JALAN-JALAN PASAR KARAT

Sebut saja pasar karat pastinya kita akan terus terbayang susunan barangan antik yang dipamerkan untuk dijual kepada peminat barang antik. Banyak pasar karat sudah muncul dan beroperasi di merata bandar di negara ini dan berbagai barangan antik yang menjadi “collectors item” yang ditawarkan untuk jualan mahupun barang lama yang boleh dijadikan sparepart untuk barangan harian yang sudah rosak.

Di Alor Setar, Pasar Karat yang popular ialah di Kampung Berjaya yang beroperasi pada hari Jumaat bersamaan dengan pasar basah. Ia beroperasi pada setiap pagi Jumaat.

Baru-baru ini pula saya berkesempatan meninjau pula satu lagi pasar karat di Kubang Pasu, Jitra yang dibuka di Taman Tunku Sarina, Bandar Darulaman. Ia beroperasi setiap pagi Sabtu.

Untuk ke pasar karat PSTTS amat mudah kerana ia terletak di laluan untuk masuk ke Taman Tunku Sarina. Dari lebuhraya PLUS pengunjung boleh keluar di Exit Bandar Darulaman dan hala ke Taman Tunku Sarina atau Tasik Darulaman. Pandu terus sehingga melepasi tasek dan bulatan di Lakehomes.

Saya rasa agak keciwa juga kerana tidak banyak barangan antik diperdagangkan berbanding Pasar Karat Kg Berjaya. Selain daripada beberapa orang peniaga barangan antik, majoriti peniaga menjual barangan biasa dan lebih nampak ala pasar malam. Mungkin kerana ianya masih baru, ramai peniaga barangan antik mungkin terpaksa mengatur semula jadual perniagaan mereka.

pasar-karat-tts-1 pasar-karat-tts-2 pasar-karat-tts-4 pasar-karat-tts-5

DARULAMAN PARK, JITRA

Bandar Baru Darulaman was transformed from a small town formerly known as Tanah Merah (there are many towns in Malaysia with the same name) located about 5 km fron Jitra town and about 18 km from Alor Setar City, the capital  city for Kedah, Malaysia.

The new township was developed by Bandar Darulaman Berhad, transforming once a rubber estate plantations to towns and housing estates.

Within the development area there is a natural lake that had been turned into a recreational park for local residents and also visited by communities from nearby towns. Its the Bandar Darulaman Park.

zaharibb-darulaman-park

The park is open daily and had became a hive of activities for all walks of life. Parents bring their kids for kiddy rides or play with gigantic soap bubbles while many enjoy the jog around the lake. There are also water activities where visitors can ride on the paddle boat or canoeing.

zaharibb-darulaman-park-6

zaharibb-darulaman-park-1

zaharibb-darulaman-park-5

Since its opening the park is not only a park for routine daily recreational activites but also had hosted many events ranging from local to national level expositions.

HOW TO GO

From Alor Setar, Bukit Kayu Hitam, Kangar, Jitra and Alor Setar can take the North South Highway and take the Bandar Darulaman exit. However from Jitra town its reachable through Federal Route 1.

 

 

PETAI

This note was taken from a whatsapp shared post that was and is making its rounds and I edit it so suit the posting. Its about the PETAI or Bitter bean or its Scientific name Parkia speciosa. The information was claimed as and advice from a UKM Medical Doctor.

Petai

Petai or Parkia speciosa  contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute workout.. No wonder petai is the number one fruit with the world’s leading athletes (?). But energy isn’t the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

So what can ptai do to our body?

Depression:

According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS (premenstrual syndrome):

Forget the pills – eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemia:

High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure:

This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit’s ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power :

200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Understand that bananas contain lot of potassium too so eat more banana… Just look at those monkeys, they are really active, alert, smart and cunning too!!

Constipation:

High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

PETAISAMBAL 1

Image downloaded from the Internet

Hangovers:

One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:

Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :

Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :

Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation..

Nerves:

Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight:

Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers:

Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control :

Many other cultures see petai as a “cooling” fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Holland , for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affecti ve Disorder (SAD):

Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking:

Petai can also help people trying to give up smoking.. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress:

Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body’s water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes:

According to research in “The New England Journal of Medicine” eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%”.

Warts:

Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart.. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

petai sambal

Image downloaded from the Internet

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals… It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, “A Petai a day keeps the doctor away”.

Disclaimer: Information and photos were downloaded from the internet.

Mengemis Pun Boleh Kaya

Baru-baru ini terbit satu berita bagaimana seorang lelaki pendatang asing memperolehi sampai RM11,000 sebulan hasil dari mengemis dengan menyamar sebagai seorang wanita.

Jumlah itu adalah sesuatu yang sukar diperolehi oleh majoriti pekerja biasa apa lagi mereka yang bekerja makan gaji.

Ia menunjukkan betapa pemurahnya rakyat Malaysia untuk bersedekah khususnya kepada peminta sedekah.

Post ini saya nak share satu imej yang viral kat Whatsapp tentang tiga orang rakyat India yang hidup mewah dengan memilikki harta yang banyak hasil daripada mengemis.

img-20161016-wa0041

Kekayaan seperti yang mereka bertiga itu memilikki sememangnya sukar bagi pekerja makan gaji untuk dicapai.

 

Water And Adventure Park @ Austin Heights

IMG-20160730-WA0017

Klang Valley boast to host many water based recreational theme parks for families and the most popular among them is Sunway Lagoon. However, Johor can also be proud too of having many fun-filled family parks for locals and tourist alike.

Many had known about Danga Bay, a place where Johoreans, tourists and visitors from Singapore  congregate for while away their leisure time with friends or family. Johor is also proud of hosting the only international theme park for families  in Asia under the Legoland flagship, besides another one, Hello Kitty theme park in Pulai Springs, Nusajaya.

Now Johor has added another theme park on her list,  the Austin Heights Water and Adventure Park .The park is located at the Mount Austin Township along Jalan Kota Tinggi in Johor Bahru District. It is approximately a 20 minutes drive from Johor Bharu city centre and is the regions latest and unique and holiday getaway.

staticmap

Austin Heights Water and Adventure Park, managed by Austin Leisure Sdn. Bhd. is Malaysia’s largest Fmily Edutainment Centre.

WHATS THERE?

Austin Heights Water and Adventure Park has 5 attractions parks depending on visitors taste of adventure and each park has its own thrill and adventure.

Visitors can fulfill their respective desire of adventure and thrills at either of these Water Park, Adventure Park, Jump Street, Skating rink and/or Drift. Entrance tickets are based on single park entry.

Mount Austin Water and Adventure Park

The water park provides a collage of breath-taking summery scenery and varieties of jaw-dropping water slides. There’s the “Hola Flora” for kids and also adults who missed their childhood fun and memories during their times.

Step into Splash world and let your imagination run wild and letting the kids rule their own game at the splash-tastic water playground.

When did you last scream out at the top of your vioce? Well, you can do it again at the Supersurf where you can scream all the way down the 6 high-speed racing lanes and boost your rate of blood circulation and your body muscles for exertion.

The Yellow Wall is a master of all thrill. Many people has Acrophobia and if you are one, don’t look down when you tube through this extra wide body slide. Hurtle high above, speed down by gliding left or right within seconds and splash out at the end.

You won’t get dizzy at the Rainbow Hood. It is one of the most stunning slides of summer that takes momentum rider slide down twist and turn in the dark while revel in rotary-rainbow effect by landing each rider in the Lazy River.

Austin Water Park

Below is a You Tube video clip at the water slides at Water Park Big Splash shared by Andy Lee

And if you just want to soak yourself to the wave visitors can swim here.

Austin WP (5)

Adventure Park

Adventure Park

This park is all about “monkey business”. NO!!! I do not mean you must become a monkey but activities on this park is all about climbing and hanging or you can be Tarzan for a while even if “Jane” is not around.

Adventure Park is for thrill seekers or fans of adventure who wants to explore more but staying dry. It features the longest indoor suspension adventure rope course in Malaysia. This park guarantees maximum thrills with its 7 course routes consisting of 51 types of obstacles/challenges designed for first-time players or thrill seekers.

While hanging metres above the ground the park provide the highest quality safety equipment ensuring highest quality of safety standards in compliance with the latest Euro Norm Standards : EN15567. No doubt because experts from France were employed to fix the obstacles.

There are Zip lines and uper Zip lines, Tunnel Crossing, Rope Trapeze, Jamor crossing, Pnotta bridge, Neewood crossing, Half criss crosssing, Half Tic Tac Toe,  Pirate Crssing, Small U and all are in mid air.

Sports & Leisure Park

Sports n Leisure Jump Street

Partnering with franchisor Jump Street, a leading large-scale trampoline park specialist, to ensure reliable safety standard, this gravity-defying indoor trampoline centre re define fitness and fun for adults and kids. It is custom built to maximise the varieties of attraction and catering for individuals with different levels of fitness.

Jump Street consist of different activities namely; Main Court, Dodge Ball Court, SlamDunk, High Performance Area, Foam Pit and Ait Bag. It also has a healthy snack bars and is available for events and ftness and fun classes.

Sports n Leisure Skating rink

Run away from the tropical heat and ice skate on synthetic ice in the comfort of Austin Heights Skating rink. This high standard synthetic ice from XTRANCE can achieve 95% similar to natural ice.

Sports n Leisure Drift

Drifting is no kids game but is suitable for kids and if you, an adult has Tachophobia, just try your hand on the drift cart at the Drift Park and feel the experiece of your vehicle skidding on the turns.

WHAT ELSE?

While visitors come as walk ins, Austin Water and Adventure Park also caters for School Group and Uotungs, Corporate Team building and Family Bonding activities.

Beside all these, Austin Heights Water & Adventure Park also has a fitness centre for those who want to keep fit and maybe has the intention of becoming an “Abang Sado

As common regulation to all parks’ policy where No Outside Food allowed, Austin Heights Water & Adventure Park also do not allow such. However to cater to hungry park goers, there’s a cafeteria next to the surf pool where visitors can buy their meals.

During our media visit to the park we were all provided with a sample of lunch that can be purchased.

Austin WP (15)

HOW TO GO

Visitors travelling on the North South Highway can take the exit to Terminal Pengangkutan Awam & Pasar Larkin.

Mount Austin Township Coordinate :   1°33’10″N   103°46’43″E

route to austin heights

ENTRY TICKETS

Entry tickets to the respective fun-filled park

Austin Heights Water Park Ticket

FACEBOOK : Austin Heights Water & Theme Park

 

Mencari Ilmu Tidak Ada Noktahnya

Jika difikirkan buat apa lah lagi aku buang masa hadir kelas-kelas yang berkait dengan Facebook sedangkan aku dah mula gunakan Facebook sejak tahun 2007 lagi, dua tahun selepas Mark Zuckerberg ujudkan aplikasi ini secara tak sengaja hasil dari putus cinta.

Ramai yang beranggapan mereka yang sudah berusia 6 series ni patut dok rumah dan jaga cucu atau pergi dok masjid dan bersedia untuk ke alam seterusnya. Lagi pun Facebook ni tidak baik, dipenuhi dengan fitnah memfitnah, caci mencaci, benci membenci, menimbulkan perasaan buruk sangka, lubuk maksiat, dan macam-macam lagi keburukan.

Itulah manusia, ramai yang hanya berfikiran negatif dan kalau kita membaca artikal-artikal di akhbar, majalah atau mendengarnya di radio atau menonton di TV, yang sering kita dengan ialah media sosial khususnya facebook ni ialah cerita berkaitan yang negatif sahaja. Media sosial sebenarnya membawa lebih banyak kebaikan berbanding keburukan. Bergantunglah pada niat dan cara penggunaannya untuk tujuan apa. Jika menggunakan untuk kebaikan, jadilah ia baik, jika guna kemarah kejahatan dan negatif jadilah ia tidak baik.

Pada 27 Jun 2016, aku berpeluang hadir ke satu majlis menimba ilmu bagiamana menggunakan Facebook untuk pemasaran perniagaan. Walaupun aku pun menjadi tenaga pengajar untuk kursus berkaitan media sosial dalam sukan termasuklah penggunaan Facebook, tetapi aku masih menganggap diriku tidak sempurna lagi dengan penggunaan Facebook.

BIDU

Bagi mereka yang tidak tinggal di luar Lembah Klang, peluang menimba ilmu seperti ini jarang-jarang diperolehi. Aku dapat merasakan kesan kekurangan peluang itu selepas berhijrah balik ke Kedah. Misalnya Denaihati Network sering menganjurkan kursus-kursus berkaitan media sosial tetapi peluang untuk hadir tipis kerana jarak dan masalah-masalah sampingan yang lain.  Jadi bila ada kesempatan seperti yang diberikan oleh KEDA itu, cepat-cepat aku merebut peluang. Tidak rugi menimba ilmu, jika tidak dapat digunakan untuk diri sendiri pun, boleh kongsi dengan sahabat handai dan masyarakat dan jika mereka menggunakan ilmu yang baik yang aku kongsikan itu, untuk tujuan yang baik, adalah ganjaran berterusan selepas mati kelak.

Banyak perkara baru yang dipelajar dalam kursus selama 6 jam itu yang dikendalikan oleh seorang pakar perniagaan online dan offline yang telah meraih beberapa anugerah kejayaan sehingga mendapat pengiktirafan KEDA dan  untuk berkongsi ilmu dan pengalamannya dengan pengusaha sedia ada dan pengusaha baru teknik-teknik pemasaran online menggunakan Facebook.

Seramai 40 orang peserta telah hadir dalam kursus yang diberikan secara percuma oleh pihak KEDA (Kedah Economic Development Authority)

KEDA kursus
Sebahagian dari peserta yang merupakan usahawan baru dan lama, tekun mendapatkan ilmu pemasaran menggunakan Facebook

Peserta telah diajar teknik-teknik dan bagaimana menggunakan tips and trick dalam Facebook untuk memasarkan produk perniagaan masing-masing. Peserta juga didedahkan dengan cara-cara dan langkah penggunaan poster, imej dan video dalam membantu memperkenalkan produk masing-masing di Facebook. secara percuma.

Salah satu lagi cara marketing  menggunakan Facebook ialah dengan peniaga menyediakan sedikit peruntukan untuk pemasaran menggunakan Fbads. Peserta yang hadir beruntung dapat mempelajari teknik FBads secara percuma kerana kursus-kursus seperti itu selalunya mengenakan yuran penyertaan hingga ratusan ringgit.

Selaku peserta saya mengucapkan terima kasih kepada KEDA atas usaha mereka menganjurkan kursus tersebut dan juga penceramah  En Mohd Fairose bin Mohd Yaakob atau lebih dikenali sebagam Tam Tam yang pernah menjadai usahawan burger online pada satu ketika dahulu. Beliau juga seorang pengusaha syarikat percetakan yang berjaya di kawasan Sungai Petani. Kedah dan kejayaan beliau memasarkan syarikat percetakan beliau secara online menggunakan marketing Tips & Trick di Facebook melayakkan beliau menjadi sifu kepada usahawan-usahawan baru (dan juga lama).

Kepada mereka yang bercita-cita untuk menjadi usahawan khususnya di negeri Kedah bolehlah menadaftar dalam Direktori Usahawan anjuran KEDA secara e-Daftar di USAHAWANKEDA

KEDA E Daftar

Dalam perniagaan, jika seseorang itu hendak berjaya kenalah ada mentor untuk membimbing. Tak kiralah siapa mentor anda, setiap dari mereka ada kelebihan dalam bidang masing-masing.

Sebagai langkah permulaan kepada bakal usahawan ataupun usahawan yang sedia ada jom lik page USAHAWAN KEDA di Facecook.

KEDA usahawnan

iklan utk motor
http://www.facebook.com/zbest.resource

SIARAN TV TERESTERIAL DIGITAL

Sejak siaran televisyen disiarkan di negara kita, hingga hari ini pengguna masih lagi menonton siaran berbentuk analog.

MYTV (1)

Apa itu analog? Ia adalah satu cara bagaimana isyarat dihantar menggunakan gelombang magnetik dari pemancar kepada pengguna. RUJUK  Kebanyakan gajet elktronik di rumah kita menggunakan gelombang analog untuk berhubung. Antaranya termasuklah alat kawalan jauh, radio analog, telefon dsb.

Bagi pengguna televisyen tanpa ASTRO sekarang kita sedang menikmati siaran dalam bentuk analog secara Free To Air merupakan siaran TV Teresterial.

analog_digital

Perbezaan gelombang Analog dan Digital

Apabila zaman berubah dengan meningkatan teknologi, maka terhasillah pula gelombang analog yang pada satu hari kelak mungkin menjadikan penggunaan gelombang analog sebagai obsolete.

Apa itu gelombang digital? Ia merupakan hasil teknologi yang dapat mengubah signal menjadi kombinasi urutan bilangan 0 dan 1 (juga dengan biner), sehingga tidak mudah terpengaruh oleh derau, proses informasinya pun mudah, cepat dan akurat, tetapi transmisi dengan signal digital hanya mencapai jarak jangkau pengiriman data yang relatif dekat. Biasanya signal ini juga dikenal dengan signal diskrit. RUJUK.

Kelebihan gelombang digital ialah:

  • Ia mampu mengirim isyarat dengan kecepatan cahaya dan isyarat dhiantar dengan kelajuan yang tinggi.
  • Penggunaan yang berulang-ulang terhadap informasi tidak mempengaruhi kualiti dan kuantiti informasi yang hendak disampaikan.
  • Informasi yang dihantar mudah diproses ke dalam bentuk lain untuk tujuan penyimpanan atau mengolah kemudian.
  • Mampu memproses informasi dalam jumlah yang sangat besar dan dapat dikirimkan secara interaktif.

Contoh penggunaan digital kini ialah komputer, video, kamera, pencetak, peralatan menyukat dan sebagainya.

Dalam bidang penyiaran ramai diantara kita  sudah mengalami pengunaan digital dalam hidup dan siaran ASTRO itu adalah dipancarkan secara digital. Sebab itu kadang-kadang apabila berlaku gangguan pada siaran TV kita akan nampak kesan seolah-oleh kotak-kotak kecil pada skrin TV yang merupakan pixel. MEASAT juga telah menggunakan gelombang digital dalam menyiarkan siaran radio mereka.

Pada tahun 2015 satu pengumuman telah dibuat bahawa kerajaan akan mula menukar siaran TV daripada analog kepada digital dan pada tahun 2018, siaran TV analog akan ditamatkan terus. Kita juga telah mendengar pengumuman bahawa mulaj Jun 2016, siaran yang disebut sebagai MyTV akan mula menyiarkan saluran TV terestrial iaitu RTM1 &2, Siaran TV dari Media Prima dan juga Berita BERNAMA dalam bentuk digital.

Rajah di bawah menunjukkan bagaimana TV Digital berfungsi

how digital tv works

Siaran TV terestrial secara digital ini akan dikendalikan oleh MYTV Broadcasting Sdn. Bhd. yang telah diberikan lesen untuk menyediakan infrastruktur dan fasiliti jaringan bagi menyiarkan perkhidmatan Digital Terrestrial TV (DTT)

Bagaimana siaran Digital berbeza dari siaran Analog. tonton video di bawah

Tonton video di bawah

Sebagai persediaan untuk menerima siaran secara digital, pengguna hendaklah menggunakan peralatan yang dinamakn sebagai decoder. Decoder ini akan menukar isyarat yang diterima dari pemancar sebelum menghantar isyarat tersebut ke peti televisyen anda. Tak perlu tukar peti televisyen sedia ada walaupun ianya bukan TV flatscreen. Tonton klip video di bawah cara untuk sambungkan decoder ke peti TV lama anda.

Sebenarnya ramai diantara kita sudah pun menikmati siaran digital walaupun tidak melanggan ASTRO. Ramai sudah membeli set decoder untuk mendapatkan siaran satelit seperti Skybox, Android box Mbox dan sebagainya. Beza siaran MyTV dan decoder untuk dapatkan siaran satelit ialahnya ia tidak memerlukan sambungan internet untuk mendapat siaran dan ianya pula adalah percuma. Pengguna hanya perlu membeli set top box atau decoder itu sahaja tanpa membuat apa-apa bayaran bulanan.

Walaupun siaran MyTV masih dalam fasa percubaan, tetapi pengguna sudah boleh membeli decoder MyTV sama ada secara online mahupun di kedai-kedai eletronik. Pastikan anda hendak membeli set yang betul kerana jika anda membeli set untuk MyTV dan bukan untuk TV satelit.

Decoder untuk MyTV hanya menggunakan antenna tulang ikan yang sedia ada di rumah atau antenna mudahalih di dalam rumah. Ia tidak memerlukan piring seperti piring ASTRO itu.

Rajah di bawah bagaimana menyambung alat decoder ke antenna dan ke TV. KREDIT  Baca juga cara-cara memilih antenna yang sesuai dan cara meletakkan antenna DI SINI.

1

Di bawah ialah set decoder yang digunakan dalam ujian siaran

mytv test unit

Di bawah satu contoh decoder yang terdapat di pasaran

Decoder untuk menerima MyTV

Peta di bawah menunjukkan stesen-stesen pemancar yang digunakan sewkatu Fasa ujian siaran MyTV.

Stesen Pemancar MYTV

Pengguna ada masa sehingga tahun 2018 untuk mendapatkan set decoder digital sebelum siaran secara analog ditamatkan sepemuhnya. Sekiranya tidak TV anda tidak akan mendapat siarang dan hanya warna hitam sahaja akan dipaparkan. Tapi mungkin pada masa itu TV pun sudah ada built in decoder kot untuk menerima siaran digital. Dalam kemajuan teknologi ini semua boleh.

Dengan digital TV gambar yang dipaparkan pada layar TV akan menjadi lebih jelas dan tajam dan mana-mana kawasan yang tidak berupaya menerima siaran analog sebelum ini mungkin akan dapat menerimanya.