DARI BLOG KE VLOG

Blogging ni dah lama dah sejak tahun 2014 lagi aku dah mula jinak-jinak dengan blog. Mula tu dengan Tumblr tapi tak aktif sangat di situ dan tak tahu pun itu blogging. Kemudian apabila membaca satu post dari rakan sekerja yang terlibat dalam usaha membantu mangsa Tsunami di Pulau Phi Phi pada Disember 2004 baru aku mula serius nak berblog. Mula jinak dengan blogspot. Mula menulis blog bahasa Inggeris iaitu Nasi Lemak Roti Canai Teh Tarik  

This is the first post  iaitu pada 4 April 2006.

Pada  5 Mei 2006 pula lahir blog tentang travel  mykembara. kerana aku banyak travel untuk menjalankan tugas.

Setelah beberapa lama Ummph untuk menulis blog mula menjadi dingin dan posting pun sekali sekala sahaja. Apa lagi bila dah tidak banyak travel maka bahan untuk menulis semakin kurang. Mati idea.

Tiba-tiba sewaktu merayau-rayau kat You Tube dan menonton beberapa You Tubers bervlog, maka timbul pula minat untuk menceburi vblogging pula.

Tak susah sebenarnya sebab cuma tukar medium dari menulis kepada ambil video. So, aku banyak buat pembacaan dalam internet tentang How to vlog dan juga menonton video-video di You Tube How to Start Vlogging.

Dah lama juga ada profile kat You Tube tetapi tidak upload video secara serius pun. Bila timbul keinginan untuk vlogging baru aku ujudkan satu Channel baru atok vlog dan inilah Fish Spa Sungai Luanti .

atokvlogMemang boleh gunakan camera handphone untuk merakam video tapi lebih selesa kalau ata kamera khususnya untuk tujuan vlog ni. Bila guna handphone dah jadi mcm olskol la sebab semua org yang nak merakam video akan guna handphone. Tak salah pun cuma nak satu kelainan je.

So, belilah satu camcorder murah je dari shopee.my. Tak tahulah berapa harga sebenar kerana konon-kononnya potong sampai 80% dari harga asal sampai 3k lebih. Camcorder branded pun tak sampai harga mcm tu kan? But tak kisahlah at least ada gadget untuk rakam video dan ambil foto sekali. Handphone jadikan sebagai backup saja. Nak tahu camcorder murah apa yang aku pakai rakam video untuk vlog kenalah pergi ke vlog aku hehehe. Subscribe lah, Then Like dan kalau nak share pun go ahead. Tengok sampai habis tau sb semua video vlog aku ada camera credit. So kat situ bolehlah nilai quality hasil rakaman yang aku tak banyak setting, just basic setting dan auto white balance.

LOGO AV 1

 

NAIK UBER KAT PENANG

Kalau kat KL nama uber dah menjadi sebutan sebab rasa dengki pemandu teksi dengan perkhidmatan baru yang lebih murah, selesa dan efisyen. Selama ini pun aku sangka di Malaysia ni  hanya di KL saja ada uber. Rupanya kat Penang pun ada dah perkhidmatan uber ni.

Kebetulan aku hadir satu seminar 3 jam di YMCA Pulau Pinang dan sewaktu hendak balik ke Jeti hujan turun dan sukar untuk aku ke perhentian bas untuk mendapatkan perkhidmatan rapidpenang. Lagi pun besar kemungkinan perhentian bas tidak ada tempat berteduh.

Ketika menanti di lobby aku berbual dengan salah seorang peserta seminar dan pada masa itulah dia bertanya mengapa tak panggil uber. Barulah aku teringat pasal perkhidmatan itu dan rupanya dah ada di Pulau Pinang. Dia sendiri adalah pemandu yang berdaftar dengan uber.

Lalu aku pun buka google playstore dan install apps untuk uber. Pengalaman pertama menggunakan perkhidmatan uber memang mudah.

Paparan akan menunjukkan peta lokasi dan kedudukan ikon beberapa kereta yang berhampiran yang memberikan perkhidmatan uber ni. Ikut sahaja arahan yang dipaparkan dan anda akan mendapat respons tentang kereta, pemandu, lokasinya serta berapa lama ia akan sampai ke tempat kita tunggu. Pengguna kli pertama pun akan akan merasa mudahnya untuk dapatkan perkhidmatan uber.

uberuber-1

  uber-2

Peta perjalanan yang juga sebahagian dari resit untuk penumpang, selepas menggunakan perkhidmatan uber akan dihantar ke email yang didaftarkan pada apps uber sewaktu mula install. Mudah kan untuk membuat claim perjalanan kelak. Malah ianya adalah lebih sah dengan unsur rasuah yang paling minima khususnya bagi kakitangan kerajaan yang menggunakan perkhidmatan awam semasa bertugas.

uber3

uber5uber4

Traveling Tips With Technology

How do you travel when you are out with an assignment of searching new items to post or update your blog? I think most of us will carry a handphone, a laptop and at least a digital camera. Then you have to carry along your cables to get connected to electric outlet when you are running out of juice. At least a small bag for all your electronic gadgets.

Nowadays technology is making things easier by combining accessories. Most handphones comes with digital cameras with video capturing functions. Then again mobile phones is not just about digits from 1 to 0 but also has typing capabilities. So it means you carry a small typewriter along.

From handphones many has start to engage tablets which also has the facilities of a handphone and with other add-ins. With all these many of us has the opportunity to carry a minimum gadget for us to cope with the task we are going to perform. A handphone or a tablet has all the basic needs- phone, camera, keypad, internet. Do you still have to carry your netbook? Well, thats individual preference.

I receive this traveling tips on the internet from traveldudes and I think it would bebefit most of us who like to not only travel, but to travel light. Read HERE.

Yes4G Di Lebuhraya

Baru-baru ini Proton telah bekerjasama dengan YTL pengendali Yes 4G untuk dilengkapkan pada kereta  di negara ini dan Proton telah dipilih dalam projek ini. Iniasitif ini dinamakan sebagai  4G  Internet Car. dengan inisiatif ini semua kereta Proton yang dikeluarkan akan menjadi satu standard untuk memilikki keupayaan internet berkelajuan 4G yang akan menjadi komunikasi di jalanraya lebih mudah dan pantas.  

Walaupun model Proton yang dilengkapi kemudahan internet 4G ini belum dipasarkan dan menjalar di jalanraya Malaysia, saya telah mencubanya semasa dalam perjalanan pulang ke Alor Setar dari Kuala Lumpur semasa pameran Proton the Power of 1 diadakan di Bukit Jalil baru-baru ini. saya sendiri sudah mengalami kemudahan itu. Sememangnya saya sudah menggunakan Yes 4G sini sejak ia dilancarkan pada tahun 2010 lalu. Walaupun pada mulanya saya mendapati ianya lebih mahal berbanding dengan broadband lain tetapi apabila Yes melancarkan plan postpaid maka saya rasa ianya agak kompetitif. Semasa pameran Proton the Power of 1 saya beli pakej Super 98 dengan penggunaan data 6GB pada kelajuan 10x lebih pantas dari 3G. 
Berbalik kepada field test, saya telah menggunakan Huddle yang boleh disambungkan kepada 5 peralatan WiFi dengan kereta Proton Persona. Sepanjang laluan dari Bukit Lanjan, saya telah pasang huddle dan isteri saya menggunakan laptop untuk disambungkan ke internet. Anak saya pula menggunakan Samsung 10.1 Tablet. Sepanjang perjalanan di lebuhraya PLUS signalnya sememangnya kuat mencapai 5 bar dan lampu hijau pada huddle. 
Saya kemudian keluar untuk ikut jalan lama melalui exit Tanjung Malim sehinggalah masuk semula ke lebuhraya di Gopeng. Tujuannya nak jimatkan duit tol. Sepanjang jalan lama pun masih dapat signal Yes 4G tetapi kali ini berubah antara hijau dan jingga. Beberapa tempat tidak ada signal langsung mungkin kerana terkeluar dari kawasan liputan. Secara keseluruhannya internet 4G sememang boleh di akses sepanjang jalan  hingga ke Alor Setar, walaupun jika ikut jalan lama atau Route 1. 
Peta liputan Yes 4G termasuk sepanjang Lebuhraya PLUS dan Lebuhraya Pantai Timur. 

Jadi tak perlu tunggu sampai kereta pertama dijual untuk menikmati internet 4G dalam kereta anda sepanjang kawasan liputan. Jika anda sudah menjadi pelanggan Yes4G pun sudah dapat menikmati kemudahan tersebut.