KOS MENGHANTAR MOTORSIKAL DARI KEDAH KE KL

Kali ini aku nak share jugalah sikit pengalaman menghantar motorsikal anak aku dari Jitra ke Kuala Lumpur. Sebelum ini pun aku ada buat rujukan kat internet bagaimana caranya nak hantar motorsikal menggunakan perkhidmatan courier, PosLaju atau KTM, nak survey mana yang lebih murah. Kena buat persediaan jugalah sebelum membuat urusan penghantaran.

Di samping itu juga buat perkiraan juga adakah lebih murah dan jimat jika aku sendiri yang menunggang motorsikal itu dan hantar terus kepadanya. Tapi Jitra ke Melaka bukannya dekat. Buat tracking analisis menggunakan Google Map menunjukkan jaraknya hampir 500 kilometer.

Aku pun buat analisis lagi antara menghantar menggunakan bas dan aku pergi sendiri, aku dapati lebih murah menghantar menggunakan bas Ekspress.

Hantar guna bas? Ya! guna bas. Mungkin ramai dah tahu tentang perkhidmatan menghantar motorsikal menggunakan bas dan ramai juga yang masih tidak mengetahui perkhidmatan ini. Tetapi aku rasa bukan semua bas ekspress memberikan perkhidmatan courier seperti itu.

Kisahnya begini : Mulanya aku nak beli tiket secara online saja tetapi belian secara online kena tambah RM2.00 untuk Online Service Charge. Dah aku nak beli 3 seat jadi kenalah tambah RM6.00. Mujurlah tak ada GST.  Then aku terfikir kalau pergi beli sendiri kat kaunter aku dah jimat RM6.00. Lagipun bukan jauh mana dan naik motor berapa sen sangatlah duit minyak.

Ternyata lintasan untuk menjimatkan RM6.00 itu memberikan aku penjimatan yang lebih lagi. Kadang-kadang kita tidak sedar Allah menjentik hati kita untuk melakukan sesuatu yang baik tetapi kita anggap ianya negatif. Macam kes aku nilah, tentu ada yang menyindir, “Ala RM6.00 pun nak berkira.” Tunggu, baca seterusnya posting aku ni.

Mulanya aku ke kaunter Cosmic ia menjadi pilihan pertama apabila terfikir untuk naik bas Ekspress selepas dulunya Ekspress Jelita menjadi keutamaan. Aku pilih Cosmic kerana telah mengalami keselesaan bas baru dan adanya punca eletrik di dalam bas. Jadi bolehlah caj telefon dalam perjalanan tanpa bergantung pada power bank. Malangnya seat yang ada ketika itu baris belakang sekali. So aku ambil keputusan mencuba syarikat lain terlebih dahulu.

Second choice aku ialah Ekspress Pancaran Matahari, tapi harga tiketnya RM50.00 sebab ikut kerani kaunter seatnya lebih besar. Aku tidak jadi nak ambik dan kerani itu aku anggap dia baik hati kerana mencadangkan pula aku mencuba Inter City. Nota: Ini rasanya lorongan yang Allah tentukan untuk rezeki aku.

Courier Service Inter CitySememangnya rezeki itu rahsia Allah untuk hambanya yang bersabar dan berusaha. Di kaunter Inter City aku dapat beli tiket dengan harga diskaun lagi sebanyak RM3.00 untuk satu tiket sebab kerani itu mendaftar aku sebagai ahli. Di samping itu aku membeli 3 hari lebih awal dari tarikh perjalanan. Inter City ni menawarkan diskaun sehingga RM5.00 jika membeli tiket 5 hari lebih awal dari tarikh perjalanan dan RM4.00 jika empat hari awal. Harga satu seat Dewasa (Jitra-Kuala Lumpur) ialah RM47.00 dan aku hanya dikenakan RM44.00 sahaja.  Aku dah jimat lagi RM9.00.

Sewaktu di kaunter itu aku bukan sahaja dapat beli tiket dengan harga diskaun tetapi dapat info bahawa Inter City juga memberikan perkhidmatan menghantar motorsikal di bawah 130 cc.

Kos untuk menghantar motorsikal hanya RM120.00 jika diiringi dengan penumpang dalam perjalanan bas yang sama. Sekiranya hanya menghantar motorsikal sahaja tanpa penumpang harganya RM150. Jika menghantar dengan perkhidmatan courier pun kosnya lebih kurang sama tetapi dengan penghataran melalui bas bersama dengan penunggang, tidak ada lagi masalah untuk mendapatkan pengangkutan selepas tiba di destinasi.

Akhirnya dengan tindakan aku hendak menjimatkan RM6.00, aku telah mendapat pulangan yang lebih banyak lagi. Syukur Allah telah mendetikkan hati aku untuk dan itu adalah rezeki dariNya.

 

Lamido Service As Good As Pos Laju

Recently I sent a consignemt to my daughter in Subang Jaya from Jitra through Pos Laju and was surprised it took 5 days to reach. Its Subang Jaya not some remotest area in Malaysia. The Jamin Sampai Esok is just a useless tagline to be used by a courier company that promise fast delivery. After reaching the delivery office it took another 2 days to be delivered as if the distance of Puchong and Subang Jaya is as far as between Kuala Lumpur and Antartica.

pos laju

 

When the consignment reached its destination this is what it looks repacked into the Pos Laju’s “body bag”.

posl

pos laju1

 

Thats Pos Laju story. Di Jamin Sampai Esok.

In early September I made an order of a powerbank from one of the most popular online site in Malaysia, Lazada. The order was made through Lamido who sell the product. I made the order on 9th September 2014

lamido1

and made the payment on

lamido3

on 14th September and sent the confirmation through their Whatsapps account on the same day but have not heard anything from them until 17th September after I sent an email to them. The reply was Whatsapps and Line was down and I have to send the payment slip to their email which I did.

 

After that there is no news from Lamido or Lazada about my order and I sent another Whatsapps message on 26th September. Until I post this entry, the delivery man has not arrive at my doorstep.

Lamido promised within 2-3 working days and now it has taken nearly half a month. Personally to me Lazada and Lamido customer service is also as good  as Pos Laju in term of fast delivery.