DARI BLOG KE VLOG

Blogging ni dah lama dah sejak tahun 2014 lagi aku dah mula jinak-jinak dengan blog. Mula tu dengan Tumblr tapi tak aktif sangat di situ dan tak tahu pun itu blogging. Kemudian apabila membaca satu post dari rakan sekerja yang terlibat dalam usaha membantu mangsa Tsunami di Pulau Phi Phi pada Disember 2004 baru aku mula serius nak berblog. Mula jinak dengan blogspot. Mula menulis blog bahasa Inggeris iaitu Nasi Lemak Roti Canai Teh Tarik  

This is the first post  iaitu pada 4 April 2006.

Pada  5 Mei 2006 pula lahir blog tentang travel  mykembara. kerana aku banyak travel untuk menjalankan tugas.

Setelah beberapa lama Ummph untuk menulis blog mula menjadi dingin dan posting pun sekali sekala sahaja. Apa lagi bila dah tidak banyak travel maka bahan untuk menulis semakin kurang. Mati idea.

Tiba-tiba sewaktu merayau-rayau kat You Tube dan menonton beberapa You Tubers bervlog, maka timbul pula minat untuk menceburi vblogging pula.

Tak susah sebenarnya sebab cuma tukar medium dari menulis kepada ambil video. So, aku banyak buat pembacaan dalam internet tentang How to vlog dan juga menonton video-video di You Tube How to Start Vlogging.

Dah lama juga ada profile kat You Tube tetapi tidak upload video secara serius pun. Bila timbul keinginan untuk vlogging baru aku ujudkan satu Channel baru atok vlog dan inilah Fish Spa Sungai Luanti .

atokvlogMemang boleh gunakan camera handphone untuk merakam video tapi lebih selesa kalau ata kamera khususnya untuk tujuan vlog ni. Bila guna handphone dah jadi mcm olskol la sebab semua org yang nak merakam video akan guna handphone. Tak salah pun cuma nak satu kelainan je.

So, belilah satu camcorder murah je dari shopee.my. Tak tahulah berapa harga sebenar kerana konon-kononnya potong sampai 80% dari harga asal sampai 3k lebih. Camcorder branded pun tak sampai harga mcm tu kan? But tak kisahlah at least ada gadget untuk rakam video dan ambil foto sekali. Handphone jadikan sebagai backup saja. Nak tahu camcorder murah apa yang aku pakai rakam video untuk vlog kenalah pergi ke vlog aku hehehe. Subscribe lah, Then Like dan kalau nak share pun go ahead. Tengok sampai habis tau sb semua video vlog aku ada camera credit. So kat situ bolehlah nilai quality hasil rakaman yang aku tak banyak setting, just basic setting dan auto white balance.

LOGO AV 1

 

DIY Meningkatkan Signal Telefon Bimbit

Dalam post ini saya kongsikan tips untuk menguatkan signal telefon bimbit. Eh, bukan saya yang buat tapi saya jumpa kat You Tube. Bolehlah kalau nak cuba.

Di bawah pula tips untuk menukarkan signal 3G ke 4G pada peranti Android. Pertuakran hanya sementara kerana ia akan kembali ke 3G jika anda reset phone. Satu lagi kekurangannya ialah anda tidak akan dapat menerima panggilan telefon atau SMS.

 

SMULE , CRAZE BARU SEKARANG

smule blog

Tentu ramai dah menyedari bahawa semakin banyak muncul video clip karaoke di wall facebook sekarang. Video yang dimuatkan dalam You Tube itu berupakan nyanyian para peminat karaoke secara berduet dengan rakan facebook atau rakan pilihan dari senarai yang disediakan oleh smule.

Saya pun tak berapa mahir dengan kegilaan baru ini yang muncul selepas aplikasi dubmash yang pernah menghiasi media sosial. Saya hanya tertarik hendak meneroka smule ini selepas melihat satu video clip yang agak melucukan lalu membuat Google searh SMULE.

Aplikasi smule boleh dimuat turun dari Google play atau App store dengan percuma.

smule
Apps SMULE

Sebelum menggunakan aplikasi smule, peminat dikehendakki mendaftar akaun dahulu dan seperti aplikasi lain ia boleh didaftar dengan menggunakan akaun facebook yang sedia ada.

Smule seperti aplikasi media sosial lain juga mempunyai beberapa ciri persamaan seperti menghantar mesej kepada rakan, menghantar mesej private atau kepada kumpulan. Disamping itu ada juga ruang untuk chat.

Rasanya dengan adanya aplikasi baru ini semakin banyak bakat baru akan muncul. Jika dahulu hanya You Tube menjadi medan menampilkan bakat, tetapi kini muncul pula smule.

Selepas click apps di phone akan keluar page ini. Anda diberikan ua pilihan sama ada untuk ikut seorang menyanyi atau membuat recording sendiri. Join someone else for free, rasanya adalah muat naik rakaman yang akan diputar semula selepas anda buat request sementara create your recording ialah anda menyanyi, rakam dan muat naik rakaman tersebut.

Screenshot_2016-05-14-19-09-00

Sekiranya anda ingin mengikuti orang lain menyanyi page ini akan muncul. Anda boleh pilih siapa yang anda hendak join dan click JOIN itu.

Screenshot_2016-05-14-19-09-10

Sebaliknya jika hendak menyanyi secara LIVE ini bayarannya

Screenshot_2016-05-14-19-09-33

Setelah click join maka akan muncul pula page ini. Smule akan setup studio rakaman sebelum anda boleh mula menyanyi dengan penyanyi pilihan anda.

Screenshot_2016-05-14-19-23-52

Sarikata akan dipaparkan dengan menggunakan tiga warna. Teman nyanyian anda dalam tulisan kelabu, nyanyian anda biru dan oren untuk nyanyian bersama.

Selesai nyanyian, Smule akan ulang semula untuk anda dengar dan buat adjustment sebelum anda hendak save rakaman tersebut atau delete. Rakaman yang anda save akan dipaparkan dalam smule dan rakan nyanyian anda itu akan tahu siapa yang menyanyi bersama dengannya.

Saya tak naklah tulis panjang-panjang tentang smule ni sebab saya bukan pakar pun. Semasa menulis posting ni pun baru dua hari je saya meneroka aplikasi ini. Mungkin ada info lebih jelas di BLOG mereka. Lihat Yout tube ni bagaimana cara nak BERSMULE.

Sebagai penutup kita berhibur dulu dengan smule yang ni

Kedah – Where It All Begins

This description was published on Discover Kedah 2016 You Tube Page dated 23 Sep 2015

Kedah Darul Aman (Abode of Peace) is one of the oldest civilizations in Southeast Asia. Centuries before Borobudur and Angkor Wat… and long before Malacca, Kedah’s Bujang Valley was a thriving trading capital in this part of the world. Before Malaysia became known as ‘Truly Asia’, Kedah was already a destination that was ‘Truly Asia’.

Rich in history, natural beauty and tradition, it’s time the world fell in love with Kedah, Malaysia – Where it All Began.

In relation to the history of Kedah’s civilisation lets view this You Tube clip.

Lembah Bujang in Kedah was once a great port

There are lots of video clips on the early history of Lembah Bujang  in Kedah which is believed to be the oldest civilisation in the Malay peninsular since it is located at the entrance of Malacca Straits.

MH370 Flight Radar Caught Changing Flight Path

This video was posted on YouTube and thats puzzling. The puzzle is getting more puzzling. Just watch the video but please don’t make any assumptions speculations and conclusion.