TIPS TAG BAGASI

Apakah habit anda untuk melabel bagasi khususnya jika anda hendak menaiki kapalterbang untuk ke destinasi anda. Ada orang yang bimbang jika bagasinya hilang semasa bagasi diuruskan oleh pihak lapangan terbang meletakkan info lengkap agar jika bagasi hilang pihak bertanggungjawab boleh menghantar ke alamat yang terdapat pada tag bagasi. Sebenarnya ia merbahaya. Apa-apa juga maklumat yang…

SELAM SCUBA DI TAMAN LAUT SULTAN ISKANDAR

Kawasan Taman Laut Sultan Iskandar yang telah diwartakan sebagai Taman Laut mengandungi beberapa lokasi yang menjadi syurga penyelam scuba. Unuk menikmati keindahab di bawah dasar laut di Taman Laut Sultan Iskandar, penyelam diperlukan mendapat kebenaran dari pihak Taman Laut itu sendiri dengan dikenakan fi yang membolehkan penyelam buat “unlimited dive” selama 7 hari. Sewaktu berada…

TAMAN LAUT SULTAN ISKANDAR – DESTINASI PERCUTIAN YANG DAMAI

Apabila disebut hendak bercuti di pulau, pasti yang terlintas di kepala orang ramai ialah Pulau Perhentian, Pulau Tioman, Pulau Kapas, mungkin juga akan sebut Pulau Langkawi. Memang benarlah pulau-pulau tersebut dah gah dan popular sebagai destinasi percutian sama ada di kalangan rakyat tempatan mahupun pelancung luar negara. Malaysia sebenarnya memilikki pulau-pulau yang indah sebagai destinasi…

DARI BLOG KE VLOG

Blogging ni dah lama dah sejak tahun 2014 lagi aku dah mula jinak-jinak dengan blog. Mula tu dengan Tumblr tapi tak aktif sangat di situ dan tak tahu pun itu blogging. Kemudian apabila membaca satu post dari rakan sekerja yang terlibat dalam usaha membantu mangsa Tsunami di Pulau Phi Phi pada Disember 2004 baru aku…

KOS MENGHANTAR MOTORSIKAL DARI KEDAH KE KL

Kali ini aku nak share jugalah sikit pengalaman menghantar motorsikal anak aku dari Jitra ke Kuala Lumpur. Sebelum ini pun aku ada buat rujukan kat internet bagaimana caranya nak hantar motorsikal menggunakan perkhidmatan courier, PosLaju atau KTM, nak survey mana yang lebih murah. Kena buat persediaan jugalah sebelum membuat urusan penghantaran. Di samping itu juga buat…

CENDOL

Kali ini nak cerita pasal cendol. Cendol adalah merupakan sejenis minuman manis yang menyegarkan kerana ia diminum atau makan dalam keadaan sejuk. Tak pasti pula adakah cendol panas? Jika Cendol Bakar tentu boleh didapati jika penjualnya bernama Bakar. Asalnya cendol hanyalah mengandungi cendol, kacang merah, jagung dan ais yang diparut. Ia dimaniskan biasanya dengan air…

KREATIF ATAU JALAN MUDAH?

Gambar ini hanya hiasan Tak tahulah sama ada kreatif atau ambil jalan mudah dan jimat. Macam Nasi Lemak Pondan tu, namanya pun satu kreativiti yang menarik perhatian orang ramai walaupun ada yang mengutuk. Namun dia telah cipta satu identiti sehingga ada juga yang ujudkan Nasi Lemak Gay yang sebenarnya dia bukan Gay tetapi akronim namanya….

CARA MUDAH KUPAS DURIAN

Kali ini posting pendek saja. Ni cara mudah nak kupas durian. Cara ini saya nampak semasa melawat Pesta Durian di Georgetown tidak berapa lama dulu. Cara yang ditunjukkan memang cukup mudah dan tidak perlu sampai luka-luka jari tercucuk duri atau terketar dagu sebelum kulitnya terbuka. (Lihat Gambar) Peniaga durian tersebut telah membuat torehan seperti itu…

NAIK UBER KAT PENANG

Kalau kat KL nama uber dah menjadi sebutan sebab rasa dengki pemandu teksi dengan perkhidmatan baru yang lebih murah, selesa dan efisyen. Selama ini pun aku sangka di Malaysia ni  hanya di KL saja ada uber. Rupanya kat Penang pun ada dah perkhidmatan uber ni. Kebetulan aku hadir satu seminar 3 jam di YMCA Pulau…

JALAN-JALAN PASAR KARAT

Sebut saja pasar karat pastinya kita akan terus terbayang susunan barangan antik yang dipamerkan untuk dijual kepada peminat barang antik. Banyak pasar karat sudah muncul dan beroperasi di merata bandar di negara ini dan berbagai barangan antik yang menjadi “collectors item” yang ditawarkan untuk jualan mahupun barang lama yang boleh dijadikan sparepart untuk barangan harian…