DIY Meningkatkan Signal Telefon Bimbit

Dalam post ini saya kongsikan tips untuk menguatkan signal telefon bimbit. Eh, bukan saya yang buat tapi saya jumpa kat You Tube. Bolehlah kalau nak cuba.

Di bawah pula tips untuk menukarkan signal 3G ke 4G pada peranti Android. Pertuakran hanya sementara kerana ia akan kembali ke 3G jika anda reset phone. Satu lagi kekurangannya ialah anda tidak akan dapat menerima panggilan telefon atau SMS.

 

TUANKU SULTAN KEDAH MASIH SIHAT

Bermula dari surat inilah ada pembaca yang pandai-pandai menambah dan sebarkan yang Tuanku Sultan Kedah sedang gering. Sememangnya setiap rakyat negeri Kedah akan rasa sedih dan dukacita jika DYMM Sultan mereka tidak sihat.

WhatsApp Image 2017-04-07 at 12.17.16 AM

Salinan surat dan tulisan tambahan salah tafsir oleh individu yang menjadi viral di media sosial tersebar luas sehingga menyebabkan Ketua Setiausaha Sulit Tuanku Sultan terpaksa mengeluarkan kenyataan memberikan penjelasan keadaan sebenar Tuanku.

BERNAMA Sutltan Kedah

Atas: screencopy berita BERNAMA

Surat yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah hanya meminta imam-imam Masjid di seluruh negeri Kedah mengadakan solat hajat selepas selesai solat Jumaat bagi memohon Allah berikan kesejahteraan dan kesihatan kepada Tuanku. Tidak langsung disebut bahawa Baginda dalam keadaan gering. Individu yang mula menyebarkan berita tersebut telah salah tafsir kerana mungkin tiba-tiba ada permintaan seperti itu.

Seluruh rakyat Negeri Kedah sentiasa mendoakan Baginda berada dalam keadaan sihat dan sejahtera kerana Baginda adalah Sultan kesayangan rakyat.

CENDOL

Kali ini nak cerita pasal cendol.

Cendol adalah merupakan sejenis minuman manis yang menyegarkan kerana ia diminum atau makan dalam keadaan sejuk. Tak pasti pula adakah cendol panas? Jika Cendol Bakar tentu boleh didapati jika penjualnya bernama Bakar.

Asalnya cendol hanyalah mengandungi cendol, kacang merah, jagung dan ais yang diparut. Ia dimaniskan biasanya dengan air Gula Melaka atau gula kabung dan ditambah santan untuk membangkitkan rasa lemaknya.

cendol tradisi

Ais untuk dimasukkan ke dalam cendol dahulu disagat menggunakan peralatan yang direka khus untuk menyagat ais sama ada untuk cendol, ais kacang (ABC), ais kepal dan sebagainya. Kredit gambar di atas kepada Motormouth from Ipoh- Asian Food and Travel Blog  .

Dalam arus perniagaan berdaya maju, penjual cendol mula menambah kreativiti rasa dengan membuat modifikasi, menambahkan pulut dan Cendol Pulut menjadi begitu popular pada sekitar tahun 80an dan seterusnya.

Peniaga tidak berhenti setakat itu, kini Cendol dijual dalam berbagai variasi dengan menambahkan durian, mempelam, tapai dan juga aiskrim.

EzyWatermark170122095518118

Atas: Cendol pulut aiskrim di Ady Cendoi Jitra.

Cendol Pulut Durian 1

Cendol Pulut Durian

KREATIF ATAU JALAN MUDAH?

Nasi Lemak Panas

Gambar ini hanya hiasan

Tak tahulah sama ada kreatif atau ambil jalan mudah dan jimat. Macam Nasi Lemak Pondan tu, namanya pun satu kreativiti yang menarik perhatian orang ramai walaupun ada yang mengutuk. Namun dia telah cipta satu identiti sehingga ada juga yang ujudkan Nasi Lemak Gay yang sebenarnya dia bukan Gay tetapi akronim namanya.

Ramuan dalam sebungkus atau sepinggan nasi lemak basic ialah Nasi Lemak (yang sudah tidak rasa lemaknya lagi), Telur Rebus atau Telur mata, Mentimun, sambal bilis, kacang tanah goreng. Namun setengah penjual Nasi Lemak sudah tidak masukkan kacang tanah goreng dan/atau mentimun. Mungkin nak cut cost lah kot.

Apa yang saya nak tulis dalam posting ini bukan tentang nak cut cost tu. Alkisah maka keluarlah tengah malam nak makan kerana lapar. Makanan paling murah di zaman GST dan nilai Ringgit Malaysia jatuh ini ialan Nasi Lemak. Lain-lain makanan paling murah pun RM4.50.

Nasi Lemak panas kononnya, yang dah suam-suam panas dan hampir sejuk di kawasan Jitra ni dalam RM2.00 sepinggan (basic). Satu gerai ni, ikan bilisnya cukup lembut dan mudah sangat untuk dimakan, berbeza dari ikan bilis di tempat lain. Aku rasa ikan bilis tu bukan sambal ikan bilis yang dimasak atau goreng fresh, tetapi ikan bilis dalam tin. Selalu sangat makan nasi lemak ni memang kita dapat rasa (selalunya) susah sangat nak gigit malah tak dapat gigit langsung. Ikan bilis pun rasa rangup sebab ia digoreng berasingan dari sambalnya.

Ikan bilis tin tentunya lebih murah berbanding ikan bilis “segar” yang digoreng tu. Itulah yang aku nak timbulkan di sini, adakah ianya satu kreativiti atau nak ambil jalan mudah?

Fuh!! fuh!! fuh!!

Bukan apa nak buang habuk.

#YouCanDuit nak galakkan masyarakat negara ini mencari pendapatan tambahan diera IT dan ICT.

IMG-20170330-WA0045d

#YouCanDuit bukan sekadar nak galak rakyat, khususnya orang Melayu, cari DUIT tetapi faksafah di sebaliknya (pada pandangan saya) ialah “Killing Two Birds With One Stone” Ceh!!!! kena minta izin kan?

Mengapa saya kata begitu? Pertama membuka peluang kepada rakyat, khususnya orang Melayu cari “duit poket” tambahan. Kedua “memaksa” rakyat tanpa mengira usia untuk mengenali, mempelajari dan menggunakan IT/ICT.

Di zaman mendatang, IT/ICT akan menjadi satu perkara yang wajib diketahui oleh setiap orang. Malah sekarang pun semakin banyak aktiviti harian dah menggunakan teknologi IT/ICT.

Jika rakyat tidak mula berjinak dengan IT/ICT dari sekarang, bila lagi?

Kita dah nampak, Atuk, Nenek, Opah, Wan kita semakin ramai dah pandai menggunakan telefon bimbit. Ini satu kemajuan peribadi bagi mereka kerana mahu tidak mahu kena ikut arus perkembangan teknologi. Sama jugalah dengan teknologi komputer ni. Akan tiba satu hari, jika usia dunia panjang, semua aktiviti harian menggunakan hujung jari untuk berfungsi.

#YouCanDuit adalah inisiatif #MDEC (Malaysia Digital Economy Corporation) anak syarikat di bawah #MCMC untuk menjana transformasi ekonomi digital untuk rakyat.

Pada 1 dan 2 April 2017 #MDEC telah mengadakan satu karnival #YouCanDuit bertempat di Dewan Seri Mentalon, Alor Setar dan dihadiri oleh ribuan rakyat dari segenap lapisan untuk mengetahui apa itu #YouCanDuit.

IMG-20170329-WA0038

Karnival dua hari diisi dengan penerangan-penerangan untuk mengalakkan rakyat tentang cara-cara menjana pendapatan tambahan menggunakan platform PERCUMA yang disediakan oleh #MDEC iaitu #eRezeki dan #eUsahawan. eReseki untuk menjana pendapatan sampingan sementara eUsahawan untuk mentransformasikan usahawan-usahawan offline kepada usahawan online sejajar dengan perkembangan dan kemajuan teknologi eCommerce kini dan masa akan datang.

P_20170401_101007_BF

Kehangatan karnival #YouCanDuit diserikan dengan penampilan beberapa artis yang berjaya dalam bidang keusahawanan iaitu Datuk Rosyam Nor, Mok Cun (Erma Fatimah), Rozita Che Wan dan Fizo Omar.

Jika anda baru mengetahui tentang program ini setelah terjumpa blog ini, masih boleh daftarkan saja online di  eRezeki dan eUsahawan. Kerajaan berkehendakan seberapa rmai mungkin rakyat Malaysia menyertainya kerana peluang mencari pendapatan tambahan terbuka luas bagi mereka.

 

CARA MUDAH KUPAS DURIAN

Kali ini posting pendek saja. Ni cara mudah nak kupas durian. Cara ini saya nampak semasa melawat Pesta Durian di Georgetown tidak berapa lama dulu.

Cara yang ditunjukkan memang cukup mudah dan tidak perlu sampai luka-luka jari tercucuk duri atau terketar dagu sebelum kulitnya terbuka.

(Lihat Gambar) Peniaga durian tersebut telah membuat torehan seperti itu pada bahagian bawah buah. Selepas toreh maka tuilkan kulit untuk membukanya. Selamat mencuba. Kay bye………

IMG_20160531_215230

NAIK UBER KAT PENANG

Kalau kat KL nama uber dah menjadi sebutan sebab rasa dengki pemandu teksi dengan perkhidmatan baru yang lebih murah, selesa dan efisyen. Selama ini pun aku sangka di Malaysia ni  hanya di KL saja ada uber. Rupanya kat Penang pun ada dah perkhidmatan uber ni.

Kebetulan aku hadir satu seminar 3 jam di YMCA Pulau Pinang dan sewaktu hendak balik ke Jeti hujan turun dan sukar untuk aku ke perhentian bas untuk mendapatkan perkhidmatan rapidpenang. Lagi pun besar kemungkinan perhentian bas tidak ada tempat berteduh.

Ketika menanti di lobby aku berbual dengan salah seorang peserta seminar dan pada masa itulah dia bertanya mengapa tak panggil uber. Barulah aku teringat pasal perkhidmatan itu dan rupanya dah ada di Pulau Pinang. Dia sendiri adalah pemandu yang berdaftar dengan uber.

Lalu aku pun buka google playstore dan install apps untuk uber. Pengalaman pertama menggunakan perkhidmatan uber memang mudah.

Paparan akan menunjukkan peta lokasi dan kedudukan ikon beberapa kereta yang berhampiran yang memberikan perkhidmatan uber ni. Ikut sahaja arahan yang dipaparkan dan anda akan mendapat respons tentang kereta, pemandu, lokasinya serta berapa lama ia akan sampai ke tempat kita tunggu. Pengguna kli pertama pun akan akan merasa mudahnya untuk dapatkan perkhidmatan uber.

uberuber-1

  uber-2

Peta perjalanan yang juga sebahagian dari resit untuk penumpang, selepas menggunakan perkhidmatan uber akan dihantar ke email yang didaftarkan pada apps uber sewaktu mula install. Mudah kan untuk membuat claim perjalanan kelak. Malah ianya adalah lebih sah dengan unsur rasuah yang paling minima khususnya bagi kakitangan kerajaan yang menggunakan perkhidmatan awam semasa bertugas.

uber3

uber5uber4