari café yang tidak sesak dgn Melayu, jebawook! Any ideas,” Wallahualam.

Saya tidak pernah menjadi pelanggan Me’nate Steak House dan berdasarkan harga pada menunya, sememangnya saya tidak akan mampu untuk menikmati hidangan mereka tetapi saya blog pasal ini untuk menyatakan pandangan saya sahaja terhadap kontroversi yang timbul.

Dalam isu yang panas di bulan Ramadhan ini saya tidak hendak menyalahkan sesiapa tetapi saya pun semasa mula-mula dengar tentang Steak house berkenaan di media cetak dahulu pun bersangka seperti AA juga. Namun isu itu menjadi panas, maklumlah ia muncul di media sosial dan balas-membalas mesej itu yang menjadikan ianya hangat.

nur-azira-azwan-ali-menate-steak-hub-5
Kredit Photo seperti pada watermark

Me'nate location

Paying Bills Using CIMBclicks

Paying Bills at your finger tip made easier with mobile apps. CIMBclicks is one of the local banks in Malaysia that provide online banking on the web and also on mobile gadgets.

Here are the steps to perform your online banking using CIMBclicks.

CIMBclicks

CIMBcliks also provides multiple bill payment with just a few clicks. Click HERE for more information.