Tragedi Di Makkah

Seluruh dunia digemparkan dengan tragedi kren runtuh di Mesjidil Haram pada 11 September 2015 ketika umat Islam sedang tertumpu dan menanti 10 Zulhijjah untuk menunaikan Haji pada tahun ini. Tragedi pada waktu Asar itu telah mengorbankan seramai  109 orang dan lebih 200 mengalami cedera.

crane crash 1 Crane crash

Sehingga 24 September 2015 kerja-kerja pembersihan masih dilakukan dan dua lagi mayat dijumpai di bawah runtuhan yang merupakan dua orang bakal haji Malaysia yang sebelum ini dilaporkan hilang.

Belum pun kita lupa dengan tragedi kren runtuh itu, seluruh dunia di kejutkan pula dengan trajedi rempuhan jemaah selepas berwukuf di Arafah dan dalam perjalanan untuk ke Jamrah.

Laporan bergrafik oleh BBC 

Menurut satu laporan tragedi itu berlaku disebabkan bagasi yang terjatuh dari sebuah bas yang menyebabkan ada jemaah yang tersandung dan jatuh lalu dirempuh oleh jemaah lain dari belakang.

An interior ministry spokesman, Maj Gen Mansour al-Turki, told the Associated Press news agency the crush happened after pieces of luggage spilled from moving buses in front of one of the entrances to the bridge, causing pilgrims to trip.

At least 289 people were injured, according to the Saudi Health Minister Hamad bin Abdullah al-Maneh. BBC

Sementara itu satu lagi laporan yang diterbitkan di akhbar dan menjadi viral di media sosial ialah kerana lawatan Putera Salman. Press TV melaporkan DI SINI.

putera salman

Menurut laporan Iran’s Hajj and Pilgrimage Organization lebih dari 1,300 jemah, terbunuh. Pihak Arab Saudi pula meletakkan jumlah kematian seramai 717 orang dan 863 orang cedera.

Semoga mereka yang terkorban ketika sedang menjadi tetamu Allah dicucuri rahmat dan berada di sisiNya dengan penuh limpah Ilahi diakhirat nanti.

Al Fatihah Buat TGNA

Posting ini walaupun sudah dianggap ketinggalan, tetapi saya tetap juga merakamkannya di sini sebagai mengenang Allahyarham. Photo ini saya perolehi dari Facebook Saya Anak Melaka.

Al Fatihah kepada Tok Guru Nik Aziz dan Takziah kepada seluruh keluarga Allahyarham

fatihah1

Kredit Imej 

keTGnA Nik Aziz

22nd August National Mourning Day

22nd August is mourning day for Malaysia in remembrance of the victims of flight MH17 that was shot down in Ukraine on 17 7 2014.

On the mourning day bodies that has been identified were flown in from Schilpol airport to be laid to rest at their respective home ground according to their religious rites.

mourning-day

 

The B747 that was flown in bringing the bodies

MAS mourning

MH17- Al Fatihah dan Takziah

Dah 3 hari berlalu dan #MH17 masih lagi menjadi topik hangat diperbincangkan. Namun di Twitter, #HM17 sudah tidak berada di spot no 1 lagi tapi semasa post ini dibuat, masih lagi Top 10. Biasalah tu, apa-apa pun lama-lama akan sejuk juga. Sama juga dengan tragedi MH370 lalu. Walaupun kehilangan masih misteri, masyarakat semakin lupa tentangnya.

Post ni just nak ucapkan takziah kepada keluarga En Yakub Salam Sudin kerana kehilangan anaknya Azrina Yaakub salah seorang daripada 15 orang crew dalam penerbangan malang itu.

Semasa membaca nama pada senarai crew tak pasti lagi walaupun nama Azrina Yakub macam familiar tetapi apabila nampak satu posting dalam Facebook memaparkan gambarnya barulah perasan bahawa dia itu adalah bekas atlet MSS Kedah yang pernah aku latih pada tahun 1990 lalu. Masa itu aku ditugaskan untuk melatih dua orang atlet sebagai persiapan kontingen MSS Kedah ke Kejohanan MSSM di Kuantan, Pahang. Seorang atlet lelaki dan seorang atlet wanita masing-masing untuk acara Decathlon dan Heptathlon. Atlet wanita yang dipertanggungjawabkan kepada aku ketika itu ialah Allahyarhamah Azrina Yakub. Acara Decathlon dan Heptathlon ini bukan calang-calang atlet yang mampu tanggung. Hanya yang cekal dan berjiwa “besi” sahaja berupaya bertanding pada tahap maksimum menghabiskan kesemua acara dalam tempoh dua hari.

Azrina

Inilah foto yang mengesahkan Allahyarhamah adalah bekas Atlet Heptathlon Kedah (kanan) ke Kejohanan MSSM.

Pernah sekali terjumpa dengan Allahyarhamah semasa aku dalam satu penerbangan ke Kota Kinabalu sekitar hujung tahun 90an. Barulah aku tahu yang Allahyarhamah menjadi seorang pramugari dengan Malaysia Airlines. Terima kasih kerana beliau telah menghadiahkan beberapa tin Coke sebagai cenderamata semasa hendak turun dari pesawat.

Semoga roh Allahyarhamah dicucuri rahmat. Allahyarhamah pergi di Malam Jumaat, semasa bermusafir dan dalam ibadah (bertugas mencari rezeki halal) di bulan Ramadhan Al Mubarraq dan atas sebab aniaya manusia. Al Fatihah.

Juga Alfatihah kepada semua mangsa yang berugama Islam.

JAMAL MOHAMMAD 2014

Kita baharu sahaja kehilangan Datuk Aziz Sattar dan kini mengekori Allahyarham ialah seoang lagi legenda, personaliti radio, Jamal Muhamad, yang lebih dikenali sebagai Pak Cik Jamal meninggal dunia di Hospital Putrajaya di sini, Rabu.

Klik Imej untuk kredit foto
Klik Imej untuk kredit foto
Gambar kenangan Allahyarham bersama isteri semasa terlantar sakit
Gambar kenangan Allahyarham bersama isteri semasa terlantar sakit

Read more at:http://www.astroawani.com/news/show/pak-cik-jamal-mini-parlimen-meninggal-dunia-35358?cp