CENDOL

Kali ini nak cerita pasal cendol. Cendol adalah merupakan sejenis minuman manis yang menyegarkan kerana ia diminum atau makan dalam keadaan sejuk. Tak pasti pula adakah cendol panas? Jika Cendol Bakar tentu boleh didapati jika penjualnya bernama Bakar. Asalnya cendol hanyalah mengandungi cendol, kacang merah, jagung dan ais yang diparut. Ia dimaniskan biasanya dengan air…

KREATIF ATAU JALAN MUDAH?

Gambar ini hanya hiasan Tak tahulah sama ada kreatif atau ambil jalan mudah dan jimat. Macam Nasi Lemak Pondan tu, namanya pun satu kreativiti yang menarik perhatian orang ramai walaupun ada yang mengutuk. Namun dia telah cipta satu identiti sehingga ada juga yang ujudkan Nasi Lemak Gay yang sebenarnya dia bukan Gay tetapi akronim namanya….

CARA MUDAH KUPAS DURIAN

Kali ini posting pendek saja. Ni cara mudah nak kupas durian. Cara ini saya nampak semasa melawat Pesta Durian di Georgetown tidak berapa lama dulu. Cara yang ditunjukkan memang cukup mudah dan tidak perlu sampai luka-luka jari tercucuk duri atau terketar dagu sebelum kulitnya terbuka. (Lihat Gambar) Peniaga durian tersebut telah membuat torehan seperti itu…

PETAI

This note was taken from a whatsapp shared post that was and is making its rounds and I edit it so suit the posting. Its about the PETAI or Bitter bean or its Scientific name Parkia speciosa. The information was claimed as and advice from a UKM Medical Doctor. Petai or Parkia speciosa  contains three…

JOM, CENDUL PULUT DURIAN

Dah semakin jadi sebutan pula Cendol Pulut Durian sebelah kawasan aku ni. Tak pastilah area lain. Mungkin ada juga. Tapi yang nampak dalam facebook just kawasan Utara Kedah je. Cendol Pulut Durian ni hanya modifikasi dari cendol pulut, tapi dah ditambah dengan seulas dua durian menjadikan makanan ini mendapat sambutan. Disamping itu ada juga cendol pulut…

Nasi Lemak Panas Ke?

Nasi Lemak macam juga Roti Canai yang bukan lagi sekadar menu sarapan pagi tetapi telah naik statusnya sebagai makanan sepanjang hari. Tak kira pagi, petang, malam atau tengah malam, nagi lemak adalah antara menu kegemaran. Salah satu sebab ialah ianya murah berbanding makanan lain yang rata-rata bermula dari RM4.00. Aku tak tahulah berapa harga makanan…

PRODUK MINUMAN BERACUN

Tak naklah sebut keluar kat Berita stesen mana sebab tak nak promot stesen yang tidak digemari ramai tu. Ni pasal kopi segera atau yang popular dengan 3 in 1 tu. Aku pun memang suka kopi minum kopi 3 in 1 itu sebab senang, Gunting bucunya, tuang isi ke dalam cawan dan campur dengan air panas. Dapatlah…

Mee Derga Di Alor Setar

Mee Rebus adalah antara menus favourite aku. Kalau nampak je tentu akan jadi pilihan jika perut terasa lapar. Petang tadi ternampak gerai Mee Rebus, terus singgah. Pada Suatu ketika dahulu dlm tahun 80an-90an, Mee Abu adalah mee rebus yang paling popular di bandar Alor Setar sehingga menjadi identiti mee rebus. Namun sekarang Mee Abu sudah…

Roti Canai Gear Box

Posting kali ini untuk share satu post di Facebook oleh Mohd Hafsham Moffie Muffie. Post beliau dishare dalam group Penduduk Alor Setar/ Jitra mengenai satu menu makanan yang menjadi bahan sarapan ruji masyarakat Malaysia tetapi dipersembahkan dalam bentuk yang istemewa. Menu tersebut ialah Roti Canai Gear Box. Biasanya kita dengar sup Gear Box tapi yang…

Gulai Ikan Temenung Di Utara

Ikan temenung atau ikan kembung adalah merupakan antara ikan yang tidak pernah kita rasa jemu atau muak untuk makan walaupun setiap hari. Kebiasaannya ikan ini digoreng begitu sahaja, digoreng tepung, masak asam pedas atau masak kari. Kredit Foto Di sebelah Utara Semenanjung Malaysia telah mula berkembang trend peniaga gerai-gerai makanan menyediakan Gulai Ikan Temenung ini…

Me’nate ke? Bahasa Boleh Disalah Erti

Tiba-tiba Me’nate menjadi popular di alam maya kerana Diva AA. Dulu ramai orang tidak tahu dan kenal apa itu Me’nate tetapi kini Azwan Ali telah popularkan jenama itu. Its a blessing in disguise. Walaupun kemunculan jenama itu secara negatif tetapi memberi kesan positif kepada Steak House berkenaan. Semasa seorang tweeter, Nur Azira Azwa mencadangkan Steak…

Mee Udang Di Jitra

Mee Udang ni memang boleh didapati di banyak tempat dan pastinya lain lokasi lain juga rasanya. Tapi apa yang pastinya udang yang dimasukkan mestilah udang yang fresh. Mee Udang Sungai Dua dah rasa. Mee Udang Kuala Sepetang pun dah rasa. Malam tadi rasa pula Mee Udang di Jitra. Bila sebut udang pastinya ia dikategorikan makanan…