Tren ETS Kuala Lumpur – Padang Besar -Kuala Lumpur

Lembaran baru akan bermula bagi perjalanan antara Alor Setar dan Kuala Lumpur apabila tren laju ETS akan mula beroperasi mulai 10 Jun 2015 sempena Aidil Fitri. Walau bagaimana pun operasi sebenar akan dilancarkan pada bulan September 2015

Tren ETS

Rajah di bawah adalah jadual perjalanan percubaan sempena Aidil Fitri

tren kls pdb

Perjalanan antara Kula Lumpur Sentral ke Padang Besar dijangka memakan masa 4 jam 15 minit dan akan berhenti di stesen-stesen Tanjung Malim, Tapah Road, Kampar, Ipoh, Kuala Kangsar, Taiping, Parit Buntar, Bukit Mertajam, Butterworth, Bukit Mertajam, Sungai Petani, Alor Star, Arau dan dari Padang Besar di  Arau – Alor Setar – Bukit Mertajam – KL Sentral station. Tambang sehala dari Kuala Lumpur Sentral ke Padang Besar adlah seperti dalam jadual di bawah.

Tambang ETS dari Kuala Lumpur ke Padang Besar

Tren ETS Kuala Lumpur - Padang Besar -Kuala Lumpur

ETS yang bergerak menggunakan kuasa letrik akan menggunakan dua hala yang mampu mencapai kelajuan 160 kpj

KTM telah membeli 10 set tren dari CSR Zhuzhou Electric Locomotive Co (CSR Zhuzhou ZELC), dari China. Walau bagaimana pun tren buatan China ini masih menunggu kelulusan SPAD dari segi keselamatan.

Bila beroperasi kelak buat permulaan adalah dijangka 4 perjalanan sehari (pagi, tengahari, petang dan malam) boleh dilakukan dengan menggunakan empat set tren yang sudah sampai.

MAKLUMAT LANJUT 

Keretapi Tanah Melayu

Stories Behind Kinabalu Tremor

This post is a compilation of stories related by victims as they post it on the internet.

Mount Kinabalu earthquake: Climbers injured, stranded as magnitude-6.0 quake rocks Malaysia

A powerful magnitude-6.0 earthquake has struck near Malaysia’s Mount Kinabalu on Borneo, cracking roads and buildings in the region and injuring climbers on the popular peak.

The US Geological Survey said the epicentre of the quake, which struck at around 7:15am local time at a depth of 10 kilometres, was about 54 kilometres from the state capital of Kota Kinabalu.

RED MORE…….

Sabah earthquake: Singapore students among 16 Mount Kinabalu dead as crews search ‘river of stones’; rescuers criticised for slow response

Sabah EarthquakePhoto Credit

Australian climber describes harrowing escape from Mount Kinabalu earthquake

Leaving at 2:30am for the top of Malaysia’s Mount Kinabalu, Borneo’s tallest mountain, a group of 137 climbers — including two Australians — reached the peak’s granite plateau at dawn, and had expected to be back at Laban Rata for breakfast.

But at 7:30am, that plan abruptly changed.

“We had just completed the ascent to the peak, and [we were] making our descent, taking some photos when we heard a loud crash, and felt the ground shaking,” Vee Jin Dumlao, a clinical psychologist from Sydney, told the ABC. READ MORE…..

Malaysia climber says ‘lucky to live’ as quake kills 13

KUALA LUMPUR, Malaysia (AP) — Rescuers on Malaysia’s highest peak on Sunday searched for six climbers after recovering 13 dead from a strong earthquake that had trapped scores of trekkers. One survivor said she waited for a rescue helicopter that never came.

READ MORE…..

Stories Of Service And Sacrifice: 12 Photos Of Local Mountain Guides Going All The Way

In the aftermath of the quake that shook Mt Kinabalu, these local heroes came to the rescue, assisting the stranded and weakened climbers back to safety amidst the damaged trail and in the darkness.

1e19

Photo Credit as watermarked

The photo of mountain guide Rizuan Kauhinin, posted on Sabah Park’s Facebook page, has garnered over 9,000 Likes and 890 shares after three hours.

Rizuan Kauhinin was later also photographed as one of six people carrying a stretcher with a Singaporean boy who had sustained a shoulder injury.
says.com

SAYS say…….

Post earthquake, locals especially starts pointing the reason for it to the misbehavior of 10 tourist who posed nude at the peak and posted the photos on the internet. Read this…

Sabah quake: 10 tourists who stripped on Mt Kinabalu should be fined 10 buffalos, says priest

An amateur video clip on site went viral and appeared on You tube and many social media sites.

THIS BLOG EXPRESS CONDOLENCE TO THE FAMILY AND NEXT OF KIN WHOSE THEIR LOVED ONES PERISHED DURING THE MOUNT KINABALU EARTHQUAKE. 

THIS BLOGGER ALSO EXPRESS HIGHEST APPRECIATION TO ALL THOSE WHO ARE INVOLVED IN THE SEARCH AND RESCUE EFFORTS AND ESPECIALLY THE THE MOUNTAIN GUIDES.

Flymojo – The New Kid In Malaysian Airspace

Flymojo, its another new kid to be added to share the sky of Malaysia and abroad. Flymojo will be another new Malaysian airline company to fly side by side with MAS Newco, AirAsia, Ryanni Air and the partmy Malaysian Malindo Air.

The new Flymojo was launched at LIMA ’15 and will make Senai International Airport as its primary hub and Kota Kinabalu Airport as the secondary hub.

flymojo-600x360

Flymojo, a new privately Malaysian airline to fly out of Senai Airport in Johor Baru, has signed a deal with Canada’s Bombardier Commercial Aircraft to buy 20 CS100 aircraft for US$1.47 billion (RM5.42 billion).

Bombardier_CS100_youtube_170315

Read also

Malaysia’s New Airline

The Malaysian Insider

Karnival Kucing Perlis 2014 dan Taman Ular

Aku bukannya peminat kucing tetapi menyayangi juga kucing kerana dia makhluk Allah dari species harimau tetapi Allah jinakkan untuk membolehkan dia tinggal dan hidup dengan aman bersama manusia. Sehingga boleh dijadikan sebagai pet.

Orang cakap kalau seseorang itu datang ke rumah kita dan kucing mendekati dan bermanja-manja dengan tetap itu, adalah tanda dia membawa rahmat. Wallahualam.

Hari Ahad lepas ajak anak aku pergi Taman Ular di Sungai Batu Pahat Perlis kerana ada Karnival Kuching Perlis 2014. Taman Ular ni pun dah lama dah tak pergi. Kalau tak silap last pergi tahun 60an dulu bersama rombongan pengakap sekolah.

Taman Ular Perlis

Karnival Kucing Perlis 2014 diadakan pada 28-30 November bertempat di dalam kawasan Taman Ular Negeri Perlis. Jadi sambil-sambil melawat Pameran Kucing dapat jugalah melawat pameran statik ular-ular di Taman Ular tersebut.

Dah sampai Taman Ular, aku dapat juga sedikit info tentang taman tersebut. Harge tiket untuk masuk ialah RM5.00 untuk Dewasa dan RM3.00 untuk kanak-kanak di bawah 10 Tahun. Kanak-kanak Bawah 4 tahun masuk Percuma. Di bawah ni ialah video Harian Metro mengenai Karnival tersebut.

Karnival Kucing Perlis 2014

Hiburan Inflight MAS

Agak lama juga tidak menaiki MAS selepas bersara dari perkhidmatan. Namun rezeki masih ada dan tahun ini dah tiga kali berkesempatan terbang bersama syarikat penerbangan kebangaan Malaysia itu. Walau syarikat itu bermasalah dari segi mengalami kerugian dan kehilangan dua buah pesawatnya dalam satu tahun, ia masih lagi pembawa bendera negara merantau ke seluruh dunia. Kesan dari dua kemalangan tersebut diberitakan ramai sudah hilang keyakinan untuk terbang bersama MAS. Namun bagi aku hidup mati itu di tangan Allah, bukan di tangan pilot.

Aku masih ingan kali pertama aku naik MAS ialah semasa hendak terbang ke Kota Kinabalu, Sabah pada tahun 1974 untuk mendaftar sebagai guru pelatih di Maktab Perguruan Gaya. Ketika itu dan selepasnya apabila sudah berkhidmat sebagai guru terlatih, naik kapalterbang adalah seperti naik bas. Setiap tahun naik kapalterbang untuk balik kampung ketika bercuti.

 

MAS with her original design and logo on her body
MAS with her original design and logo on her body

Selepas itu beberapa kali dalam setahun menaikinya semula apabila menjalankan tugas resmi semasa berkhidmata dengan sebuah Jabatan Kerajaan.

Apa yang hendak aku tulis dalam posting ini ialah bila mengetahui bahawa ada inflight entertinment dalam pesawatnya. Kali pertama dan kedua aku tidak mengetahui bahawa ada entertinment itu. Setiap kerusi dilengkapkan dengan monitor skrin sentuh dan penumpang boleh memilih bentuk entertainment yang di minati. Untuk kanak-kanak dan dewasa.  Mula-mula tu hanya tengok je paparan pada skrin bisu itu sebab tidak ada headphone dibekalkan.

Apa yang aku nampak ada di hadapan ialah satu port USB. Ini bermakna penumpang boleh charge gajet mudahalih mereka dalam penerbangan. Dulu masa naik Malindo air memang ada port USB dan headphone jack. Jadi bolehlah bawa earphone/headphone sendiri.

Semasa menaiki pesawat kali ketiga baru aku dapat tahu bahawa ada juga ear/headphone jack pada tempat alas tangan. Aku mengetahui pun sebab penumpang yang duduk sebaris dengan aku membawa peralatan tersebut dan menggunakan. Kebetulan memang aku bawa earphone. jadi dapatlah aku dengar suara dari imej yang dipaparkan pada skrin monitor di hadapan. MAS Inflight Entertainment

MAS Ingflight Entertainment
Port USB dalam pesawat Boeing 737-800 MAS

Servis 5 Bintang Bas Cosmic Ekspress

Dah lama juga tidak naik bas ekspress tetapi baru-baru ini berpeluang menggunakan perkhidmatannya untuk ke Kuantan dari Jitra.

Bas ekspress sekarang jauh beza dari segi fizikalnya, apa lagi dengan adanya bas bertingkat atau ramai orang cakap bas dua tingkat. Dulu pada tahun 90an pernah naik bas ekspress dan bumbungnya bocor apabila hujan lebat. Pada tahun 70an bas ekspress masih banyak yang pakai aircond ori. Tingkap turun ke bawah jika tidak panas melekit dalam bas. Rating yang saya beri ini adalah berdasarkan real experience saya semasa perjalanan tersebut.

Hari itu naik bas Cosmic untuk ke Kuantan. Ia merupakan bas bertingkat berstatus Bas Eksekutif dengan muatan 38 orang penumpang. Memang cukup selesa kerana reclining seatnya yang luas. Pendek kata kalau ditambah dengan overhead compartment untuk beg-beg kecil, boleh dianggap sebagai aircraft on the road.

Setiap tempat duduk tepi tingkap disediakan pula power outlet dan penumpang boleh charge peralatan elektronik masing-masing dalam perjalanan.

cosmic (2) cosmic

Dari segi keselesaan aku boleh bagi 5 Bintang untuk bas Cosmic plate KDS 9999 ini.

Satu lagi ciri sebuah perkhidmatan yang baik ialah stafnya. Bagi aku pemandu basa yang aku naiki itu sungguh mesra dan friendly. Pernah juga dulu naik bas ekspress di mana pemandunya agar kasar dan minta berhenti hendak ke tandas pun dia merungut. Ini jenis pemandu bas yang kejar trip.

Bas Cosmic yang aku naiki itu juga memenuhi syarat SPAD dan kerajaan dari segi pelesenan. Semasa dalam perjalanan ke Kuantan itu ada pihak trafik membuat sekatan pemeriksaan berhampiran RnR Sungai Buloh. Aku nampak banyak bas yang ditahan untuk pemeriksaan masih tersadai di ruang letak kenderaan tetapi bas Cosmic yang aku naiki itu hanya berhenti tidak sampai 5 minit pun dan diarahakan oleh pihak polis trafik bergerak. Oleh kerana duduk di tingkat atas dan kerusi paling hadapan, aku nampak apa yang berlaku antara polik trafik dan pemandu ketika itu.

Tambang pun kira berbaloi jugalah di mana antara Jitra – Kuantan ialah RM 67.00 yang aku beli di Kompleks Shahab Perdana, Alor Setar. Tetapi dalam perjalanan balik tambangnya RM70.00. Tidak pasti mengapa ada perbezaan.

Apa-apa pun aku boleh bagi 4 Bintang pada perjalanan aku dengan bas Cosmic itu.

IMG_5777

Atas: senarai tambang baru bas ekspress yang diluluskan kerajaan. Bawah notis perjalanan Cosmic Ekspress dari Terminal Kuantan Sentral

20140911_063732