CIT CAT KRIPTO

TELEMMGLPICT000084440620-large_trans_NvBQzQNjv4BqqVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwe1cjL4FqbBkljPDgQ6U0lk

Image credit BLOOMBERG

Semakin banyak orang memperkatakan tentang Bitcoin sekarang.  Dulu masa mula-mula ia dikeluarkan pada tahun 2009 rasanya ramai yang akan memandang serong sebagai satu lagi bentuk scam yang akan menjerat ramai orang khususnya di internet.

Bitcoin yang dikeluarkan pada Januari 2009 dan sehingga Mac 2010, tidak ada apa-apa nilai dalamnya kerana tidak ada perdagangan dalam pasaran. Ia hanya digunakan sebagai satu hobi sahaja tanpa apa-apa nilai di dalamnya

Hanya pada 22 Mei 2010 seorang yang bernama Laszlo Hanyecz membuat transaksi pertama di dunia menggunakan Bitcoin (BTC) apabila beliau membeli dua biji pizza di Jacksonville, Florida sebanyak 10,000 BTC. Pada ketika itu nilai 1 BTC baharu bernilai USD 0.003 dan pada masa posting ini ditulis (31 Julai 2017) nilainya sudah menjadi USD 2,721.98 dalam Cryptocurrency market. Jika sesiapa yang hari ini memegang 10 Bitcoin yang pada masa beli Julai 2010 dengan nilai hanya USD 0.07 cent, hari ini bernilai USD 272,198.00. Tukarkan je ke matawang MYR.

Bitcoin adalah merupakan satu cryptocurrency iaitu aset digital yang boleh diperdagangkan di pasaran bebas ciptaan Satoshi Nakamoto.

Walaupun ia baru muncul pada tahun 2009 tetapi kewujudan bentuk matawang krypto sudah bermula dan digunakan sebelum itu lagi seperti ecash dan hashcash.

Kryptocurrency ialah matawang dalam bentuk digital yang dicipta menggunakan kod open source  dengan ciri-ciri keselamatan dan dalam banyak perkara adalah anonymous. Ianya lahir daripada hasil terciptanya teknologi  pada masa Perang Dunia Kedua, iaitu satu keperluan komunikasi yang selamat. Cryptograhpy berkembang diera digital menggunakan elemen teori matematik dan sains komputer sebagai satu bentuk komunikasi, informasi dan matawang dalam talian.

Persoalan sekarang sejauh mana Cryptocurrency akan menjadi matawang antarabangsa di era digital? Sejauh mana ianya selamat digunakan sebagai nilai pertukaran kerana cryptocurrency ini adalah matawang yang amat rapuh. Kemajuan teknologi dan ilmu internet biasa sahaja mengundang hacker untuk menceroboh ke dalam sistem dan menghancurkan segala data yang ada menjadikan cryptocurrency ini tidak bernilai.

Cryptocurrency pada mata kasar kita hanyalah halimunan. Kita tahu ianya ada tetapi tidak dapat disentuh, dirasa dan dilihat seperti matawang Fiat yang kita sedang gunakan sekarang. Cryptocurrency tidak bersandar pada apa-apa berbanding matawang Fiat yang bersandar kepada Emas.

Walaupun sejak ianya dicipta hingga ke hari ini, Cryptocurrency tidak bersandarkan kepada apa-apa logam bernilai, tetapi pada suku pertama tahun 2017, 1 BTC sudah pun melepasi harga 1 auns emas buat pertama kalinya.

Apa pun mahu tidak mahu kita mungkin “dipaksa” menggunakan cryptocurrency sebagai medium jual beli dan kegiatan ekonomi pada masa depan. Asasnya kita lihat pada evolusi matawang sejak ianya lahir dari sistem perdagangan “barter” kemudian penggunaan logam sebagai medium pertukaran sehinggalah terciptanya matawang Fiat iaitu matawang kertas. Apabila teknologi semakin berkembang dan era digital dibangunkan, maka wang Fiat semakin diambilalih oleh kad plastik iaitu penggunaan kad kredit dan kad debit. Jadi tidak salah jika kita hendak katakan bahawa lambat laun wang plastik ini pun akan diambilalih oleh matawang Crypto. Ini berdasarkan semakin banyak urusan perniagaan sudah menerima Bitcoin sebagai menggantikan wang Fiat.

Keyakinan penggunaan matawang crypto ini akan menjadi kenyataan ialah berasaskan hari ini banyak urusan perniagaan sudah tidak lagi melibatkan pertukaran wang fizikal dari satu tangan ke satu tangan, sebaliknya menggunakan medium internet untuk melakukannya tanpa melihat dan memegang sebarang wang dalam bentuk fizikal. D Jepun, pada bulan Januari 2017, NHK melaporkan bahawa terdapat peningkatan 4.6 kali berbanding tahun 2016 dari segi kedai-kedai dalam talian menerima Bitcoin.

Cuma mungkin sebelum matawang crypto dapat digunakan, modalnya masih lagi memerlukan wang fizikal untuk membelinya sebelum ia membiak dalam pasaran Cryptomarket yang akhirnya menjadikan matawang fizikal tidak diperlukan lagi oleh seseorang.

money-evolution

.Kredit Imej : http://onecoinpelaburbijak.blogspot.my/

Apa yang kita harapkan sekarang kerajaan negara-negara di dunia akan menjadikan penggunaan matawang Crypto sebagai satu legal tender seiring dengan mata kertas. Ini kerana matawang Crypto tidak boleh dicetak sesuka hari seperti matawang kertas yang boleh dicetak apabila lebih banyak wang diperlukan dan mengakibatkan berlakunya inflasi.

Berapa banyak Bitcoin kah yang boleh dimasukkan ke dalam pasaran?   Mengikut satu informasi dalam internet akan ada hanya 21 juta Bitcoin dan apabila jumlah itu sudah dicapai, plat mencipta Bitcoin akan musnah dengan sendirinya. Apakah ni bermaksud ia akan mengawal inflasi masa depan?

Once it was released into the wild, the bitcoin currency ecosystem operated on a public, inalterable schedule. We know exactly how many bitcoins there are in existence today (12,446,725) and how many there will eventually be in total: when the 21 millionth bitcoin is minted, the plates automatically self-destruct.Mar 5, 2014

Dalam pasaran Cryptocurrency hari ini sudah terdapat ratusan cryptocurrency yang membolehkan pengguna membeli Bitcoin.

10 Cryptocurrency yang popular (semasa blog post ini ditulis 31 Julai 2017) ialah:

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Litecoin
  4. Monero
  5. Ripple
  6. Dogecoin
  7. Dash
  8. Siacoin
  9. Zcash
  10. EOS

Rujukan: CoinGecko

Sementara itu di negara kita antara yang populas ialah Bitcoin, Ethereum dan Dogecoin. Namun ada satu lagi Cryptocurrency yang dijangka menambah arus dalam pasaran Cryptocurrency ialah LCFHC yang berpusat di Shenzen, China yang akan mengeluarkan LCF Coin atau Phoenixcoin. Buat masa ini mereka belum lagi membuat apa-apa pelancaran dan dicadangkan pada bulan September 2017.

Baca juga maklumat tentang Cryptocurrency DI SINI.

 

Power Banks? You Might Have Bought A Bag Of Sand Instead

Power Banks seems to be a compulsory for todays mobile gadget. From your mobile phones to phablets and tablets, they all consume a lot of power and while on the move, you need to recharge your gadgets. Its a source of power if you can’t find a power outlet to charge your gadgets. Even if you can find one, the time taken to charge will make you immobile for a few hours maybe.

Power banks are aplenty in the market today. Either at computer and IT stores or on the internet. They come in different prices, shapes and voltage. Choose the one suitable for you and what you are going to charge.

However NOT all power banks in the market is considered safe for your consumption.  I bought two powerbanks and receive a small lipstick powerbank free. However the small powerbank 2800mAh did not work at all except for the small built in torchlight . It can’t charge my simple handset. Luckily its FREE with a loyalty membership from a IT shop. Anyway I wasted my RM50 for that one year membership.

Talking about powerbanks I think you can read this blog that I stumble on the internet. Beware of cheap powerbanks from China.

Your powerbank might just be filled with sand
Your powerbank might just be filled with sand

powerbank1

Photo Credit from the blog I hyperlink in this posting

Jalan Jalan Di Kuala Lumpur

Hari itu saudaraku dari Sabah datang kerana menghadiri konvo anaknya. So masa dia orang free, bawa pergi jalan-jalan. Nak shopping oleh-oleh untuk bawa balik ke Sabah.
Memang jangan sangat drive masuk KL. Selalunya naik LRT sahaja kerana selesa, cepat dan murah. Tapi hari itu drive sebab cuti umum yang panjang dengan harapan ramai warga KL balik kampung atau bercuti kerana cuti 5 hari sempena hujung minggu, Maulid ur Rasul dan juga Thaipusam. Memang jalanraya tidak sibuk macam hari-hari biasa. Tenang sahaja.
Destinasi pertama ialah pusat jualan borong yang baru dibuka di Jalan Kenanga. Kompleks itu dinamakan Kenanga Wholesale City. Letaknya bersebelahan dengan kawasan jualan borong di Jalan Kenanga. Mungkin dengan bukanya kompleks ini yang lebih selesa, kedai-kedai jualan borong di sekitar Jalan Kenanga akan terjejas atau mungkin hilang terus dari peta.
Kompleks Kenanga Wholesale City itu 15 tingkat barangkali berdasarkan pada butang lif tetapi hanya 8 tingkat sahaja dijadikan kedai jualan borong dan runcit. Ini bermakna pengguna boleh datang ke sini untuk membeli pakaian, dan aksesori (kebanyakannya untuk wanita) sama ada secara borong mahupun secara runcit. Ada kedai yang hanya jual borong dan ada juga yang jual borong dan runcit.
Buat sementara ini (entah sampai bila) parking adalah percuma. Bila masuk, tersilap masuk laluan untuk ke atas. Nah, ambik kena drive naik hingga tingkat 8 untuk parking. Ada dua ruang untuk parking, iaitu lower ground dan tingkat 8-10.
DSCF9172
Semasa berada di sebuah kedai, ada seorang lelaki asyik memerhati aku dan menunjukkan riak muka yang macam dia kenal aku. Dalam hati tertanya-tanya juga, adakah orang itu salah seorang bekas peserta kursus yang aku anjurkan. Sememangnya aku tidak mengenali semua bekas peserta kursus kerana setiap tahun hampir 30 kursus aku kelolakan dan mengajar di seluruh negara.
Lelaki itu kemudian keluar dan menyebut namaku. Aku jawab ya, dan dia kata yang dia rakan Facebook aku. Dia cam wajah aku dan apabila nampak wajah isteriku baru dia dapat mengesahkannya. Sememangnya kami meletakkan gambar sendiri di Facebook. Memang terkejut dan tidak diduga dapat bertemu dengan friend facebook.
Selepas dari Kompleks Kenanga Wholesale City, kami pergi pula untuk makan malam di Kampung Baru. Bawa mereka ke.
DSCF9199
Western Food di situ. Sekali sekala ubah selera. Kalau setakat makan nasi biasa di tempat mereka pun boleh. Sekali sekala layan tetamu biarlah sesuatu yang istemewa sikit.
Selesai makan bawa pula mereka untuk melihat KLCC dari dekat sebelum ke KL tower. Lepas tu pusing tengok Bangsar dan balik semula ke Bukit Jalil melalui Little India, Brickfields.
KLCC (0)KLCC (1)KLCC (2)KLCC (3)KLCC (4)
Pelawat ke Kuala Lumpur juga boleh dapatkan info tempat-tempat sekitarnya dengan merujuk pada laman AGODA untuk senarai lain-lain mercutanda yang sesuai untuk dilawati.