I Love KL @ Galeri Kuala Lumpur

Sudah banyak kali sampai sekitar Jalan Raja berhampiran Dataran Merdeka tetapi kali pertama berpeluang masuk dan tinjau apa ada di Galeri Kuala Lumpur. Galeri KL adalah satu-satunya tempat yang perlu dilawati jika ke Kuala Lumpur untuk mengetahui latar belakang sejarahnya.

Galeri Kuala Lumpur terletak di dalam sebuah bangunan peninggalan penjajah dan berusia 114 tahun betul-betul bersebelahan Dataran Merdeka. Ia merupakan sebahagian daripada Kumpulan ARCH dalam visi mereka untuk mempromosi warisan dan budaya negara. ARCH adalah merupakan sebuah syarikat yang terlibat dalam mempromosi cenderamata dan barangan koleksi yang diperbuat daripada papan veneer. Produk mereka berupa arca-arca dan model bangunan-bangunan dalam bentuk 2 dimensi dan juga 3 dimensi. Galeri Kuala Lumpur menempatkan dua bahagian iaitu sejarah Kuala Lumpur dan galeri pameran produk cenderamata ARCH. Pengunjung juga boleh melihat sendiri pekerja ARCH membina arca-arca dari kayu itu.

Pada ruangan Memories Kuala Lumpur, pengunjung dipersembahkan dengan foto-foto lama bagaimana Kuala Lumpur dibangunkan sejak Yap Ah Loy tiba pada tahun 1868.

Di kawasan Galeri ARCH, pengunjung boleh membeli cenderamata yang dihasilkan mereka sebagai kenangan. Disamping itu terdapat juga lain-lain cenderamata yang berupa buku-buku yang berkaitan sejarah dan juga baju T.
Galeri ini dibuka resmi oleh Datuk Bandar ketika itu iaitu:

Galeri ini dibuka pada masa seperti berikut

Alamat ARCH Collection
No. 27 Jalan Raja, Dataran Merdeka
50050 Kuala Lumpur Malaysia
Facebook: www.facebook/kualalumpurcitygallery
Laman web: klcitygallery.com

Jalan Jalan Di Kuala Lumpur

Hari itu saudaraku dari Sabah datang kerana menghadiri konvo anaknya. So masa dia orang free, bawa pergi jalan-jalan. Nak shopping oleh-oleh untuk bawa balik ke Sabah.
Memang jangan sangat drive masuk KL. Selalunya naik LRT sahaja kerana selesa, cepat dan murah. Tapi hari itu drive sebab cuti umum yang panjang dengan harapan ramai warga KL balik kampung atau bercuti kerana cuti 5 hari sempena hujung minggu, Maulid ur Rasul dan juga Thaipusam. Memang jalanraya tidak sibuk macam hari-hari biasa. Tenang sahaja.
Destinasi pertama ialah pusat jualan borong yang baru dibuka di Jalan Kenanga. Kompleks itu dinamakan Kenanga Wholesale City. Letaknya bersebelahan dengan kawasan jualan borong di Jalan Kenanga. Mungkin dengan bukanya kompleks ini yang lebih selesa, kedai-kedai jualan borong di sekitar Jalan Kenanga akan terjejas atau mungkin hilang terus dari peta.
Kompleks Kenanga Wholesale City itu 15 tingkat barangkali berdasarkan pada butang lif tetapi hanya 8 tingkat sahaja dijadikan kedai jualan borong dan runcit. Ini bermakna pengguna boleh datang ke sini untuk membeli pakaian, dan aksesori (kebanyakannya untuk wanita) sama ada secara borong mahupun secara runcit. Ada kedai yang hanya jual borong dan ada juga yang jual borong dan runcit.
Buat sementara ini (entah sampai bila) parking adalah percuma. Bila masuk, tersilap masuk laluan untuk ke atas. Nah, ambik kena drive naik hingga tingkat 8 untuk parking. Ada dua ruang untuk parking, iaitu lower ground dan tingkat 8-10.
DSCF9172
Semasa berada di sebuah kedai, ada seorang lelaki asyik memerhati aku dan menunjukkan riak muka yang macam dia kenal aku. Dalam hati tertanya-tanya juga, adakah orang itu salah seorang bekas peserta kursus yang aku anjurkan. Sememangnya aku tidak mengenali semua bekas peserta kursus kerana setiap tahun hampir 30 kursus aku kelolakan dan mengajar di seluruh negara.
Lelaki itu kemudian keluar dan menyebut namaku. Aku jawab ya, dan dia kata yang dia rakan Facebook aku. Dia cam wajah aku dan apabila nampak wajah isteriku baru dia dapat mengesahkannya. Sememangnya kami meletakkan gambar sendiri di Facebook. Memang terkejut dan tidak diduga dapat bertemu dengan friend facebook.
Selepas dari Kompleks Kenanga Wholesale City, kami pergi pula untuk makan malam di Kampung Baru. Bawa mereka ke.
DSCF9199
Western Food di situ. Sekali sekala ubah selera. Kalau setakat makan nasi biasa di tempat mereka pun boleh. Sekali sekala layan tetamu biarlah sesuatu yang istemewa sikit.
Selesai makan bawa pula mereka untuk melihat KLCC dari dekat sebelum ke KL tower. Lepas tu pusing tengok Bangsar dan balik semula ke Bukit Jalil melalui Little India, Brickfields.
KLCC (0)KLCC (1)KLCC (2)KLCC (3)KLCC (4)
Pelawat ke Kuala Lumpur juga boleh dapatkan info tempat-tempat sekitarnya dengan merujuk pada laman AGODA untuk senarai lain-lain mercutanda yang sesuai untuk dilawati.

Kuala Lumpur – Still Standing

Here are postings of some of old buildings around Kuala Lumpur that is still standing strong even with their age.

Top: Straits Trading Building on  Leboh Pasar Besar
Top: Loke Yew Building on Lebuh Pasar Besar
The Canteen Cafe on Jalan Hang Kasturi near Central Market
Top: Row of old shophouse at Medan Pasar. This is Kuala Lumpur
Top: Shophouses at Jalan Yap Ah Loy
Top: A restaurant housed in heritage buildings at Medan Pasar. Built in 1914

Top: Medan Pasar. The clock tower to mark the site of Kuala Lumpur (?)
Top: This building was built in 1921 and being restored. It is next to the Gombak River along Jalan Tun Perak. It is next to the Mesjid Jamek LRT station
Top: Pre-war buildings at Jalan Doraisamy and known as The Heritage Row.
Below: (In the background) No, this is not one of the heritage building. Its one of the newly built building at Jalan Conlay near the Pusat Kraftangan Kebangsaan

Pekan Sungai Besi, Kuala Lumpur

Pekan Sungai Besi merupakan salah sebuah pekan yang terletak di dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Daripada sebuah perkampungan ia membangun hasil daripada perusahaan melombong bijih besi yang memberikan nama itu kepadanya. Di sini jugalah terdapatnya lombong besi yang terdalam sekali di Malaysia dan kini lombong in menjadi sebuah tasik yang indah yang dinamakan The Mines.
Atas: Peta Google lokasi Pekan Sungai Besi. Dawah: Sekitar Pekan Sungai Besi
Saya telah bersiar-siar di pekan ini yang konsentrasi ialah sekitar Jalan Market (Jalan Suasa). Susunan rumah kedia dua tingkat dalam bentuk empat segi dan semua jalan di pekan ini dijadikan jalan sehala. Apabila diamati perjalanan kenderaan di pekan ini adalah mengikut arah jam. Sungai Besi rasanya satu-satunya pekan di Kuala Lumpur yang masih lagi berada dalam keadaan asalnya iaitu dengan bangunan-bangunan yang dibina dalam tahun 1933 dan kelihatan masih kukuh.
Pekan Sungai Besi kini menjadi tumpuan daripada penduduk sekitarnya kerana adanya pasar basah iaitu Pasar Sungai Besi. Selain itu  pekan ini juga mempunyai kemudahan lain seperti Klinik Kesihatan Kerajaan, Pejabat Pos, Balai Polis dan Mesjid Jamek. Semua kemudahan ini berada berdekatan dan boleh dihubungi dalam masa 10 minit berjalan kaki antara satu sama lain. Ia juga mempunyai pasar malamnya iaitu setiap hari Sabtu.
Gambar Atas dan Bawah diambil dari SINI

Salah satu lagi faktor yang menyebabkan Pekan Sungai Besi terus bertahan ialah kerana adanya Kem Tentera yang besar berhampiran iaitu Kem Perdana Sungai Besi dan juga perumahan PDRM yang terletak berkembar dengannya iaitu Bandar Tasek Selatan.
Sungai Besi berada pada lokasi yang agak strategik sekarang dan ia boleh dihubungi dengan mudah menggunakan pengangkutan awam iaitu, LRT. Stesen LRT antara Seri Petaling dan Sentul Timur melalui pekan ini dan pelawat boleh turun di stesen Sungai Besi. Ia juga boleh dihubungi melalui Lebuhraya Kuala Lumpur Seremban dan MRR II. Berhampiran dengan pekan ini juga sedang dibangunkan hentian bas ekspress antara bandar iaitu di Bandar Tasek Selatan yang juga merupakan stesen pertukaran untuk ERL ke KLIA disamping stesem komuter KTM.

Bandaraya Kembar Kuala Lumpur


Tahukah anda bahawa Kuala Lumpur yang mempunyai keluasan 244 km persegi ini bukan keseorangan di dunia? Hairan bukan? Selama ini kita ingatkan manusia sahaja ada saudara kembar tetapi sebenarnya ibu negara-ibu negara dunia juga ada yang dijadikan sebagai bandar atau bandaraya kembar. Ianya berlaku hasil daripada kerjasama, hubungan tali silatulrahim dan cita-cita pemimpin untuk mengeratkan lagi penduduk di kedua-dua bandar yang dijadikan kembar itu. Ia juga berlaku hasil daripada lawatan pemimpin-pemimpin.
Berdasarkan maklumat dalam Wikipedia Kuala Lumpur ada 18 bandaraya kembarnya seperti berikut:

Downtown Di Kuala Lumpur


Tuhan mencipta siang dan malam dan mengisi masa tersebut dengan aktiviti yang sesuai dengannya. Siang adalah masa untuk manusia bekerja mencari rezeki mulai dari matahari terbit dan berakhir dengan matahari terbenam. Malam pula adalah masa untuk beribadat dan berehat sebelum meneruskan aktiviti untuk hari esoknya. Siang juga merupakan masa bagi sesetengah haiwan tidur untuk berjaga sebelah malamnya dan begitulah Allah mengaturkan masa untuk keselesaan makhluknya.
Tetapi dalam keadaan terdesak manusia semakin tidak mengikuti lagi peraturan masa ini dan bagi sebahagian mereka malam dan siang bukanlah penghalang untuk meneruskan aktiviti. Zaman sekarang semakin ramai manusia sudah mula mencari rezeki sebelah malam dan berehat sebalah siang pula. Walaupun ianya berubah dari lumrah alam ciptaan Allah, tetapi ia tidak ditolak oleh masyarakat.
Jika mulai tahun 70an dulu, peniaga-peniaga mencari rezeki tambahan melalui perniagaan di pasar malam, bermula dari lewat petang hingga tengah malam. Semasa berlaku kegawatan ekonomi di akhir tahun 80an,  ramai juga mereka yang bekerja pada waktu siang atau kehilangan pekerjaan mula melakukan perniagaan yang dinamakan Car Boot Sales pada sebelah malam. Sekarang aktiviti perniagaan waktu malam semakin dilanjutkan hinggalah lewat pagi antara jam 3.00 hingga 4.00 pagi. Jika dulu kita kenali sebagai pasar malam, kini namanya lebih canggih dengan menamakannya Uptown.
Tidak dapat dipastikan sama ada Uptown di Malaysia ini bermula di Kuala Lumpur tetapi ia sudah semakin popular dan mula diujudkan di merata tempat. Dengan ujudnya Uptown memberikan peluang kepada mereka yang bekerja di siang hari khususnya pekerja pejabat, peluang untuk membeli belah selepas waktu kerja walaupun pilihannya tidak seperti membeli-belah waktu siang. Tetapi memadailah untuk membeli barang-barang keperluan yang bukan keutamaan. Di Kuala Lumpur terdapat tiga kawasan perniagaan tengah malam ini iaitu di Downtown Danau Kota, Setapak, Downtown KL di Cheras dan Uptown di Kota Damansara.Downtown ini mengambil konsep pusat perniagaan industri kecil dan sederhana dam juga konsep pasar malam dan mendapat sambutan hangat dari orang ramai khususnya pada hari Jumaat dan Sabtu. Ia diusahakan oleh Persatuan Pengasih Malaysia.

Saya telah mengunjungi Downtown Kuala Lumpur di Cheras kerana lebih dekat dengan tempat saya tinggal.   Ia terletak di Cheras iaitu di kawasan letak kereta Velodrom Kuala Lumpur dan beroperasi dari hari Selasa hingga Ahad mulai jam 10.00 malam hinggalah 5.00 pagi. Lihat peta lokasi Downtown ini.

KL Downtown menawarkan pelbagai barangan dan aksesori harian seperti pakaian lelaki, wanita dan kanak-kanak, kasut, barangan kulit, aksesori telefon bimbit, beg, barangan elektronik, aksesori kenderaan, aksesori penampilan diri, hiasaan rumah, permainan kanak-kanak dan sebagainya. Di samping itu bagi wanita yang ingin mendapatkan hiasan inai atau henna, juga boleh didapati di KL Downtown.Di dalam kawasan ini juga terdapat pentas dan pihak penganjur merancang pertunjukkan-pertunjukkan dari semasa ke semasa sebagai daya tarikan kepada pengunjung. Di samping itu jika anda ingin menunjukkan bakat untuk menyanyi boleh juga mencuba berkaraoke di khalayak dengan bayaran yang minima.

Kredit gambar di atas TV SMITH.

Gambar bawah dipetik dari galeri laman web KL Downtown yang merupakan antara acara yang dianjurkan di sini.

Sekiranya anda kepenatan boleh mendapatkan khidmat refleksologi dari beberapa gerai yang menawarkan perkhidmatan tersebut. Khidmat mengurut badan juga disediakan disamping rawatan resdung.

Selepas meronda-ronda di gerai-gerai yang tersusun itu, pengunjung juga boleh menjamu selera di Medan Selera DBKL berhampiran.

Sila lawat laman KLDowntown.

Satu lagi uptown di Kuala Lumpur ialah Danau Kota di Setapak. Saya belum pernah pergi lagi, jadi saya tidak dapat tulis lebih panjut tentangnya. Walau bagaimanapun peta di bawah dan DI SINI menunjukkan kawasan Downtown berkenaan.

WCA At Bukit Jalil – Day 1

This morning I visited the venue of the paintball World Cup Asia site at Family Park Bukit Jalil. Preliminary round games has already started and for thepublic and paintballers this is an opportunity to see for yourself world class paintball tournament when there are international teams taking part. WCA at Bukit Jalil seems to be the biggest paintball event in the country and there are booths selling paintball equipments and attires. Dye paintball, Werdna Holz, KCHL and Napshots booth can be seen promoting their merchandize.
Top: An e-marker on display
The field and one of the matches going on. Its too bad both my camera is not with me.My DSLR is at the service centre and my compact with my daughter. So I have to make do with my handphone camera.
These are players from Indonesia. Teams competing come from all over the world including United States,Europe and Middle East.

So, paintballerz,come over to Bukit Jalil……………………..

Walking Walking Kuala Lumpur – Central Market


I want to continue my Walking Walking Kuala Lumpur series. If you have been following As I Travel.…… you might have read about my posting on Dataran Merdeka and its heritage buildings.
I end my last posting in this series at the bridge across the Sungai Klang.
In this posting I will write about my stop at Central Market.
The first thing that I can see before reaching the Central Market is this most important river confluence that gives birth to Kuala Lumpur. The muddy river confluence is literally translated as Kuala berLumpur.  On this confluence now stand the Mesjid Jamek of Kuala Lumpur, a symbol of Islamic development from the early days of this metropilitan city now. It is one of the oldest mosque in Kuala Lumpur and was designed by Arthur Benison Hubback. This mosque was officially opened in 1909 by the Sultan of Selangor.
Around this river confluence the communities of Kuala Lumpur rose and if we look into the distribution there is the Indian community at the Mesjid India area and the Chinese community synonym to Petaling Street and named China Town. Since the Mesjid Jamek was built on a burial ground, there must be the Malay Community too somewhere around the area. However the nearest Malay community in the city today is concentrated at Kampung Baru and is the oldest Malay community enclave within the city centre.

THIS PART ONWARD OF THE BLOG IS DRAFTED AND POSTED FROM BRIANI BISTRO ON THE GROUND FLOOR OF PERTAMA COMPLEX USING WIRELESS@KL SIGNAL. 

Central Market located at Jalan Hang Kasturi (Rodger Street) was built in 1888 is a new market to replace  the old market built by YapAh Loy, the first Kapitan China of Kuala Lumpur. The name retain after being converted into an arts and handicraft centre. The Malaysian Heritage Soceity classify it as a Heritage site.  

Above: A postcard picture of Central Market taken from HERE.
Today visitors and KLites come to this place to seek for souvenirs of local handicraft. It is also a place where local artists paint their wares live. One can stop and ask them to sketch and paint their own portrait. One of the artist that I happen to see during my walk about is Abdul Ghani Ahmad who paint at his shop at the Central Market Annexe. He is a water colour artist.
Picture below is the Central Market Annexe, an arts centre
Below: Whats inside the Central Market on the ground floor
At the Ampitheatre outside to the building there are performances from time to time.
Below is part of Jalan Hang Kasturi that has been closed down and turn into pedestrian mall. You can laze around under this shady areas and if luck ison your side can get to be entertained by street musicians or buskers.
This row of shophouse at Medan Pasar. Medan Pasar is quite significant to the birth of Kuala Lumpur. Before  I proceed, I would like to ask, “Where is Kuala Lumpur?” I am sure most people will not know where is Kuala Lumpur. When I first migrated to the city, my only means of transportation was the pink ‘notorious’ (so they nickmaned it) Mini Buses. I could still remember when the Mini Bus reached Medan Pasar, the conductor will shout, “Kuala Lumpur! Kuala Lumpur! Kuala Lumpur turun sini.” That was the station for mini buses besides the Bangkok Bank that can be considered as one of the main stops.
So Medan Pasar is the actual spot for Kuala Lumpur? I do not have any argument about it. There is a clock tower at Medan Pasar. Usually when clock towers are constructed, there must be some significant to it. The site of the clock tower (marked X on the route map above) is just less than 50 metres from the river banks of Sungai Gombak and the confluence where it joins Sungai Klang. There is no signboard whatsoever to give information or details of the clock tower. Maybe the Kuala Lumpur City Hall can trace and mark the history of this clock tower. Scroll down to see the picture of the mentioned structure.
The picture below is of Medan Pasar and compare it with the screen capture I took from the Central Market website. The buildings still exists. Now this Medan Pasar is one of the bus stops within Kuala Lumpur city.
Below: A screen capture of Medan Pasar taken from Central Market website
Not far from Medan Pasar is a lane named after the first Kapitan China of Kuala Lumpur, Yap Ah Loy.
This segment of Walking Walking Kuala Lumpur ends here. My next segment will be Petaling Street or popularly called China Town.

The Fountain At Pavillion

Fountains has been used as decorations in many buildings or on landsapces. According to Fung Shui fountain can be exactly what you need to equilibrate an environment, depending on its position according to the bagua map and how elements are distributed in it.
At the main entrance to The Pavillion in Bukit Bintang, Kuala Lumpur there is a beautiful fountain that greets visitors whether they patronise the mega shopping complex of just passing by. The fountain has three layers of different size bowl shaped water container stacked one on top of another and decorated with the bunga raya, the national flower of Malaysia.
During the day, it just look like any other fountain but when the sunsets, the beauty sets in. The lighthing incorporated and blended in different sequential colours turn the fountain into a beauty. You can be mesmerised by the changing colours. Just linger around and enjoy the beautiful colour that blend the water and the hibiscus design on the three bowls.