Miri City Fan, Sarawak

Sewaktu berada di Miri, satu-satunya tempat yang saya kunjungi ialah Miri City Fan. Taman awam ini mengambil nama sempena bentuknya yang seperti kipas jika dipandang dari udara.
Taman ini merupakan satu-satunya kawasan yang boleh dijadikan tempat untuk beriadah bagi penduduk Miri kerana kawasannya yang agak redup dan laluan yang merentasi seluruh kawasannya. Di samping itu terdapat juga tepak refleksologi untuk membolehkan pengunjung mengurut tapak kaki dengan berjalan di atas batu-batu yang disusun untuk tujuan itu.
Miri City Fan menempatkan juga Kolam renang awam dan Pustaka Miri.
Taman ini telah rancang sebegitu rupa untuk mengandungi taman-taman mengikut tema yang khusus. Taman-taman yang ada ialah seperti Islamic Garden yang mempunyai ciri-ciri keIslaman. Chinese Garden pula bercirikan budaya Cina.
Saya akan biarkan gambar-gambar menceritakan seterusnya.

Peta tapak menunjukkan kawasan-kawasan yang terdapat di Miri City Fan

Gerbang menyambut pengunjung untuk masuk melalui Islamic Garden.

Binaan tempat berteduh berasaskan seni binaan Islam menyambut pengunjung di pintu masuk Islamic Garden.

Pancutan air di salah satu pintu masuk di sebelah Islamic Garden

Sepasang kuda laut menghiasi tasik di Chinese Garden. Kuda laut adalah merupakan simbol maskot bandaraya Miri.

Binaan yang terdapat di Chinese Garden.

Tapak refleksologi ini terdapat di Health Garden. Pengunjung boleh berjalan tanpa kasut untuk meransang titik-titik di telapak kaki yang mewakili organ-organ dan pada tubuh manusia. Urutan refleksologi menggunakan konsep urutan tapak kaki ni.

Pemandangan di Amphitheatre Garden of Vision

Kawasan teater atau panggung terbuka yang terdapat di tengah-tengah taman.

Salah satu bentuk ukiran yang diabadikan pada salah sebuah binaan tempat berteduh di dalam kawasan Miri City Fan.

Replika pasu tembikar Sarawak. Pasu adalah merupakan identiti negeri Sarawak. Bagi pelancung yang melawat negeri ini seolah-olah tidak lengkap jika tidak membeli pasu Sarawak sebagai oleh-ole. Replika pasu ini terletak di Botanical Ethnic Garden.

Masjid Al Taqwa, Miri merupakan mesjid utama di bandaraya Miri. Berpeluang sembahyang Maghrib berjemaah dan sembahyang Jumaat di sini.

MH 2593 MYY-KUL

After five days in Miri its time to go home. My flight was MH 2593 on MAS. I had requested earlier for seat 27A which is on th portside. If you on one of the lucky flight between East Malaysia and West Malaysia, you will have the opportunity to see the Natuna Islands along the way. Natuna belongs to Indonesia and I was surprised that there inhabitants on the island in the South China Sea since its quite far away from Jakarta. Pictures in this blog was taken while on flight except the full aerial view of the island (right) which was downloaded from the net.
A Fly Asian Xpress (FAX) plane that had just landed

Access point in the waiting lounge at Miri Airport. Access is 10 cents per minute and I wonder is there anybody who use the facilities. Its FREE in Changi and other airports. (Hey, thats my trolley bag in the foreground)
Oil platform off the shore of Miri.

My meal of fried rice with prawns and beans. Its very tasty

Natuna Island

Signs that show that there is inhabitants

Another part of the island

KLIA – About to touch down. Think this my first time touching down from this side.

Murtabak Di Miri

Sampai di Miri jam 1.30 tengahari dan menginap di Dynasty hotel. Waktu itu pihak hotel belum disediakan makan tengahari. So, selepas check in, aku Dr. B dan Fa keluar untuk mencari kedai makan. Punyalah susah. Berjalan hampir setengah jam tak jumpa-jumpa juga kedai makan. Memang di Sarawak ni susah sikit nak cari kedai makan untuk orang Islam. Aku telah sampai ke Kuching, Sibu, Bintulu di Sarawak ini. Memang susah sikit nak cari kedai makan yang meyakinkan halalnya. Mungkin bagi penduduk tempatan ianya tidak begitu sukar tetapi sebagai pengembara susahlah sikit. Macam masa aku pergi Amerika dahulu, sepanjang 6 hari di sana, hanya sekali sahaja jumpa nasi. Begitu juga kali pertama sampai Hong Kong. Hari akhir baru jumpa; tu pun harganya HK 75.00 yang merupakan satu pinggan nasi, seketul ayam kari dan satu tin Coke.

Balik ke Miri ini, kedai makan bukan tak ada tetapi rasa was-was sikit. Orang Sarawak jangan marah. Bagi seorang Islam, makan-minum adalah merupakan perkara yang paling dijaga. Pernah ingat masa zaman muda dahulu sewaktu bertugas di Kota Marudu, Sabah, ada sekor ayam masuk rumah. Tak tahu ayam siapa. Aku dan kawan-kawan ambil keputusan untuk tangkap sahaja. Pendek kata curilah ayam tu. Walaupun ayam curi, kami sembelih sebelum masak dan makan. Tengok……

Jalan hampir setengah jam. Bila jumpa kedai, mereka dalam proses mencuci dan hendak tutup. Last-last jumpa one kedai yang sedang bersedia nak buka – Ming Cafe. Ada nasi tetapi masa sampai nasi belum masak, baharu lauk sahaja yang tersedia. Yang ada hanya murtabak. Jadi kami pesan murtabak saja. Murtabak pun mengenyangkan juga. Bulan puasa murtabak adalah hidangan wajibku setiap kali hendak berbuka.

Di Ming Cafe, sebiji harga RM3.50. Kira tebal juga. Alamak, aku makan tak habis pula.