Water And Adventure Park @ Austin Heights

IMG-20160730-WA0017

Klang Valley boast to host many water based recreational theme parks for families and the most popular among them is Sunway Lagoon. However, Johor can also be proud too of having many fun-filled family parks for locals and tourist alike.

Many had known about Danga Bay, a place where Johoreans, tourists and visitors from Singapore  congregate for while away their leisure time with friends or family. Johor is also proud of hosting the only international theme park for families  in Asia under the Legoland flagship, besides another one, Hello Kitty theme park in Pulai Springs, Nusajaya.

Now Johor has added another theme park on her list,  the Austin Heights Water and Adventure Park .The park is located at the Mount Austin Township along Jalan Kota Tinggi in Johor Bahru District. It is approximately a 20 minutes drive from Johor Bharu city centre and is the regions latest and unique and holiday getaway.

staticmap

Austin Heights Water and Adventure Park, managed by Austin Leisure Sdn. Bhd. is Malaysia’s largest Fmily Edutainment Centre.

WHATS THERE?

Austin Heights Water and Adventure Park has 5 attractions parks depending on visitors taste of adventure and each park has its own thrill and adventure.

Visitors can fulfill their respective desire of adventure and thrills at either of these Water Park, Adventure Park, Jump Street, Skating rink and/or Drift. Entrance tickets are based on single park entry.

Mount Austin Water and Adventure Park

The water park provides a collage of breath-taking summery scenery and varieties of jaw-dropping water slides. There’s the “Hola Flora” for kids and also adults who missed their childhood fun and memories during their times.

Step into Splash world and let your imagination run wild and letting the kids rule their own game at the splash-tastic water playground.

When did you last scream out at the top of your vioce? Well, you can do it again at the Supersurf where you can scream all the way down the 6 high-speed racing lanes and boost your rate of blood circulation and your body muscles for exertion.

The Yellow Wall is a master of all thrill. Many people has Acrophobia and if you are one, don’t look down when you tube through this extra wide body slide. Hurtle high above, speed down by gliding left or right within seconds and splash out at the end.

You won’t get dizzy at the Rainbow Hood. It is one of the most stunning slides of summer that takes momentum rider slide down twist and turn in the dark while revel in rotary-rainbow effect by landing each rider in the Lazy River.

Austin Water Park

Below is a You Tube video clip at the water slides at Water Park Big Splash shared by Andy Lee

And if you just want to soak yourself to the wave visitors can swim here.

Austin WP (5)

Adventure Park

Adventure Park

This park is all about “monkey business”. NO!!! I do not mean you must become a monkey but activities on this park is all about climbing and hanging or you can be Tarzan for a while even if “Jane” is not around.

Adventure Park is for thrill seekers or fans of adventure who wants to explore more but staying dry. It features the longest indoor suspension adventure rope course in Malaysia. This park guarantees maximum thrills with its 7 course routes consisting of 51 types of obstacles/challenges designed for first-time players or thrill seekers.

While hanging metres above the ground the park provide the highest quality safety equipment ensuring highest quality of safety standards in compliance with the latest Euro Norm Standards : EN15567. No doubt because experts from France were employed to fix the obstacles.

There are Zip lines and uper Zip lines, Tunnel Crossing, Rope Trapeze, Jamor crossing, Pnotta bridge, Neewood crossing, Half criss crosssing, Half Tic Tac Toe,  Pirate Crssing, Small U and all are in mid air.

Sports & Leisure Park

Sports n Leisure Jump Street

Partnering with franchisor Jump Street, a leading large-scale trampoline park specialist, to ensure reliable safety standard, this gravity-defying indoor trampoline centre re define fitness and fun for adults and kids. It is custom built to maximise the varieties of attraction and catering for individuals with different levels of fitness.

Jump Street consist of different activities namely; Main Court, Dodge Ball Court, SlamDunk, High Performance Area, Foam Pit and Ait Bag. It also has a healthy snack bars and is available for events and ftness and fun classes.

Sports n Leisure Skating rink

Run away from the tropical heat and ice skate on synthetic ice in the comfort of Austin Heights Skating rink. This high standard synthetic ice from XTRANCE can achieve 95% similar to natural ice.

Sports n Leisure Drift

Drifting is no kids game but is suitable for kids and if you, an adult has Tachophobia, just try your hand on the drift cart at the Drift Park and feel the experiece of your vehicle skidding on the turns.

WHAT ELSE?

While visitors come as walk ins, Austin Water and Adventure Park also caters for School Group and Uotungs, Corporate Team building and Family Bonding activities.

Beside all these, Austin Heights Water & Adventure Park also has a fitness centre for those who want to keep fit and maybe has the intention of becoming an “Abang Sado

As common regulation to all parks’ policy where No Outside Food allowed, Austin Heights Water & Adventure Park also do not allow such. However to cater to hungry park goers, there’s a cafeteria next to the surf pool where visitors can buy their meals.

During our media visit to the park we were all provided with a sample of lunch that can be purchased.

Austin WP (15)

HOW TO GO

Visitors travelling on the North South Highway can take the exit to Terminal Pengangkutan Awam & Pasar Larkin.

Mount Austin Township Coordinate :   1°33’10″N   103°46’43″E

route to austin heights

ENTRY TICKETS

Entry tickets to the respective fun-filled park

Austin Heights Water Park Ticket

FACEBOOK : Austin Heights Water & Theme Park

 

Mencari Ilmu Tidak Ada Noktahnya

Jika difikirkan buat apa lah lagi aku buang masa hadir kelas-kelas yang berkait dengan Facebook sedangkan aku dah mula gunakan Facebook sejak tahun 2007 lagi, dua tahun selepas Mark Zuckerberg ujudkan aplikasi ini secara tak sengaja hasil dari putus cinta.

Ramai yang beranggapan mereka yang sudah berusia 6 series ni patut dok rumah dan jaga cucu atau pergi dok masjid dan bersedia untuk ke alam seterusnya. Lagi pun Facebook ni tidak baik, dipenuhi dengan fitnah memfitnah, caci mencaci, benci membenci, menimbulkan perasaan buruk sangka, lubuk maksiat, dan macam-macam lagi keburukan.

Itulah manusia, ramai yang hanya berfikiran negatif dan kalau kita membaca artikal-artikal di akhbar, majalah atau mendengarnya di radio atau menonton di TV, yang sering kita dengan ialah media sosial khususnya facebook ni ialah cerita berkaitan yang negatif sahaja. Media sosial sebenarnya membawa lebih banyak kebaikan berbanding keburukan. Bergantunglah pada niat dan cara penggunaannya untuk tujuan apa. Jika menggunakan untuk kebaikan, jadilah ia baik, jika guna kemarah kejahatan dan negatif jadilah ia tidak baik.

Pada 27 Jun 2016, aku berpeluang hadir ke satu majlis menimba ilmu bagiamana menggunakan Facebook untuk pemasaran perniagaan. Walaupun aku pun menjadi tenaga pengajar untuk kursus berkaitan media sosial dalam sukan termasuklah penggunaan Facebook, tetapi aku masih menganggap diriku tidak sempurna lagi dengan penggunaan Facebook.

BIDU

Bagi mereka yang tidak tinggal di luar Lembah Klang, peluang menimba ilmu seperti ini jarang-jarang diperolehi. Aku dapat merasakan kesan kekurangan peluang itu selepas berhijrah balik ke Kedah. Misalnya Denaihati Network sering menganjurkan kursus-kursus berkaitan media sosial tetapi peluang untuk hadir tipis kerana jarak dan masalah-masalah sampingan yang lain.  Jadi bila ada kesempatan seperti yang diberikan oleh KEDA itu, cepat-cepat aku merebut peluang. Tidak rugi menimba ilmu, jika tidak dapat digunakan untuk diri sendiri pun, boleh kongsi dengan sahabat handai dan masyarakat dan jika mereka menggunakan ilmu yang baik yang aku kongsikan itu, untuk tujuan yang baik, adalah ganjaran berterusan selepas mati kelak.

Banyak perkara baru yang dipelajar dalam kursus selama 6 jam itu yang dikendalikan oleh seorang pakar perniagaan online dan offline yang telah meraih beberapa anugerah kejayaan sehingga mendapat pengiktirafan KEDA dan  untuk berkongsi ilmu dan pengalamannya dengan pengusaha sedia ada dan pengusaha baru teknik-teknik pemasaran online menggunakan Facebook.

Seramai 40 orang peserta telah hadir dalam kursus yang diberikan secara percuma oleh pihak KEDA (Kedah Economic Development Authority)

KEDA kursus
Sebahagian dari peserta yang merupakan usahawan baru dan lama, tekun mendapatkan ilmu pemasaran menggunakan Facebook

Peserta telah diajar teknik-teknik dan bagaimana menggunakan tips and trick dalam Facebook untuk memasarkan produk perniagaan masing-masing. Peserta juga didedahkan dengan cara-cara dan langkah penggunaan poster, imej dan video dalam membantu memperkenalkan produk masing-masing di Facebook. secara percuma.

Salah satu lagi cara marketing  menggunakan Facebook ialah dengan peniaga menyediakan sedikit peruntukan untuk pemasaran menggunakan Fbads. Peserta yang hadir beruntung dapat mempelajari teknik FBads secara percuma kerana kursus-kursus seperti itu selalunya mengenakan yuran penyertaan hingga ratusan ringgit.

Selaku peserta saya mengucapkan terima kasih kepada KEDA atas usaha mereka menganjurkan kursus tersebut dan juga penceramah  En Mohd Fairose bin Mohd Yaakob atau lebih dikenali sebagam Tam Tam yang pernah menjadai usahawan burger online pada satu ketika dahulu. Beliau juga seorang pengusaha syarikat percetakan yang berjaya di kawasan Sungai Petani. Kedah dan kejayaan beliau memasarkan syarikat percetakan beliau secara online menggunakan marketing Tips & Trick di Facebook melayakkan beliau menjadi sifu kepada usahawan-usahawan baru (dan juga lama).

Kepada mereka yang bercita-cita untuk menjadi usahawan khususnya di negeri Kedah bolehlah menadaftar dalam Direktori Usahawan anjuran KEDA secara e-Daftar di USAHAWANKEDA

KEDA E Daftar

Dalam perniagaan, jika seseorang itu hendak berjaya kenalah ada mentor untuk membimbing. Tak kiralah siapa mentor anda, setiap dari mereka ada kelebihan dalam bidang masing-masing.

Sebagai langkah permulaan kepada bakal usahawan ataupun usahawan yang sedia ada jom lik page USAHAWAN KEDA di Facecook.

KEDA usahawnan

iklan utk motor
http://www.facebook.com/zbest.resource

SIARAN TV TERESTERIAL DIGITAL

Sejak siaran televisyen disiarkan di negara kita, hingga hari ini pengguna masih lagi menonton siaran berbentuk analog.

MYTV (1)

Apa itu analog? Ia adalah satu cara bagaimana isyarat dihantar menggunakan gelombang magnetik dari pemancar kepada pengguna. RUJUK  Kebanyakan gajet elktronik di rumah kita menggunakan gelombang analog untuk berhubung. Antaranya termasuklah alat kawalan jauh, radio analog, telefon dsb.

Bagi pengguna televisyen tanpa ASTRO sekarang kita sedang menikmati siaran dalam bentuk analog secara Free To Air merupakan siaran TV Teresterial.

analog_digital

Perbezaan gelombang Analog dan Digital

Apabila zaman berubah dengan meningkatan teknologi, maka terhasillah pula gelombang analog yang pada satu hari kelak mungkin menjadikan penggunaan gelombang analog sebagai obsolete.

Apa itu gelombang digital? Ia merupakan hasil teknologi yang dapat mengubah signal menjadi kombinasi urutan bilangan 0 dan 1 (juga dengan biner), sehingga tidak mudah terpengaruh oleh derau, proses informasinya pun mudah, cepat dan akurat, tetapi transmisi dengan signal digital hanya mencapai jarak jangkau pengiriman data yang relatif dekat. Biasanya signal ini juga dikenal dengan signal diskrit. RUJUK.

Kelebihan gelombang digital ialah:

  • Ia mampu mengirim isyarat dengan kecepatan cahaya dan isyarat dhiantar dengan kelajuan yang tinggi.
  • Penggunaan yang berulang-ulang terhadap informasi tidak mempengaruhi kualiti dan kuantiti informasi yang hendak disampaikan.
  • Informasi yang dihantar mudah diproses ke dalam bentuk lain untuk tujuan penyimpanan atau mengolah kemudian.
  • Mampu memproses informasi dalam jumlah yang sangat besar dan dapat dikirimkan secara interaktif.

Contoh penggunaan digital kini ialah komputer, video, kamera, pencetak, peralatan menyukat dan sebagainya.

Dalam bidang penyiaran ramai diantara kita  sudah mengalami pengunaan digital dalam hidup dan siaran ASTRO itu adalah dipancarkan secara digital. Sebab itu kadang-kadang apabila berlaku gangguan pada siaran TV kita akan nampak kesan seolah-oleh kotak-kotak kecil pada skrin TV yang merupakan pixel. MEASAT juga telah menggunakan gelombang digital dalam menyiarkan siaran radio mereka.

Pada tahun 2015 satu pengumuman telah dibuat bahawa kerajaan akan mula menukar siaran TV daripada analog kepada digital dan pada tahun 2018, siaran TV analog akan ditamatkan terus. Kita juga telah mendengar pengumuman bahawa mulaj Jun 2016, siaran yang disebut sebagai MyTV akan mula menyiarkan saluran TV terestrial iaitu RTM1 &2, Siaran TV dari Media Prima dan juga Berita BERNAMA dalam bentuk digital.

Rajah di bawah menunjukkan bagaimana TV Digital berfungsi

how digital tv works

Siaran TV terestrial secara digital ini akan dikendalikan oleh MYTV Broadcasting Sdn. Bhd. yang telah diberikan lesen untuk menyediakan infrastruktur dan fasiliti jaringan bagi menyiarkan perkhidmatan Digital Terrestrial TV (DTT)

Bagaimana siaran Digital berbeza dari siaran Analog. tonton video di bawah

Tonton video di bawah

Sebagai persediaan untuk menerima siaran secara digital, pengguna hendaklah menggunakan peralatan yang dinamakn sebagai decoder. Decoder ini akan menukar isyarat yang diterima dari pemancar sebelum menghantar isyarat tersebut ke peti televisyen anda. Tak perlu tukar peti televisyen sedia ada walaupun ianya bukan TV flatscreen. Tonton klip video di bawah cara untuk sambungkan decoder ke peti TV lama anda.

Sebenarnya ramai diantara kita sudah pun menikmati siaran digital walaupun tidak melanggan ASTRO. Ramai sudah membeli set decoder untuk mendapatkan siaran satelit seperti Skybox, Android box Mbox dan sebagainya. Beza siaran MyTV dan decoder untuk dapatkan siaran satelit ialahnya ia tidak memerlukan sambungan internet untuk mendapat siaran dan ianya pula adalah percuma. Pengguna hanya perlu membeli set top box atau decoder itu sahaja tanpa membuat apa-apa bayaran bulanan.

Walaupun siaran MyTV masih dalam fasa percubaan, tetapi pengguna sudah boleh membeli decoder MyTV sama ada secara online mahupun di kedai-kedai eletronik. Pastikan anda hendak membeli set yang betul kerana jika anda membeli set untuk MyTV dan bukan untuk TV satelit.

Decoder untuk MyTV hanya menggunakan antenna tulang ikan yang sedia ada di rumah atau antenna mudahalih di dalam rumah. Ia tidak memerlukan piring seperti piring ASTRO itu.

Rajah di bawah bagaimana menyambung alat decoder ke antenna dan ke TV. KREDIT  Baca juga cara-cara memilih antenna yang sesuai dan cara meletakkan antenna DI SINI.

1

Di bawah ialah set decoder yang digunakan dalam ujian siaran

mytv test unit

Di bawah satu contoh decoder yang terdapat di pasaran

Decoder untuk menerima MyTV

Peta di bawah menunjukkan stesen-stesen pemancar yang digunakan sewkatu Fasa ujian siaran MyTV.

Stesen Pemancar MYTV

Pengguna ada masa sehingga tahun 2018 untuk mendapatkan set decoder digital sebelum siaran secara analog ditamatkan sepemuhnya. Sekiranya tidak TV anda tidak akan mendapat siarang dan hanya warna hitam sahaja akan dipaparkan. Tapi mungkin pada masa itu TV pun sudah ada built in decoder kot untuk menerima siaran digital. Dalam kemajuan teknologi ini semua boleh.

Dengan digital TV gambar yang dipaparkan pada layar TV akan menjadi lebih jelas dan tajam dan mana-mana kawasan yang tidak berupaya menerima siaran analog sebelum ini mungkin akan dapat menerimanya.

+442036087999

Pernahkah menerima panggilan dari nombor seperti ini? Saya dah beberapa kali menerimanya tetapi mengabaikan sahaja panggilan tersebut. Malah saya juga ada menerima panggilan dari nombor +442038680657 sejak 19 Mei 2016 .

Hari ini tergerak di hati untuk menyemak nombor tersebut di internet dan menjumpai kisah di sebaliknya.

Dah ramai orang menerima panggilan dari nombor tersebut dan ramai yang komen mengatakan mereka mengesyakki nombor penerima panggilan itu diambil dari Linked In.

Saya tak nak tulis panjang tetapi nak share screen capture dari mereka yang pernah menerima panggilan dari nombor berkenaan.

scam number

BERHATI-HATILAH jika menerima panggilan dari luar negara atau missed call dari nombor yang tidak dikenali kerana anda mungkin akan tertipu ipel sindiket-sindiket luar negara, malah mungkin juga dalam negara sendiri.

Jika menerima missed call ada ruang untuk menyemak nombor itu dari mana. BERHATI-HATILAH DENGAN PENIPUAN ONLINE

 

FIESTA BERENDOI BALING

Pada tahun 2014 saya telah berkesempatan untuk bersama rombongan FAM Trip Tourism Malaysia ke Negeri Sembilan dan menyaksi satu adat yang berkaitan dengan keagamaan dalam Masyarakat Melayu iaitu mencukur jambul bagi bayi yang baru dilahirkan.

Tahun 2016 saya dapat menyaksikan pula Berendoi adalah merupakan antara budaya Melayu yang semakin ditinggalkan oleh masyarakat atas beberapa sebab.

Berendoi berasal dari perkataan “endoi” yang merupakan buaian yang digunakan untuk menidurkan bayi atau kanak-kanak.

Menurut Wikipedia, berendoi diktakan berasal dari negeri Perlis di sekitar tahun 1930an dan ianya berkembang sehingga ke Kedah memandangkan kedua-dua negeri itu berjiranan. 

Peralatan untuk endoi ialah buaian yang digantung di tengah-tengah rumah, satu jag air dan juga sirih pinang yang diletakkan di dalam tepak sireh. Upacara berendoi ini boleh diadakan pada siang atau malam hari.

Satu kumpulan endoi biasanya berjumlah empat atau lebih. Upacara berendoi akan dimulakan dengan bacaan Maulud dan lagu yang didendangkan ialah Selawat Nabi sebelum diikuti dengan lagu-lagu lain. Isi lagu-lagu berendoi berupa puji-pujian kepada nabi dan juga nasihat kepada kanak-kanak dan juga ibu bapa. Jumlah lagu yang didendangkan pada setiap kali persembahan bergantung pada kehendak tuan rumah.

Untuk pakaian persembahan, selalunya kaum lelaki memakai baju Melayu, bersongkok putih atau berserban dan berkain. Jika kumpulan berendoi itu terdiri daripada kaum wanita sahaja, maka pakaiannya adalah seperti mana yang lazim dipakai oleh wanita hari ini, iaitu berbaju kurung dan bertudung. Berendoi berfungsi alat hiburan dan pengajaran serta nasihat supaya anak mendengar nasihat ibu bapa. Nasihat bercorak agama disampaikan melalui lagu-lagu Nabi Muhammad dan Rukun Islam yang menceritakan sejarah nabi dan kehidupan nabi.

Setengah ibu bapa mengadakan upacara berendoi ini bersama-sama dengan acara aqiqah dan cukur jambul.

Sempena Hari Ibu 2016, Pergerakan Puteri UMNO Baling telah menganjurkan satu Fiesta Berendoi dan Sambutan Hari Ibu di Dewan Kenangan Baling, Kedah. Majlis tersebut telah disempurnakan oleh YB Timbalan Menteri Pelancungan dan Kebudayaan, Datuk Mas Ermeiyati bt Samsudin.

Berendoi

Seramai lebih daripada 100 orang bayi dari seluruh Daerah Baling telah dikumpulkan dan dirai dalam Fiesta tersebut.

Semasa Fiesta Berendoi tersebut selain dari berendoi beramai-ramai, juga diadakan pertandingan menghias pulut kuning untuk kaum ibu. Pulut kuning juga adalah salah sajian istimewa bagi orang-orang Melayu khususnya ketika ada acara yang berkaitan dengan adat istiadat.

Pulut kuning  dimasak dengan sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna dan biasanya ia dimakan dengan gulai ayam, atau daging pada hari-hari istimewa, seperti hari perkahwinan, dan lain-lain keramaian.

Pada suatu masa dahulu, ia merupakan kemestian bagi upacara menyembah acak, tetapi kini tidak dilakukan lagi.

pulut kuning

Memandangkan sambutan yang diberikan oleh masyarakat sekitar Baling, acara seperti Fiesta Berendoi ini juga boleh dijadikan sebagai salah satu produk tarikan pelancung ke Daerah Baling. Ia bolehlah digandingkan dengan populariti Kolam Air Panas Ulu Legong di mana terdapat banyak homestay di situ. Mengikut YDP Majlis Daerah Baling, hasil daripada tiket masuk ke Kolam Air Panas Ulu Legong itu sahaja dapat mengatasi hasil cukai pintu yang dibayar oleh penduduk daerah tersebut.

Jika ianya dirancang dan dimasukkan ke dalam kalendar pelancungan, besar kemungkinan bukan sahaja menambahkan produk pelancungan malah dapat mengekalkan budaya Melayu yang semakin ditinggalkan ini.

 

MENARA JAM BALING- KENANGAN KEMERDEKAAN

Semasa dalam perjalanan ke Ulu Legong Hotsprings, van yang kami naiki telah singgah sebentar di Pejabat Majlis Daerah Baling dan ketika itulah saya ternampak menara jam ini yang terletak di perkarangan Masjid Jamek Baling. Memandangkan menulis tentang menara jam menjadi salah satu kegemaran saya untuk berblog, saya meredah suasana senja ketika azan sedang berkumandang di Masjid berkenaan.

Laman web  Memori telah membuat sedikit catatan tentang  Menara Jam Baling ini yang juga dikenali sebagai Balai Jam Merdeka. Boleh dikatakan di beberapa bandar di Malaya telah dibina menara jam sebagai kenangan Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaan dari panjajahan British pada tahun 1957.

Menara Jam Baling ini telah dirasmikan oleh KDYMM Tuanku Sultan Kedah pada hari Rabu 25 Februari 1959 bersamaan 17 Syaaban 1378,  manakala batu asasnya telah disempurnakan oleh YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj iaitu Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu pada 21 Ogos 1957.

Menara ini dibina sebagai persiapan menyambut hari kemerdekaan Tanah Melayu. Kini jam tersebut dilihat sebagai simbol kemerdekaan yang terdapat di daerah Baling. Menara jam ini telah disenaraikan sebagai tempat bersejarah untuk Daerah Baling.

 

Foto ini diambil dari http://www.panoramio.com/photo/78972494
Foto ini diambil dari http://www.panoramio.com/photo/78972494
Menara Jam Balingg
Maklumat-maklumat pembinaan yang terdapat pada Menara Jam Baling ini

 

 

LAFAZ NIAT PUASA

Post ini sengaja nak kumpul lafaz niat untuk berbagai jenis puasa. Harap mendapat teguran jika ada yang silap, kurang dan ketinggalan. Adalah dimaklumkan semua lafaz niat ini saya kumpul berdasarkan jumpaan dalam Google Search dan bukan ciptaan saya sendiri.

Post ini juga bukan bertujuan nak dapatkan trafik dan ranking tetapi hanya untuk memudahkan merujuk di kemudian hari dan saya akan update dari semasa ke semasa.

Screen Shot 2012-08-22 at 8.18.27 AM

NIAT PUASA RAMADHAN

niat-puasa-sebulan-dan-esok-hari1

NIAT PUASA ENAM 

Puasa enam boleh dilakukan sebanyak 6 hari dalam bulan Syawal dan tidak semestinya berturut-turut. Seseorang yang berpuasa sunat 6 hari dalam bulan Syawal selepas berpuasa dalam bulan Ramadhan seolah-olah dia berpuasa sepanjang tahun.

puasa-enam

puasa enam syawal

niat puasa enam

NIAT PUASA HARI ISNIN DAN KHAMIS

NIAT PUASA senin-kamis

NIAT PUASA HARI ARAFAH

puasa Arafah

NIAT PUASA HARI ARAFAH

NIAT PUASA HARI TASU’A (HARI KE9 MUHARRAM)

Puasa-Asyura-IDC

niat-puasa-hari-tasu_a HARI KE 9 MUHARRAM

NIAT SOLAT AIDIL FITRI

niat-solat-sunat-aidil-fitri-rumi