DARI BLOG KE VLOG

Blogging ni dah lama dah sejak tahun 2014 lagi aku dah mula jinak-jinak dengan blog. Mula tu dengan Tumblr tapi tak aktif sangat di situ dan tak tahu pun itu blogging. Kemudian apabila membaca satu post dari rakan sekerja yang terlibat dalam usaha membantu mangsa Tsunami di Pulau Phi Phi pada Disember 2004 baru aku mula serius nak berblog. Mula jinak dengan blogspot. Mula menulis blog bahasa Inggeris iaitu Nasi Lemak Roti Canai Teh Tarik  

This is the first post  iaitu pada 4 April 2006.

Pada  5 Mei 2006 pula lahir blog tentang travel  mykembara. kerana aku banyak travel untuk menjalankan tugas.

Setelah beberapa lama Ummph untuk menulis blog mula menjadi dingin dan posting pun sekali sekala sahaja. Apa lagi bila dah tidak banyak travel maka bahan untuk menulis semakin kurang. Mati idea.

Tiba-tiba sewaktu merayau-rayau kat You Tube dan menonton beberapa You Tubers bervlog, maka timbul pula minat untuk menceburi vblogging pula.

Tak susah sebenarnya sebab cuma tukar medium dari menulis kepada ambil video. So, aku banyak buat pembacaan dalam internet tentang How to vlog dan juga menonton video-video di You Tube How to Start Vlogging.

Dah lama juga ada profile kat You Tube tetapi tidak upload video secara serius pun. Bila timbul keinginan untuk vlogging baru aku ujudkan satu Channel baru atok vlog dan inilah Fish Spa Sungai Luanti .

atokvlogMemang boleh gunakan camera handphone untuk merakam video tapi lebih selesa kalau ata kamera khususnya untuk tujuan vlog ni. Bila guna handphone dah jadi mcm olskol la sebab semua org yang nak merakam video akan guna handphone. Tak salah pun cuma nak satu kelainan je.

So, belilah satu camcorder murah je dari shopee.my. Tak tahulah berapa harga sebenar kerana konon-kononnya potong sampai 80% dari harga asal sampai 3k lebih. Camcorder branded pun tak sampai harga mcm tu kan? But tak kisahlah at least ada gadget untuk rakam video dan ambil foto sekali. Handphone jadikan sebagai backup saja. Nak tahu camcorder murah apa yang aku pakai rakam video untuk vlog kenalah pergi ke vlog aku hehehe. Subscribe lah, Then Like dan kalau nak share pun go ahead. Tengok sampai habis tau sb semua video vlog aku ada camera credit. So kat situ bolehlah nilai quality hasil rakaman yang aku tak banyak setting, just basic setting dan auto white balance.

LOGO AV 1

 

Entering 2013 With #SBB2013

It has been a bit slow for me and now it is already reaching the end of January. My blogging activity doesn’t seem to kick of to a faster pace.

All of a sudden an email prompted me to click and log in to my Facebook account mentioning about a blogger event “Sepetang Bersama Blogger” or #SBB2013. It will be organised by Denaihati. com. This will be my first appointment with them.

A bit too late because it has passed the closing date. However I tried my luck to inquire whether i can still register. The first response was “sorry, closed” Well, it not be my fortune to be part of the event.

After lunch, I check my FB inbox and found that my request had been approved due to another earlier participant couldn’t make it to the event. So, I sent in my particulars and will be attending the event after all.

Such event is a place for young, new and aspiring bloggers to meet and get to know experience bloggers, famous bloggers, well-known bloggers and learn from their experience. It is also an opportunity to widen your network because opportunities in blogging depends much on networking.

I learn it through experience. If you had been reading blogs about bloggers attending events and walk away with doorgifts and souvenirs, it means those bloggers get invited by friends. If you do not have friends (and I mean good friends) chances of your being invited is as good as zero.

Another factor getting invites is traffic. You must build traffic so that event organisers might trip upon your blog while searching for blogs. More traffic means wider market for them.

 

A New Milestone

Today 16 April 2012 or according to Foursquare, its Foursquare Day, I buy this domain name and move on in my blogging. I hope this blog inject a new life to my blogging activities.

I have been on blogger since I started blogging and now with this new platform, I have to learn from scratch. After setting up my wordpress blog, I have imported posts from one of my blogs and was successful. Alhamdulillah.