KREATIF ATAU JALAN MUDAH?

Gambar ini hanya hiasan Tak tahulah sama ada kreatif atau ambil jalan mudah dan jimat. Macam Nasi Lemak Pondan tu, namanya pun satu kreativiti yang menarik perhatian orang ramai walaupun ada yang mengutuk. Namun dia telah cipta satu identiti sehingga ada juga yang ujudkan Nasi Lemak Gay yang sebenarnya dia bukan Gay tetapi akronim namanya….

PETAI

This note was taken from a whatsapp shared post that was and is making its rounds and I edit it so suit the posting. Its about the PETAI or Bitter bean or its Scientific name Parkia speciosa. The information was claimed as and advice from a UKM Medical Doctor. Petai or Parkia speciosa  contains three…

PRODUK MINUMAN BERACUN

Tak naklah sebut keluar kat Berita stesen mana sebab tak nak promot stesen yang tidak digemari ramai tu. Ni pasal kopi segera atau yang popular dengan 3 in 1 tu. Aku pun memang suka kopi minum kopi 3 in 1 itu sebab senang, Gunting bucunya, tuang isi ke dalam cawan dan campur dengan air panas. Dapatlah…

El Nino ? Strok Haba?

Ramai diantara kita mula mempelajari istilah baru setelah Allah turunkan bala sebagai peringatan. Kita tahu apa itu jerebu sejak kali pertama negara menghadapinya pada tahun 1997 lalu dan jerebu pun masuk ke dalam senarai istilah orang awam. Kemudian semasa MH370 hilang, kita juga belajar istilah baru seperti doppler, dopler effect dan dopler shift dan beberapa…

Hari Kesihatan Sedunia 2015 di Bukit Malau, Jitra

Aku ni sebenarnya sudah lama sedentary. Dulu time kerja bila stay hotel yang ada kolam renang ada jugalah turun berenang sebagai senaman. Rasanya 6-7 tahun juga hidup secara sedentari ni tapi mungkin rezeki bagi aku Allah berikan rezeki dari aspek kesihatan. Metabolic rate badan tinggi sebab itu makanan tanpa kawalan pun tidak menyebabkan penambahan berat…

Vape & Shisha : Haram Di Kedah

Sebelum ini Kedah telah pun mengisytiharkan Ketum Haram. Ini kerana ketum, walaupun telah lama menjadi bahan perubatan tradisional sebagai minuman pemulih tenaga bagi wanita yang baru lepas bersalin. Ketum diharamkan kerana menimbulkan kesan ketagihan dan penyingkiran (withdrawal). Baca Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Kedah. Kini Vape yang menjadi isu mutakhir juga dikategorikan sebagai haram di Kedah. Shisha…

Vape Dah Haram Hukumnya

Begitulah diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, vape haram. Sama juga dengan merokok itu haram. Asasnya ialah kerana kedua-duanya membawa kemudaratan kepada diri pengguna itu sendiri, malah mereka disekitar juga mendapat ancaman bahayanya juga. Pada 5 Ogos 2015, Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri telah mengesahkan, rokok elektronik atau vapor adalah haram. Jelas beliau,…

Whats So Shisha About It?

I will always try to avoid eateries that serve shisha on their menu or nearby stalls that provide shisha to their customers. The smoke and smell is a “nuisance” to the surrounding and those who smoke shisha, there’s nothing great about you except some cursing just like those smokers who share their free smoke with…

High Systolic Normal Blood Sugar Level

Went to this FREE blood test provided by a pharmacy near my house. It has been quite a few years I did not go for this sugar blood test. The result for this test is quite promising. My fasting sugar blood level is 5.1. Normal Fasting Blood Sugar A truly normal fasting blood sugar (which…

Jom Berbasikal Ke Pekan

Hari tu semasa ikut rombongan Sahabat Media CC1M ke Bandar Diraja Pekan Pahang dapat kesempatan berbasikal dari AnCasa Royale Pekan ke Kelab Golf Diraja Pekan. Jaraknya tidaklah jauh mana tetapi pengalaman itu yang penting. Petang sebelum itu semasa dalam perjalanan balik dari lawatan ke Kampung Pulau Keladi di mana terdapat Institut Kemahiran Tenun Pahang DiRaja kami ditanya…

Jangan Tiup Minuman Panas Anda

Saya ingin berkongsi info ini untuk kebaikan semua pembaca. Ia bukanlah tulisan saya tetapi apa yang saya baca dalam Facebook yang dipost dalam page Mukjizat Sholat Dan Doa . Dari Ibnu Abbas radhiyallahu ‘anhuma,أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَهَى أَنْ يُتَنَفَّسَ فِي الإِنَاءِ أَوْ يُنْفَخَ فِيهِ Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam melarang bernafas di dalam…