DAH 3D PULA DAH

Mencari ilmu tidak pernah tamat. Ini kerana ilmu yang Allah turunkan tiada hadnya dan terpulanglah kepada makhluknya untuk mengejar ilmu itu atau tida, Peluang mendapat ilmu baru tersebar dalam group Whatsapp, dan malam itu juga aku menyatakan keinginan untuk mengikutinya. Ilmu barulah katakan dan berkaitan dengan IT pula tu, satu-satu bidang yang memang aku minat…

CIT CAT KRIPTO

Image credit BLOOMBERG Semakin banyak orang memperkatakan tentang Bitcoin sekarang.  Dulu masa mula-mula ia dikeluarkan pada tahun 2009 rasanya ramai yang akan memandang serong sebagai satu lagi bentuk scam yang akan menjerat ramai orang khususnya di internet. Bitcoin yang dikeluarkan pada Januari 2009 dan sehingga Mac 2010, tidak ada apa-apa nilai dalamnya kerana tidak ada…

ULANGKAJI SOLAT SUNAT AIDIL FITRI

Selesainya menjalani ibadah puasa Ramadhan sama ada 29 hari atau 30 hari maka masuklah bulan Syawal iaitu bulan di mana umat Islam di seluruh pelusuk alam meraikan kemenangan mengekang nafsu seperti yang di perintah oleh Allah SWT. Kemenangan itu diraikan bermula dengan terbenamnya matahari pada hari terakhir bulan Ramadhan setelah nampak anak bulan Syawal atau…

KOS MENGHANTAR MOTORSIKAL DARI KEDAH KE KL

Kali ini aku nak share jugalah sikit pengalaman menghantar motorsikal anak aku dari Jitra ke Kuala Lumpur. Sebelum ini pun aku ada buat rujukan kat internet bagaimana caranya nak hantar motorsikal menggunakan perkhidmatan courier, PosLaju atau KTM, nak survey mana yang lebih murah. Kena buat persediaan jugalah sebelum membuat urusan penghantaran. Di samping itu juga buat…

DIRGAHAYU TUANKU SERI PADUKA YANG DI PERTUAN AGONG KE 15

24 April 2017 bersamaan 27 Rejab 1438 adalah merupakan Hari Pertabalan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Yang Di Pertuan Agong ke 15. Tarikh yang sama juga adalah merupakan ulang tahun Isra dan Mikraj yang disambut oleh umat Islam seluruh dunia.  Lihat Biodata Baginda DI SINI. KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA…

DIY Meningkatkan Signal Telefon Bimbit

Dalam post ini saya kongsikan tips untuk menguatkan signal telefon bimbit. Eh, bukan saya yang buat tapi saya jumpa kat You Tube. Bolehlah kalau nak cuba. Di bawah pula tips untuk menukarkan signal 3G ke 4G pada peranti Android. Pertuakran hanya sementara kerana ia akan kembali ke 3G jika anda reset phone. Satu lagi kekurangannya…

TUANKU SULTAN KEDAH MASIH SIHAT

Bermula dari surat inilah ada pembaca yang pandai-pandai menambah dan sebarkan yang Tuanku Sultan Kedah sedang gering. Sememangnya setiap rakyat negeri Kedah akan rasa sedih dan dukacita jika DYMM Sultan mereka tidak sihat. Salinan surat dan tulisan tambahan salah tafsir oleh individu yang menjadi viral di media sosial tersebar luas sehingga menyebabkan Ketua Setiausaha Sulit…

CENDOL

Kali ini nak cerita pasal cendol. Cendol adalah merupakan sejenis minuman manis yang menyegarkan kerana ia diminum atau makan dalam keadaan sejuk. Tak pasti pula adakah cendol panas? Jika Cendol Bakar tentu boleh didapati jika penjualnya bernama Bakar. Asalnya cendol hanyalah mengandungi cendol, kacang merah, jagung dan ais yang diparut. Ia dimaniskan biasanya dengan air…

KREATIF ATAU JALAN MUDAH?

Gambar ini hanya hiasan Tak tahulah sama ada kreatif atau ambil jalan mudah dan jimat. Macam Nasi Lemak Pondan tu, namanya pun satu kreativiti yang menarik perhatian orang ramai walaupun ada yang mengutuk. Namun dia telah cipta satu identiti sehingga ada juga yang ujudkan Nasi Lemak Gay yang sebenarnya dia bukan Gay tetapi akronim namanya….

Fuh!! fuh!! fuh!!

Bukan apa nak buang habuk. #YouCanDuit nak galakkan masyarakat negara ini mencari pendapatan tambahan diera IT dan ICT. #YouCanDuit bukan sekadar nak galak rakyat, khususnya orang Melayu, cari DUIT tetapi faksafah di sebaliknya (pada pandangan saya) ialah “Killing Two Birds With One Stone” Ceh!!!! kena minta izin kan? Mengapa saya kata begitu? Pertama membuka peluang…

CARA MUDAH KUPAS DURIAN

Kali ini posting pendek saja. Ni cara mudah nak kupas durian. Cara ini saya nampak semasa melawat Pesta Durian di Georgetown tidak berapa lama dulu. Cara yang ditunjukkan memang cukup mudah dan tidak perlu sampai luka-luka jari tercucuk duri atau terketar dagu sebelum kulitnya terbuka. (Lihat Gambar) Peniaga durian tersebut telah membuat torehan seperti itu…