Amna Home Sediakan Homestay Di Eropah

Sebelum ni dah buat post pasal nak pergi ke #SBB2016, kali ketiga aku hadir untuk perjumpaan para bloggers. #SBB2016 anjuran Denaihati.com telah menjadi aktiviti tahunan untuk menghimpunkan para blogger dari Malaysia dan juga ada penyertaan bloggers dari negara-negara lain Asia Tenggara.

SBB2016

Tapi posting ni bukanlah nak cerita pasal penyertaan di #SBB2016 ni, sebaliknya nak cerita pasal salah satu penaja utama untuk #SBB2016 yang telah memberikan sumbangan agak besar  dan mewah jugalah- #AmnaHomeSBB2016

Apa taknya hadiah utama penajaan percutian Full Board 4 hari 3 malam ke Amsterdam atau Paris untuk dua orang pada bulan September 2016 nanti. Pemenang akan menginap di #Anna Homestay@AnnaHome

Amna home

Amna Home milik Amna Capital Sdn. Bhd. adalah merupakan sebuah syarikat yang menyediakan homestay di Bandaraya-bandaraya terkemuka di merata tempat seperti London, Auckland, Tokyo, Melbourne, Perth selain di Kuala Lumpur sendiri dan menariknya ialah homestay mereka terletak di kawasan tumpuan atau  Central Business District dengan harga mampu sewa.

Amna home2

Gambar-gambar yang aku petik dari laman facebook mereka ini menunjukkan antara property mereka di beberapa tempat.

Antara lokasi Amna Home homestay di Melbourne dan Amsterdam

Jadi, jika ada rancangan nak melancung ke bandaraya-bandara di mana #Amna Home memilikki homestay, mengapa tidak terus hubungan mereka di laman-laman sosial #Amnahomeofficial  di Facebook atau Instagram  #AmnaHome juga ada channel di YouTube Anda juga boleh mengikuti perkembangan di blog mereka #AmnaHome

Dengan #AmnaHome anda sudah boleh menjimat masa untuk mencari tempat penginapan yang selesa di luar negara jika tempat yang ingin dilawati itu ada homestay di bawah kendalian mereka. Biar gambar berbicara……………

Amna4Amna3Amna2Amna1AMNA

Dalam Channel You Tube #AmnaHome pula boleh dilihat beberapa preview Homestay mereka. Jom lihat beberapa preview lagi di You Tube.

Amna home3

Kredit Foto: Kecuali banner #SBB2016 gambar-gambar lain dipetik dari Facebook AmnaHomeOfficial

Explorasi Gua Gunung Keriang

Aku tidak sangka akan melalui satu pengalaman menjelajah gua yang sebenarnya kerana pada mula sangka akan mendaki Gunung Keriang hingga ke puncak. Menjelajah gua yang aku ikuti ini bukanlah berjalan meniti laluan yang dibina khusus untuk pengunjung seperti apa yang terdapat di Gua Kelam, Perlis atau lain-lain gua yang dibangunkan oleh pihak berkuasa sebagai tarikan pelancung. Apa yang aku lalui ialah meneroka ke dalam gua yang gelap gelita walaupun ianya adalah laluan peneroka yang lepas.

Gunung Keriang adalah merupakan sebuah bukit batu kapur yang terletak lebih kurang 7 kilometer dari bandaraya Alor Setar. Gunung ini mempunyai lagenda tersendiri kerana dikatakan menjadi batu setelah disumpah oleh Sang Gedembai. Ceritanya Gunung ini asal sebuah kapal yang sedang belayar dan di dalamnya ada seorang puteri yang jelita. Sang Gedembai berkenan dengan puteri berkenaan dan meminta untuk mengahwininy tetapi ditolak. Marah dengan penolakan itu dia menyumpah kapal itu dengan isinya menjadi batu.

Keyakinan penduduk sekitar bahawa asal Gunung Keriang adalah sebuah kapal yang terkena sumpah ialah adanya tempat-tempat yang menyerupai bahagian dalam kapal. Salah satunya ialah di Gua Buaya dan Dataran Buaya. Berada di Dataran tersebut rasa seolah-olah berada di atas dek kapal dengan ngin segar dan dingin menyapa.

Kami diberitahu bahawa Dataran Buaya itu mungkin sebuah ruang balai yang di huni oleh Puteri. Lanskap di Dataran Buaya itu sememangnya nampak bagiakan berada di balai rong kerana satu ruang persada yang tinggi dan dindingnya bagikan diselimut oleh tabir dari kain jarang seperti mana-mana hiasan persada di Balai Rong.

Angin yang meniup begitu dingin dan terasa segar. Mengikut ceritanya bertentangan dengan persada itu terdapat ruang yang dikatakan sebagai dapur dan di kawasa situlah dahulu masyarakat sekitar Gunung Keriang sering meminjam pinggan mangkok dan peralatan jika hendak buat kenduri. Kini semua itu tinggal kenanagan kerana dipercayai ramai yang melanggar pantang larang ketika meminjam peraltan-peralatan berkenaan.

Kami berhenti berehat di Dataran Buaya tersebut untuk mengisi perut dengan bekalan Nasi Lemak yang di bawa.

Selepas itu kami meneroka lagi ke beberapa gua shinggalah akhirnya keluar melalui pintu selatan di mana Kerajaan Negeri Kedah telah membina laluan-lauan bertiti untuk memudahkan pelancung menikmati keindahan Gua Gunung Keriang. Pelancung doleh naik menggunakan lif setinggi 8 tingkat untuk ke pintu gua. Semuanya sudha siap tetapi sayang, ia menjadi gajah putih dan terbengkalai begitu sahaja. Segala infrastruktur yang dah siap dan menanti pengunjung sahaja tetapi terbengkalai.

Penerokaan ke dalam Gua Gunung Keriang begitu mencabar tetapi hasilnya menyeronokkan. Masa tidak mengisinkan kami untuk meneroka lebih jauh lagi dan aku berasam untuk datang semula. Masih banyak gua yang belum dimasuki. Posting ini saya juga buat dalam blog Bahasa Inggeris saya mykembara

Gua Gunung Keriang South Gua Gunung Keriang

Gua Gunung Keriang Abandoned

 

 

 

Kedah – Where It All Begins

This description was published on Discover Kedah 2016 You Tube Page dated 23 Sep 2015

Kedah Darul Aman (Abode of Peace) is one of the oldest civilizations in Southeast Asia. Centuries before Borobudur and Angkor Wat… and long before Malacca, Kedah’s Bujang Valley was a thriving trading capital in this part of the world. Before Malaysia became known as ‘Truly Asia’, Kedah was already a destination that was ‘Truly Asia’.

Rich in history, natural beauty and tradition, it’s time the world fell in love with Kedah, Malaysia – Where it All Began.

In relation to the history of Kedah’s civilisation lets view this You Tube clip.

Lembah Bujang in Kedah was once a great port

There are lots of video clips on the early history of Lembah Bujang  in Kedah which is believed to be the oldest civilisation in the Malay peninsular since it is located at the entrance of Malacca Straits.

Rayani Air – New Kid

Rayani air logo

Another new airline will be taking to the sky soon. Rayani Air a Kelantan based airline will be taking off soon. At the time of writing this post the website has no information yet but you can bookmark this for future.  Rayani Air will fly on the following routes

Rayaniair

Rayani Air start operating in Kota Bharu and will be the first local airline based on syariat compliance. It will be compulsory for Muslim cabin crew  to wear the hijab and will practice the alcohol free flights.

rayani

Facebook – https://www.facebook.com/RayaniAir/

Instagram –  https://instagram.com/rayaniair/

Lagu Untuk Negeri Ku – Discover Kedah 2016

Dosciver Kedah 2016

Tiba-tiba terasa nak kumpul lagu-lagu yang berkaitan dengan negeriku Kedah Darulaman.

Tahun 2016 adalah tahun melawat Kedah melalui Discover Kedah 2016. Mai no, melawat negeri Kedah. Macam-macam ada. Lagu-lagu ni boleh buatkan anak-anak Kedah yang berada di perantauan rasa rindu kat kampung.

Lagu pertama yang saya nak share dengan pelawat blog saya ini ialah Hijau Kuning nyanyian Allahyarham M Sharif

Lagu loghat Kedah pun tak kurang juga menghiburkan. Salah seorang penyanyi local yang agak popular ialah DJ Ed. Banyak lagu nyanyian yang dimuatnaik ke You Tube. 

Lagu ini untuk menjemput anda ke negeri Kedah nyanyian DJ Ed. 

Lagu-lagu nyanyian yang dalam loghat Kedah bertujuan menghiburkan disamping dalamnya ada diselitkat nasihat-nasihat. Salah satu lagu berunsur sindiran disamping menjadi nasihat ialah lagu Tok Wan Sayang Cucu.

Mai Oi Cek Mai adalah ucapan alu-aluan bagi masyarakat negeri Kedah, khususnya mengalu-alukan jemputan semasa kenduri kendara.

Ni pula kisah suami dengan isteri. Ada kebenarannya. Jom Dengar. Siapa yang kena?

Anda boleh search You Tube untuk mendengar lagu-lagu lain dalam loghat Kedah sebagai hiburan

58th Independence A New History

Its a new history for Merdeka Day celebration. The presence of thousands of patriotic Malaysians who want to save Malaysia congregate around Dataran Merdeka and just at midnight sang the Negaraku. For the first time in history to date, I think about as many as about 100,000 Malaysians sang the national anthem at the same time. Do we have these many Malaysians singing the Negara Ku at the same time?

It should have been recorded in Malaysia Guiness Book of Record.

2015 Independence Day celebrations is also a history when citizens are banned from entering the sacred Dataran Merdeka to celebrate the annual historical event. Who does Malaysia belong to?