Buang Masa Je Hadir #SBB2016

Dah selesai denga jayanya #SBB2016 #MDeC2016 yang diadakan di Dewan Campbell, Hotel Grand Campbell, Kuala Lumpur pada 16 April 2016 lalu. Nak bagi tau aku hadir, la ni.

SBB2016-promo

Syukur dapat menjadi salah seorang peserta dan sedikit sebanyak menyaksikan perkembangan #SBB sejak mula menyertainya pada #SBB2013 yang diadakan di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya. Pada masa itu penyertaan kali pertama dapatlah bawa balik sebuah iPad mini yang masih boleh digunakan sehingga hari ini walaupun skrin dah retak-retak.

Posting kali ini boleh kira 2 in 1 sebab nak cerita pasal perjalanan dan semasa di #SBB2016. Jika dulu menghadiri #SBB hanya pergi dengan LRT tetapi tahun ini perjalanan lebih jauh dan memakan masa.

STORY 1

Bangun awal pagi 15 April 2016 dan selepas solat subuh bersiap untuk bertolak ke Stesen Keretapi Anak Bukit dan menaiki tren ETS ke Kuala Lumpur. Ni kali ketiga naik ETS.

Tren bertolak jam 8.16 pagi. Aku pilih untuk naik tren kerana ianya lebih selesa berbanding menaiki Bas Ekspress dan jadual perjalanannya tepat. Jika lewat pun dalam beberapa minit sahaja. Selain itu sebagai warga emas aku mendapat tambang diskaun 50% yang menjadi lebih murah dari tambang bas ekspress juga. Dalam tren pun kalau boring duduk di kerusi atau rasa terlalu sejuk boleh bangun dan jalan-jalan ke mana sahaja di dalam tren atau berdiri di ruang antara koc.

Kelajuan tren ETS ialah 140 Kmh. Perjalanan memang lancar dan selesa sebab dalam ETS segala kemudahan asas disediakan.  Kalau lapar, ada Bistro di Koc C untuk menjamu selera. Walaupun bistro tetapi janganlah mengharapkan seperti bistro biasa di mall yang ada macam-macam pilihan makanan. Jika nak makan bihun goreng, Nasi Lemak atau Nasi Goreng adalah disediakan disamping sandwich. Minuman panas juga boleh dibeli. Boleh makan di Bistro atau boleh juga take away.

Selain Bistro ada juga surau di koc C yang boleh muat dua orang jika hendak bersolat berjemaah. Jangan risau hendak mencari arah kiblat kerana kompas arah kiblat disediakan.

Kompas Kiblat

Tren ETS ni ada beberapa Kelas mengikut waktu perjalanan Platinum, Gold dan Silver. Tren yang aku naik ialah Kelas Premium dan berhenti di beberapa stesen terpilih sahaja iaitu Alor Setar, Sungai Petani, Parit Buntar, Taiping, Kuala Kangsar, Ipoh, Tanjung Malim, Kuala Lumpur hinggalah ke KL Sentral sebelum diteruskan dan berakhir di Gemas.

Jika ikutkan tambang ETS agak mahal, malah kadang-kadang tiket penerbangan tambang murah pun boleh jadi lebih murah. Tambang Dewasa bagi ETS Gold antara Alor Setar dan KL Sentral ialah RM73.00. Tambang bagi Kanak-kanak ialah RM41. Bagi Kelas Platinum pula tambang Dewasa ialah RM 98 dan RM 53.00 bagi Kanak-kanak.  Namun bagi pesara kerajaan, warga emas dan pelajar yang memegang kad konsesi tambangnya kira berbaloilah kerana ada konsesi diskaun sehingga 50% bagi warga emas dan OKU sementara pesara kerajaan 40%.

So, tak nak lah cerita tentang perjalanan balik sebab sama saja. Cuma masa balik tu naik Platinum Class dan stesen yang disinggah hanyalah seperti di dalam foto di bawah. Tren ETS Kelas ni tidak singgah di stesen Butterworth.

IMG_20160417_134814

STORY 2

Buang masa je hadir #SBB2016 ? Nak dikira, penyertaan pun bukan percuma, dah tu perjalanan semua kena tanggung sendiri. Aku dan isteri menginap di hotel pn kena bayar sendiri.

Bagi aku (dengan izin) I bet to differ.….Bagi aku pastinya TIDAK jika kita ada matlamat yang positif untuk hadir.

Sebenarnya menghadiri #SBB ni tujuan utama bagi aku ialah menjalinkan hubungan silatulrahim sama ada dengan  bloggers yang sudah lama dikenali dan disamping itu dapat mengenali dan menjalin hubungan baru dengan bloggers yang belum dikenali. Usaha untuk nenghubungkan tali silatulrahim ini amat di sukai oleh Nabi besar kita Muhammad S.A.W.

Apa lagi sejak berpindah balik ke Kedah, seolah-olah pertemuan dengan rakan-rakan bloggers bagaikan terputus kerana sudah tidak dapat berjumpa lagi di event-event. Berada di luar Kuala Lumpur seolah-olah terkeluar dari arus utama kegiatan blogging.

Jika nak kira perbelanjaanku dan masa untuk hadir #SBB2016 tu memanglah tak berbaloi, (dahlah tak dapat cabutan bertuah, hahaha) tetapi bersilatulrahim tu tidak dapat dinilai dengan masa dan wang ringgit kerana ia membawa hingga ke akhirat. Itu yang lebih mahal.

#SBB juga bukan sekadar datang jumpa kawan, huha- huha, usik mengusik dan balik tetapi sebenarnya ia diisi dengan majlis ilmu. Jangan ingat ilmu itu ilmu akhirat sahaja seperti menghadiri ceramah-ceramah agama di surau dan masjid, tetapi ilmu dunia juga kena cari. Ini kerana ilmu dunia adalah jambatan untuk ke akhirat jika digunakan dengan jalan yng betul.

Hidup untuk memberi, itu tagline Denaihati. Jadi selepas menimba ilmu dari #SBB2016 dan setelah dipraktikkan boleh juga dikongsi dengan orang lain juga. Bukankah ia menfaat sepanjang hayat kerana selagi ilmu yang kita kongsi itu dipraktikkan, selama itu juga pahala akan berterusan. Jadi jangan lokek ilmu, sebaliknya kongsi dan halalkan.

Event kali ini pula memberi tumpuan kepada menjana pendapatan secara online. Ilmu menjana pendapatan ini InsyaAllah mampu melahirkan usahawan-usahawan online baru atau meningkatkan rezeki usahawan sedia ada dan sudah pastinya apabila mereka berjaya kelak mereka akan membayar zakat. Zakat itu adalah saham akhirat.

Jadi jika dikatakan menghadiri event seperti #SBB2016 itu hanya membuang masa, adalah meleset sekali. Jika buang masa pasti aku tidak akan jadi salah seorang pesertanya sejak tahun 2013 dulu.

Majlis bermula dari jam 8.00 pagi dengan pendaftaran dan berakhir jam 5.00 petang diiringi hujan rahmat di Kuala Lumpur di pengakhirnya.

Dapat meja no 9 bersama-sama bloggers muda. Boleh kata majoriti bloggers yang hadir adalah bloggers muda dan kadang-kadang rasa macam out of place juga berada di kalangan mereka yang sebahagiannya boleh dianggap sebagai anak.

Sesi bertukar-tukar kad nama, salah satu kaedah networking dan marketing begitu rancak di awal majlis tetapi malangnya name card aku tidak siap, tidak dapatlah nak tukar dengan bloggers lain. Hanya kumpul beberpa kad yang diberikan sahaja.

IMG_20160418_193245
Kad nama, Buku sumbangan Richworks karangan Dr Azizan dan Codi Cafe antara cenderahati yang aku bawa balik dari event tersebut

IMG_20160418_084328

Mug ephyra cenderahati dari #MDEeCSBB2016 #SBB2016

Di bawah ni senarai penaja yang turut menaja dan memeriahkan #MDeCSBB2016.

header-sbb-2016

 

Ready Untuk #SBB2016

Kali pertama menghadiri pertemuan Sepetang Bersama Blogger ialah pada tahun 2013 yang diadakan di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya pada 26 Januari 2013. Aku hadir sebagai orang baru kerana tidak mengenali blogger-blogger yang rata-ratanya adalah kenalan antara satu sama lain. Kira aku ni newbies lah dalam #SBB walaupun sudah menceburi dunia blogging sejak tahun 2005 dulu.

Waktu pertama kali hadir tu memang kira bertuah lah sebab boleh bawa balik sebuah iPad Mini melalui cabutan bertuah. Selepas tu hadir #SBBYeos2014 tidak dapat apa-apa. Hahaha, kurang bertuah kot masa tu. Tetapi bawa balik sedikit pengalaman kurang enak dan tak payahlah nak ulang cerita sebab sudah blog tentangnya selepas balik itu.

#SBB2015 aku tidak dapat turut serta sebab sudah pindah balik ke Kedah dan untuk turun ke Kuala Lumpur agak sukar sedikit kerana kos dan tarikh #SBB2015 tidak mengizinkan. Rasa terkilan jugalah tidak dapat berkenalan dengan blogger-blogger baru.

Tika itu aku mula nampak bahawa tidak menjadi warga KL terasa agak tersiseh dan ketinggalan kerana majoriti aktiviti melibatkan blogger tertumpu sekitar Bandaraya KL. Peluang untuk menghadiri event-event anjuran pihak-pihak tertentu banyak sudah tidak dapat diikuti kerana faktor jarak dan masa.

Syukurlah pada 2016 ini Allah berikan rezeki untuk hadir semula ke #SBB2016 yang akan diadakan di Dewan Campbell, Jalan Dang Wangi, Kuala Lumpur. Awal-awal lagi sudah daftar sebaik sahaja keluar maklumat tentangnya. Rasanya dalam first 50 lah kot sebab tidak ada list nama siapa yang dah daftar.

Semasa tulis posting ni semuanya dah siap diatur. Perjalanan ke Kuala Lumpur dan balik dah urus dengan pembelian tiket ETS. Naik ETS sebab dah dapat diskaun 50% sebagai warga emas. Hotel pun sudah booking dan bayar melalui Agoda.

Menghidiri perhimpunan seperti #SBB2016 itu sebenarnya ialah medan untuk menjalinkan hubungan silatulrahim. Tak kiralah mengeratkan lagi silatulrahim dengan mereka yang sudah dikenali atau menjalin silatulrahim dengan blogger yang baru. Selain itu ia juga merupakan medan menimba ilmu dan berkongsi ilmu daripada mereka yang dikira otai dan berbisa dalam dunia blogging.

SBB2016

Kepada Team Denaihati didoakan majlis akan berlangsung dengan suasana meriah, mesra dan jayanya.

Sepetang Bersama Blogger 2014 – Suddenly My Mood Vanished

This is the second time I attended a gathering of Malay bloggers is which had been an annual event since 2012. Organized by Denaihati Network, the gathering this year saw a significant increase in the number of bloggers participating.  The event, Sepetang Bersama Blogger 2014 # SBBYEOS2014 was attended by more than 300 Malay bloggers part of them are first timers.

# SBBYEOS2014 held at Saloma Bistro, MATIC, Jalan Ampang and since registration in the morning it was joyuos and cheerful atmosphere among bloggers in attendance, meeting fellow bloggers and also get to know new bloggers. The gathering is a platform for bloggers to “advertise” their blogs and most of all themselves.

This years gathering received many sponsors with Yeo’s as the main sponsor. It was Yeos everywhere, drins on the table, fun time with Yeos and many more. Beside the main sponsors there are other sponsors making their appearance felt on stage and within the vicinity of Saloma Bistro. Among the sponsors making their appearance on stage was Ephyra and Lazada. Ephyra brought along their product ambassador, Norman Hakim and Memey Suhaiza.

The leisure atmosphere of the gathering make everyone at ease. Small games and lucky draw makes the gathering lively besides some educational programs of well known bloggers sharing their experiences. Ben Ashaari shared his blogging life as a full time blogger  while Red Mummy, Hazman and Zarul Umbrella shared  their experience during the Forum chaired by DenaiHati’s Founder Tn Hj Mohd Ilham @ Amir.

Last year I won an iPad Mini during the lucky draw but this year, I came home empty handed. Maybe this time around I was not that lucky besides one bad experience I took home that spoil my mood in the evening.

I was at the ephyra counter wishing to register for the dropshipping program offered only to bloggers who attended the gathering. A man came to me explaining about the benefits of the product that was offered during the event. Thanks for his time to explain about the product. When another blogger who was filling the form finished I step in and viewing the dropshipping process on the table. The person sitting and who attended the guy in front of me just stared at me with a “what is this old man standing in front of me doing here” look. When I look at her (or him?) she (he?) just gave me a blank look that just wash away my mood to sign up for the dropshipping program. That was a bad counter service attitude because when someone seems interested in something that you are promoting, at least put a smile and offer your service. Well, that wash away my mood for the rest of the evening.

Sepetang Bersama Blogger 2014
Foto Credit seperti pada Watermark

An Evening With Bloggers @denaihati #SBB2013

It was an event organised by Denaihati for bloggers to meet up for an evening to get to know each other and hear what other successful bloggers sharing out their experience. The event was called #SBB2013 

Image

Photo credit : Akubio Med

Image

among bloggers present. Photo credit : Roshidayu Che Mat

The event was held at Hotel Singgahsana in Petaling Jaya and about 200 bloggers attended the function. Local bloggers and some who came from Indonesia, Brunei and Cambodia made #SBB2013 a successful outing for the bloggers.

Attendees were treated to two mini forums where great names in Malaysian blogging fraternity share out their experience and tips to put their blogs as forerunners. Zarulumbrella, who is a blogger presented a few songs to entertain the crowd.

The first forum was moderated by Abangensem including a panel made up by beautifulnara, kujie2, noehas

Image

Mini forum panel moderated by abangensem. Photo credit : Eyriqazz.com

A second mini forum was also held after a series of lucky draws and blog competition prize giving. This mini forum was moderated by broframestone with a panel consisting of CEO of amanz.my, yuyu zulaikha, and bang iwan from Indonesia.

Bloggers had a very fruitful evening to mingle among themselves and , they are celebrities in their own blogging world.

For me this #SBB2013 is another new experience to be part of a successful blogger meetup and consisting of totally Malay bloggers. I did attended another biennial blogger meetup organised by the Chinese blogging communities, blogfest.asia in 2010 in Penang.

Towards the final hours of the event, there was a talk calling Malaysians bloggers to do their bit as bloggers to open up minds of the people of the world about the plight of Palestinians in Gaza.  A donation box was passed around to. During the small presentation, some well known bloggers were elected as Official Blogger for Gaza.

Image

Official Blogger for Gaza. Photo credit: Hisyamudin Fadzil

Tuan Haji Amir Hassan, the founder of denaihati also launched denaihati’s new product, Denaihati TV.

I was actually twice lucky at this #SBB2013. I knew about the event one day after the closing date for entries. However I sent a Facebook message to one of the organisers and was told that no more application will be entertained. About an hour later I received a message through Facebook that I can attend the function after another blogger pulled out.

During #SBB2013 I had another lucky star shining on me when I won a iPad Mini during the lucky draw. So, you never know that you are a lucky person if you give up way too early.

Image

To staff and members of denaihati team and volunteers hats off and kudos to all of you. A effort in line with Prophet Muhammad’s sunnah, promoting silatilrahim. I am looking forward to future events of such kind.