KREATIF ATAU JALAN MUDAH?

Nasi Lemak Panas

Gambar ini hanya hiasan

Tak tahulah sama ada kreatif atau ambil jalan mudah dan jimat. Macam Nasi Lemak Pondan tu, namanya pun satu kreativiti yang menarik perhatian orang ramai walaupun ada yang mengutuk. Namun dia telah cipta satu identiti sehingga ada juga yang ujudkan Nasi Lemak Gay yang sebenarnya dia bukan Gay tetapi akronim namanya.

Ramuan dalam sebungkus atau sepinggan nasi lemak basic ialah Nasi Lemak (yang sudah tidak rasa lemaknya lagi), Telur Rebus atau Telur mata, Mentimun, sambal bilis, kacang tanah goreng. Namun setengah penjual Nasi Lemak sudah tidak masukkan kacang tanah goreng dan/atau mentimun. Mungkin nak cut cost lah kot.

Apa yang saya nak tulis dalam posting ini bukan tentang nak cut cost tu. Alkisah maka keluarlah tengah malam nak makan kerana lapar. Makanan paling murah di zaman GST dan nilai Ringgit Malaysia jatuh ini ialan Nasi Lemak. Lain-lain makanan paling murah pun RM4.50.

Nasi Lemak panas kononnya, yang dah suam-suam panas dan hampir sejuk di kawasan Jitra ni dalam RM2.00 sepinggan (basic). Satu gerai ni, ikan bilisnya cukup lembut dan mudah sangat untuk dimakan, berbeza dari ikan bilis di tempat lain. Aku rasa ikan bilis tu bukan sambal ikan bilis yang dimasak atau goreng fresh, tetapi ikan bilis dalam tin. Selalu sangat makan nasi lemak ni memang kita dapat rasa (selalunya) susah sangat nak gigit malah tak dapat gigit langsung. Ikan bilis pun rasa rangup sebab ia digoreng berasingan dari sambalnya.

Ikan bilis tin tentunya lebih murah berbanding ikan bilis “segar” yang digoreng tu. Itulah yang aku nak timbulkan di sini, adakah ianya satu kreativiti atau nak ambil jalan mudah?

PETAI

This note was taken from a whatsapp shared post that was and is making its rounds and I edit it so suit the posting. Its about the PETAI or Bitter bean or its Scientific name Parkia speciosa. The information was claimed as and advice from a UKM Medical Doctor.

Petai

Petai or Parkia speciosa  contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute workout.. No wonder petai is the number one fruit with the world’s leading athletes (?). But energy isn’t the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

So what can ptai do to our body?

Depression:

According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS (premenstrual syndrome):

Forget the pills – eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemia:

High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure:

This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit’s ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power :

200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Understand that bananas contain lot of potassium too so eat more banana… Just look at those monkeys, they are really active, alert, smart and cunning too!!

Constipation:

High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

PETAISAMBAL 1

Image downloaded from the Internet

Hangovers:

One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:

Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :

Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :

Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation..

Nerves:

Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight:

Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers:

Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control :

Many other cultures see petai as a “cooling” fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Holland , for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affecti ve Disorder (SAD):

Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking:

Petai can also help people trying to give up smoking.. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:

Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body’s water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes:

According to research in “The New England Journal of Medicine” eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%”.

Warts:

Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart.. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

petai sambal

Image downloaded from the Internet

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals… It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, “A Petai a day keeps the doctor away”.

Disclaimer: Information and photos were downloaded from the internet.

PRODUK MINUMAN BERACUN

Tak naklah sebut keluar kat Berita stesen mana sebab tak nak promot stesen yang tidak digemari ramai tu. Ni pasal kopi segera atau yang popular dengan 3 in 1 tu. Aku pun memang suka kopi minum kopi 3 in 1 itu sebab senang, Gunting bucunya, tuang isi ke dalam cawan dan campur dengan air panas. Dapatlah secawan kopi panas.

Pernah keluar nasihat agar jangan minum terlalu banyak kopi yang macam ni kerana dikatakan kandungan gulanya tinggi. Hmmmm………

Berbalik ke isu yang ditimbulkan oleh stesen TV itu malam ini rupanya ia ditumpukan pada minuman “KUAT” tu. Memanglah banyak minuman yang disasarkan kepada kaum lelaki sebab lelaki nilah yang memang amat peka sangat dengan “KUAT”.

Minuman yang majoritinya berasaskan kopi (semestinya kopi Arabicalah) diadunkan pula dengan herba-herba seperti tongkat ali, goji, ginseng dan sebagainya. Sudah semestinya bila lelaki nampak ada tongkat ali tentu akan terpengaruh untuk minumnya. Setengah minuman itu yang dibuat ujian makmal ada juga mengandungi sildenafil. Sildenafil ni adalah ubat terkawal dan preskripsinya hanya diberikan oleh doktor.

Menurut penerangan seorang pegawai farmasi yang ditemuramah mengenai isu itu, beliau menyebut sebenarnya yang berkesan itu adalah daripada steriod yang terdapat dalam persediaan minuman-minuman tersebut.  Cuba lihat SENARAI BERIKUT yang didapati mengandungi bahan terlarang dan dikeluarkan oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia.

Jadi jika anda hendak minum kopi paket minta je kopi biasa yang tidak mendakwa boleh meningkatkan boleh meningkatkan tenaga lelaki anda sebelum anda semak sama ada ia mengandungi bahan merbahaya atau tidak.

El Nino ? Strok Haba?

Ramai diantara kita mula mempelajari istilah baru setelah Allah turunkan bala sebagai peringatan.

Kita tahu apa itu jerebu sejak kali pertama negara menghadapinya pada tahun 1997 lalu dan jerebu pun masuk ke dalam senarai istilah orang awam. Kemudian semasa MH370 hilang, kita juga belajar istilah baru seperti doppler, dopler effect dan dopler shift dan beberapa istilah yang berkaitan dengan aviasi.

Sekarang Allah turunkan lagi bala dengan memberikan kita cuaca panas yang ekstrim sebagai kesan dari El nino. El Nino ni pun dah berlaku beberapa kali sebelum ini, tetapi kita tidak begitu terkejut dengan cuaca panas yang bibawanya. Hasil dari El Nino ini kita mula mengenali pula apa itu stroke haba.

Apa itu El Nino

Menurut laman web MetMalaysia, ia adalah fenomena lautan yang berlaku setiap dua hingga tujuh tahun di mana arus laut yang panas akan mengantikan arus laut yang kebiasaannya sejuk di luar pantai barat Peru, Amerika selatan. Pemanasan lautan ini didapati berlaku di kawasan yang lebih luas meliputi Pasifik Tengah dan Timur serta mempunyai kaitan dengan peristiwa cuaca luar biasa yang ketara di tempat-tempat tertendu di dunia seperti banjir yang teruk dan kemarau berpanjangan. Di Asia Tenggara, Indonesia dan Australia, belaku keadaan cuaca lebih kering dari normal sementara di Pasifik Tengah dan Timur berhampiran khatulistiwa kebiasaannya mengalami keadaan lembab.

elnino
Fenomena El Nino

Kesan El Nino terhadap cuaca di Malaysia ialah keadaan kering luar biasa serta jumlah hujan berkurangan di Sabah dan Sarawak. Cuaca yang panas boleh menyebabkan cuaca menjadi lebih panas dan kering dan mudahnya berlaku kebakaran hutan yang boleh mengakibatkan jerebu tebal.

Beberapa bandar di Semenanjung telah mencatat suhu yang agak tinggi sehingga ada yang mencapai 39.7 darjah selsius.

Kementerian Pendidikan juga telah mengumumkan penangguhan aktiviti pengajaran dan pembelajaran selama dua hari pada 22 dan 23 Mac 2016

Cuaca panas yang sedang melanda negara sekarang (khususnya kawasan Utara) telah memberi beberapa kesan terhadap kesihatan seperti Heat Stroke (juga disebut Sun Stroke), Heat Exhaustion dan Heat Cramp.

Semua masalah tersebut berlaku disebabkan suhu badan meningkat terlalu tinggi sama ada dari kesan luaran seperti kepanasan yang melampau atau dari dalam ialah badan tidak cukup air atau dehidrasi.

Grafik berikut (yang dipetik dari internet dan perkongsian aplikasi Whatsapp) adalah pandaun kepada pembaca untuk memahami lebih mendalam tentang apa yang sedang menjadi perbualan masyarakat berkaitan keadaan cuaca panas.

IMG-20160319-WA0209

heat-stress-prevention-a-case-study-dr-divyang-shah-occupational-health-medical-services-6-638

heat-illness-prevention-protection-and-recovery-18-638

heat-related-illness-and-injuries-8-638heat-emergencies

 

Anda boleh dalam info lebih lanjut dengan menonton presentation BERIKUT

Baca juga INFO INI dari Bahagian Info Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia

 

 

Hari Kesihatan Sedunia 2015 di Bukit Malau, Jitra

Aku ni sebenarnya sudah lama sedentary. Dulu time kerja bila stay hotel yang ada kolam renang ada jugalah turun berenang sebagai senaman.

Rasanya 6-7 tahun juga hidup secara sedentari ni tapi mungkin rezeki bagi aku Allah berikan rezeki dari aspek kesihatan. Metabolic rate badan tinggi sebab itu makanan tanpa kawalan pun tidak menyebabkan penambahan berat badan atau membuncitkan perut.

Angan-angan empat tahun lepas nak berbasikal mengantikan jogging, belilah sebuah basikal. Entah silap ke tak tak pastilah kerana beli MTB tapi menggunakannya untuk road. Dari segi penggunaan mesin, memanglah tak kena.

OKlah hari ini 4 Disember 2015 ada satu event sambutan Hari Kesihatan Sedunia peringkat Daerah Kubang Pasu bertempat di tapak hiking Bukit Malau, Jitra.

HKS00
Sambutan Hari Kesihatan Sedunia peringkat Daerah Kubang Pasu 2015 di Tapak Hiking Bukit Malau, Jitra

Awal-awal lagi lepas subuh bertolak ke lokasi dengan basikal. Ingat tu nak ikut Fun Ride tapi rupanya Fun Ride kena daftar dulu. So just ikut panjat bukit je lah.

Trek hiking Bukit Malau memang dah tak asing lagi sebab dan beberapa kali naik. Mula-mula naik lebih kurang sebulan lalu, memang terasa mengahnya. Beberapa kali terpaksa berhenti rehat untuk sampai ke puncak yang hanya setinggi 130 meter dari paras laut itu.

Bukan apa dah ada pengalaman masa hiking di Bukit Maxwell bersama seorang rakan dulu. Selepas separuh jalan berhenti rehat dan aku sandar pada pokok. Sekali sedar kawan aku sedang mengipas. Entah bila masa aku blackout. Insiden itu kini menjadi penanda aras tahap kemampuan untuk aku bersenam.

Setelah beberapa kali memanjat Bukit Malau itu dapat dirasakan perbezaan keupayaan memanjat. Sekarang sudah mampu memanjat dengan kelajuan yang lebih tinggi dan kurang masa rehat sehinggalah sampai ke atas.

Event hari ini adalah anjuran Pejabat Kesihatan Kubang Pasu dan Persatuan Diabetes Cawangan Kubang Pasu. Tema event ialah Hidup Sihat Tanpa Alkohol. Disamping itu sempat juga turunkan tanda tangan sebagai sokongan kataka Tidak pada Vape, e-cigarette dan Rokok.

Event diresmikan oleh Exco Belia dan Sukan, Kesenian dan Kebudayaan, Pembangunan Insan yang juga ADUN Jitra. Beliau telah melepaskan peserta Fun Ride dan juga Peserta Hiking.

HKS 15
Sempat lagi YB Aminuddin berselfie dengan peserta hiking
12351239_10208088403038024_917085411_n
Peserta berbasikal Fun Ride menanti pelepasan oleh YB Aminuddin

HKS9

HKS Casualti
Ada juga casualti. Jabatan Pertahanan Awam menurunkan seorang peserta yang pengesan semasa melakukan aktiviti.

Bukit Malau kira-kira 7 km dari bandar Jitra boleh dijadikan sebagai salah satu lokasi untuk pelancung/pelawat ke daerah ini jika mereka mencari aktiviti yang berbentuk cabaran.

YB Aminuddin yang merupakan ADUN Jitra dan telah hadir di tapak hiking tersebut boleh mencadangkan kepada Jawatankuasa Pelancungan Negeri untuk menyenaraikannya ke dalam tempat-tempat cadangan untuk dilawati.

Apa yang dibimbangi ialah Bukit yang asalnya kebun getah ini mempunyai aktiviti kuari di kakinya dan kemungkinan di ratakan di masa hadapan.

 

Vape & Shisha : Haram Di Kedah

Sebelum ini Kedah telah pun mengisytiharkan Ketum Haram. Ini kerana ketum, walaupun telah lama menjadi bahan perubatan tradisional sebagai minuman pemulih tenaga bagi wanita yang baru lepas bersalin. Ketum diharamkan kerana menimbulkan kesan ketagihan dan penyingkiran (withdrawal). Baca Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah.

Kini Vape yang menjadi isu mutakhir juga dikategorikan sebagai haram di Kedah. Shisha juga difatwa sebagai haram di Kedah. BACA.

Vape

Walaupun telah difatwakan sebgai haram namum memang masih ramai yang akan terus menggunakannya sama seperti rokok yang telah difatwakan sebagai haram.

Saya suka membaca komen Sdr Peter Zammy dalam post yang berkaitan di Facebook. Berikut saya copy apa yang beliau tulis:

Ada 2 istilah “haram” yg kita kena faham.
1. Haram dari sisi agama islam.
2. Haram dari sisi undang2 pemerintah.

Contoh haram dari sisi agama islam.
— Haram disisi agama bermaksud melakukan sesuatu perbuatan yg mengundang dosa. Meninggalknnya dpt pahala.

Contoh haram dari sisi undang2 pemerintah.
— Haram disisi undang2 bermaksud melakukan sesuatu perbuatan yg ditakrifkn sebagai jenayah oleh kerajaan dan boleh diambil tindakan undang2.

***Kedua2 perkara ni mungkin boleh berkaitan dan mungkin tidak.

Contoh haram disisi agama tetapi halal disisi undang2 kerajaan.

1. Rokok dan arak difatwakan haram oleh majlis fatwa kebangsaan, jadi jika pelaku tersebut ialah orang islam, maka dia berdosa.
– (Fatwa Kebangsaan 1984-arak)
– (Fatwa Kebangsaan 1995-rokok)

2. Rokok dan arak dikira halal disisi kerajaan yg membolehkan ia dijual dlm negara dgn cukai. sesiapa yg menghisap dan meminumnya tidak akan diambil tindakan undang2.( kecuali mabuk ketika memandu)

Contoh haram disisi agama dan haram disisi undang2 pemerintah.

1. Dadah telah difatwakan haram utk digunakan (selain tujuan perubatan) atau diedarkn oleh majlis fatwa kebangsaan, jadi jika pelaku tersebut ialah orang islam, maka dia berdosa.
(Fatwa Kebangsaan 1982-dadah)

2. Dadah diwartakan haram utk dihisap atau diedarkn oleh kerajaan, jadi pelaku perbuatan tersebut dianggap jenayah dan boleh diambil tindakan undang2.

Kesimpulan,
1. Fatwa yg dikeluarkn oleh majlis fatwa kebangsaan adalah hanya sebagai panduan kepada umat islam.
2. Penguatkuasaan undang2 dlm kerajaan pemerintah bukan dlm bidang jabatan agama islam negeri atau kebangsaan.
3. Sekarang ni anda tau kenapa karpal singh kata negara ni adalah sekular bkny islam khasny konteks undang2 kerajaan.

Jadi terpulanglah kepada perokok dan pengemar shisa dan vape kerana ia tidak lagi dikategorikan sebagai haram yang sama statusnya dengan penyalahgunaan dadah.

Sememangnya akan kedengaran komen-komen, “banyak lagi benda yang haram masih dilakukan oleh orang Islam kenapa tak heboh pun?”.

Apa-apa pun kita dengar dulu lagu ini

dan yang ini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vape Dah Haram Hukumnya

Begitulah diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, vape haram. Sama juga dengan merokok itu haram. Asasnya ialah kerana kedua-duanya membawa kemudaratan kepada diri pengguna itu sendiri, malah mereka disekitar juga mendapat ancaman bahayanya juga.

Pada 5 Ogos 2015, Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah mengesahkan, rokok elektronik atau vapor adalah haram. Jelas beliau, bedasarkan kenyataan, pakar menunjukkan, ia memudaratkan malah boleh menjadi lebih mudarat daripada merokok.

“Jumlah nikotin dalam e-rokok ini berbeza bergantung kenyataan tertulis dalam labelnya.  Ia boleh mengandungi antara 6-8mg dalam setiap 1ml cecair (mg/ml), yang dilabelkan berkepekatan rendah. Ada juga yang mengandungi 16-18mg/ml (berkepekatan tinggi) atau 24-36mg/ml (berkepekatan ekstra tinggi). – Rujukan SINI

Dr Zulkifli juga merujuk kepada  faktor lain yang diambil kira seperti pembaziran, meniru budaya bukan Islam dan dilihat tidak bermaruah khususnya bagi golongan wanita. Tambahnya, Irsyad Fatwa ke-63 memutuskan perkara berkenaan sama seperti fatwa ulamak lain yang menyokong pengharaman rokok elektronik tersebut.

Sementara itu Majlis Fatwa Kebangsaan juga telah memutuskan menghisap Shisha juga Haram hukumnya. Fatwa tersebut telah diputuskan Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 17 Julai 2013. Rujuk e-Fatwa

Walaupun semua aktiviti penggunaan tersebut telah jelas difatwakan sebagai haram, namun ia bukanlah sesuatu yang akan menghalang orang Islam mengelakkan dari menagih. Kesedaran akan datang setelah mereka menghidap penyakit yang berkaitan dengan penggunaan tembakau, hasil tembakau dan seumpamanya.