Sibuk-Sibuk GST

1 April 2015 sebahagian besar barangan yang kita beli akan kena tembah dengan GST 6%. Cukai 6% itu bukanlah 6 sen atau 60 sen tetapi 6% dari barang yang kita beli. Jika barang itu harga RM10.00 maka cukainya ialah 60 sen. Sekiranya barang itu berharga RM100 maka cukainya RM6.00. Betul tak? Ini pemahaman saya. Walaupun…

Flymojo – The New Kid In Malaysian Airspace

Flymojo, its another new kid to be added to share the sky of Malaysia and abroad. Flymojo will be another new Malaysian airline company to fly side by side with MAS Newco, AirAsia, Ryanni Air and the partmy Malaysian Malindo Air. The new Flymojo was launched at LIMA ’15 and will make Senai International Airport…

KENAPA GST HARAM?

Ini merupakan artikal yang telah dipost dalam facebook hasil pandangan Zaharudin Muhammad. Saya petik sepenuhnya tulisan beliau. KENAPA GST HARAM? (Hujah kepada Majlis Fatwa Kebangsaan dan YADIM). Zaharudin Muhammad 15 November 2013. Mukadimah Artikel ini memberikan penjelasan kepada umum kenapa GST adalah haram dan tidak bertepatan dengan sistem ekonomi Islam. Pihak Jakim dan YADIM melaluli…

Berkongsi Input Dari Seminar Dr Azizan Osman?

Kalau Google dalam iternet, pasti banyak cerita negatif tentang Dr Azizan Osman yang diluahkan oleh mereka yang merasakan ditipu oleh pakar motivasi ini. Saya tak berani nak cakap betul atau tidak kerana itu adalah pengalaman mereka bersama Dr Azizan Osman. Sebagai pembaca saya mengambil iktibar dengan apa yang saya baca. Kesnya sama juga dengan cerita…

Selesai Sudah Gegarvaganza 2014 – Otai Tetap Berbisa

Ayai Ilusi dinobatkan sebagai juara Gegarvaganza edisi pertama. Kejayaan beliau memang dapat diramalkan berdasarkan hampir setiap minggu beliau antara yang terawal disebut untuk ke pusingan seterusnya. Begitu juga Haleda antara nama terawal disebut. Tahniah kepada Ayai Ilusi, Ternyata “Otai Masih Berbisa” Lumrah setiap produksi yang disiarkan di TV pasti akan ada cacat cela dan ianya…

Peniaga Online Perlu Daftar SSM

Sudah dapat diagak Kerajaan akan mengambil langkah-langkah untuk melindungi pengguna daripada ditipu oleh peniaga online yang semakin meningkat. Kewaipan untuk mendaftar peniaga online ini sebenarnya mempunyai serampang dua mata. Mereka bukan sekadar memilikki perniagaan yang sah dan berniaga dengan lebih jujur tetapi juga mudah dikesan dan dijejaki oleh LHDN. Peniaga online ni dengan adanya media…

Lamido Service As Good As Pos Laju

Recently I sent a consignemt to my daughter in Subang Jaya from Jitra through Pos Laju and was surprised it took 5 days to reach. Its Subang Jaya not some remotest area in Malaysia. The Jamin Sampai Esok is just a useless tagline to be used by a courier company that promise fast delivery. After…

Government To Ban Facebook?

Its a hot topic among Malaysians on the social media front today. This follows the Minister of Multimedia and Communication that the government is considering closing facebook because of misuse by Malaysian abusing the number 2nd ranked website after Google. What he said is a shortcut when someone can’t afford the face challenges. In sports…

Altel Or Clixster?

I am not sure whether they can be considered the new kid on the block but clixster had been on the scene since May 2011 and I had heard about Altel that began operation since July 2012. There is not much information on their website about the product. The only prominent dofferent from other major telco…

Sedapnya Bacaan Al Quran Hufaz Yang Terpenjara

Mula tu nak buat posting pasal MH17 di mana salah seorang crew tu bekas atlet aku semasa di Kedah dulu. Semasa scroll kat Facebook untuk mendapat maklumat, terjumpa kembali satu psting tentang Mohammad Jamaluddin, seorang hafiz Al Quran 30 Juz. Beliau kini ditahan kerana tidak memilikki dokumen sah. Mohammad Jamaluddin, mengikut penerangan dalam posting itu…