PULAU BUNTING DAN BRIDGE TO NOWHERE

Hujung Minggu Youtuber Tamtam ajak pergi buat shooting kat Daerah Yan. Perancangan kilat. So bertolaklah pada itu menuju ke Yan dan destinasi pertama ialah ke Pulau Bunting. Pulau Bunting ni lain tau dengan Pulau Dayang Bunting di Langkawi Pulau ini adalah pulau paling ke utara sekali diantara pulau-pulau yang terdapat di pesisir pantai Yan dan…

MONETIZATION DI YOUT TUBE

So aku memang dah lompat masuk ke You Tube sejak Januari 20 2018.  Memanglah niat nak buat duit pun, hehehehe. Duit sampinganlah. Syarat ketat untuk buat duit denganYou Tube  melalui video menjadi ketat apaila timbul satu kontroversi melibatkan You tuber terkenal Amerika Logan Paul yang memaparkan sebuah video yang mengerikan yang dirakam dalam sebuah hutan…

TIPS TAG BAGASI

Apakah habit anda untuk melabel bagasi khususnya jika anda hendak menaiki kapalterbang untuk ke destinasi anda. Ada orang yang bimbang jika bagasinya hilang semasa bagasi diuruskan oleh pihak lapangan terbang meletakkan info lengkap agar jika bagasi hilang pihak bertanggungjawab boleh menghantar ke alamat yang terdapat pada tag bagasi. Sebenarnya ia merbahaya. Apa-apa juga maklumat yang…

SELAM SCUBA DI TAMAN LAUT SULTAN ISKANDAR

Kawasan Taman Laut Sultan Iskandar yang telah diwartakan sebagai Taman Laut mengandungi beberapa lokasi yang menjadi syurga penyelam scuba. Unuk menikmati keindahab di bawah dasar laut di Taman Laut Sultan Iskandar, penyelam diperlukan mendapat kebenaran dari pihak Taman Laut itu sendiri dengan dikenakan fi yang membolehkan penyelam buat “unlimited dive” selama 7 hari. Sewaktu berada…

TAMAN LAUT SULTAN ISKANDAR – DESTINASI PERCUTIAN YANG DAMAI

Apabila disebut hendak bercuti di pulau, pasti yang terlintas di kepala orang ramai ialah Pulau Perhentian, Pulau Tioman, Pulau Kapas, mungkin juga akan sebut Pulau Langkawi. Memang benarlah pulau-pulau tersebut dah gah dan popular sebagai destinasi percutian sama ada di kalangan rakyat tempatan mahupun pelancung luar negara. Malaysia sebenarnya memilikki pulau-pulau yang indah sebagai destinasi…

DARI BLOG KE VLOG

Blogging ni dah lama dah sejak tahun 2014 lagi aku dah mula jinak-jinak dengan blog. Mula tu dengan Tumblr tapi tak aktif sangat di situ dan tak tahu pun itu blogging. Kemudian apabila membaca satu post dari rakan sekerja yang terlibat dalam usaha membantu mangsa Tsunami di Pulau Phi Phi pada Disember 2004 baru aku…

KOS MENGHANTAR MOTORSIKAL DARI KEDAH KE KL

Kali ini aku nak share jugalah sikit pengalaman menghantar motorsikal anak aku dari Jitra ke Kuala Lumpur. Sebelum ini pun aku ada buat rujukan kat internet bagaimana caranya nak hantar motorsikal menggunakan perkhidmatan courier, PosLaju atau KTM, nak survey mana yang lebih murah. Kena buat persediaan jugalah sebelum membuat urusan penghantaran. Di samping itu juga buat…

CENDOL

Kali ini nak cerita pasal cendol. Cendol adalah merupakan sejenis minuman manis yang menyegarkan kerana ia diminum atau makan dalam keadaan sejuk. Tak pasti pula adakah cendol panas? Jika Cendol Bakar tentu boleh didapati jika penjualnya bernama Bakar. Asalnya cendol hanyalah mengandungi cendol, kacang merah, jagung dan ais yang diparut. Ia dimaniskan biasanya dengan air…

NAIK UBER KAT PENANG

Kalau kat KL nama uber dah menjadi sebutan sebab rasa dengki pemandu teksi dengan perkhidmatan baru yang lebih murah, selesa dan efisyen. Selama ini pun aku sangka di Malaysia ni  hanya di KL saja ada uber. Rupanya kat Penang pun ada dah perkhidmatan uber ni. Kebetulan aku hadir satu seminar 3 jam di YMCA Pulau…

DARULAMAN PARK, JITRA

Bandar Baru Darulaman was transformed from a small town formerly known as Tanah Merah (there are many towns in Malaysia with the same name) located about 5 km fron Jitra town and about 18 km from Alor Setar City, the capital  city for Kedah, Malaysia. The new township was developed by Bandar Darulaman Berhad, transforming…