YOU TUBE LANCAR REELS

Perkembangan terbaru di You Tube ialah adanya Tab baru yang dinamakan Reels. Ia adalah sama dengan Stories di Facebook dan Instagram dan Whatsapp.

Buat masa ini, ianya masih dalam Beta dan boleh digunakan oleh Creator yang layak. Kelayakan untuk menggunakan Stories ialah 10k Subs. Apabila seseorang Creator mencapai jumlah subs tersebut, ia akan mengambil masa sehingga 4 minggu sebelum Tab Stories muncul dalam channel.

Stories akan membolehkan Creator membuat video pendek sehingga 30 saat sebelum menambah filter, musik, teks dan sebagainya termasuklah stiker “You tube-y”. Lihat contoh REELS.

Apabila seseorang Creator berkongsi Storynya yang belum anda tonton, akan muncul lingkaran berwarna pada foto profilenya. Tap gambar profil untuk menonton. Tap kiri atau kanan peranti untuk skip story. Tekan skrin berterusan untuk pause.

NAK JADI YOU TUBER?

Sekarang You Tube bukan sekadar sumber hiburan tetapi semakin menjadi sumber rujukan untuk membuat sesuatu. Kalau kita tanya macam mana nak buat sesuatu, kemunginan besar jawapan yang kita akan dapat ialah “Ko tengok kat You Tube” atau “Dalam You tube ada tu

Memang benar, apa yang anda ingin ketahui kebarangkalian besar jawapannya ada dalam You Tube. You Tube dah menjadi laman web video yang terbesar di dunia. Berdasarkan ranking Alexa, You Tube menduduki ranking kedua selepas Google dan mengambil alih kedudukan Facebook sebagai laman web paling popular di dunia. You Tube dah menjadi household word dalam kehidupan manusia.

Jika satu ketika dahulu seseorang boleh jadi Instafamous melalui aplikasi Istagram, sekaran ramai boleh jadi You Tuber dan jadi popular melalui laman perkongsian video ini. YouTube adalah merupakan sebuah laman perkongsian video yang berpusat di San Bruno, California. Ia dibangunkan oleh tiga orang bekar pekerja PayPal iaitu Chad HurleySteve Chen, and Jawed Karim pada bulan February 2005. Selepas itu Google membeli laman ini pada bulan November 2006 pada nilai US$1.65 billion. Kini YouTube beroperasi sebagai anak syarikat Google.

Hari ini nak jadi seorang You Tuber amat senang kerana majoriti pengguna internet yang ada akaun email Gmail. Apabila anda ada akaun Gmail sudah mudah untuk menjadi You tuber kerana automatik anda akan dapat akaun You Tube jika anda sudah Sign In ke Gmail dan klik pada laman You Tube. Itulah langkah pertama anda untuk menjadi seorang You Tuber.

Semua orang boleh jadi You Tuber sebab hampir semua org ada handphone yang ada fungsi merakam video. Bila anda rakam video di mana anda simpan video-video tersebut? Hanya dalam gallery di handphone? Mungkin anda akan pindahkan ke dalam komputer. Bila storan di handhandphone anda dah penuh, apa anda lakukan? Pastinya memadam mana-mana file yang dianggap tidak perlu. Bagaimana jika phone anda hilang? Segala isi dalam handphone juga akan turut hilang. Sayangkan, galeri anda yag penuh dengan memori indah, hilang terus.

Jadi cara yang paling selamat ialah dengan memuatnaik video-video anda ke internet dan ia akan kekal sehingga anda padam akaun anda di internet. Video yang anda rakam mungkin mengandungi ilmu, pengalaman dan teladan yang berguna untuk orang lain. Ilmu yang berguna akan menjadi jariah, walaupun anda sudah tidak ada lagi di alam dunia.

Jadi anda hendak jadi You Tuber kah?

MONETIZATION DI YOU TUBE

So aku memang dah lompat masuk ke You Tube sejak Januari 20 2018.  Memanglah niat nak buat duit pun, hehehehe. Duit sampinganlah.

Syarat ketat untuk buat duit denganYou Tube  melalui video menjadi ketat apaila timbul satu kontroversi melibatkan You tuber terkenal Amerika Logan Paul yang memaparkan sebuah video yang mengerikan yang dirakam dalam sebuah hutan di Aokigahara, Jepun. Hutan itu adalah lokasi orang Jepun membunuh diri. Video tersebut menunjukkan mayat secara close-up dengan muka sahaja yang dikelabukan.

Sejak 17 Januari 2018, You tube pun ketatkan syarat untuk Creator (baru) buat duit bertujuan nak tapis dari Creator yang benar-benar jujur untuk buat duit daripada creator yang manipulasi You Tube untuk buat duit. Creator yg dah buat duit akan dikenakan syarat yang sama mulai 20 Februari 2018.

“only those channels will earn ad money through the YouTube Partner Program (YPP) which have over 4,000 hours of watchtime in the past 12 months, and at least 1,000 subscribers. This is a considerably higher threshold than the previous one, which allowed monetization based only on the requirement that the channel has 10,000 lifetime views.” Neowin

Syarat baru ini memang melibatkan ramai Creator dan mana-mana Channel yang melepasi tahap ambang yang ditetapkan akan ditapis secara manual untuk memastikan tidak ada apa-apa bahan yang menyalahi undang-undang sebelum mereka dimasukan ke YPP (You Tube Partner Program).

Melalui peraturan ini juga google mengharapkan akan dapat salurkan duit dari Youtuber yang tidak baik disamping mengawal daripada pengisian dengan video-video yang ofensif.

Google menasihatkan You tuber baru  atau/lama (yang tidak melepasi tapap ambang kelayakan) mengambil peluang menggunakan  Creator AcademyHelp Center, dan Creator Site untuk membina peminat masing-masing.

Sebenarnya terdapat banyak cara lagi untuk buat duit dengan You Tube, bukan sekadar upload video dan mendapat komisyen dari iklan yang diletakkan dalam videonya. Ada Yout Tuber buat duit melalui Affiliate. Antara affiliate account yang boleh bantu jana pendapatan ni ialah di Amazon. Katakanlah korang beli sesuatu produk di Amazon camera contohnya untuk shoot video. Maka letakkanlah jenama kamera itu di Description video dan link dengan akaun korang di Amazon. Satu contohlah.

Lain-lain affiliate pun boleh juga, just letak link account.

Kalau rajin boleh buat preview video dgn kerjasama syarikat, produk atau pihak-pihak tertentu. Tapi ni bukan jenis preview free ,acam kita pergi makan di satu restoran, ambil video kemudian syok sendiri post kat Channel.  Yg mcm tu just boleh dapat viewer je dan/atau subscriber. Nak buat paid review, pergi runding dengan owner business, berapa dia nak bayar untuk video review yang akan anda buat. Tapi nak buat Channel kita kena mantaplah dulu, Kalau setakat 1 atau 2 k tu maybe owner gelak je. Sb tu channel aku belum nak buat review lagi, sebab masih ciput. Tonton Channel Atta Halilintar sekadar nak bagi idea buat review.

Cuba korang masuk tengok antaranya view Cassey Neistat. Dia dah ada 10 juta lebih Subs (pada masa aku tulis blog ini) Setiap hari Selasa biasanya dia buat Tech Tuesday di mana dia buat review produk-produk yang diberikan secara percuma kepada dia oleh syarikat-syarikat tertentu.

OKlah kalau dah sampai sini cuba tengok korang click You Tube Channel ni dan click SUBSCRIBE, TEKAN LOCENG, LIKE dan SHARE

 

 

SMULE , CRAZE BARU SEKARANG

smule blog

Tentu ramai dah menyedari bahawa semakin banyak muncul video clip karaoke di wall facebook sekarang. Video yang dimuatkan dalam You Tube itu berupakan nyanyian para peminat karaoke secara berduet dengan rakan facebook atau rakan pilihan dari senarai yang disediakan oleh smule.

Saya pun tak berapa mahir dengan kegilaan baru ini yang muncul selepas aplikasi dubmash yang pernah menghiasi media sosial. Saya hanya tertarik hendak meneroka smule ini selepas melihat satu video clip yang agak melucukan lalu membuat Google searh SMULE.

Aplikasi smule boleh dimuat turun dari Google play atau App store dengan percuma.

smule
Apps SMULE

Sebelum menggunakan aplikasi smule, peminat dikehendakki mendaftar akaun dahulu dan seperti aplikasi lain ia boleh didaftar dengan menggunakan akaun facebook yang sedia ada.

Smule seperti aplikasi media sosial lain juga mempunyai beberapa ciri persamaan seperti menghantar mesej kepada rakan, menghantar mesej private atau kepada kumpulan. Disamping itu ada juga ruang untuk chat.

Rasanya dengan adanya aplikasi baru ini semakin banyak bakat baru akan muncul. Jika dahulu hanya You Tube menjadi medan menampilkan bakat, tetapi kini muncul pula smule.

Selepas click apps di phone akan keluar page ini. Anda diberikan ua pilihan sama ada untuk ikut seorang menyanyi atau membuat recording sendiri. Join someone else for free, rasanya adalah muat naik rakaman yang akan diputar semula selepas anda buat request sementara create your recording ialah anda menyanyi, rakam dan muat naik rakaman tersebut.

Screenshot_2016-05-14-19-09-00

Sekiranya anda ingin mengikuti orang lain menyanyi page ini akan muncul. Anda boleh pilih siapa yang anda hendak join dan click JOIN itu.

Screenshot_2016-05-14-19-09-10

Sebaliknya jika hendak menyanyi secara LIVE ini bayarannya

Screenshot_2016-05-14-19-09-33

Setelah click join maka akan muncul pula page ini. Smule akan setup studio rakaman sebelum anda boleh mula menyanyi dengan penyanyi pilihan anda.

Screenshot_2016-05-14-19-23-52

Sarikata akan dipaparkan dengan menggunakan tiga warna. Teman nyanyian anda dalam tulisan kelabu, nyanyian anda biru dan oren untuk nyanyian bersama.

Selesai nyanyian, Smule akan ulang semula untuk anda dengar dan buat adjustment sebelum anda hendak save rakaman tersebut atau delete. Rakaman yang anda save akan dipaparkan dalam smule dan rakan nyanyian anda itu akan tahu siapa yang menyanyi bersama dengannya.

Saya tak naklah tulis panjang-panjang tentang smule ni sebab saya bukan pakar pun. Semasa menulis posting ni pun baru dua hari je saya meneroka aplikasi ini. Mungkin ada info lebih jelas di BLOG mereka. Lihat Yout tube ni bagaimana cara nak BERSMULE.

Sebagai penutup kita berhibur dulu dengan smule yang ni