Fuh!! fuh!! fuh!!

Bukan apa nak buang habuk.

#YouCanDuit nak galakkan masyarakat negara ini mencari pendapatan tambahan diera IT dan ICT.

IMG-20170330-WA0045d

#YouCanDuit bukan sekadar nak galak rakyat, khususnya orang Melayu, cari DUIT tetapi faksafah di sebaliknya (pada pandangan saya) ialah “Killing Two Birds With One Stone” Ceh!!!! kena minta izin kan?

Mengapa saya kata begitu? Pertama membuka peluang kepada rakyat, khususnya orang Melayu cari “duit poket” tambahan. Kedua “memaksa” rakyat tanpa mengira usia untuk mengenali, mempelajari dan menggunakan IT/ICT.

Di zaman mendatang, IT/ICT akan menjadi satu perkara yang wajib diketahui oleh setiap orang. Malah sekarang pun semakin banyak aktiviti harian dah menggunakan teknologi IT/ICT.

Jika rakyat tidak mula berjinak dengan IT/ICT dari sekarang, bila lagi?

Kita dah nampak, Atuk, Nenek, Opah, Wan kita semakin ramai dah pandai menggunakan telefon bimbit. Ini satu kemajuan peribadi bagi mereka kerana mahu tidak mahu kena ikut arus perkembangan teknologi. Sama jugalah dengan teknologi komputer ni. Akan tiba satu hari, jika usia dunia panjang, semua aktiviti harian menggunakan hujung jari untuk berfungsi.

#YouCanDuit adalah inisiatif #MDEC (Malaysia Digital Economy Corporation) anak syarikat di bawah #MCMC untuk menjana transformasi ekonomi digital untuk rakyat.

Pada 1 dan 2 April 2017 #MDEC telah mengadakan satu karnival #YouCanDuit bertempat di Dewan Seri Mentalon, Alor Setar dan dihadiri oleh ribuan rakyat dari segenap lapisan untuk mengetahui apa itu #YouCanDuit.

IMG-20170329-WA0038

Karnival dua hari diisi dengan penerangan-penerangan untuk mengalakkan rakyat tentang cara-cara menjana pendapatan tambahan menggunakan platform PERCUMA yang disediakan oleh #MDEC iaitu #eRezeki dan #eUsahawan. eReseki untuk menjana pendapatan sampingan sementara eUsahawan untuk mentransformasikan usahawan-usahawan offline kepada usahawan online sejajar dengan perkembangan dan kemajuan teknologi eCommerce kini dan masa akan datang.

P_20170401_101007_BF

Kehangatan karnival #YouCanDuit diserikan dengan penampilan beberapa artis yang berjaya dalam bidang keusahawanan iaitu Datuk Rosyam Nor, Mok Cun (Erma Fatimah), Rozita Che Wan dan Fizo Omar.

Jika anda baru mengetahui tentang program ini setelah terjumpa blog ini, masih boleh daftarkan saja online di  eRezeki dan eUsahawan. Kerajaan berkehendakan seberapa rmai mungkin rakyat Malaysia menyertainya kerana peluang mencari pendapatan tambahan terbuka luas bagi mereka.

 

Mencari Ilmu Tidak Ada Noktahnya

Jika difikirkan buat apa lah lagi aku buang masa hadir kelas-kelas yang berkait dengan Facebook sedangkan aku dah mula gunakan Facebook sejak tahun 2007 lagi, dua tahun selepas Mark Zuckerberg ujudkan aplikasi ini secara tak sengaja hasil dari putus cinta.

Ramai yang beranggapan mereka yang sudah berusia 6 series ni patut dok rumah dan jaga cucu atau pergi dok masjid dan bersedia untuk ke alam seterusnya. Lagi pun Facebook ni tidak baik, dipenuhi dengan fitnah memfitnah, caci mencaci, benci membenci, menimbulkan perasaan buruk sangka, lubuk maksiat, dan macam-macam lagi keburukan.

Itulah manusia, ramai yang hanya berfikiran negatif dan kalau kita membaca artikal-artikal di akhbar, majalah atau mendengarnya di radio atau menonton di TV, yang sering kita dengan ialah media sosial khususnya facebook ni ialah cerita berkaitan yang negatif sahaja. Media sosial sebenarnya membawa lebih banyak kebaikan berbanding keburukan. Bergantunglah pada niat dan cara penggunaannya untuk tujuan apa. Jika menggunakan untuk kebaikan, jadilah ia baik, jika guna kemarah kejahatan dan negatif jadilah ia tidak baik.

Pada 27 Jun 2016, aku berpeluang hadir ke satu majlis menimba ilmu bagiamana menggunakan Facebook untuk pemasaran perniagaan. Walaupun aku pun menjadi tenaga pengajar untuk kursus berkaitan media sosial dalam sukan termasuklah penggunaan Facebook, tetapi aku masih menganggap diriku tidak sempurna lagi dengan penggunaan Facebook.

BIDU

Bagi mereka yang tidak tinggal di luar Lembah Klang, peluang menimba ilmu seperti ini jarang-jarang diperolehi. Aku dapat merasakan kesan kekurangan peluang itu selepas berhijrah balik ke Kedah. Misalnya Denaihati Network sering menganjurkan kursus-kursus berkaitan media sosial tetapi peluang untuk hadir tipis kerana jarak dan masalah-masalah sampingan yang lain.  Jadi bila ada kesempatan seperti yang diberikan oleh KEDA itu, cepat-cepat aku merebut peluang. Tidak rugi menimba ilmu, jika tidak dapat digunakan untuk diri sendiri pun, boleh kongsi dengan sahabat handai dan masyarakat dan jika mereka menggunakan ilmu yang baik yang aku kongsikan itu, untuk tujuan yang baik, adalah ganjaran berterusan selepas mati kelak.

Banyak perkara baru yang dipelajar dalam kursus selama 6 jam itu yang dikendalikan oleh seorang pakar perniagaan online dan offline yang telah meraih beberapa anugerah kejayaan sehingga mendapat pengiktirafan KEDA dan  untuk berkongsi ilmu dan pengalamannya dengan pengusaha sedia ada dan pengusaha baru teknik-teknik pemasaran online menggunakan Facebook.

Seramai 40 orang peserta telah hadir dalam kursus yang diberikan secara percuma oleh pihak KEDA (Kedah Economic Development Authority)

KEDA kursus
Sebahagian dari peserta yang merupakan usahawan baru dan lama, tekun mendapatkan ilmu pemasaran menggunakan Facebook

Peserta telah diajar teknik-teknik dan bagaimana menggunakan tips and trick dalam Facebook untuk memasarkan produk perniagaan masing-masing. Peserta juga didedahkan dengan cara-cara dan langkah penggunaan poster, imej dan video dalam membantu memperkenalkan produk masing-masing di Facebook. secara percuma.

Salah satu lagi cara marketing  menggunakan Facebook ialah dengan peniaga menyediakan sedikit peruntukan untuk pemasaran menggunakan Fbads. Peserta yang hadir beruntung dapat mempelajari teknik FBads secara percuma kerana kursus-kursus seperti itu selalunya mengenakan yuran penyertaan hingga ratusan ringgit.

Selaku peserta saya mengucapkan terima kasih kepada KEDA atas usaha mereka menganjurkan kursus tersebut dan juga penceramah  En Mohd Fairose bin Mohd Yaakob atau lebih dikenali sebagam Tam Tam yang pernah menjadai usahawan burger online pada satu ketika dahulu. Beliau juga seorang pengusaha syarikat percetakan yang berjaya di kawasan Sungai Petani. Kedah dan kejayaan beliau memasarkan syarikat percetakan beliau secara online menggunakan marketing Tips & Trick di Facebook melayakkan beliau menjadi sifu kepada usahawan-usahawan baru (dan juga lama).

Kepada mereka yang bercita-cita untuk menjadi usahawan khususnya di negeri Kedah bolehlah menadaftar dalam Direktori Usahawan anjuran KEDA secara e-Daftar di USAHAWANKEDA

KEDA E Daftar

Dalam perniagaan, jika seseorang itu hendak berjaya kenalah ada mentor untuk membimbing. Tak kiralah siapa mentor anda, setiap dari mereka ada kelebihan dalam bidang masing-masing.

Sebagai langkah permulaan kepada bakal usahawan ataupun usahawan yang sedia ada jom lik page USAHAWAN KEDA di Facecook.

KEDA usahawnan

iklan utk motor
http://www.facebook.com/zbest.resource

SIARAN TV TERESTERIAL DIGITAL

Sejak siaran televisyen disiarkan di negara kita, hingga hari ini pengguna masih lagi menonton siaran berbentuk analog.

MYTV (1)

Apa itu analog? Ia adalah satu cara bagaimana isyarat dihantar menggunakan gelombang magnetik dari pemancar kepada pengguna. RUJUK  Kebanyakan gajet elktronik di rumah kita menggunakan gelombang analog untuk berhubung. Antaranya termasuklah alat kawalan jauh, radio analog, telefon dsb.

Bagi pengguna televisyen tanpa ASTRO sekarang kita sedang menikmati siaran dalam bentuk analog secara Free To Air merupakan siaran TV Teresterial.

analog_digital

Perbezaan gelombang Analog dan Digital

Apabila zaman berubah dengan meningkatan teknologi, maka terhasillah pula gelombang analog yang pada satu hari kelak mungkin menjadikan penggunaan gelombang analog sebagai obsolete.

Apa itu gelombang digital? Ia merupakan hasil teknologi yang dapat mengubah signal menjadi kombinasi urutan bilangan 0 dan 1 (juga dengan biner), sehingga tidak mudah terpengaruh oleh derau, proses informasinya pun mudah, cepat dan akurat, tetapi transmisi dengan signal digital hanya mencapai jarak jangkau pengiriman data yang relatif dekat. Biasanya signal ini juga dikenal dengan signal diskrit. RUJUK.

Kelebihan gelombang digital ialah:

  • Ia mampu mengirim isyarat dengan kecepatan cahaya dan isyarat dhiantar dengan kelajuan yang tinggi.
  • Penggunaan yang berulang-ulang terhadap informasi tidak mempengaruhi kualiti dan kuantiti informasi yang hendak disampaikan.
  • Informasi yang dihantar mudah diproses ke dalam bentuk lain untuk tujuan penyimpanan atau mengolah kemudian.
  • Mampu memproses informasi dalam jumlah yang sangat besar dan dapat dikirimkan secara interaktif.

Contoh penggunaan digital kini ialah komputer, video, kamera, pencetak, peralatan menyukat dan sebagainya.

Dalam bidang penyiaran ramai diantara kita  sudah mengalami pengunaan digital dalam hidup dan siaran ASTRO itu adalah dipancarkan secara digital. Sebab itu kadang-kadang apabila berlaku gangguan pada siaran TV kita akan nampak kesan seolah-oleh kotak-kotak kecil pada skrin TV yang merupakan pixel. MEASAT juga telah menggunakan gelombang digital dalam menyiarkan siaran radio mereka.

Pada tahun 2015 satu pengumuman telah dibuat bahawa kerajaan akan mula menukar siaran TV daripada analog kepada digital dan pada tahun 2018, siaran TV analog akan ditamatkan terus. Kita juga telah mendengar pengumuman bahawa mulaj Jun 2016, siaran yang disebut sebagai MyTV akan mula menyiarkan saluran TV terestrial iaitu RTM1 &2, Siaran TV dari Media Prima dan juga Berita BERNAMA dalam bentuk digital.

Rajah di bawah menunjukkan bagaimana TV Digital berfungsi

how digital tv works

Siaran TV terestrial secara digital ini akan dikendalikan oleh MYTV Broadcasting Sdn. Bhd. yang telah diberikan lesen untuk menyediakan infrastruktur dan fasiliti jaringan bagi menyiarkan perkhidmatan Digital Terrestrial TV (DTT)

Bagaimana siaran Digital berbeza dari siaran Analog. tonton video di bawah

Tonton video di bawah

Sebagai persediaan untuk menerima siaran secara digital, pengguna hendaklah menggunakan peralatan yang dinamakn sebagai decoder. Decoder ini akan menukar isyarat yang diterima dari pemancar sebelum menghantar isyarat tersebut ke peti televisyen anda. Tak perlu tukar peti televisyen sedia ada walaupun ianya bukan TV flatscreen. Tonton klip video di bawah cara untuk sambungkan decoder ke peti TV lama anda.

Sebenarnya ramai diantara kita sudah pun menikmati siaran digital walaupun tidak melanggan ASTRO. Ramai sudah membeli set decoder untuk mendapatkan siaran satelit seperti Skybox, Android box Mbox dan sebagainya. Beza siaran MyTV dan decoder untuk dapatkan siaran satelit ialahnya ia tidak memerlukan sambungan internet untuk mendapat siaran dan ianya pula adalah percuma. Pengguna hanya perlu membeli set top box atau decoder itu sahaja tanpa membuat apa-apa bayaran bulanan.

Walaupun siaran MyTV masih dalam fasa percubaan, tetapi pengguna sudah boleh membeli decoder MyTV sama ada secara online mahupun di kedai-kedai eletronik. Pastikan anda hendak membeli set yang betul kerana jika anda membeli set untuk MyTV dan bukan untuk TV satelit.

Decoder untuk MyTV hanya menggunakan antenna tulang ikan yang sedia ada di rumah atau antenna mudahalih di dalam rumah. Ia tidak memerlukan piring seperti piring ASTRO itu.

Rajah di bawah bagaimana menyambung alat decoder ke antenna dan ke TV. KREDIT  Baca juga cara-cara memilih antenna yang sesuai dan cara meletakkan antenna DI SINI.

1

Di bawah ialah set decoder yang digunakan dalam ujian siaran

mytv test unit

Di bawah satu contoh decoder yang terdapat di pasaran

Decoder untuk menerima MyTV

Peta di bawah menunjukkan stesen-stesen pemancar yang digunakan sewkatu Fasa ujian siaran MyTV.

Stesen Pemancar MYTV

Pengguna ada masa sehingga tahun 2018 untuk mendapatkan set decoder digital sebelum siaran secara analog ditamatkan sepemuhnya. Sekiranya tidak TV anda tidak akan mendapat siarang dan hanya warna hitam sahaja akan dipaparkan. Tapi mungkin pada masa itu TV pun sudah ada built in decoder kot untuk menerima siaran digital. Dalam kemajuan teknologi ini semua boleh.

Dengan digital TV gambar yang dipaparkan pada layar TV akan menjadi lebih jelas dan tajam dan mana-mana kawasan yang tidak berupaya menerima siaran analog sebelum ini mungkin akan dapat menerimanya.

SMULE , CRAZE BARU SEKARANG

smule blog

Tentu ramai dah menyedari bahawa semakin banyak muncul video clip karaoke di wall facebook sekarang. Video yang dimuatkan dalam You Tube itu berupakan nyanyian para peminat karaoke secara berduet dengan rakan facebook atau rakan pilihan dari senarai yang disediakan oleh smule.

Saya pun tak berapa mahir dengan kegilaan baru ini yang muncul selepas aplikasi dubmash yang pernah menghiasi media sosial. Saya hanya tertarik hendak meneroka smule ini selepas melihat satu video clip yang agak melucukan lalu membuat Google searh SMULE.

Aplikasi smule boleh dimuat turun dari Google play atau App store dengan percuma.

smule
Apps SMULE

Sebelum menggunakan aplikasi smule, peminat dikehendakki mendaftar akaun dahulu dan seperti aplikasi lain ia boleh didaftar dengan menggunakan akaun facebook yang sedia ada.

Smule seperti aplikasi media sosial lain juga mempunyai beberapa ciri persamaan seperti menghantar mesej kepada rakan, menghantar mesej private atau kepada kumpulan. Disamping itu ada juga ruang untuk chat.

Rasanya dengan adanya aplikasi baru ini semakin banyak bakat baru akan muncul. Jika dahulu hanya You Tube menjadi medan menampilkan bakat, tetapi kini muncul pula smule.

Selepas click apps di phone akan keluar page ini. Anda diberikan ua pilihan sama ada untuk ikut seorang menyanyi atau membuat recording sendiri. Join someone else for free, rasanya adalah muat naik rakaman yang akan diputar semula selepas anda buat request sementara create your recording ialah anda menyanyi, rakam dan muat naik rakaman tersebut.

Screenshot_2016-05-14-19-09-00

Sekiranya anda ingin mengikuti orang lain menyanyi page ini akan muncul. Anda boleh pilih siapa yang anda hendak join dan click JOIN itu.

Screenshot_2016-05-14-19-09-10

Sebaliknya jika hendak menyanyi secara LIVE ini bayarannya

Screenshot_2016-05-14-19-09-33

Setelah click join maka akan muncul pula page ini. Smule akan setup studio rakaman sebelum anda boleh mula menyanyi dengan penyanyi pilihan anda.

Screenshot_2016-05-14-19-23-52

Sarikata akan dipaparkan dengan menggunakan tiga warna. Teman nyanyian anda dalam tulisan kelabu, nyanyian anda biru dan oren untuk nyanyian bersama.

Selesai nyanyian, Smule akan ulang semula untuk anda dengar dan buat adjustment sebelum anda hendak save rakaman tersebut atau delete. Rakaman yang anda save akan dipaparkan dalam smule dan rakan nyanyian anda itu akan tahu siapa yang menyanyi bersama dengannya.

Saya tak naklah tulis panjang-panjang tentang smule ni sebab saya bukan pakar pun. Semasa menulis posting ni pun baru dua hari je saya meneroka aplikasi ini. Mungkin ada info lebih jelas di BLOG mereka. Lihat Yout tube ni bagaimana cara nak BERSMULE.

Sebagai penutup kita berhibur dulu dengan smule yang ni

Hilang Tapi Tetap Untung

TEKNOLOGI

Dilaporkan Maxis kehilangan lebih 1 juta pengguna sejak 12 bulan lalu dan lebih 400,000 dalam 3 bulan pertama tahun ini. Baca selanjutnya di SINI.TMR-Maxis-1million-exit-1

Salah satu faktor yang disebutkan dalam laporan tersebut mungkin sekali Customer Relation oleh pihak penyedia perkhidmatan tersebut. Satu lagi sebab ialah keangkuhan pemiliknya yang juga pemilik stesen TV berbayar ASTRO ialah keangkuhan beliau yang mengatakan bahawa beliau tidak hirau dengan orang Melayu kerana dia tidak bergantung kepada mereka. Namun yang lari dari Maxis itu bukanlah orang Melayu sahaja.

13087536_242027799485687_7747148214937329008_n

Melalui media sosial kita banyak dengar rungutan tentang Maxis ni. Apa lagi dengan munculnya syarikat penyediaan perkhidmatan yang baru yang memberikan tawarab yang lebih rendah dan lebih kompetetif.

 

Siaran DTTV Percuma Mulai 2016

Sudah bosan dengan Astro yang bayarannya terlalu tinggi lebih-lebih lagi dengan peningkatan dari semasa ke semasa yang dilakukan oleh mereka dan pengguna tidak ada pilihan untuk menerimanya.

Selepas itu muncul pula Skybox dan Android Box yang lebih murah tetapi boleh menerima siaran-siaran Astro dan satelit dengan bayaran bulanan yang lebih murah.

Disamping itu ada juga segelintir rakyat yang membeli set decoder dari luar negara yang berkemampuan untuk menerima siaran dari satelit seperti juga Astro tetapi dengan kos yang lebih murah.

Terkini MYTV Broadcasting Sdn. Bhd akan mula menyiarkan siaran TV Digital Percuma mulai tahun hadapan (2016).

CYBERJAYA: Rakyat Malaysia bakal menikmati siaran televisyen digital sepenuhnya secara percuma bermula awal tahun depan dengan adanya perkhidmatan siaran Televisyen Terestrial Digital yang akan dikendalikan oleh MYTV Broadcasting Sdn Bhd (MYTV).

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/93972

MH370 Debris Found?

In the latest development of the missing MH370 flight en route to China that went missing from radar in May 2014, debris believed to be from the aircraft was found on an island in the Indian Ocean, French Island of Reunion.

La Reunion
Google map showing location of Reunion Island in the Indian Ocean

The Telegraph reported that wreckage found was believed to be moving part on the wing called a flaperon, that might be from the missing Boeing 777.

mh1

More images HERE

<script height=”349px” width=”620px” src=”http://player.ooyala.com/iframe.js#ec=tyNDZsdjrplvXdDQDyt2d7faS9nldIKv&pbid=ZTIxYmJjZDM2NWYzZDViZGRiOWJjYzc5″></script&gt;

A Flaperon is is a type of aircraft control surface that combines aspects of both flaps and ailerons. In addition to controlling the roll or bank of an aircraft, as do conventional ailerons, both flaperons can be lowered together to function similarly to a dedicated set of flaps. Both ailerons could also be raised, which would give spoilerons. – Wikipedia

MH370 wing

‘Weird thing on the shore’: The 6ft-long wing flap, which experts believe comes from a Boeing 777 like the Malaysian Airlines plane, was half covered in sand and had barnacles encrusted on its edges when it was found by Mr Begue and his team of beach cleaners

Read The Daily Mail HERE

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3179584/Malaysia-certain-MH370-Investigators-despatched-Indian-Ocean-island-prove-six-foot-wing-flap-belongs-Boeing-777.html#ixzz3hODrGyeB
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Xavier Tytelman‘s who tweeted about the flaperon found then was picked up and quoted by a few news portals. @WIRED  published as They must have found a peice of MH370. Read HERE.

MH370 Debris
MH370 Debris

Xavier 1

Xavier2

Read more of Xavier’s Tweet HERE and HERE. 

What does “BB670” mean?

The code will prove vital in identifying the aircraft and could help to verify the source of the debris within 24 hours. The code is believed to be a tag, or part of a tag, placed by manufacturers on parts of an aircraft to help identify it. The code could be a part number or serial number or bar code. – Telegraph

After news of the Flaperon found, another news appeared about a damaged suitcase also found.

Le Journal

MH370

Beach cleaner Johnny Begue has spoken of the moment he stumbled across plane wreckage on La Reunion island, sparking speculation that it belonged to MH370. He is pictured with a shredded suitcase he also found on the beach which is also thought to have from the doomed jet

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3179584/Malaysia-certain-MH370-Investigators-despatched-Indian-Ocean-island-prove-six-foot-wing-flap-belongs-Boeing-777.html#ixzz3hODMNlbf
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

All photos are picked up from the internet and credited to the source.

However it has still to be determined whetner the debris found came from the ill-fated MH370 or other aircraft.

Even when MH 370 wreckages had been founf it is still far from answering why the aircraft went mysteriously missing.

Read the recall on the MH370 mysterious missing.

Dailymail UK also republished the theories of the missing MH370 HERE.

http://www.cpalead.com/banner.php?pub=540423&gateid=OTA4MTk5&size=300×250