SELAM SCUBA DI TAMAN LAUT SULTAN ISKANDAR

Kawasan Taman Laut Sultan Iskandar yang telah diwartakan sebagai Taman Laut mengandungi beberapa lokasi yang menjadi syurga penyelam scuba. Unuk menikmati keindahab di bawah dasar laut di Taman Laut Sultan Iskandar, penyelam diperlukan mendapat kebenaran dari pihak Taman Laut itu sendiri dengan dikenakan fi yang membolehkan penyelam buat “unlimited dive” selama 7 hari. Sewaktu berada…

TAMAN LAUT SULTAN ISKANDAR – DESTINASI PERCUTIAN YANG DAMAI

Apabila disebut hendak bercuti di pulau, pasti yang terlintas di kepala orang ramai ialah Pulau Perhentian, Pulau Tioman, Pulau Kapas, mungkin juga akan sebut Pulau Langkawi. Memang benarlah pulau-pulau tersebut dah gah dan popular sebagai destinasi percutian sama ada di kalangan rakyat tempatan mahupun pelancung luar negara. Malaysia sebenarnya memilikki pulau-pulau yang indah sebagai destinasi…

DARI BLOG KE VLOG

Blogging ni dah lama dah sejak tahun 2014 lagi aku dah mula jinak-jinak dengan blog. Mula tu dengan Tumblr tapi tak aktif sangat di situ dan tak tahu pun itu blogging. Kemudian apabila membaca satu post dari rakan sekerja yang terlibat dalam usaha membantu mangsa Tsunami di Pulau Phi Phi pada Disember 2004 baru aku…

NAK TIKET PENERBANGAN EMIRATES PERCUMA?

Jadi anda sampai ke blog saya ini sebab nak tiket PERCUMA ke? Sebab ianya viral kat Whatsapp. Sebenarnya anda dan saya juga sama satu kaapal. Mula tu termakan jugalah tengok mesej tentang Emitares menawarkan tiket percuma tu. Siapa tak nak kalau dapat terbang percuma kan? Tapi sebelum saya terus mempercayai mesej itu saya semak dulu…

Ya, Dah Tahun Baru

Tahun 2018 adalah satu tahun yang akan menjadi sejarah. Tahun ini ialah tahun Pilihanraya ke 14 dengan majoriti rakyat Malaysia mengharapkan sejarah baru tercipta. Jika kita tidak mengubah, bila lagi nak ubah?  

DAH 3D PULA DAH

Mencari ilmu tidak pernah tamat. Ini kerana ilmu yang Allah turunkan tiada hadnya dan terpulanglah kepada makhluknya untuk mengejar ilmu itu atau tida, Peluang mendapat ilmu baru tersebar dalam group Whatsapp, dan malam itu juga aku menyatakan keinginan untuk mengikutinya. Ilmu barulah katakan dan berkaitan dengan IT pula tu, satu-satu bidang yang memang aku minat…

CIT CAT KRIPTO

Image credit BLOOMBERG Semakin banyak orang memperkatakan tentang Bitcoin sekarang.  Dulu masa mula-mula ia dikeluarkan pada tahun 2009 rasanya ramai yang akan memandang serong sebagai satu lagi bentuk scam yang akan menjerat ramai orang khususnya di internet. Bitcoin yang dikeluarkan pada Januari 2009 dan sehingga Mac 2010, tidak ada apa-apa nilai dalamnya kerana tidak ada…

ULANGKAJI SOLAT SUNAT AIDIL FITRI

Selesainya menjalani ibadah puasa Ramadhan sama ada 29 hari atau 30 hari maka masuklah bulan Syawal iaitu bulan di mana umat Islam di seluruh pelusuk alam meraikan kemenangan mengekang nafsu seperti yang di perintah oleh Allah SWT. Kemenangan itu diraikan bermula dengan terbenamnya matahari pada hari terakhir bulan Ramadhan setelah nampak anak bulan Syawal atau…

KOS MENGHANTAR MOTORSIKAL DARI KEDAH KE KL

Kali ini aku nak share jugalah sikit pengalaman menghantar motorsikal anak aku dari Jitra ke Kuala Lumpur. Sebelum ini pun aku ada buat rujukan kat internet bagaimana caranya nak hantar motorsikal menggunakan perkhidmatan courier, PosLaju atau KTM, nak survey mana yang lebih murah. Kena buat persediaan jugalah sebelum membuat urusan penghantaran. Di samping itu juga buat…

DIRGAHAYU TUANKU SERI PADUKA YANG DI PERTUAN AGONG KE 15

24 April 2017 bersamaan 27 Rejab 1438 adalah merupakan Hari Pertabalan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Yang Di Pertuan Agong ke 15. Tarikh yang sama juga adalah merupakan ulang tahun Isra dan Mikraj yang disambut oleh umat Islam seluruh dunia.  Lihat Biodata Baginda DI SINI. KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA SERI PADUKA…

DIY Meningkatkan Signal Telefon Bimbit

Dalam post ini saya kongsikan tips untuk menguatkan signal telefon bimbit. Eh, bukan saya yang buat tapi saya jumpa kat You Tube. Bolehlah kalau nak cuba. Di bawah pula tips untuk menukarkan signal 3G ke 4G pada peranti Android. Pertuakran hanya sementara kerana ia akan kembali ke 3G jika anda reset phone. Satu lagi kekurangannya…