PULAU BUNTING DAN BRIDGE TO NOWHERE

Hujung Minggu Youtuber Tamtam ajak pergi buat shooting kat Daerah Yan. Perancangan kilat. So bertolaklah pada itu menuju ke Yan dan destinasi pertama ialah ke Pulau Bunting. Pulau Bunting ni lain tau dengan Pulau Dayang Bunting di Langkawi

Pulau ini adalah pulau paling ke utara sekali diantara pulau-pulau yang terdapat di pesisir pantai Yan dan satu-satunya pulau yang dihubungkan ke daratan dengan sebuah jambatan sepanjang 2.3 kilometer yang siap dibina pada tahun 2005 setelah dimulakan pada tahun 2002.

Jambatan Pulau Bunting pada Koordinat: 5°52′43.7″N 100°20′45.8″E / 5.878806°N 100.346056°E / 5.878806 mempunyai kelebaran 13 meter. Pada bahagian tengahnya terdapat  bahagian yang ditinggikan dari paras laut menggunakan kaedah arch cable-stayed  sepanjang 80 meter setinggi 30 meter dari paras permukaan laut. Jambatan ini di bawah seliaan Jabatan Kerja Raya (JKR) dan dibina oleh Gamuda Berhad.

Pulau Bunting masih belum berpenghuni sebab itulah pada ketika jambatan dibina media mengelarkannya sebagai Bridge to Nowhere.

Kini jambatan tersebut telah disambungkan ke laluan utama seperti Jalaranraya Persekutuan Route 1 yang juga disambungkan ke Lebuhraya PLUS.

Pihak yang berkenaan seperti Pejabat DUN Sungai Limau dan Majlis Daerah Yan mempunyai perancangan untuk membangunkan Pulau Bunting sebagai salah satu lagi produk pelancungan untuk Daerah Yan. Usaha telah bermula dengan satu program gotong royong yang telah dilaksanakan untuk membersihkan sampah-sampah yang ditinggalkan oleh pengunjung yang tidak bertanggungjawab.

Antara aktiviti yang boleh dilakukan di Pulau Bunting ialah memancing, sukan rekreasi air, island hopping, mandi manda dan hiking menjelajah pulau.

Semoga dalam masa terdekat Pulau Bunting akan dapat dibangunkan sebagai sebuah destinasi Pelancungan Rekreasi untuk Daerah Yan khususnya dan Kedah amnya.

 

MONETIZATION DI YOU TUBE

So aku memang dah lompat masuk ke You Tube sejak Januari 20 2018.  Memanglah niat nak buat duit pun, hehehehe. Duit sampinganlah.

Syarat ketat untuk buat duit denganYou Tube  melalui video menjadi ketat apaila timbul satu kontroversi melibatkan You tuber terkenal Amerika Logan Paul yang memaparkan sebuah video yang mengerikan yang dirakam dalam sebuah hutan di Aokigahara, Jepun. Hutan itu adalah lokasi orang Jepun membunuh diri. Video tersebut menunjukkan mayat secara close-up dengan muka sahaja yang dikelabukan.

Sejak 17 Januari 2018, You tube pun ketatkan syarat untuk Creator (baru) buat duit bertujuan nak tapis dari Creator yang benar-benar jujur untuk buat duit daripada creator yang manipulasi You Tube untuk buat duit. Creator yg dah buat duit akan dikenakan syarat yang sama mulai 20 Februari 2018.

“only those channels will earn ad money through the YouTube Partner Program (YPP) which have over 4,000 hours of watchtime in the past 12 months, and at least 1,000 subscribers. This is a considerably higher threshold than the previous one, which allowed monetization based only on the requirement that the channel has 10,000 lifetime views.” Neowin

Syarat baru ini memang melibatkan ramai Creator dan mana-mana Channel yang melepasi tahap ambang yang ditetapkan akan ditapis secara manual untuk memastikan tidak ada apa-apa bahan yang menyalahi undang-undang sebelum mereka dimasukan ke YPP (You Tube Partner Program).

Melalui peraturan ini juga google mengharapkan akan dapat salurkan duit dari Youtuber yang tidak baik disamping mengawal daripada pengisian dengan video-video yang ofensif.

Google menasihatkan You tuber baru  atau/lama (yang tidak melepasi tapap ambang kelayakan) mengambil peluang menggunakan  Creator AcademyHelp Center, dan Creator Site untuk membina peminat masing-masing.

Sebenarnya terdapat banyak cara lagi untuk buat duit dengan You Tube, bukan sekadar upload video dan mendapat komisyen dari iklan yang diletakkan dalam videonya. Ada Yout Tuber buat duit melalui Affiliate. Antara affiliate account yang boleh bantu jana pendapatan ni ialah di Amazon. Katakanlah korang beli sesuatu produk di Amazon camera contohnya untuk shoot video. Maka letakkanlah jenama kamera itu di Description video dan link dengan akaun korang di Amazon. Satu contohlah.

Lain-lain affiliate pun boleh juga, just letak link account.

Kalau rajin boleh buat preview video dgn kerjasama syarikat, produk atau pihak-pihak tertentu. Tapi ni bukan jenis preview free ,acam kita pergi makan di satu restoran, ambil video kemudian syok sendiri post kat Channel.  Yg mcm tu just boleh dapat viewer je dan/atau subscriber. Nak buat paid review, pergi runding dengan owner business, berapa dia nak bayar untuk video review yang akan anda buat. Tapi nak buat Channel kita kena mantaplah dulu, Kalau setakat 1 atau 2 k tu maybe owner gelak je. Sb tu channel aku belum nak buat review lagi, sebab masih ciput. Tonton Channel Atta Halilintar sekadar nak bagi idea buat review.

Cuba korang masuk tengok antaranya view Cassey Neistat. Dia dah ada 10 juta lebih Subs (pada masa aku tulis blog ini) Setiap hari Selasa biasanya dia buat Tech Tuesday di mana dia buat review produk-produk yang diberikan secara percuma kepada dia oleh syarikat-syarikat tertentu.

OKlah kalau dah sampai sini cuba tengok korang click You Tube Channel ni dan click SUBSCRIBE, TEKAN LOCENG, LIKE dan SHARE

 

 

DARI BLOG KE VLOG

Blogging ni dah lama dah sejak tahun 2014 lagi aku dah mula jinak-jinak dengan blog. Mula tu dengan Tumblr tapi tak aktif sangat di situ dan tak tahu pun itu blogging. Kemudian apabila membaca satu post dari rakan sekerja yang terlibat dalam usaha membantu mangsa Tsunami di Pulau Phi Phi pada Disember 2004 baru aku mula serius nak berblog. Mula jinak dengan blogspot. Mula menulis blog bahasa Inggeris iaitu Nasi Lemak Roti Canai Teh Tarik  

This is the first post  iaitu pada 4 April 2006.

Pada  5 Mei 2006 pula lahir blog tentang travel  mykembara. kerana aku banyak travel untuk menjalankan tugas.

Setelah beberapa lama Ummph untuk menulis blog mula menjadi dingin dan posting pun sekali sekala sahaja. Apa lagi bila dah tidak banyak travel maka bahan untuk menulis semakin kurang. Mati idea.

Tiba-tiba sewaktu merayau-rayau kat You Tube dan menonton beberapa You Tubers bervlog, maka timbul pula minat untuk menceburi vblogging pula.

Tak susah sebenarnya sebab cuma tukar medium dari menulis kepada ambil video. So, aku banyak buat pembacaan dalam internet tentang How to vlog dan juga menonton video-video di You Tube How to Start Vlogging.

Dah lama juga ada profile kat You Tube tetapi tidak upload video secara serius pun. Bila timbul keinginan untuk vlogging baru aku ujudkan satu Channel baru atok vlog dan inilah Fish Spa Sungai Luanti .

atokvlogMemang boleh gunakan camera handphone untuk merakam video tapi lebih selesa kalau ata kamera khususnya untuk tujuan vlog ni. Bila guna handphone dah jadi mcm olskol la sebab semua org yang nak merakam video akan guna handphone. Tak salah pun cuma nak satu kelainan je.

So, belilah satu camcorder murah je dari shopee.my. Tak tahulah berapa harga sebenar kerana konon-kononnya potong sampai 80% dari harga asal sampai 3k lebih. Camcorder branded pun tak sampai harga mcm tu kan? But tak kisahlah at least ada gadget untuk rakam video dan ambil foto sekali. Handphone jadikan sebagai backup saja. Nak tahu camcorder murah apa yang aku pakai rakam video untuk vlog kenalah pergi ke vlog aku hehehe. Subscribe lah, Then Like dan kalau nak share pun go ahead. Tengok sampai habis tau sb semua video vlog aku ada camera credit. So kat situ bolehlah nilai quality hasil rakaman yang aku tak banyak setting, just basic setting dan auto white balance.

LOGO AV 1

 

NAK TIKET PENERBANGAN EMIRATES PERCUMA?

Jadi anda sampai ke blog saya ini sebab nak tiket PERCUMA ke? Sebab ianya viral kat Whatsapp. Sebenarnya anda dan saya juga sama satu kaapal. Mula tu termakan jugalah tengok mesej tentang Emitares menawarkan tiket percuma tu. Siapa tak nak kalau dapat terbang percuma kan? Tapi sebelum saya terus mempercayai mesej itu saya semak dulu dalam internet untuk mengesahkan kerana sebelum ini pernah juga berlaku scam seperti itu melibatkan Airasia.

Setelah menyemak dalam internet maka sahlah ianya hanya scam. Adalah pihak yang tak bertanggungjawab nak cari duit melalui kaedah PPC. Pay Per Click. Jadi jika anda click URL yang diberikan itu bermakna anda telah memberikan individu itu duit percuma walaupun duit itu bukan dari poket anda.

Di bawah adalah screen capture Berita tentang scam berkenaan yang disiarkan di Khaleej Times, Dubai.

Capture

Apabila anda sudah mengetahui yang mesej diviralkan itu scam atau hoax, harap anda abaikan dan biar ia terus jadi sampah. Dah tak ada faedah nak terus sebarkannya.

Sebenarnya selepas anda click link yang diberikan itu, anda akan dibawa ke page di bawah. Anda hanya perlu jawab Yes atau No kepada soalan yang diberikan.

Tentu ada yang akan pertikai tentang komen-komen “pembaca” yang semuanya menunjukkan bahawa contest ini adalah benar. Anda kena faham ini internet. “Pembaca” yang ada gambar mereka itu mungkin hanya diletakkan oleh scammer untuk meyakinkan mangsa bahawa ianya betul. Ia adalah satu usaha scammer berkenaan meletakkan gambar sesiapa sahaja atau kawan-kawan yang sama-sama ingin scam duit pengguna internet lain dari seluruh dunia.

Saya dah sebut tadi tentang kaedah PPC atau Pay Per Click.  Mereka yang mencari duit kaedah ini ramai yang jadi jutawan hanya melalui pengguna internet yang click link yang mereka sebarkan. 

KT14366114

Jurucakap pihak Emirates telah mengeluarkan kenyataan melalui akhbat Khaleej Times 

“Emirates has become aware of fraudulent websites claiming to offer free airline tickets to those who take an online survey. We advise consumers not to click on, or share these links on social media. Emirates is investigating the source of the scam and will take appropriate legal action against the perpetrators.”

CIT CAT KRIPTO

TELEMMGLPICT000084440620-large_trans_NvBQzQNjv4BqqVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwe1cjL4FqbBkljPDgQ6U0lk

Image credit BLOOMBERG

Semakin banyak orang memperkatakan tentang Bitcoin sekarang.  Dulu masa mula-mula ia dikeluarkan pada tahun 2009 rasanya ramai yang akan memandang serong sebagai satu lagi bentuk scam yang akan menjerat ramai orang khususnya di internet.

Bitcoin yang dikeluarkan pada Januari 2009 dan sehingga Mac 2010, tidak ada apa-apa nilai dalamnya kerana tidak ada perdagangan dalam pasaran. Ia hanya digunakan sebagai satu hobi sahaja tanpa apa-apa nilai di dalamnya

Hanya pada 22 Mei 2010 seorang yang bernama Laszlo Hanyecz membuat transaksi pertama di dunia menggunakan Bitcoin (BTC) apabila beliau membeli dua biji pizza di Jacksonville, Florida sebanyak 10,000 BTC. Pada ketika itu nilai 1 BTC baharu bernilai USD 0.003 dan pada masa posting ini ditulis (31 Julai 2017) nilainya sudah menjadi USD 2,721.98 dalam Cryptocurrency market. Jika sesiapa yang hari ini memegang 10 Bitcoin yang pada masa beli Julai 2010 dengan nilai hanya USD 0.07 cent, hari ini bernilai USD 272,198.00. Tukarkan je ke matawang MYR.

Bitcoin adalah merupakan satu cryptocurrency iaitu aset digital yang boleh diperdagangkan di pasaran bebas ciptaan Satoshi Nakamoto.

Walaupun ia baru muncul pada tahun 2009 tetapi kewujudan bentuk matawang krypto sudah bermula dan digunakan sebelum itu lagi seperti ecash dan hashcash.

Kryptocurrency ialah matawang dalam bentuk digital yang dicipta menggunakan kod open source  dengan ciri-ciri keselamatan dan dalam banyak perkara adalah anonymous. Ianya lahir daripada hasil terciptanya teknologi  pada masa Perang Dunia Kedua, iaitu satu keperluan komunikasi yang selamat. Cryptograhpy berkembang diera digital menggunakan elemen teori matematik dan sains komputer sebagai satu bentuk komunikasi, informasi dan matawang dalam talian.

Persoalan sekarang sejauh mana Cryptocurrency akan menjadi matawang antarabangsa di era digital? Sejauh mana ianya selamat digunakan sebagai nilai pertukaran kerana cryptocurrency ini adalah matawang yang amat rapuh. Kemajuan teknologi dan ilmu internet biasa sahaja mengundang hacker untuk menceroboh ke dalam sistem dan menghancurkan segala data yang ada menjadikan cryptocurrency ini tidak bernilai.

Cryptocurrency pada mata kasar kita hanyalah halimunan. Kita tahu ianya ada tetapi tidak dapat disentuh, dirasa dan dilihat seperti matawang Fiat yang kita sedang gunakan sekarang. Cryptocurrency tidak bersandar pada apa-apa berbanding matawang Fiat yang bersandar kepada Emas.

Walaupun sejak ianya dicipta hingga ke hari ini, Cryptocurrency tidak bersandarkan kepada apa-apa logam bernilai, tetapi pada suku pertama tahun 2017, 1 BTC sudah pun melepasi harga 1 auns emas buat pertama kalinya.

Apa pun mahu tidak mahu kita mungkin “dipaksa” menggunakan cryptocurrency sebagai medium jual beli dan kegiatan ekonomi pada masa depan. Asasnya kita lihat pada evolusi matawang sejak ianya lahir dari sistem perdagangan “barter” kemudian penggunaan logam sebagai medium pertukaran sehinggalah terciptanya matawang Fiat iaitu matawang kertas. Apabila teknologi semakin berkembang dan era digital dibangunkan, maka wang Fiat semakin diambilalih oleh kad plastik iaitu penggunaan kad kredit dan kad debit. Jadi tidak salah jika kita hendak katakan bahawa lambat laun wang plastik ini pun akan diambilalih oleh matawang Crypto. Ini berdasarkan semakin banyak urusan perniagaan sudah menerima Bitcoin sebagai menggantikan wang Fiat.

Keyakinan penggunaan matawang crypto ini akan menjadi kenyataan ialah berasaskan hari ini banyak urusan perniagaan sudah tidak lagi melibatkan pertukaran wang fizikal dari satu tangan ke satu tangan, sebaliknya menggunakan medium internet untuk melakukannya tanpa melihat dan memegang sebarang wang dalam bentuk fizikal. D Jepun, pada bulan Januari 2017, NHK melaporkan bahawa terdapat peningkatan 4.6 kali berbanding tahun 2016 dari segi kedai-kedai dalam talian menerima Bitcoin.

Cuma mungkin sebelum matawang crypto dapat digunakan, modalnya masih lagi memerlukan wang fizikal untuk membelinya sebelum ia membiak dalam pasaran Cryptomarket yang akhirnya menjadikan matawang fizikal tidak diperlukan lagi oleh seseorang.

money-evolution

.Kredit Imej : http://onecoinpelaburbijak.blogspot.my/

Apa yang kita harapkan sekarang kerajaan negara-negara di dunia akan menjadikan penggunaan matawang Crypto sebagai satu legal tender seiring dengan mata kertas. Ini kerana matawang Crypto tidak boleh dicetak sesuka hari seperti matawang kertas yang boleh dicetak apabila lebih banyak wang diperlukan dan mengakibatkan berlakunya inflasi.

Berapa banyak Bitcoin kah yang boleh dimasukkan ke dalam pasaran?   Mengikut satu informasi dalam internet akan ada hanya 21 juta Bitcoin dan apabila jumlah itu sudah dicapai, plat mencipta Bitcoin akan musnah dengan sendirinya. Apakah ni bermaksud ia akan mengawal inflasi masa depan?

Once it was released into the wild, the bitcoin currency ecosystem operated on a public, inalterable schedule. We know exactly how many bitcoins there are in existence today (12,446,725) and how many there will eventually be in total: when the 21 millionth bitcoin is minted, the plates automatically self-destruct.Mar 5, 2014

Dalam pasaran Cryptocurrency hari ini sudah terdapat ratusan cryptocurrency yang membolehkan pengguna membeli Bitcoin.

10 Cryptocurrency yang popular (semasa blog post ini ditulis 31 Julai 2017) ialah:

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Litecoin
  4. Monero
  5. Ripple
  6. Dogecoin
  7. Dash
  8. Siacoin
  9. Zcash
  10. EOS

Rujukan: CoinGecko

Sementara itu di negara kita antara yang populas ialah Bitcoin, Ethereum dan Dogecoin. Namun ada satu lagi Cryptocurrency yang dijangka menambah arus dalam pasaran Cryptocurrency ialah LCFHC yang berpusat di Shenzen, China yang akan mengeluarkan LCF Coin atau Phoenixcoin. Buat masa ini mereka belum lagi membuat apa-apa pelancaran dan dicadangkan pada bulan September 2017.

Baca juga maklumat tentang Cryptocurrency DI SINI.

 

Fuh!! fuh!! fuh!!

Bukan apa nak buang habuk.

#YouCanDuit nak galakkan masyarakat negara ini mencari pendapatan tambahan diera IT dan ICT.

IMG-20170330-WA0045d

#YouCanDuit bukan sekadar nak galak rakyat, khususnya orang Melayu, cari DUIT tetapi faksafah di sebaliknya (pada pandangan saya) ialah “Killing Two Birds With One Stone” Ceh!!!! kena minta izin kan?

Mengapa saya kata begitu? Pertama membuka peluang kepada rakyat, khususnya orang Melayu cari “duit poket” tambahan. Kedua “memaksa” rakyat tanpa mengira usia untuk mengenali, mempelajari dan menggunakan IT/ICT.

Di zaman mendatang, IT/ICT akan menjadi satu perkara yang wajib diketahui oleh setiap orang. Malah sekarang pun semakin banyak aktiviti harian dah menggunakan teknologi IT/ICT.

Jika rakyat tidak mula berjinak dengan IT/ICT dari sekarang, bila lagi?

Kita dah nampak, Atuk, Nenek, Opah, Wan kita semakin ramai dah pandai menggunakan telefon bimbit. Ini satu kemajuan peribadi bagi mereka kerana mahu tidak mahu kena ikut arus perkembangan teknologi. Sama jugalah dengan teknologi komputer ni. Akan tiba satu hari, jika usia dunia panjang, semua aktiviti harian menggunakan hujung jari untuk berfungsi.

#YouCanDuit adalah inisiatif #MDEC (Malaysia Digital Economy Corporation) anak syarikat di bawah #MCMC untuk menjana transformasi ekonomi digital untuk rakyat.

Pada 1 dan 2 April 2017 #MDEC telah mengadakan satu karnival #YouCanDuit bertempat di Dewan Seri Mentalon, Alor Setar dan dihadiri oleh ribuan rakyat dari segenap lapisan untuk mengetahui apa itu #YouCanDuit.

IMG-20170329-WA0038

Karnival dua hari diisi dengan penerangan-penerangan untuk mengalakkan rakyat tentang cara-cara menjana pendapatan tambahan menggunakan platform PERCUMA yang disediakan oleh #MDEC iaitu #eRezeki dan #eUsahawan. eReseki untuk menjana pendapatan sampingan sementara eUsahawan untuk mentransformasikan usahawan-usahawan offline kepada usahawan online sejajar dengan perkembangan dan kemajuan teknologi eCommerce kini dan masa akan datang.

P_20170401_101007_BF

Kehangatan karnival #YouCanDuit diserikan dengan penampilan beberapa artis yang berjaya dalam bidang keusahawanan iaitu Datuk Rosyam Nor, Mok Cun (Erma Fatimah), Rozita Che Wan dan Fizo Omar.

Jika anda baru mengetahui tentang program ini setelah terjumpa blog ini, masih boleh daftarkan saja online di  eRezeki dan eUsahawan. Kerajaan berkehendakan seberapa rmai mungkin rakyat Malaysia menyertainya kerana peluang mencari pendapatan tambahan terbuka luas bagi mereka.

 

Mengemis Pun Boleh Kaya

Baru-baru ini terbit satu berita bagaimana seorang lelaki pendatang asing memperolehi sampai RM11,000 sebulan hasil dari mengemis dengan menyamar sebagai seorang wanita.

Jumlah itu adalah sesuatu yang sukar diperolehi oleh majoriti pekerja biasa apa lagi mereka yang bekerja makan gaji.

Ia menunjukkan betapa pemurahnya rakyat Malaysia untuk bersedekah khususnya kepada peminta sedekah.

Post ini saya nak share satu imej yang viral kat Whatsapp tentang tiga orang rakyat India yang hidup mewah dengan memilikki harta yang banyak hasil daripada mengemis.

img-20161016-wa0041

Kekayaan seperti yang mereka bertiga itu memilikki sememangnya sukar bagi pekerja makan gaji untuk dicapai.