Tragedi Di Makkah

Seluruh dunia digemparkan dengan tragedi kren runtuh di Mesjidil Haram pada 11 September 2015 ketika umat Islam sedang tertumpu dan menanti 10 Zulhijjah untuk menunaikan Haji pada tahun ini. Tragedi pada waktu Asar itu telah mengorbankan seramai  109 orang dan lebih 200 mengalami cedera.

crane crash 1 Crane crash

Sehingga 24 September 2015 kerja-kerja pembersihan masih dilakukan dan dua lagi mayat dijumpai di bawah runtuhan yang merupakan dua orang bakal haji Malaysia yang sebelum ini dilaporkan hilang.

Belum pun kita lupa dengan tragedi kren runtuh itu, seluruh dunia di kejutkan pula dengan trajedi rempuhan jemaah selepas berwukuf di Arafah dan dalam perjalanan untuk ke Jamrah.

Laporan bergrafik oleh BBC 

Menurut satu laporan tragedi itu berlaku disebabkan bagasi yang terjatuh dari sebuah bas yang menyebabkan ada jemaah yang tersandung dan jatuh lalu dirempuh oleh jemaah lain dari belakang.

An interior ministry spokesman, Maj Gen Mansour al-Turki, told the Associated Press news agency the crush happened after pieces of luggage spilled from moving buses in front of one of the entrances to the bridge, causing pilgrims to trip.

At least 289 people were injured, according to the Saudi Health Minister Hamad bin Abdullah al-Maneh. BBC

Sementara itu satu lagi laporan yang diterbitkan di akhbar dan menjadi viral di media sosial ialah kerana lawatan Putera Salman. Press TV melaporkan DI SINI.

putera salman

Menurut laporan Iran’s Hajj and Pilgrimage Organization lebih dari 1,300 jemah, terbunuh. Pihak Arab Saudi pula meletakkan jumlah kematian seramai 717 orang dan 863 orang cedera.

Semoga mereka yang terkorban ketika sedang menjadi tetamu Allah dicucuri rahmat dan berada di sisiNya dengan penuh limpah Ilahi diakhirat nanti.

Al Fatihah Buat TGNA

Posting ini walaupun sudah dianggap ketinggalan, tetapi saya tetap juga merakamkannya di sini sebagai mengenang Allahyarham. Photo ini saya perolehi dari Facebook Saya Anak Melaka.

Al Fatihah kepada Tok Guru Nik Aziz dan Takziah kepada seluruh keluarga Allahyarham

fatihah1

Kredit Imej 

keTGnA Nik Aziz

22nd August National Mourning Day

22nd August is mourning day for Malaysia in remembrance of the victims of flight MH17 that was shot down in Ukraine on 17 7 2014.

On the mourning day bodies that has been identified were flown in from Schilpol airport to be laid to rest at their respective home ground according to their religious rites.

mourning-day

 

The B747 that was flown in bringing the bodies

MAS mourning

MH17- Al Fatihah dan Takziah

Dah 3 hari berlalu dan #MH17 masih lagi menjadi topik hangat diperbincangkan. Namun di Twitter, #HM17 sudah tidak berada di spot no 1 lagi tapi semasa post ini dibuat, masih lagi Top 10. Biasalah tu, apa-apa pun lama-lama akan sejuk juga. Sama juga dengan tragedi MH370 lalu. Walaupun kehilangan masih misteri, masyarakat semakin lupa tentangnya.

Post ni just nak ucapkan takziah kepada keluarga En Yakub Salam Sudin kerana kehilangan anaknya Azrina Yaakub salah seorang daripada 15 orang crew dalam penerbangan malang itu.

Semasa membaca nama pada senarai crew tak pasti lagi walaupun nama Azrina Yakub macam familiar tetapi apabila nampak satu posting dalam Facebook memaparkan gambarnya barulah perasan bahawa dia itu adalah bekas atlet MSS Kedah yang pernah aku latih pada tahun 1990 lalu. Masa itu aku ditugaskan untuk melatih dua orang atlet sebagai persiapan kontingen MSS Kedah ke Kejohanan MSSM di Kuantan, Pahang. Seorang atlet lelaki dan seorang atlet wanita masing-masing untuk acara Decathlon dan Heptathlon. Atlet wanita yang dipertanggungjawabkan kepada aku ketika itu ialah Allahyarhamah Azrina Yakub. Acara Decathlon dan Heptathlon ini bukan calang-calang atlet yang mampu tanggung. Hanya yang cekal dan berjiwa “besi” sahaja berupaya bertanding pada tahap maksimum menghabiskan kesemua acara dalam tempoh dua hari.

Azrina

Inilah foto yang mengesahkan Allahyarhamah adalah bekas Atlet Heptathlon Kedah (kanan) ke Kejohanan MSSM.

Pernah sekali terjumpa dengan Allahyarhamah semasa aku dalam satu penerbangan ke Kota Kinabalu sekitar hujung tahun 90an. Barulah aku tahu yang Allahyarhamah menjadi seorang pramugari dengan Malaysia Airlines. Terima kasih kerana beliau telah menghadiahkan beberapa tin Coke sebagai cenderamata semasa hendak turun dari pesawat.

Semoga roh Allahyarhamah dicucuri rahmat. Allahyarhamah pergi di Malam Jumaat, semasa bermusafir dan dalam ibadah (bertugas mencari rezeki halal) di bulan Ramadhan Al Mubarraq dan atas sebab aniaya manusia. Al Fatihah.

Juga Alfatihah kepada semua mangsa yang berugama Islam.

JAMAL MOHAMMAD 2014

Kita baharu sahaja kehilangan Datuk Aziz Sattar dan kini mengekori Allahyarham ialah seoang lagi legenda, personaliti radio, Jamal Muhamad, yang lebih dikenali sebagai Pak Cik Jamal meninggal dunia di Hospital Putrajaya di sini, Rabu.

Klik Imej untuk kredit foto
Klik Imej untuk kredit foto
Gambar kenangan Allahyarham bersama isteri semasa terlantar sakit
Gambar kenangan Allahyarham bersama isteri semasa terlantar sakit

Read more at:http://www.astroawani.com/news/show/pak-cik-jamal-mini-parlimen-meninggal-dunia-35358?cp

Al Fatihah kepada Allahyarham Harun Osman

Sedang dalam perjalanan balik selepas menghantar anak untuk dinner sekolahnya, mendapat panggilan dari isteriku yang memberitahu bahawa seorang rakan dan bekas jiran meninggal. Di sebelah ialah gambar allahyarham yang aku petik dari laman Facebook Allahyarham yang dijadikan gambar profilnya.
 Baru sehari sebelum lihat gambar-gambar yang telah dipost dalam Facebook dari Palembang. Di dalam foto itu trrdapat wajah Allahyarhan dan terdetik di dalam hati, bila aku sampai di Palembang nanti, dapatlah berjumpa dengan beliau. Namun Allah ada perancanganNya dan arwah telah dipanggil kembali menghadapNya.

Berikut antara beberapa kenangan Allahyarham yang terakhir semasa sama-sama berkhidmat dengan rakan-rakan dalam kontingen Malaysia ke Sukan SEA ke 26 di Palembang, Indonesia.

Aku mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham dan berdoa semoga roh Allahyarham Harun bin Osman dihimpunkan bersama-sama dengan orang-orang beriman. Allahyarham bukan sekadar jiran di Vista MSN tetapi adalah juga bekas schoolmate dari sekolah rendah dan juga sekolah menengah. Aku hanya mengetahui Allahyarham adalah dalam satu sekolah melalui laman Facebook. Cuma Allahyarham adalah junior.
Atas gambar keluarga Allahyarham yang mungkin perjumpaan terakhir dengan mereka yang saya petik dari laman Facebook Allahyarham.
AL FATIHAH KEPADA ALAHYARHAM
Published with Blogger-droid v2.0.1

UPDATE
Update ini adalah berdasarkan posting yang dimuatnaik oleh Miela Ismail  dalam Institut Sukan Negara

PALEMBANG – Seorang pegawai kontinjen negara maut selepas diserang sakit jantung ketika menunggu ketibaan atlet negara di Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud Badaruddin II di Palembang semalam.
 
Harun Osman yang bertugas sebagai pembantu kepada ketua kontinjen negara, Datuk Syed Mustaffa Syed Ali tiba-tiba rebah sewaktu menguruskan kemasukan atlet pada pukul 5 petang waktu Palembang (6 petang waktu Malaysia).

 

 
Beliau kemudiannya dikejarkan ke hospital berhampiran tetapi disahkan meninggal dunia pada kira-kira pukul 6 petang waktu tempatan (7 malam waktu Malaysia).

 

Insiden itu mengejutkan seluruh kontinjen negara terutama skuad menembak dan sepak takraw negara yang baru tiba beberapa jam sebelum itu.

 

 
Syed Mustaffa ketika dihubungi melahirkan rasa sedih dengan kejadian yang tidak dijangka itu kerana Harun kelihatan sihat dan ceria sepanjang berada di Palembang ini.

 

“Dia seorang yang komited dalam menguruskan ketibaan atlet kita ke Palembang dan kematiannya merupakan satu kehilangan buat kontinjen negara yang sedang sibuk melakukan persiapan terakhir di sini,” katanya.

 

 
Sehingga ini, katanya, jenazah Harun telah ditempatkan di hospital berkenaan selepas doktor menjalankan bedah siasat ke atas mayatnya.

 

 
“Kita menjangkakan jenazah beliau dapat dibawa pulang ke Malaysia esok (hari ini) dengan segala usaha sedang dilakukan untuk melancarkan urusan tersebut,” tambah Syed Mustaffa.

Takziah Kepada Keluarga Allahyarham Alwi

My Sukan mengucapkan takziah atas kembalinya Allahyarham Alwi Ahmad ke rahmatullah. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Al Fatihah


This BERNAMA news taken from Malaysian Insider

Former coach Alwi Ahmad’s death a great loss to cycling

KUALA LUMPUR, Feb 8 – The death of former national cycling coach Alwi Ahmad, the father of cycling great Rosman Alwi, is a great loss to the sport and the country.
Alwi, 76, who was bed-ridden after suffering a stroke two years ago, died at about 7.15pm yesterday at his house in Taman Datuk Keramat and laid to rest at the Taman Datuk Keramat Muslim Cemetery at noon today.
The late Alwi, who was himself a much feared cyclist in the 1950s, leaves behind wife Norly Noramin and four sons, namely Rosman, Asari, Zaini and Ishak.
Rosman a national cyclist, said the death of his father was a great loss to his family and the country.
“During his heydays, he represented the country in the SEAP Games around the 1970s (now SEA Games) and many local competitions,” he told reporters at his house in Taman Datuk Keramat today.
Rosman added that his father was a strict and focused coach who did not compromise when it came to punctuality.
He added that other national riders who had trained under his father were Daud Ibrahim, Fazlin Saad, Ali Hassan, Nor Effandy Rosli and Haris Fazilah Osman, to name just a few.
Former National Sports Council (NSC) Director-General Datuk Wira Mazlan Ahmad said the late Alwi was a loyal servant to the sport and never expected monetary gains.
“He trained cyclists voluntarily on weekends and even used his own pocket money to buy them food and drinks. Alwi and I were among five people who initiated the formation of the Kuala Lumpur Cycling Association.”
Meanwhile Yayasan Kebajikan Atlet Malaysia (Yakeb), patron Datin Seri Rosmah Mansor also offered her condolence to Alwi’s family while Youth and Sports Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek, Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, National Sports Institute Director-General Datuk Dr Ramlan Aziz and former Sports Commissioner Tan Sri Elyas Omar were among those who paid their last respects. – Bernama